İşe alımda teknik ve sosyal becerileri dengelemek mümkün mü?
Şirketler yetenek aramaya çıktıklarında sosyal beceriler(soft skills) genellikle öncelik listesinin gerisinde kalır. Ama aslında tersi olması gerekmez mi?
Günümüzün hızla gelişen iş dünyasında, teknik beceriler artık işe alımlarda tek ayırt edici unsur değil. İşbirliği yapma, etkili iletişim kurma ve sorunları yaratıcı bir şekilde çözme becerisi - genellikle sosyal beceriler olarak adlandırılır - başarı için gerekli hale gelmiştir. Pandemi sonrası coğrafyalar arası çalışma ihtiyacı ve yapay zekâ gibi hızlı teknolojik aksaklıkların da etkisiyle, sosyal beceriler bir iş önceliği haline geliyor.
Ancak farklı sektörlerde göreceli önemi artmış olsa da sosyal beceriler için işe alım zor olmaya devam ediyor. Netlik eksikliğinden eğitimsiz işe alım uzmanlarına ve İK teknolojisinin düzensiz kullanımına kadar her şey, İK'nın doğru sosyal becerilere sahip kişileri işe alma becerisini engelliyor.
İşe alımda en önemli faktör, teknik beceriler konusunda mükemmel eşleşmeye sahip birini bulmak değildir. Bunun yerine, teknik beceriler ile sosyal beceriler arasında bir denge sağlamaktır.
İş dünyası sürekli değişiyor. Bugün yüksek talep gören beceriler, birkaç yıl içinde modası geçmiş olabilir. Yalnızca %100 teknik beceri eşleşmesine odaklanmak sizi uzun vadede dezavantajlı duruma düşürebilir. İşte bu noktada sosyal beceriler çok önemli hale gelir.
İş birliği ve hızlı öğrenme yeteneği gibi sosyal beceriler, günümüz işyerinde başarı için çok önemlidir. Güçlü sosyal becerilere sahip kişiler yeni teknolojilere ve değişen ortamlara çok daha kolay uyum sağlayabilir. Ayrıca başkalarıyla iyi çalışarak ve sorunları yaratıcı bir şekilde çözerek daha etkili bir şekilde katkıda bulunabilirler.
İK liderleri bu boşluğu ele alırken nasıl bir yaklaşım benimsemeli?
Teknik ve sosyal beceriler arasındaki dengeye odaklanan bir işe alım yaklaşımı benimsemeliler…
Teknik becerilerde %60'lık bir eşleşme hedefleyin. Bu, adayın işi etkili bir şekilde yerine getirmek için sağlam bir temele sahip olmasını sağlar.
Kalan %40'ı sosyal becerileri değerlendirmeye ayırın. Şirket kültürünü ve rolün özel ihtiyaçlarını tamamlayan becerileri arayın. Örneğin, iş birliğine dayalı bir ortamda bir takım oyuncusuna ihtiyaç duyulabilirken, inovasyona odaklanan bir rol statükoya meydan okuyan birinden faydalanabilir.
Bu dengeli yaklaşımı kullanarak, uzun vadede başarılı olacak birini işe alma şansınızı artırabilirsiniz. Bununla birlikte, yalnızca teknik becerilere öncelik veren “tak ve çalıştır” çözümüne daha fazla odaklanabilecek işe alım yöneticilerini eğitmek önemlidir. İK uzmanları, işe alım yöneticilerinin sosyal becerilerin önemini ve günümüzün dinamik çalışma ortamında uzun vadeli başarıya nasıl katkıda bulunduklarını anlamalarına yardımcı olmada kilit bir rol oynayabilir.
Aramamız gereken en önemli sosyal becerilerden bazıları:
İş birliği: Günümüz dünyasında başarılı işler ekip çalışması ve iş birliği gerektirir. Başkalarıyla etkili bir şekilde çalışamayan ve büyük resme katkıda bulunamayan bireyler ideal adaylar değildir.
Meraklı olmak: Günümüzün hızlı tempolu ortamında meraklı bir zihin esastır. Meraklı olan ve sorular soran kişilerin güncel kalma ve uyum sağlama olasılığı daha yüksektir.
Cesaret: Fikirlerini söyleyecek ve statükoya meydan okuyacak kadar cesur olan bireylere değer veriyoruz. Bu, bir kuruluş içinde inovasyona ve olumlu değişime yol açabilir.
Problem çözme: Herkes hata yapar, ancak sorunları etkili bir şekilde tanımlayabilmek ve çözebilmek önemlidir.
Kapsayıcılık: Farklı düşünme ve kapsayıcılık güçlü liderlik için gereklidir. Farklı bakış açılarına değer veren liderler daha olumlu ve üretken bir çalışma ortamı yaratır.
Empati: Başkalarının duygularını anlama ve paylaşma becerisi, güçlü ilişkiler kurmak ve olumlu bir çalışma ortamını teşvik etmek için önemlidir.
Özgünlük: Samimi ve özgün olmak, başarılı bir kuruluş için elzem olan güveni inşa etmenin anahtarıdır.
Sosyal becerilere öncelik verirken göz önünde bulundurulması gereken önemli bir faktör de şirket kültürüdür. Teknik açıdan en yetenekli kişi bile şirket kültürüne uymuyorsa başarılı olamayabilir. Mükemmel iletişim becerilerine ve uyum sağlama isteğine sahip biri, belirli bir çalışma ortamında başarılı olmak için çok daha iyi bir konumda olacaktır.
Doğru sosyal beceriler için işe alım yaparken karşılaşılan zorluklar
En büyük zorluk insan davranışının karmaşıklığıdır. 30 dakikalık bir mülakat aldatıcı olabilir ve testlerle değerlendirilebilen teknik becerilerin aksine, sosyal beceriler daha incelikli bir yaklaşım gerektirir.
Bununla birlikte, bu zorlukların üstesinden gelmek için yöntemler vardır. Psikometrik değerlendirmeler kişilik ve davranışa ilişkin içgörüler sağlayabilir. Sosyal becerileri simüle edilmiş bir ortamda değerlendirmek için oyun simülasyonları da kullanılabilir. Bu simülasyonlar bir adayın baskı altında nasıl tepki verdiğini ve sorun çözücü mü yoksa işbirlikçi mi olduğunu ortaya çıkarabilir.
Teknoloji çözümler sunarken, etik hususlar da vardır. Şirketler adaylar hakkında ne kadar kişisel bilgi topladıkları konusunda dikkatli olmalıdır. Uygunluğun değerlendirilmesi ile bireysel mahremiyete saygı gösterilmesi arasında bir denge kurulmalıdır.
En iyi yaklaşım, psikometrik değerlendirmeler ve oyun tabanlı simülasyonlar gibi daha yeni araçların yanı sıra çok katmanlı görüşmeler ve davranışsal sorular gibi geleneksel teknikler de dahil olmak üzere yöntemlerin bir kombinasyonudur. Çeşitli yöntemler kullanarak şirketler, iş için doğru sosyal becerilere sahip adayları işe alma şanslarını artırabilirler.
Yetenek kazanımı konusunda hangi değerlendirme araçlarını kullanmalıyız?
Yetenek kazanımı alanında sürekli yeni değerlendirme araçları ortaya çıkıyor. Bu bir yandan olanaklar sunarken, diğer yandan da sorumlu kullanım konusunda endişelere yol açıyor. Eşitlikçi bir şirketseniz, tüm adaylar için adaleti sağlamak gibi bir göreviniz var demektir. Bu da kullandığınız değerlendirme araçları konusunda çok dikkatli olmak anlamına geliyor.
Büyük hacimleri yönetmek için, tahmine dayalı analiz ve tahmin gibi araçlar çok değerlidir. İş fırsatlarını belirlemenize ve bunları daha geniş bir yetenek havuzu için erişilebilir hale getirmenize yardımcı olur. Ayrıca, insan müdahalesini en aza indirmek için genellikle sohbet tabanlı olan teknik değerlendirmeler, adayları teknik becerilere göre verimli bir şekilde filtrelemek için kullanışlıdır.
Teknoloji, dolandırıcılık gibi durumlarla mücadele etmemize de yardımcı olur. Buna karşı sıfır toleransınız olması gerekir ve adayların başına böyle bir şey gelmesini önlemek için teknolojiyi doğru kullanmalısınız. Bu da aday deneyimini büyük ölçüde geliştiriyor.