Akçansa İK’da temel hedef, yarının iş hayatına dokunan sürdürülebilir uygulamalar
Akçansa İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Ülgen Eryürek Aslan ile 2023 yılı değerlendirmesini yapmak üzere bir araya geldik. GençİZ uzun dönem kadın staj programını, Akçansa Dijital Akademi’nin başarısını, ‘Çalışma Arkadaşımın Hayatında Bir Gün’ün ne anlama geldiğini ve Sürdürülebilirlik Liderleri Akademisi’nin ayrıntılarını HRdergi okurlarına aktaran Aslan, bu yıl imza attıkları önemli çalışmalardan birinin de ‘İyiliğe Değenler – Çocuklarımız için Bizden Bize Yetenek ve Başarı Bursu’ programını Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında yeniden planlamak olduğunu vurguluyor.
Akçansa’da çalışanı odağına alan bir iş kültürü olduğunu biliyoruz. Nasıl bir çalışan deneyimi yolculuğu sunduğunuzu sizden dinlemek isteriz.
“Çalışanların kendilerini değerli hissettiği ve sürekli öğrenebildiği benzersiz bir çalışma kültürü yaratarak tercih edilen işveren olmak" vizyonu ile hareket ediyoruz. İnsan Kaynakları alanında hayata geçirdiğimiz tüm yenilikçi uygulamaların yarının iş hayatına dokunacak, işleri kolaylaştıracak, öncü ve inovatif hamleler olmasına önem veriyoruz.
Odağımızda sektörümüzün İnsan Kaynakları yönetimindeki dijital dönüşümüne katkı sunacak, çeşitliliği artıracak inovatif projeler yer alıyor. En iyi çalışan deneyimini yaratma hedefiyle oluşturduğumuz kariyer programları, yetenek yönetimi süreçleri ve fark yaratan iç iletişim uygulamalarımızla sektörümüzde de farklılaşıyoruz. Tabii tüm bu çalışmaların arkasında çok büyük bir emek var, bu bir ekip işi. Dahası, kurum kültürümüz gereği çok seslilik, çeşitlilik ve özgünlüğün en büyük zenginliğimiz olduğuna inanıyor, çimento sektöründe kadın çalışan sayısını artırmaya odaklanıyoruz. İş hayatında kadınların güçlenmesi ve tüm iş süreçlerinde cinsiyet temelli ayrımcılığın ortadan kaldırılması için yerel ve küresel girişimlere gönüllü olarak katılıyoruz. Üçüncü yılına girdiğimiz GençİZ uzun dönem kadın staj programımıza yapılan başvurular, ilk seneye kıyasla yüzde 57 oranında arttı ve 11 binin üzerinde başvuruya ulaştık. Projemiz ile saha rollerinde staja başlayan kadın oranını 2023 yılında yüzde 74’e yükselttik. Gençler nezdinde ilgiyle karşılanan programımız ile yarınların güçlü ve başarılı Akçansa’sını el birliğiyle oluşturuyoruz.
Gelişim alanında neler yapıyorsunuz?
Bu konuya özellikle değinmek isterim. Çalışanlarımızın yetkinlik alanlarını geliştirecek, deneyime dayalı proje ve gelişim programları sunuyor, farklı çalışan gruplarına yönelik uzun dönemli ve içerisinde çeşitli araç ve gelişim yöntemleri bulunan programlar sunarak onların gelişimlerini destekliyoruz. Çalışan gelişimine odaklanan çapraz fonksiyonları içeren proje grupları, iş zenginleştirme, rotasyon gibi olanakları sistematik olarak yaratıyor ve takip ediyoruz.
Çalışanlarımızın mesleki ve teknik gelişimleri için ise yetenek matrisi ve tool-box adını verdiğimiz çeşitli eğitim fırsatlarını farklı yöntemlerle sunuyoruz. Dijital dönüşüm yolculuğumuz kapsamında tüm programlarımızı çevrim içi platformlara taşıdık ve her yerden, her zaman ulaşılabilir hale getirdik. Çalışanlarımız da Dijital Akademimizi çok benimsedi, 2021 yılından bugüne kadar platforma 7 bin kez giriş yapılarak 7 bin e-eğitim tamamlandı. Platforma her hafta eklediğimiz yeni eğitimler ve kaynakların yanı sıra haftanın eğitimleri ve bültenini yayınlayarak Akçansa Dijital Akademi’nin zenginliğini sürekli kılıyoruz.
Yakın zamanda hayata geçirdiğiniz, sonuçlarını aldığınız yeni İnsan Kaynakları uygulamalarınız neler oldu?
Esasen bu noktada ‘İşin Geleceği’ projesinden bahsedebilirim. Proje ile, stratejik yaklaşımımız kapsamında ‘Bütünsel sağlık’, ‘Gelecek için gelişim’ ve ‘Amaç odaklı organizasyon’ başlıklarını seçerek çalışanlara yönelik fark yaratan projeler başlattık. 2023 yılı itibarıyla tüm bu projeleri tamamladık.
2023 yılında yaşadığımız deprem felaketi sebebiyle, toplumsal fayda sağlama amacıyla harekete geçerek Kariyer Çınarı Seninleyiz Mentorluk Programı’nı başlattık. Bu program kapsamında depremden etkilenen illerde üniversite öğrencisi olan 19 genci Akçansa çalışanları ile mentorluk sürecine dahil ederek destek sunmaya gayret ettik.
Tabii sürdürülebilirlik konusu çok önemli. Önümüzde, yaşadığımız dünyayı an be an şekillendiren sürdürülebilirlik gerçeği var. “Yolumuz sürdürülebilir gelecekten geçiyor” diyoruz. Pozisyonumuzu, yönümüzü, stratejimizi bu gerçekliğe göre belirlememiz ve bu konuyu şirketimizin merkezine koymamız gerekiyor. Bizim buradaki en büyük şansımız ‘öğrenen kurum’ olmayı her zaman başarabilmiş olmamız. Liderlerimizi yetiştirmek üzere eğitim ve gelişim programlarımıza aralıksız devam ediyoruz. Çalışanlarımızın sürdürülebilirlik eğitimleriyle desteklenmesine ve bu konuyu sahiplenmelerine önem veriyoruz. Bu yıl itibarıyla Sürdürülebilirlik Liderleri Akademisi’ni hayata geçirdik.
Ayrıca, ‘Birbirimizden Öğreniyoruz’ serimizi, ‘Çalışma Arkadaşımın Hayatında Bir Gün’ modülü ile daha da ileri taşıdık. Bu modül sayesinde Akçansalı çalışanlar, birbirinin çalışma şekillerini deneyimleyerek bütünsel işleyişi daha iyi anlama fırsatı yakaladı. ‘Akçansa Kulüpler Dünyası’ etkinlikleri ile çalışanlarımız arasındaki sosyal bağı daha da güçlendirdik.
Bundan sonraki dönem için sizce İnsan Kaynakları ajandasının temel konuları neler olacak? Bunlara nasıl hazırlanılmasını öneriyorsunuz?
Dijitalleşme ve inovasyon, yetenek yönetimi, çalışan deneyimi ve memnuniyeti ile esenlik konu başlıklarındaki yenilikçi yaklaşımları gelecekte daha çok konuşacağız. Youthall’un bu yılın başında paylaştığı ‘Türkiye’de İK’nın Geleceği: 2024 İK Trendleri Araştırması’nın sonuçlarına baktığımızda bu değişimin adım adım izlerini ve gittiği yönü görebiliyoruz. Katılımcıların yüzde 53,6’sı, yapay zeka uygulamalarının işe alım ve yerleştirme süreçlerinde yaygın olarak kullanıldığını söylüyor. Yine katılımcıların yüzde 72,8’i kendi şirketindeki İnsan Kaynakları politikalarının sürdürülebilirlik değerlerini teşvik ettiğini belirtiyor ki, bu da iş dünyasının gelecek rotası hakkında çok net bir resim koyuyor önümüze. Sürdürülebilirlik odaklı, yeniliklere açık, çevik yapıya sahip, insan odaklı ‘öğrenen kurumlar’, geleceğin iş dünyasında fark yaratmaya devam edecek.
Biz de Akçansa olarak sürdürülebilir gelecek yolculuğumuzda, insanı merkeze alan bir anlayışla sektörümüze örnek uygulamalara imza atmaya devam etmeyi hedefliyoruz. Bu yolculukta bize eşlik eden tüm çalışanlarımıza bu söyleşi vesilesiyle teşekkür ediyorum.
İnsan Kaynakları Yönetimi’nde bugün geldiğimiz noktada sizce hangi temel konular öne çıkıyor?
Günümüz iş dünyasının gereksinimlerini düşündüğümüzde yetenek yönetimi ve yeni nesil yetenek kazanımı, çalışan bağlılığı, dijital dönüşüm, çeşitlilik & kapsayıcılık ve esneklik öncelikli konular arasında yer alıyor diyebiliriz.
Burada iletişimde farklılaşmak kritik başarı faktörleri arasında yer alıyor. Nesiller arası iletişimi sağlayıp, hep birlikte iş yapma kültürünü besledikçe başarı da beraberinde geliyor. Neticede yaptığımız iş tek kişilik bir oyun değil; takım çalışması. Yeni neslin beklentilerini doğru anlamak, iş yapış şekillerinde çevikliği sağlamak önemli. Bilgi birikiminin jenerasyonlar arası çift taraflı aktarımı, yetenek yönetiminde oldukça belirleyici. Zira her kuşağın kendine özgü güçlü yönleri var. Buradan doğacak sinerjiyle çok daha parlak bir geleceğe ilerliyorsunuz.
Tabii yapay zeka, dijitalleşme odağınıza almanız gereken ve iş verimliliğinizi doğrudan artıran kavramlar olarak hayatlarımızın merkezinde yer alıyor. Buradaki fırsatlara odaklanıp, yeniyi ve günceli düzenli takip etmek sizi her zaman öne çıkarıyor.
Çeşitlilik konusuna özellikle değinmek gerekiyor diye düşünüyorum. Kapsayıcılık ve çeşitlilik anlayışının yetenek deneyimine dahil edildiği bir çalışma iklimi büyük önem taşıyor. Bununla birlikte sağlıklı bir iş-yaşam dengesi için esenlik programları ve destek hizmetleri aktiviteleri de gündemin önemli başlıkları arasında yer alıyor.
Bu yıl yaptığınız değerli çalışmalardan biri de ‘İyiliğe Değenler – Çocuklarımız için Bizden Bize Yetenek ve Başarı Bursu’ programını Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında yeniden planlamak oldu. Bu konuya özel olarak değinelim: Neydi çıkış noktanız, neler yaptınız?
Gönüllü Yolculuğum, Benim Mahallem gibi sosyal projelerle çocuklarımızın gelişimini desteklerken, eğitim konusunu da gençlerimiz için sahipleniyor, sosyal sorumluluk planlamalarımızı bu yönde şekillendiriyoruz. ‘İyiliğe Değenler – Çocuklarımız için Bizden Bize Yetenek ve Başarı Bursu’ programımızı 2019 yılında Akçansa çalışanlarının başarılı ve yetenekli çocuklarını desteklemek amacıyla TOÇEV iş birliğinde hayata geçirdik. İlk senemizde 16 bursiyer ile yola çıktık. 2023 yılında programımızı Cumhuriyetimizin 100. gurur senesine özel büyüttük; başarı ve yetenekleri ile yüzümüzü güldüren 100 Akçansalı çocuğumuza burs verdik. Burs havuzuna dileyen tüm Akçansalıların katkıda bulunabilmesi programımızın farklılaştığı noktaların başında geliyor.
Yetenek bursunda gençlerimizin ilkokuldan üniversite son sınıfa kadar spor, resim, müzik gibi çeşitli alanlardaki yetenekleri desteklerken, başarı bursunda ise üniversite sınavına hazırlanan 12’nci sınıf öğrencisi çocuklarımıza katkı sağlıyoruz. Bursiyerlerimiz, tanımlanmış olan başarı kriterlerini sağladıkları sürece burs programından eğitim hayatları boyunca yararlanabiliyor. Spor, bilim, sanat gibi alanlarda milli temsiliyeti olan çocuklarımızı herhangi bir gelir kısıtı olmaksızın bursumuzdan faydalandırıyoruz. Bursiyerlerimiz arasında sadece yurt içinde değil, yurt dışında da başarıyla eğitim hayatını sürdürerek göğsümüzü kabartan gençlerimiz bulunuyor. Burs programımız ile, önümüzdeki dönemde de gençlerimizi desteklemeye devam edeceğiz.