Kişiselleştirilmiş “önleyici sağlık uygulaması” Heltia, çalışanlara “yan hak” olarak sunuluyor



Şirketlerin çalışanlarına “yan hak” olarak sunduğu “önleyici sağlık uygulaması” Heltia ile çalışanların depresyon, kaygı, stres seviyesi düşüyor, iş verimi artıyor.

Türkiye’de dijital sağlık alanındaki eksiklikleri fark ederek 2022’de kişiselleştirilmiş, bütünsel “önleyici sağlık uygulaması” Heltia’yı kuran Alperen Adikti, “Büyük şirketlerin büyük sorunlarını çözmek için inisiyatif gösterip çalışanların mutluluğuna, esenliğine ve sağlığına odaklandık. Heltia ile çalışanların stres, kaygı seviyesini düşürerek iş performansını, takımıyla uyum içinde çalışmasını, ailesiyle ve sosyal çevresiyle daha nitelikli bir yaşam sürmesini ve yaşamdan aldığı keyfi artırmayı amaçlıyoruz. Çalışanların depresyon, kaygı, stres seviyesi, kilo kaybı gibi dönüşümlerini akademik olarak kanıtlanmış testlerle klinik olarak kanıtlayabiliyor, çalıştığımız şirketlere raporlayabiliyoruz. Şirketlerde kaygı seviyesini yüzde 24, depresyon seviyesini yüzde 14-16 düşürdük” dedi.

Heltia’nın hikayesi nasıl başladı? Ne zaman, nasıl kuruldu?

Heltia, kişiye özel “önleyici sağlık uygulaması”. Uygulama ile ihtiyaç duyduğunuz klinik psikolog, diyetisyen, fizyoterapist, aile ve ebeveyn danışmanlığı gibi hizmetleri online olarak alabiliyorsunuz. Amaç insanların mental ve fiziksel anlamda ken- disini daha esen hissedebilmesine destek olabilmek.

Markanın çıkış hikayesi biraz benim önceki kariyerimde yaptığım işlere ve burada gördüğüm ihtiyaçlara dayanıyor. Yaklaşık 9 sene boyunca McKinsey & Company’de yönetim danışmanlığı yaptım. İşimin büyük bir kısmını finansal kurumlar oluşturuyordu. Burada farklı kurumlarla yaptığım dijital sağlık stratejisi projelerinde gördüm ki tüm dünyada “dijital sağlık uygulamaları” özellikle pandemi döneminden sonra çok daha ulaşılabilir oldu ve bu hizmetlere duyulan ihtiyaç da oldukça arttı. Bu trend sayesinde hem kullanıcılar hem işverenler hem de genel olarak sağlık sistemleri çok yüksek bir fayda sağlamaya başladı.

Ayrıca yine çalışmalarımızda gördüm ki Türkiye’de özellikle “dijital önleyici sağlık alanı”nda çok büyük bir eksiklik var. Kullanıcıyı merkeze koyan, farklı ihtiyaçlara cevap verebilecek ve bireylerin hayatlarını daha sağlıklı yaşamalarına olanak verecek bir hizmetin eksikliğini herkes yaşıyor. Böylece bu alanda bir girişim kurma fikri aklıma geldi ve McKinsey’den arkadaşım Dinçer Karaduman’la birlikte bu yolculuğa çıkmaya karar verdik.

B2B’de hangi şirketlere hizmet veriyorsunuz? Heltia’yı tercih etmelerindeki en güçlü sebep/ sebepler nelerdir?

QNB Finansbank, ING Türkiye, P&G Türkiye, Sigortamnet, Ödeal, Akenerji, Toyota, Midas, Borusan, FİGES, APPS, SEM gibi 50’ye yakın kurumsal şirketle çalışıyoruz. 200 bin bireysel kullanıcımız var. Şirketler çalışanlarının bütünsel sağlığını önemsiyor ve Heltia’dan aldıkları hizmeti bir yan hak olarak çalışanlarına sunuyor.

Çalışan davranışında tüm dünyada gözlenen farklılık yönetim anlayışında da değişikliği zorunlu hale getiriyor. Bu ihtiyaç yeni bir kavramın doğmasına yol açtı; “şefkatli liderlik”. “Şefkatli liderlik” dediğimiz şey aslında hizmetkâr liderlik. Hizmetkâr liderlik beraber çalıştığın takım arkadaşlarının iyi oluşlarıyla ilgili bir derdinin, tasanın, ana inisiyatifinin olmasını, çalışanların iyiliğine, gelişimine odaklanmayı ve buna yatırım yapılabilmesini getiriyor. Bizim hizmetlerimiz liderlere ve kurumlara bunun kapısını açıyor.

Çalıştığımız şirketlerde kaygı seviyesini yüzde 24, depresyon seviyesini yüzde 14-16 düşürdük

Bütünsel, kişiselleştirilmiş önleyici sağlık bizim şu an en büyük derdimiz. Heltia ile insanların stres seviyesini düşürdüğümüzü akademik olarak kanıtlanmış testlerle klinik olarak kanıtlayabiliyoruz. Heltia’nın kurumsal kullanıcılarının kullanım verilerine baktığımızda en çok “mental sağlık” alanında destek alındığını görüyoruz. Son yıllarda hem mental sağlık desteğine ihtiyaç duyan bireylerin sayısının ciddi oranda arttığına, hem de bu desteği ararken artık eskisi gibi çekinmediklerine şahit oluyoruz.

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre Türkiye’de insanların yaklaşık yüzde 20’si klinik psikoloji hizmetine ihtiyaç duyuyor ve yüzde 60’ın üzerinde bir popülasyonda günlük yüksek stresten muzdarip. Bu hizmetlerin online olarak yüksek kalitede verilmeye başlanmasıyla da birçok kullanıcımız bundan oldukça ciddi fayda sağlıyor.

Heltia ile kullanıcılar iş performansını artırıyor ve kişinin takımı ile ilişkisini kuvvetlendiriyor. Heltia, insanların ailesiyle ve sosyal çevresiyle ilişkilerinin kalitesini, hayattan aldığı keyfi artırıyor. Çalıştığımız şirketlerde kaygı seviyesini yüzde 24, depresyon seviyesini yüzde 14-16 düşürmüşüz. Verdiğimiz tüm hizmetleri ölçümleyip şirketlere rapor edebiliyoruz. Sayılarla konuşabiliyor olmamız oldukça kıymetli. En çok tercih edilen alanlar psikolojik destekten sonra “beslenme danışmanlığı”. Sonra “aile ve ebeveynlik danışmanlığı” ile spor ve fiziksel sağlık danışmanlıkları.

“Open to therapy” ile sağlamaya çalıştığınız şey nedir?

İnsanların psikolojik desteğe ihtiyaç duyduğunda terapi almasının önündeki tabuları yıkmak, terapi hizmeti almayı normalleştirmek, terapi almanın büyük kitlelerce kabul edilebildiğinden emin olmak için bu kampanyayı başlattık. Terapi almakta hiçbir sakıncanın olmadığının, hayatın akışında ihtiyaç duyabileceğimiz doğal bir şey olduğunun farkındalığını sağlamaya çalışıyoruz.

Heltia’nın kısa-orta-uzun vade hedefleri neler?

Heltia ağırlıklı olarak mobil bir deneyim. Son birkaç aydır deneyimin bir kısmını web sitesine de taşıdık. 2024’ün devamında uygulama ile birlikte web deneyimini de sürekli geliştireceğiz ve yıl sonunda çok daha büyük bir kitleye ve şirkete erişmiş bir Heltia görüyor olacağız. Birçok farklı alanda yeni hizmetimizi 2024’ün sonlarına doğru kullanıma sunmuş olacağız. B2B tarafında birlikte çalıştığımız şirketlere raporlama, sosyalleşme, hizmetin sunumu anlamında artı destekler sunacağız. B2B tarafında sene sonu itibariyle 100.000 kullanıcıya ulaşmayı ve pek çok yaşama dokunmayı hedefliyoruz. Bu da yaklaşık 100-150 şirketin daha Heltia ile tanışması demek.

Yarattığımız değeri daha görünür kılmak ve ölçümlenebilir, raporlanabilir hale getirmek istiyoruz. İlk müşterilerimize neredeyse 1,5 yıldır hizmet veriyoruz. Bu süreçte şirketlerde organizasyonel anlamda ne tür değişimler yarattığımızı, çalışanlarda klinik anlamda nelerin değiştiğini rakamlarla anlatmayı önemsiyoruz. Uzun vadeli hedefimiz; Türkiye’nin en kapsayıcı dijital sağlık uygulaması olmak. Yapmaya çalıştığımız şey, her bireyin kendi ihtiyaçlarını anlamak ve ona uygun şekillenen bir destek ağı kurmak. Bu yolda tabii ki en büyük önceliğimiz kullanıcılarımızın iyi oluşlarını destekleyecek adımlar atmak. Kullanıcılarımızın iyi ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları geliştirmelerine yardımcı olarak, uzun vadeli potansiyel sağlık sorunlarını mümkün olduğunca engellemeyi hedefliyoruz. Bu fikri kurumsal çözümlerle bir araya getirerek de işverenlerle çalışanlar arasında çok daha anlamlı bir bağ kurmayı amaçlıyoruz.



Cenk Akıncılar
QNB Finansbank
İnsan Kaynakları
Genel Müdür Yardımcısı

QNB Finansbank olarak Heltia bize bu öneriyle geldiğinde denemek ve böyle bir girişimi desteklemek istedik. Çalışanlarımızın bütünsel sağlığını önemsiyoruz. Önce pilot bir gruba çalışmayı açtık, çözüme odaklı çalıştık. Finansçılarımız Heltia’yı çok sahiplendi. Şube ziyaretlerinde, genel müdürlük kahvaltılarında çalışanlarımızı dinleriz. Çalışanlarımıza Heltia’yı kullanıp kullanmadıklarını sorarım. Kullanıyoruz, çok memnunuz diyorlar. Çalışanların klinik psikoloğa, diyetisyene, aile danışanına anında ulaşması, danışanların fiziksel olarak bir yere gitmeden uzmanlara bir telefon kadar yakın olması ve sunulan esnek çözümler çalışanlarımızı mutlu ediyor.

Bankadaki süreçlerimizde, İK politikamızda “kişiselleştirme” çok kıymetli bizim için. Heltia kişiye özel asistan gibi. Birey iyileştiğinde etrafındaki arkadaşı, ailesi, çocuğu, ekibi, herkes iyileşiyor. Uygulamadaki kişiselleştirme, hız, çeviklik o dönüşümü çok hızlı sağlıyor.


QNB Finansbank ile işbirliğine giden önleyici sağlık uygulaması Heltia, çalışanların kaygı seviyesini yüzde 24, depresyon seviyesini yüzde 14-16 düşürdü. Heltia uygulamasından 1,5 yıldır klinik psikolog, diyetisyen, fizyoterapist, aile ve ebeveyn danışmanlığı gibi hizmetleri alan QNB Finansbank çalışanlarındaki dönüşümü sayılarla açıklayan QNB Finansbank Vaka Çalışması'nı bu linkten bulabilirsiniz.
 

Haberi pdf olarak okumak için görsele tıklayın.

 

DERGİ

HRdergi Eylül sayısı çıktı! İyi okumalar...

SATIN AL Eylül 2024