İş Yerinde Geri Bildirim Kültürü Huawei Ar-Ge Merkezi’nden Çalışan Bağlılığı Dijital Ölçümleme ve Geliştirme Platformu: WeFocus


Organizasyon içerisinde sağlıklı ve güçlü çalışan bağlılığı oluşturmanın ilk adımı ve özellikle İK departmanlarının öncelik vermeleri gereken konu geri bildirim kültürü oluşturmaktır. Şirket içerisinde pozitif bir çalışma atmosferi oluşturmak, çalışanların şirkete olan bağlılıklarının artması ve daha yüksek performans göstermeleri, dolayısıyla organizasyonun büyümesi anlamına gelirken; negatif bir atmosfere sahip olmak ise aşırı rekabetçi bir kültür, çalışanların mutsuzluğu, performans düşüklüğü, yüksek işten ayrılma oranı ve şirketin başarısızlığı anlamlarına gelebilir.

Organizasyonda pozitif ve çalışan bağlılığı olan bir ortam yaratmanın en iyi yollarından biri geri bildirim kültürü oluşturmaktır. Çalışanlarınızın şirketiniz, projeler, iç işleyiş ve diğer çalışanlar hakkında düşüncelerini paylaşmaktan çekinmedikleri bir çalışma ortamı yaratmak hem çalışanlarınızın hem de şirketinizin başarılı olabilmesi için gereklidir.

Organizasyonunuzda Neden Geri Bildirim Kültürüne İhtiyaç Var?

Her şeyden önce organizasyonda oluşturulan geri bildirim kültürü, çalışan bağlılığı sağlar. Şirketine bağlı ve işinden memnun olan bir çalışan farklı bir yerde iş aramaz ve dolayısıyla çalışan sirkülasyonu düşer. Düşüncelerine önem verildiğini fark eden çalışanlar mutlu olur ve olumlu bir iş ortamı oluşur. Mutlu olan çalışanlar daha verimli ve istekli çalışır. Turnover oranı düşer ve bu da yeni çalışan bulmak için gereken zaman ve maddi kaynaklardan tasarruf sağlamanıza imkan verir. Açık iletişim, çalışanların yöneticileri ve iş arkadaşlarıyla aralarındaki sorunları çözebilir ve iş birliğini artırır. Geri bildirim kültürünün yarattığı zincirleme reaksiyon, sonuçta şirketin büyümesi ve başarılı olması anlamına gelir. Geri bildirim kültürü ile ilgili detaylı bilgi için İş yerinde geri bildirim kültürü oluşturmanın avantajları yazımızı okuyabilirsiniz.

İş Yerinde Geri Bildirim Kültürü Geliştirmek İçin İpuçları

1. Geri bildirim kültürü için işe alım kültürünü de yeniden düzenleyin

Kültür aslında insanın kendisidir. Bu nedenle yeni çalışanları, geri bildirim kültürüne uygun olup olmadıkları konusunda anlamaya çalışmak önemli. Şirketinizdeki yenilikleri, var olan çalışanlarınızla birlikte şirketinizde uygulamaya başlayın ve bundan sonra işe alım kültürünüzü de geri bildirim kültürüne göre yeniden şekillendirin. İşe alım sürecinizde gelişime, öğrenmeye ve geri bildirime açık olan çalışanları arayın. Geri bildirim kültürünüze olumlu tepki veren potansiyel çalışanlar, gelişime ve ilerlemeye daha açık olabilirler. 

2. Geri bildirim konusunda çalışanlarınızı bilgilendirin

Direkt olarak bir anket yayımlayarak işe başlamayın. Bu ani değişim karşısında olumsuz tepkiler alabilir ve çalışanlarınızın bu yeni sürece karşı direnç geliştirmesine sebep olabilirsiniz. Herhangi bir konudaki herhangi bir yenilik böyle tepeden inme bir şekilde asla gerçekleştirilmemeli. Öncelikle geri bildirim vermek, fikir beyan etmek, olumlu ya da olumsuz düşüncelerini paylaşmak çalışanlar için daha doğrusu insanlar için kolay değildir. Özellikle yaşadığınız ülkenin kültüründe böyle bir eğilim ve özgürlük ortamı yoksa bu tür yenilikler çok da kolay olmayacaktır. Böyle bir ortamda çalışanlarınız size verdikleri geri bildirimlerin, ne şekilde kendilerine döneceğinden emin olamazlar ve korku süreci burada başlar.

Geri bildirim konusunda yaptığınız çalışmaları, kullanacağınız araçları ve araçların detaylarını çalışanlarınızla paylaşın. Eğer şirket içerisinde anonim anketlerden yararlanmayı planlıyorsanız, kişisel bilgi ve verilerin gizliliği için kendi IT departmanınız ve sisteminizden bağımsız, üçüncü taraf bir uygulama kullanmanız, çalışanlarınızın daha açık şekilde geri bildirim vermesini destekleyebilir. Üçüncü taraf bir uygulamanın anonim anketlerinden yararlanacaksanız, kişisel verilerin korunduğunu, paylaşılan bildirimlerin tamamen anonim kalacağını ve sistemin güvenilirliğini mutlaka vurgulamalısınız. Sürecin nasıl işleyeceği ve devamlılığı hakkında detaylı bilgi vermelisiniz. Açıklık, şirketinizde yaratmaya çalıştığınız geri bildirim kültürü için ilk adımınız olacaktır. 

3. Geri bildirim için ısrarcı olmayın

Geri bildirim yanıtları için çalışanlarınızı zorlamayın. Bazen acilen öğrenmeniz ve çözmeniz gereken konular olabilir ancak çalışanlarınıza bir deadline vererek, sürekli sıkıştırarak olumsuz tepkiler ve negatif eleştiriler alabilirsiniz. Çalışanlarınız için yoğun bir dönem olabilir ve böyle zamanlarda anket katılımı konusunda baskı yapmamak hem yaptıkları işe hem de kişisel olarak onlara saygı duyduğunuz anlamına gelir. Hatta bazen çalışanlar bazı anketleri herhangi bir sebepten dolayı yanıtlamak istemeyebilirler. Bu tür durumlar da size veri sağlayabilir. Anketlerinize ‘Yanıtlamak istemiyorum’ şıkkı ve isteğe bağlı olarak yanıtlayabilecekleri bir açıklama kısmı ekleyebilirsiniz.

4. Yüz yüze iletişimi unutmayın

İletişim farklı şekillerde gerçekleştirilebilir ancak yüz yüze iletişim her zaman en samimi ve en doğru iletişim şeklidir. Çalışanlarınızla direkt olarak yüz yüze iletişim kurmaya çalışın. Özellikle yöneticilerinizi yüz yüze açık iletişim konusunda cesaretlendirin ve bu konuda eğitim almalarına öncelik verin. Bütün çalışanlarınızın bu tür bir iletişime benzer şekillerde tepki vereceklerini düşünmeyin ancak zaman içerisinde açık iletişimle çözülen problemleri ve ilerlemeyi gördükçe, bu iletişim yöntemine kapalı olanların bile yeşil ışık yaktığını görebilirsiniz. 

5. Siz de geri bildirim vermeyi unutmayın

Geri bildirim genellikle olumsuz bir değerlendirmeyle ilişkilendirilir. Siz çalışanlarınızdan sadece olumsuz geri bildirim alabilirsiniz. Bu durum çok normal ancak sizin vereceğiniz geri bildirimler sadece olumsuz olmamalı. Olumsuz bildirimlerin ardından olumlu olanı eklemeyi unutmayın. Olumlu geri bildirimler onları motive etmekle kalmaz aynı zamanda olumsuz geri bildirimlere de açık olmalarını destekleyebilir. 

Geri bildirim kültürü oluştururken belki de öncelikle yapmanız gereken, çalışanlarınıza değişimler konusunda şirketi destekledikleri, ilerlemeye yardımcı oldukları için teşekkür etmek ve bu ailenin değerli birer üyesi olduklarını söylemektir. Bu konuda destek olmayanlarla ilgili bir yorum yapmak zorunda değilsiniz. Oluşturulan olumlu havayı herhangi bir negatif cümleyle bozmamanız ilerleme açısından daha iyi olabilir. Herkesi kapsayan genel bir teşekkür, olumsuz tepkiler verenleri de bu olumlu havaya sokabilir. Ancak bazı durumlarda ön yargıları kırmak, olumsuz kişileri olumluya çevirmek mümkün olmayabilir. Tüm çabalarınıza rağmen karşılık vermeyen çalışanların ne sizin ne de diğer çalışanların motivasyonunu düşürmesine izin vermemelisiniz.

Geri Bildirim Kültürü Kalıcı Olmalı

Geri bildirim kültürü oluşturmanın ve bunu öğrenmenin başlı başına bir süreç olduğunu ve zaman alacağını unutmayın. Bu kadar çabadan sonra bunun geçici bir heves olmasına izin vermeyin. Burada amacınız geri bildirimin sadece geçici bir proje olması değil, şirketinizin gerçekten hayati bir organı, yani kültürünün bir parçası olmasıdır.  Daha sağlam bir kültür oluşturmak için geri bildirimi çeşitlendirin. Farklı veri sağlama, farklı bildirim verme şekilleri geliştirin ve teşvik edin. Yıllık değerlendirme, klasik bir yöntemdir ancak geri bildirim kültürünün olmazsa olmaz bir parçasıdır. Bunun dışında aylık hatta haftalık ve acil durumlarda farklı sıklıklarda geri bildirim süreçlerinden yararlanın. Elde ettiğiniz verilerle stratejiler belirleyin ve çözüme doğru şekilde ulaşın.

Geri bildirim korkutucu değildir. Geri bildirim özgürce yapılması gereken bir süreçtir. Hiç kimseyi bu konuda zorlamayın.

Her yerde ve her zaman geri bildirim alın. Çalışanlarınızdan geri bildirim almak için anket tarihlerini ya da olağanüstü durumları beklemeyin. Her zaman iletişimde olun ve kendinizi kilitli ve ulaşılmaz kalelere hapsetmeyin. Geri bildirimin takvim randevusu gerektirmediğini sakın unutmayın.

WeFocus Geri Bildirim Sürecinde En İyi Yardımcınız

Huawei Türkiye Ar-Ge ekibi tarafından geliştirilen WeFocus, organizasyonunuzda oluşturmak istediğiniz geri bildirim kültürü için en iyi yardımcınız. WeFocus ile geri bildirim almak istediğiniz her türlü konu ya da problemle ilgili, çalışanlarınızın tamamen anonim olarak yanıtlayabilecekleri anketle oluşturabilir ve istediğiniz verileri elde edebilirsiniz. İster kendi sorularınızı hazırlayabilir ister akademik olarak doğrulanmış WeFocus soru havuzundan yararlanabilirsiniz. WeFocus ile ilgili detaylı bilgi ve ücretsiz demo için tıklayın.

Blog sayfamızdan İnsan Kaynakları’na yönelik hazırladığımız içeriklerimizi de takip edebilirsiniz.

 

Haberi pdf olarak okumak için tıklayınız. 

 

DERGİ

HRdergi Nisan sayısı çıktı! İyi okumalar

SATIN AL Nisan 2024