İnovasyonla ilgili 10 Efsane: İnovasyonun karşı koyulmaz cazibesi yanıltabilir!


Şirketlerin inovasyona göre tasarlanmadığı inkar edilemez bir gerçektir.
Şirketler sürmekte olan operasyonlara göre tasarlanmıştır. İnovasyon, bir şirkete para kazandıran, öngörülebilir ve tekrarlayan süreçlerle (şirketin performans motoru) daima bir düzeyde çelişki halinde olacaktır.
Uzun vadede faydalı olabilmesi için inovasyonun kuruluşun performans motoru ile işbirliği halinde yapılması zorunludur.


Tüm dünyada şirketler, inovasyon yapmaya çalışıyor. Bazıları (3M ve Google gibi) çalışanlarına yeni fikirler üretmeleri için boş zaman tanıyor, ancak bu yaklaşım (inovasyon=fikirler) işe yarayacak bir ya da iki büyük fikir yerine binlerce küçük inisiyatif ortaya çıkarmaktadır. Diğer şirketler, yönetimle fikirler arasındaki boşluğu doldurmak için ayrıntılı süreçlere sahipler, ancak bu yaklaşım da (inovasyon=fikirler+süreçler) oyunu değiştirecek, çığır açıcı şeylere yol açmaktan ziyade mevcut ürünlerde iyileşmeler yaratma eğilimindedir. Bir kısım şirket ise inovasyonun yükünü yetenekli bireylere yüklemektedir (inovasyon=fikirler+liderler).

Şirketlerin inovasyona göre tasarlanmadığı inkar edilemez bir gerçektir. Şirketler sürmekte olan operasyonlara göre tasarlanmıştır. İnovasyon, bir şirkete para kazandıran, öngörülebilir ve tekrarlayan süreçlerle (şirketin performans motoru) daima bir düzeyde çelişki halinde olacaktır. Uzun vadede faydalı olabilmesi için inovasyonun kuruluşun performans motoru ile işbirliği halinde yapılması zorunludur.

Tam bir inovasyon formülü şöyledir:
İnovasyon = Fikir + lider + ekip + plan

Fikir: Çığır açan inovasyonlar daima büyük fikirlere dayanır.
Lider: Bir şeyleri hayata geçirebilmek için yönetmeyi becerebilecek şekilde farklı davranan, düşünen ve adım atan birisine ihtiyacınız vardır.
Ekip: Doğru proje ekibini bir araya getirmeli ve işlerini yapmalarını sağlamalısınız.
Plan: İnovasyon inisiyatifinizin titiz bir öğrenme sürecinde gelişecek bir iş planına sahip olması gereklidir.

Birçok şirket, her zaman ilginç fikirler üreten insanlara sahiptir. Benzer biçimde, liderler de gelir ve kâr elde etmek için inovasyonun tarafında olma eğilimindedir. İnovasyonda tıkanma noktaları, genellikle doğru proje ekibinin nasıl bir araya getirileceği ve inovasyonun nasıl planlanacağı konularında yaşanmaktadır. Eğer inovasyonun olmasını istiyorsanız, dikkatinizin çoğunun odaklanması gereken iki alan bunlar olmalıdır.

Bizim temel reçetemiz, inovasyon inisiyatifinin özel bir ekibe ve özel bir plana ihtiyacı olduğudur. Her inovasyon meydan okuması, amaca uygun örgütlenme modeline sahip bir ekip ve sıkı bir öğrenme sürecinde revize edilen bir plan gerektirir. Bu zorlu bir yolculuktur.

İnovasyonunuzun küçük ya da radikal olmasının proje ekibinin oluşumunu etkileyeceğini aklınızda tutun. Mevcut bir ürünün sonraki kuşağı olan yeni bir ürün için muhtemelen performans motorunuzdaki insanların çoğunluğunu proje ekibine çekebilirsiniz. Tamamıyla bozucu bir ürün içinse yeni becerilere sahip, daha fazla adanmış elemana ihtiyaç duyacaksınız.

Herhangi bir şirkette insanların iş ilişkileri üç kritik boyuta sahiptir:
1. Derinlik: Bir kuruluş içindeki bazı bireyler, daha yakın ve daha sık birlikte çalışırken diğerleri birbirini zar zor tanır ve nadiren temas ederler.
2. Güç dengesi: Müşterilerin yüksek ölçüde değer verdiği bir fayda sunmada etkili olan kurum içi uzmanlar, daha sıradan işlerden sorumlu olanlara göre çok daha güçlü olarak görülür.
3. Çalışma ritmi: Kuruluş içindeki bireyler, ne sıklıkla işbirliği yapmak ve faaliyetleri koordine etmek için bir araya geliyor. Bazen bu günlüktür, bazı durumlarda ise etkileşim aylık, üç ayda bir ya da yıllık olabilir.

Eğer inovasyon, bu üç boyuttan birinde performans motorundaki insanların iş ilişkileriyle uyumlu olarak yapılıyorsa görevleri adanmış bir ekibe vermek yerine bu insanlara verdiğinizde işler daha iyi yürüyecektir. Başka bir deyişle rutin işler, en iyi şekilde paylaşılan çalışanlar tarafından yapılabilirken rutin olmayan işler en iyi şekilde adanmış bir ekip tarafından yapılır.

Diyelim 5 adımdan oluşan bir geliştirme projeniz var:
A u B u C u D u E

Proje ekibinizi, paylaşılan çalışanların normal görevlerini yerine getirirken gelişme adımlarına dahil edilmesi şeklinde yapılandırmak akıllıca olacaktır. Normal operasyonların dışında kalan gelişme adımlarıyla esas olarak adanmış ekibin uğraşması doğru olacaktır. Bu, tamamlandığında inovasyonun işe yarar ve uygulanabilir olma şansını azami kılacaktır.

Öte yandan inisiyatifi yönetenin, paylaşılan çalışanlarla adanmış ekibin ortaklığı olduğunu da akıldan çıkarmayın. Yaşayabilen inovasyonlar, daima amaca uygun kurulmuş proje ekiplerince geliştirilir. Adanmış ekip, “inovasyon ekibi” değildir ve dahili olarak böyle tarif edilmemelidir. Toplam inisiyatifin ürün vermesi için her şeyin tek bir proje planı uyarınca yönetilmesi gerekir. Hem adanmış ekibin hem paylaşılan çalışanların katkısı gereklidir. Her bileşen, karışıma katkıda bulunur ve hayati becerilerini ve disiplinlerini ortaya koyar. Kayda değer sinerjiler yaratan, paylaşılan çalışanlarla adanmış bir ekibin arasındaki bu durum ortaklıktır.

Devam eden operasyonlarla inovasyon arasında temel farklılıklar vardır. Performans motoru her görevi, etkinliği ve süreci tekrarlanabilir ve öngörülebilir hale getirmek isterken inovasyon, doğası gereği rutin ve belirli değildir. Eğer bir inovasyon inisiyatifine liderlik ediyorsanız, nasıl örgütleneceğiniz ve nasıl plan yapacağınız konusunda farklı düşünerek temel uyumsuzlukları belirlemelisiniz. Amaca uygun örgütsel modele sahip bir ekip oluşturmalı ve sadece titiz bir öğrenme sürecinde revize edilebilecek bir plan yaratmalısınız. Her ikisini de yaparsanız çok daha iyi devam edersiniz. Ve eğer başarırsanız daima yükselirsiniz.

Büyüme ve kârlılık sağlayan inovasyon projelerindeki başarının verdiği güçle sonunda firmanızın CEO’su olabileceğinizi öngörmek hiç de mantıksız değildir. Eğer bunu başaracak kadar iyi bir talihe sahipseniz, o zaman inovasyonun nasıl olduğunu herkese öğretmek sizin göreviniz olacaktır. Spesifik olarak, inovasyon hakkında yıkmanız gereken efsaneler şunlardır:

Efsane 1 – İnovasyon yeni fikirlerle ilgilidir.
Herkes ortaya fikir atabilir. İnovasyonun meyveleri onu iyi yöneten şirketlere gider. Burası en fazla dikkat etmeniz gereken noktadır.

Efsane 2 – Büyük liderler asla başarısız olmaz.
Herkes zorlukları yenip sonsuza kadar mutlu yaşayan zayıflarla ilgili hikayelere bayılır. Yetenekli bir lidere sahip olmak elbette işe yarar ama bir inovasyon projesinin başarılı ya da başarısız olmasının bir sürü başka nedeni vardır.

Efsane 3 – İyi inovatörler yıkıcıdır.
Popüler inovatörler, risk üstlenicidir. Başına buyruk ve sistemle kavga edip bir şekilde kazanan asilerdir. Gerçek şu ki inovasyon mevcut olanla sürekli çelişki halinde olacaktır, yani inovatörler tüm kuralları yıkan insanlar olarak ortaya çıkacaktır.

Efsane 4 – Herkes inovasyon yapabilir.
Herkesin içinde gerçekleşme fırsatı bekleyen ilginç bir fikir bulunduğunu düşünmek harika, ama acı gerçek şu ki kaynaklar kıttır. Herhangi bir şirketin kaynaklarının büyük kısmı süren operasyonlara gidecektir. Herkesin inovasyonu denemesine izin verirseniz sonunda elinizde kimsenin işine yaramayan bir bavul dolusu fikir kalır.

Efsane 5 – İnovasyon organik olarak gerçekleşir.
Bu efsane, ön cephe çalışanlarının her zaman yeni ve yaratıcı şeyler yaptığını, üst yönetimin yapması gereken tek şeyin odalarından dışarı çıkıp bu şeyleri toplamak olduğunu söyler. İnovasyon projeleri bir amaç, plan ve fon gerektirir. Tesadüfen olmazlar.

Efsane 6 – İnovasyon mevcut birimlerle ilişkilendirilebilir.
Performans motorunda inovasyon horlanır. Kârlılığı azami kılmak amacıyla rekabet edemez, çünkü sonuçları belirsizdir. Bunun yerine insanlar mevcut süreç ve birimlerin verimliliğini artırmaya çalışır. Ayrıca inovasyonu mevcut birimlere bırakırsanız, ortaya çıkaracakları şey zaten yapmakta oldukları bir şeyde biraz ilerlemedir.

Efsane 7 – İnovasyon büyük bir örgütsel değişim gerektirir.
Mevcut örgütlenmenin inovasyon için değil, süren operasyonlar için tasarlandığı doğrudur. Bu nedenle, eğer iddialı bir şey yaparsanız, bir şeylerin değişmesi gerektiğini varsaymak mantıklıdır. Ama gerçekte en gerçek dünya inovasyonları yaygından ziyade hedeflenmiş bir değişimi beraberinde getirir. Kaynaklar kuruluşun bir tarafından diğerine kaydırılır.

Efsane 8 – İnovasyon sadece laboratuarda yapılır.
Fiziksel soyutlanmanın inovasyona yardımcı olabileceği ve günü birlik işlerin gereklerinden uzakta daha rahat gelişebileceği doğrudur. Ancak bu soyutlanma sadece fikir aşamasında işe yarar. Proje ilerledikçe inovasyonun varlıklarınızı ve yapabilirliklerinizi akıllıca yollardan güçlendirmesini istersiniz. Bu da ancak mevcut şirketle rutin ve sık ilişkiler yoluyla olur.

Efsane 9 – İnovasyon yönetilemez bir kaos gerektirir.
Elbette inovasyon öngörülebilir bir şey değildir, ama bu da yapılandırılmış bir öğrenme sürecine gerek olmadığı anlamına gelmez. Komik fikirlerle ilgili bir yarışmadan ziyade, hayata geçirilebilir fikirler ortaya çıkarmaya çalıştığınızı unutmayın.

Efsane 10 – Sadece yeni kurulan şirketler inovasyon yapabilir.
Büyük şirketlerin havlu attığını görmek hoş olurdu, ama gerçeklik şu ki büyük ve yerleşik kuruluşlar daha fazla varlığa ve kaynağa sahiptir. Zor, kompleks sorunları çözme konusunda ilk elden tecrübe sahibidirler. Teknolojiyi bilen daha fazla çalışanları vardır.

Büyük kuruluşların insanlığın karşılaştığı en büyük ve en karmaşık sorunların çözümünde yapabileceği çok şey olduğuna inanıyoruz –küresel ısınmadan temiz su kıtlığına ve doğal kaynakların tükenmesine kadar.

 

Bizde içerik bol, seni düzenli olarak bilgilendirmemizi ister misin? :)