“Eroğlu Gayrimenkul’ün İK’sı, sektördeki ilk beşte yer alsın istiyoruz”

 2010 yılında başlayan yeniden yapılanma süreci…
20 ay gibi kısa sürede istihdam edilen 350 kişi, almaya hak kazanılan kalite belgeleri, yenilenen süreçler, belirlenen hedefler…

Söyleşimizde bu kilometre taşlarını ayrıntılarıyla aktaran
Eroğlu Gayrimenkul İnsan Kaynakları ve Bilgi Sistemleri Müdürü Ergin İlyaz Kınay, bugün sektörde önemli bir işveren markası haline geldiklerini ve hedeflerinin İK uygulamaları ile sektördeki ilk 5 firma içine girmek olduğunu anlatıyor heyecanla…

Kurumun sürekli büyüdüğünü ve her yıl 5 yeni proje gerçekleştirme hedefinin bulunduğu da aktaran Kınay ile yeniden yapılanma süreciyle birlikte gündeme gelen değişimi ve bundan sonraki çalışmalarının satır başlarını konuştuk.

AKTİF 11 PROJE…

HER YIL 5 YENİ PROJE HEDEFİ…

Colin’s ve Loft markalarıyla tanıdığımız Eroğlu Grubu'nun bir parçası olan Eroğlu Gayrimenkul; konut, alışveriş merkezi ve ticari gayrimenkul alanlarında faaliyet gösteriyor.

Eroğlu Gayrimenkul’un şu anda aktif 11 projesi bulunuyor. Hedef, her yıl 5 yeni proje gerçekleştirmek…

Bugüne kadar Sarıyer, Beylikdüzü, Ümraniye, Merter, Kâğıthane, Florya, Büyükçekmece, Küçükçekmece, Seyrantepe, Tekirdağ, Antalya ve Bursa'da projeler geliştiren Eroğlu Gayrimenkul'ün gerçekleştirdiği ve önümüzdeki 2 yıl içerisinde tamamlamayı hedeflediği projelerin toplam büyüklüğü 2 milyon metrekareye ulaşıyor.

Eroğlu Gayrimenkul; 2011 yılına ilişkin yaklaşık 2,5 milyar TL'lik yatırımlarını 2012 yılında, 5 yeni proje geliştirerek 3,2 milyar TL'ye ulaştırmayı hedefliyor.

Öncelikle bize kısaca kurumunuzdaki İK yapılanmasından söz eder misiniz?

Eroğlu Gayrimenkul’ün İnsan Kaynakları Müdürlüğü, ben dahil olmak üzere 7 kişilik bir ekipten oluşuyor. Ben doğrudan Yönetim Kurulu Başkanımız Nurettin Eroğlu’na bağlı çalışıyorum.

Ekip olarak eğitim, öneri, personel özlük çalışmaları, seçme ve yerleştirme, İK yönetimi ve İK Müdürlüğü pozisyonlarını üstleniyoruz. Ayrıca Müdürlüğümüz; entegre yönetim sistemi), sağlık, emniyet, çevre ve bilgi işlem gibi farklı diğer organizasyonlara da liderlik ve yöneticilik yapmayı sürdürüyor.

Eroğlu Gayirmenkul’ün çalışan yapısından da söz edersek; 2010 yılında başlattığımız yeniden yapılanma süreci sonrasında yaklaşık 350 kişilik bir kadroya ulaştık. Çalışan profilimiz, sektör ortalamasının üzerinde. Erkek egemen bir sektörde yüzde 32 kadın çalışan oranımız da bizi sektörde ayrıştıran çok önemli bir özellik.

Bugüne kadar yeniden yapılanma hedefimiz doğrultusunda kuvvetli bir istihdam yaratmaya odaklı çalışmalar yürüttük. Bundan sonraki süreçte oluşan bu kuvvetli kadronun memnuniyeti için gerekli çalışmalara ağırlık veriyor olacağız.

Yeniden yapılanma süreciyle birlikte İK açısından neler değişti?

Daha önceki dönemde, İK Holding merkezden yönetiliyor, burada bir çalışan ile temsil ediliyordu. Ancak yeniden yapılanma süreciyle birlikte, özellikle yeni projelerin artışı ve istihdam ihtiyacı nedeniyle burada bir ekip oluşturulmasına karar verildi. Bu doğrultuda ilk olarak şahsım istihdam edildim. Eroğlu tekstil kökenli bir grup olduğu için, süreçler de eskiden perakende grubu İK’sı gibi yönetiliyordu. Oysa inşaat sektörü çok farklı uygulamalar gerektirir. Bu nedenle sektörün gereklerini, dinamiklerini, aktif yönetilme sürecini iyi bilen bir İK yapılanmasını kurgulamaya gayret ettik.

Yine İK merkezli bakarsak, yeniden yapılanmayla birlikte yaptığınız ilk çalışmalar nelerdi?

Yaptığımız öncelikli planlama, şirketin anayasasını ortaya koymak oldu. İK’dan önce bu kurguyu düzenlemek, süreçlerini belirlemek, Entegre Yönetim Sistemleri’ne bakmak gerekiyordu.

Ardından Yönetim Kurulu Başkanımızın aklındaki stratejik amaç ve hedefleri öğrendik: Kaç proje yapılması hedefleniyor, ne kadar metrekarede projeler geliştireceğimiz gibi soruların yanıtını aldıktan sonra; buna göre hızla bir personel istihdam programı hazırladık.

Bugüne dönersek, İK departmanı olarak hangi öncelikli uygulamalara imza atıyorsunuz? 

Eroğlu Gayrimenkul yenilikçi yapısını geliştirerek sürdürmek hedefiyle, başta da söz ettiğim gibi 2010 yılı ilk yarısından itibaren yeni yapılanma süreci doğrultusunda istihdamlarını gerçekleştiriyor. Genel olarak gayrimenkul sektöründe uygulanan yönetim profilleri dışında, daha yenilikçi ve güncel sektörel gelişmeleri takip eden uygulamalar geliştirmeye çalışıyoruz.

İstihdam konusunda ciddi bir başarı yakaladığımızı da söyleyebilirim: Yüzde 4 oranındaki yanılma payımız, sektör için iddialı bir yüzdedir. Ayrıca inşaat sektöründe genellikle proje bazlı çalışılır. Oysa biz tam zamanlı personel istihdam ediyoruz. Hedefimiz her yıl 5 yeni proje geliştirmek olduğu için, hazır ekiplerimizi yeni projelere kaydırmak çok daha anlamlı oluyor.

Öte yandan performansa dayalı değerlendirmelerimizde, global uygulamaları takip ederek, şirket karakter yapısına uygun, önerilere daima açık olan ve sürekli iyileştirilebilen bir yapı oluşturmaya çalışıyoruz.

Yaklaşık 2 aydır kullandığımız onerimvar@eroglu.com bu yapının ilk adımı. Her konu ve işleyiş ile ilgili çalışanlarımızın önerilerini bu adres üzerinden alıyoruz. Olumlu bulunan önerileri ödüllendiriyoruz. Bu hem öneride bulunmak için çalışanı motive ediyor, hem de iç müşteri memnuniyetini geliştiriyor.

Şu anda üzerinde çalıştığınız farklı projelerden söz eder misiniz?

Şu anda Entegre Yönetim Sistemi ve belgelendirme sürecinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Sürecin hemen hemen sonuna gelmiş bulunuyoruz. Mart ayı sonunda Entegre Yönetim Sistemleri ISO 9001- ISO14001- OHSAS 18001 belgelerini almayı hak eden tavsiye mektubumuz elimize ulaştı. İngiltere’den gerekli belgelerin gelmesini bekliyoruz.

Projenin gerçekleştirilmesinden çok, ilerlemesi ve sürekli olarak daha iyiye doğru ivme kazanması önem taşıyor. Bu doğrultuda yönetimimiz de bize büyük destek ve katkı sağlıyor. Tüm çalışanlarımız süreçlerimizi oluştururken projeye sahip çıktı ve destekledi. Süreçlerimizi onların çalışmaları ve çabalarıyla şekillendirdik ve resmiyete dahil ettik. Güzel ve verimli bir çalışma birlikteliğinin ilk temeli bu projenin gerçekleşmesiydi.

Öte yandan, başta da belirttiğim gibi biz önceliklerimiz ve hedeflerimiz nedeniyle bugüne kadar istihdama çok odaklandık. Şimdi ise iç müşteri memnuniyeti için çalışmalar yapıyoruz. Bunun için bir ödüllendirme sistemi geliştirdik. Öte yandan performans değerlendirmelerin 2012 sonuna kadar gerçek ölçümlemesinin yapılabilmesini sağlamaya çalışıyoruz. İK olarak en büyük hedefimiz, performans değerlendirme sistemini 2012’ye kadar yüzde 100 başarı ile şirketimizde oturtmak...

Ücretlendirme kısmında ise şu anda sosyal haklar üzerinde bir çalışma yapıyoruz.

Son olarak, bu alanda İK yapmanın inceliklerini bizlerle paylaşır mısınız?

Öncelikle sektörü yakından tanımak büyük önem taşıyor. Sektörün dinamiklerine ve tüm süreçlere hakim olmamız gerekiyor. Gelişmeleri ve yatırım hedeflerini iyi sentezlemek ve bu doğrultuda şirketin dinamiklerini daima ayakta tutmak çok önemli. Böylelikle hem mavi hem de beyaz yakalı çalışanlarımızın altyapı ve bilgi birikimlerini sağlıklı bir şekilde ölçüp değerlendirebiliriz.

Takım çalışması ve gelişimin, ekibimizin ana hedeflerinden olması gerektiğine inanıyoruz. Kurum olarak rekabeti seven, devamlı olarak farklı ve kendini gerçekleştiren bir yapıyı sahipleniyoruz.

Kurum içerisinde yüz yüze iletişim, eğitim ve gelişim çok önemli değerler. Bundan sonraki süreçte de oluşturduğumuz bu altyapının üstüne yenilikçi geliştirmeler ilave ederek iç müşteri memnuniyetini daha fazla arttırabilmeyi ve herkesin çalışmaktan mutluluk duyacağı bir kurum olmayı sürdürmeyi hedefliyoruz.

Bu konuda son dönemde aktif sosyal çalışmalar yapıyoruz. Geçen sene Corporate Games’e küçük bir ekiple katılmıştık. Şu anda büyük birkaç ekiple yer alıyoruz. Bunun yanı sıra hafta sonu, yaz gezileri düzenliyoruz. Bunlara Yönetim Kurulu Başkanımızın katılımını zorunlu hale getirdik. Bu tür paylaşımların, iç müşteri memnuniyeti açısından önemli olduğuna inanıyoruz.

“İNŞAATI ŞANTİYE SAHASINDAN BAŞLAYARAK ÖĞRENMENİN AVANTAJINI,
KARİYERİM BOYUNCA HEP YAŞADIM”

Viyana Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu olan, kariyerinin 19 senesini yurtdışında geçiren Ergin İlyaz Kınay, profesyonel iş yaşamına turizm sektöründe başlamış. Ardından gayrimenkul alanında aktif satış pazarlama ile devam eden kariyerini, 2004 yılında İK alanında sürdüren Kınay, yurtdışındaki büyük global şirketlerde uzun yıllar İK yöneticiliği yapmış.

“İnşaat ve gayrimenkul sektörüne gerçekten özel de bir ilgim var” diyen Kınay, bakın sözlerini nasıl sürdürüyor: “Bu ilgim ve merakım nedeniyle kariyerim boyunca gayrimenkul’ün gerekliliklerini, mevzuatını, yapılanmasını çok iyi öğrendim. İnşaatı şantiye sahasından başlayarak anlamaya çalıştım. Mimarın, mühendisin neler yaptığını çok iyi özümsedim. İyi ki de sahaya inmişim… Bugün İK yaparken, çalışanlarımızın ihtiyaçlarını anlayabilmem, onların teknik anlatımlarına yabancı kalmamam hep bu sayededir”.

DERGİ

HRdergi Nisan sayısı çıktı! İyi okumalar

SATIN AL Nisan 2024