İlk Fırsat ile #gençlereumutverin
Şevket Sabancı ve ailesi tarafından sürdürülebilir sosyal yatırımlar yaparak ülke kalkınmasına katkıda bulunmak amacıyla kurulan Esas Sosyal, ilk yatırım alanını gençlik ve istihdam olarak belirledikten sonra hızla çalışmalara başladı. Gelinen noktada; İlk Fırsat Programı’na katılanların işe giriş oranı, program bitimini takip eden ilk 6 ay sonrasında %100’e ulaştı. Programın etkisini ve önümüzdeki dönem hedeflerini Esas Sosyal Kurucu Direktörü Filiz Bikmen’den dinliyoruz.
Yaptığınız araştırmalar, Türkiye’de yeni mezun gençlerin istihdamı konusunda hangi temel verileri sunuyor?
Esas Sosyal olarak, 2014’ten beri 30’a yakın araştırma yaptırdık. Bilkent Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen ve sonuçlarını Mart 2020’de açıkladığımız son araştırmaya göre; Türkiye’de yükseköğrenim mezunlarının sayılarının hızla arttığı, buna karşın üniversiteli istihdam oranının azaldığı görülüyor. Yükseköğrenim mezunu gençlerin istihdam oranlarının son beş yılda azaldığını, işsizlik oranlarının ise arttığını görüyoruz. Bu durumun özellikle son yıllarda açılan üniversitelerden ve artan kontenjanlardan kaynaklanması, ne yazık ki üniversite mezunlarının işsizlik oranlarındaki artışın gelecekte de devam edeceği ile ilgili olumsuz sinyaller veriyor.
Aynı araştırma, işverenler tarafından daha az bilinen devlet üniversitelerinden mezun gençlerin iş bulma süresi, iş alanı ve hane halkı geliri açısından diğer üniversite mezunlarına göre çok daha dezavantajlı durumda olduğunu da gösteriyor.
Peki, İlk Fırsat Programı’nın istihdama etkisini ölçmek amacıyla yapılan araştırma neler söylüyor?
İlk Fırsat Programı ile daha az bilinen devlet üniversitelerinden mezun olan gençlerin iş deneyimi kazanmasını destekleyerek fırsat eşitliği sağlanmasını hedefliyoruz. Programın etki analizi ile ilgili araştırma sonuçlarına göre, katılan gençler aldıkları eğitimler, kazandıkları tecrübeler ve edindikleri ilişki ağı sayesinde iş hayatında önemli avantajlar elde ediyor. Program katılımcılarının, işe giriş oranlarının program bitimini takip eden ilk 3 ay içerisinde %93 ve 6 ay sonrasında %100 olması, gençlere destek verildiği takdirde genç işsizliğinin çözümü konusunda ciddi bir fark yaratılabileceğini gösteriyor.
İlk Fırsat Programı ayrıca katılımcılarına sunduğu 250 saatten fazla 21. Yüzyıl becerilerini içeren eğitimler, İngilizce dil eğitimi ve mentorluk desteği ile gençlerin daha özgüvenli olmalarını sağlıyor ve ne istediğini bilen profesyoneller olmaları konusunda yol gösterici oluyor. Araştırmaya göre İlk Fırsat mezunlarının işinden memnun olma oranı %67 iken, katılmayanların memnuniyet oranının %50 olduğu görülüyor.
Pandemi döneminde hangi çalışmalara imza attınız?
Esas Sosyal olarak pandemi sürecinde hızla aksiyon alarak #genclereumutverin Kampanyası’nı hayata geçirdik. Bu zor süreçte, yeni mezun olacak gençlerin kendilerini geliştirmelerine destek vermek amacıyla başlatılan kampanya kapsamında uzman isimlerin katıldığı 20’yi aşkın online seminer, eğitim ve söyleşiler düzenledik, 1000’den fazla gence ulaştık.
Esas Sosyal olarak, gençlik ve istihdam alanında sosyal yatırımlar yapmaya başladığımız ilk günden bu yana kurumsal destekçilerin, katılımcıların, eğitimcilerin ve STK’ların da dahil olduğu 400 kişiyi aşan bir ekosistem oluşturduk. Bu paydaşlarımız da #genclereumutverin Kampanyası dahilinde gerçekleştirdiğimiz çalışmalarda bize destek oldu.
Önümüzdeki dönemde ağırlıklı olarak hangi çalışmaları gündeminize almaya hazırlanıyorsunuz?
İlk Fırsat Programı’nın yeni dönem başvuruları 6 Temmuz 2020 itibarıyla başlıyor. Programa katılan gençlere Türkiye’nin önde gelen sivil toplum kuruluşlarında 12 aylık tam zamanlı iş deneyimi sunuyoruz. Ayrıca, İlk Fırsat Akademisi kapsamında 21. yüzyıl becerilerini geliştirmeye yönelik 250 saatlik eğitim imkanı ile mentorluk desteği de sağlıyoruz. Başvuru koşulları ile ilgili bilgi www.ilkfirsat.org adresinden alınabilir.
Önümüzdeki dönemde, bizimle yürüyecek yeni kurumları ekosistemimize katmak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Program kapsamında gençlerin maaşını karşılayan 21 kurumsal şirket, İlk Fırsat katılımcılarının sivil toplum kuruluşlarında çalışmalarına destek oluyor. Ayrıca gençlerin kariyer hedeflerine ulaşmaları için mentorluk yapıyor, söyleşilere konuk olarak deneyimlerini aktarıyor, mülakat etkinlikleri ile gençlere tecrübe kazandırırken kendi İK yetenek havuzlarını da genişletebiliyorlar.