“Kültür yolculuğumuza çalışanlar yön veriyor”

Bu sayfalarımızda, farklı kültür ve geçmişe sahip çalışanları ortak bir şirket kültüründe buluşturmak üzere projelere liderlik eden bir isim ile buluşturacağız sizi. Bu lider, Cargill'in elliden fazla ülkedeki faaliyetlerini İstanbul'dan yöneten Cargill Gıda Orta Doğu, Türkiye ve Afrika'nın İnsan Kaynakları Direktörü Banu Öksün... Banu Öksün’e Cargill’in İK uygulamalarını, projelerini ve yeni normal sürece yaklaşımını sorduk.
Öncelikle sizi tanımak ve kariyer hikayenizi dinlemek isteriz.

İzmir Amerikan Koleji’nden mezun olduktan sonra Boğaziçi Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü’nden lisans, New School University (Parsons College) Media Studies MA Programı’ndan yüksek lisans derecesi aldım. Bank of America, Merrill Lynch (New York), Samsung, Microsoft, Ünlü&Co gibi şirketlerde İnsan Kaynakları, Kurumsal İletişim, Pazarlama gibi farklı alanlarda yönetici pozisyonunda görev aldım. Yaklaşık üç yıldır da Cargill Gıda'nın Türkiye, Orta Doğu ve Afrika bölgesinden sorumlu İnsan Kaynakları Direktörüyüm. Bu bölgede görev alan 600'ü aşkın çalışma arkadaşımızla birlikte, gıda sektöründe öncü bir iş kültürüne sahip olma ve çıtayı daha yukarıya taşıma yolculuğuna yön verilmesine hem liderlik yapmak hem de katkı sağlamaktan mutluluk duyuyorum.

Cargill’de nasıl bir İK yapılanmanız ve organizasyonunuz var? Yeni projelerinizden bahsedebilir misiniz?

Cargill dünyanın güvenli, sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde beslenmesini misyon edinen, dünyanın en büyük gıda şirketlerinden biri. 70 ülkede faaliyet gösteriyor ve 155 bin kişilik bir çalışan kadrosu var. Biz Cargill Türkiye olarak Orta Doğu ve Afrika’yı da yönetiyoruz. Bir başka deyişle, Cargill’in 50’nin üzerinde ülkedeki ticari faaliyetini İstanbul’dan ve Türk ekibimizle yürütüyoruz. Bu bölgede toplam 600’den fazla çalışanımız bulunuyor. İnsan Kaynakları ekibimizle birlikte, farklı coğrafyalarda birbirinden çok farklı kültürlere sahip çalışma arkadaşlarımızı, ortak bir şirket kültüründe buluşturmak üzere projeler hayata geçiriyoruz.

Cargill her alanda olduğu gibi İnsan Kaynakları’nda da operasyonel mükemmeliyet ilkesi ile çalışmaktadır. Ortak Hizmetler yapılanmasına geçilmesi ile birlikte, eskisine oranla, İnsan Kaynakları yaklaşımının büyüme stratejilerimize doğrudan katkısının arttığı ve insana yapılan yatırımların strateji ile paralel tasarlandığı ve geliştirildiği bir çalışma modeli içindeyiz.

“Stratejik İş Gücü Planlaması”, stratejik hedefleri gerçekleştirmek için yüksek performans sergilerken aynı zamanda sağlıklı bir organizasyon olmamızda mihmandarlık yapan ve çeviklik, inovasyon ve kurumsal girişimcilik gibi önceliğimiz olan konulara da odaklandığımız “META Upgrade Kültür Programı”, yetenek yönetimi ve kariyer planlamasında çalışanlarımızın gelişimine destek olabilmek için Cargill tarafından zenginleştirilmiş dijital “Degreed” platformunun yaygınlaştırılması üzerinde çalıştığımız ya da devam ettirdiğimiz projeler arasında yer almakta.

Rotamızı çalışan beklentileri çiziyor

Biz dünyanın en inovatif gıda şirketlerinden biriyiz. Yeni ihtiyaçlara yönelik yeni çözüm odaklı fikirlerle, yeni ürünler geliştiriyoruz. Bu yöntem ile hem ülkemiz hem de tüm dünyaya değer yaratıyoruz. Cargill çalışanları tüm küresel gıda sektörü için önemli bir değer oluşturuyor. İyi eğitimli, kendini sürekli öğrenmeye adayarak gelişimine önem veren çalışma arkadaşlarımızın Cargill’in dünyanın dört bir yanındaki ofislerinde görev aldıklarını görüyor ve bundan gurur duyuyoruz.

Bu başarımızın sırrı ise kurum kültürümüzde saklı. Cargill’in sahip olduğu ve çalışanlarının da benimsediği üç tane ana değer var: Doğru olanı yapın, daha yükseğe ulaşın ve önceliği insana verin. İş dünyasının öncü isimlerinden yazar Lawrence Bossidy’nin de söylediği gibi, “Yaptığımız hiçbir iş, işe aldığımız insanları geliştirmekten önemli değildir.” Günün sonunda sadece stratejilere değil, insanlara güvenerek yolumuza devam ediyoruz. Bu yaklaşımla hareket ederek; her kademeden çalışma arkadaşımızın fikrini özgürce paylaşarak katkıda bulunduğu bir kurumsal kültür oluşturmak üzere harekete geçtik.

Liderlik, çeviklik, müşteri odaklı dönüşüm

2017 yılında çalışma arkadaşlarımızla bir kültür anketini hayata geçirdik. Bu ankette çalışma arkadaşlarımıza sağlıklı bir organizasyonda çalıştıklarını hissetmeleri için nelere ihtiyaç duyduklarını ve nasıl bir kültüre sahip olmak istediklerini sorduk. Onlar da arzu ettikleri kurum kültürünü bizimle paylaştılar. Biz de bu çalışmayla elde ettiğimiz bulguları, şirket olarak stratejimizle ve büyüme hedeflerimizle harmanladık. Böylece META (Middle East, Turkey, Africa) Upgrade adlı kültür yolculuğumuzu başlattık.

Üç yıldır sürdürdüğümüz META Upgrade sürecinde özellikle çeviklik, sahiplenme ve sorumluluk alma, dayanıklılık, esneklik, çözüm odaklılık, sonuç odaklılık ve aciliyet hissi ile hareket edebilme gibi yaklaşımlara odaklandık. Şirket kültürümüzü bu alanlarda güçlendirmek üzere çok sayıda eğitim, çalıştay, kariyer buluşma toplantıları ve çeşitli uygulamaları hayata geçirdik ve geçirmeye devam ediyoruz. Giderek daha da dijitalleşen bir dünyada yaşamanın gerekliliklerini de göz önünde bulundurarak, çalışma arkadaşlarımızın gelişimlerine dijital platformlar ile destek oluyoruz. Degreed adını verdiğimiz global bir dijital öğrenme temelli platform üzerinden bir içerik kataloğu sunduk. Tüm Cargill çalışanları, herkese katkısı olacağını düşündüğü bir makaleyi 150 bin çalışma arkadaşıyla paylaşabiliyor. Öte yandan departman yöneticilerimiz de yürüttüğümüz çalışmaların kurumda yaygınlaşması için önderlik etmekten çekinmediler. Her yılın sonunda değerlendirme çalışmaları yapıyor ve çalışma arkadaşlarımızın META Upgrade kültür yolculuğu süreci kapsamında hayata geçirdiği aktiviteleri daha fazla sahiplendiklerini görüyoruz.

Kültür yolculuğumuzun başarılı olmasının sebepleri arasında çalışanların mutluluğu ilk sıralarda geliyor. Çalışma arkadaşlarımızın şirketimizi sahiplenerek aidiyet duygusunu hissetmelerini ve burada çalışmaktan gurur duymalarını ve mutlu olmalarını önemsiyoruz. Çalışanların kendilerini mutlu hissettikleri sağlıklı bir çalışma ortamında da yeteneklerini daha rahat hayata geçirebileceklerine inanıyoruz. Bu nedenle şirketimizde tüm yöneticilerin kapıları daima açıktır ve her kademeden çalışan girip, fikirlerini ve önerilerini özgürce paylaşabilir.

İş dünyasında şu an en çok konuşulan konu; yeni normal olarak adlandırılan süreç... Peki siz bu yeni süreçte iş yapış şekillerinizde neleri değiştirdiniz? Bu sürece uyum sağlamak için neler yaptınız?

Kurum kültürümüzde iş güvenliği ve uluslararası gıda standartları vazgeçilmez yer tutar. Cargill’de çalışan herkes kapsamlı iş ve gıda güvenliği eğitimleri alır. Covid-19 ile mücadelede temel öncelik olan iş sağlığı ve güvenliği bizim DNA’mızda halihazırda yer aldığı için üst seviyede önlemleri hızla hayata geçirebildik. Kesintisiz iş devamlılığı planlarımızı devreye aldık. Normalleşme sürecinde de bu önlemleri titizlikle uygu- lamaya devam ediyoruz. Şirketimizin Covid-19 döneminde talebi artan hızlı tüketim grubuna dahil gıda ürünlerine hammadde tedarik etmek gibi hayati bir sorumluluğu var. İnsanların gıdaya sorunsuz ulaşması için üretmeye ve emek vermeye devam ediyoruz. Bunu yaparken de “önce insan” prensibiyle çalışan sağlığını temel alıyoruz. Çalışma arkadaşlarımızın sağlığını ilk günden bu yana yakından takip ediyoruz. Görev tanımı el veren herkesi evden çalışma modeline geçirdik. Üretimde ise dönüşümlü çalışma modeline döndük. Arkadaşlarımız ve aileleri için sağlık ekipmanı temin etmek gibi pek çok destek sağlıyoruz.

Alışkanlıklarımız değişmiş olabilir ama çevik yapımız sayesinde hem operasyonel hem de çalışan motivasyonu olarak yeni normale alıştığımızı söyleyebilirim. Yeni normale alışma ve benimsemede en etkili faktörlerden biri de motivasyon. Az önce de dediğim gibi, Cargill olarak sofraların boş kalmaması için canla başla çalışıyoruz. Bu sorumluluğun getirdiği haklı bir gururu da yaşıyoruz ve bunu birbirimize sık sık hatırlatarak motive oluyoruz. Kurum içi iletişime duyulan ihtiyaç da her zamankinden fazla. Her hafta online olarak keyifli sohbetler gerçekleştiriyoruz. Hemen her birimimiz, Avrupa ve Amerika’daki merkez birimlerle haftalık toplantılar yapıyor. Yönetim Kurulu Başkanımız ve CEO'muz Murat Tarakçıoğlu'nun liderliğinde Orta Doğu, Türkiye ve Afrika bölgesini kapsayan sohbet toplantıları düzenliyoruz. Böylece çalışma arkadaşlarımız bu zor dönemde Cargill’in yanlarında olduğunu biliyor.

Bu dönemde, hep birlikte gözlemledik ki, dijital altyapı ve teknolojik uygulamalar, iç ve dış iletişimin ve tüm iş süreçlerinin temelinde yer alarak etkili bir rol üstlendi. Başarıyla uyguladığımız uzaktan çalışma modelini hayatımıza kalıcı olarak entegre ettiğimizi söyleyebiliriz. Ofiste ve üretim tesislerimizde bulunması zorunlu arkadaşlarımız 2 metrelik sosyal mesafeyi koruyarak, maske takarak ve kişisel hijyenlerine azami dikkat ederek çalışıyorlar. Biz de tüm dünya ile birlikte aşamalı olarak normal hayata geçiş için çalışıyoruz. Yeni normalde iş yaşamımızı düzenleyecek bir dizi rehber hazırladık. Bu rehberleri, devletimizin açıklayacağı normale dönüş planına göre son haline getirip uygulamaya koyacağız. Çalışma arkadaşlarımıza yeni sistemimizle ilgili eğitim verdikten sonra, kriz masamızın yaptığı detaylı çalışmalarla kademeli olarak ofislere döneceğiz.

DERGİ

HRdergi Mart sayısı çıktı!

SATIN AL Mart 2024

Yeni makalemizi okudunuz mu?