Değer Yaratan Değerli Çalışanlar










Pelin Ceren Kılıç – TOFAŞ İK Yöneticisi 

Gözdem Balsak – TOFAŞ İK Yöneticisi 

ve TOFAŞ Gelişim Danışmanları


Tofaş olarak bundan dört yıl önce davranışsal gelişim alanında bir değişim yolculuğuna çıktık. Hepimiz gelişim yolculuğunda olsak da farklı konular özelinde farklı aşamalardaydık. Farklı ihtiyaçlarımız vardı ve farklı engellere takılıyorduk. Bu yüzden gelişim yolculuğumuz da bize özel olmalıydı. Bu yazıda size bu özel yolculuğu anlatmak isteriz.

Bundan sadece bir yıl önce, tüm dünyadaki toplam ağırlığı sadece 1 gram olan bir virüsün, hepimizi radikal bir şekilde değiştireceğini tahmin edebilir miydik?

Ama değiştik. İşlerimizi evlerimize taşıdık ve geleneksel yöntemleri terk ettik. Her şey dijital dünyada artık; ekip toplantılarımız, kahve molası sohbetlerimiz, zirveler, eğitimler...

Aslında değişim hep var oldu, var olmaya da devam edecek. Hayatın karşı konulamaz kuralı bu. Bundan sonra ne olacağı hepimiz için merak konusu tabii ki. Değişime direnmek yerine, hızlı adapte olan ve değişimi yöneten şirketlerin yeni dönemde çok daha başarılı olacağı aşikâr.

Bizim değişim yolculuğumuz...

Tofaş olarak biz de bundan dört yıl önce davranışsal gelişim alanında bir değişim yolculuğuna çıktık. Bu yazıda size yolculuğumuzu anlatmak isteriz. Önce geleneksel öğrenme yöntemlerimizle ilgili kapsamlı bir değerlendirme yaptık ve bu yöntemlerin davranışsal gelişimdeki etkisinin tek başına yeterli olmadığını fark ettik. Hepimiz gelişim yolculuğunda olsak da farklı konular özelinde farklı aşamalardaydık. Farklı ihtiyaçlarımız vardı ve farklı engellere takılıyorduk. Bu yüzden gelişim yolculuğumuz da bize özel olmalıydı.

Bilmek, bir davranışı sergileyebilmenin garantisi değildir

Descartes’e göre bilmek bir davranışı sergileyebilmenin garantisi değildir. Bilmek tabii ki gerekli ama gelişmiş olmak için yapabilmek gerekli. Biz gelişimi, yapabilmek ve bir davranışı sürdürülebilir şekilde sergileyebilmek olarak tanımladık. Bu nedenle yetenek geliştirme stratejimizi, temel odağı sınıf içi öğrenimden kişiselleştirilmiş sosyal ve deneyimsel öğrenmeye kaydıran yeni bir yaklaşım oluşturduk.

Bu yaklaşım ile “Değer Yaratan Değerli Çalışanlar” adlı ana stratejimizi temel alarak hem şirketin hem değer zincirinin gelecekte ihtiyaç duyacağı yetenek tabanını ve organizasyonla yeteneklerini geliştirmek temel hedefimiz.

Mevcut Durum

  • Geleneksel sınıf için eğitim
  • Davranışsal gelişimde öğrenme transferi
  • Anlık etki
  • Herkese uyan tek kalıp (one size fits all)

Çıkış Noktası

  • «Yapabilmek»
  • Sosyal & Deneyimsel öğrenme
  • Kişiye özel farklı ihtiyaçlar
  • Koçluk, yetişkin öğrenmesi ile kalıcı etki 
Deneyim Odaklı ve Kişiselleştirilmiş Yetenek Gelişim Programlarımız

‘Kişiselleştirilmiş Yetenek Programları’ olarak isimlendirdiğimiz faaliyetlerimizi, İnsan Kaynakları içerisinde oluşturulan, Uluslararası Koçluk Federasyonu (ICF) onaylı koçluk okullarından mezun Gelişim Danışmanı rolleri ile yürütüyoruz. Oluşturulan bu yeni roller sayesinde, programlarımızın sürdürülebilirliğini sağlamayı ve etkisini arttırmayı hedefliyoruz. Programlarımız arasında; Bireysel Koçluk, Takım Koçluğu, Mentorluk ve Özel Gelişim Planlama Programları yer alıyor. Şimdi size kısaca her birini anlatmak isteriz.

Bireysel Koçluk programımızı, tamamıyla kurum içi koçlarımız olan Gelişim Danışmanlarımız yürütüyor. Farklı envanterler, uygulamalar, geri bildirim sistemleri ve koçluk teknikleri kullanılarak çalışana öz-farkındalık seviyesini artırması konusunda yardımcı olunması hedefleniyor. Yüksek öncelikli davranışsal gelişim ihtiyacı çalışan ve yöneticisi ile birlikte belirleniyor, seçilen gelişim alanı hakkında çalışanın kendi ideal benliğini tasarlaması destekleniyor. Aynı zamanda bireysel koçluğu, bir destek öğrenme aracı olarak sınıf içi eğitimlerimize entegre bir şekilde kullanıyoruz. Böylece deneysel öğrenmeyi destekleyerek davranışın kalıcı olarak değişimini hızlandırıyoruz.

Takım Koçluğu Programı, etkin ve bütünleşmiş takımlar yaratmak, takımın kolektif üretici gücünün ortaya çıkmasına yardımcı olmak ve buna göre aksiyon almalarını sağlamak amaçlanıyor.

Programa katılacak olan takımları gönüllülük esasına göre belirliyoruz. Takımın tüm üyeleri ve takım liderinin dâhil olduğu bu gelişim sürecinde Gelişim Danışmanlarımız, Takım Koçu olarak görev alıyor. Takımın ihtiyacına yönelik farklı metotlar ve araçlar kullanılarak, takım üyelerinin bireysel ve takım değerlerini keşfetmesi sağlanıyor. Takım üyeleri, süreç boyunca birlikte çalışarak gelişim alanlarını belirliyor, belirledikleri gelişim alanları için aksiyon planı hazırlıyor. Takım Koçu, ortak anlayış oluşturma ve ortak aklı çalıştırma sürecini kolaylaştırıyor, takımın önündeki engelleri ortadan kaldırmalarına yardımcı oluyor.

En önemli amacımız ise ekipleri, profesyonel çalışma gruplarından, yüksek performanslı takımlara dönüştürmek.

Mentorluk Programlarımız, ‘Bir Bilene Sor’ Kurumsal Mentorluk ve ‘Şimdiki Gençlik’ Tersine Mentorluk olmak üzere iki farklı programdan oluşuyor. Kurumsal hafızanın kalıcı hale gelmesini amaçladığımız Kurumsal Mentorluk programı ile kolektif bir ekosistem oluşmasını hedefliyoruz. Mentor olan kişiler, uzmanlık alanlarıyla ilgili bilgilerini ve öğrendiklerini ihtiyaç duyan farklı kişilere bire bir görüşmelerle aktarma ve deneyimlerini paylaşma imkânı buluyor. Böylece, iş süreçleri sınıf içi oturumları beklemeden hızlı bir şekilde işlenir hale geliyor. Aynı zamanda, kişiselleştirilmiş sürekli öğrenmeye odaklanma fırsatı yaratıyor.

Tersine Mentorluk programında ise yaygın olarak bilinen mentorluk yaklaşımının aksine genç çalışanlar, yeni neslin tercihleri hakkında üst yönetime mentorluk yapma imkânı buluyor. Yönetim ekibi menti, genç çalışan arkadaşlarımız ise mentor koltuğuna oturarak, deneyimlerini paylaşıyor ve birbirini daha iyi anlama fırsatı yakalıyorlar.

Son olarak Gelişim Danışmanlarımız, Özel İlgi Programları ile ihtiyaçlarından dolayı gelişimini farklı kategorilerde takip ettiğimiz çalışan ve yöneticilerimizin gelişimlerine katkıda bulunuyor. Koçluk yetkinlikleri ile birlikte bu çalışanların, kendilerini değerli hissetmeleri, bireysel gelişim hedeflerinin belirlenerek aksiyon planına dönüştürmeleri ve davranışsal yetkinliklerini geliştirmeleri hedefleniyor.

Değişim süreklidir...

Her çalışan ayrı bir yetenektir. Bu felsefe ile çalışanları anlamak, onların gelişimini desteklemek, bireysel ve kurumsal performanslarına katkı sağlamak öncelikli hedefimiz. Son bir yılda kişiselleştirilmiş gelişim programlarımıza katılımcı sayısı %10 artarken, 2016’dan bu yana katılımcı sayımızda 1100 kişiye ulaştık.

Geçtiğimiz yıl çalışanların gelişimine yönelik benimsediğimiz, “Değer Yaratan Değerli Çalışanlar” adlı kişiselleştirilmiş sosyal ve deneyimsel öğrenme stratejimizle, EMCC (European Mentoring & Coaching Council/Avrupa Mentorluk ve Koçluk Kurulu) tarafından 2019 Global Koçluk ödülüne layık görüldüğümüz için gurur ve mutluluk duyuyoruz.

Uzun lafın kısası değişim hep var aslında. 4 yıl önce geleneksel öğrenme yöntemlerimizi gözden geçirmek için çıktığımız yolculukta, kurduğumuz dinamik yapı sayesinde devamlı öğreniyor ve öğrendiklerimizden yola çıkarak programlarımızı günden güne geliştirmeye ve değiştirmeye devam ediyoruz. Bugün ise içinde bulunduğumuz dönem itibarıyla programlarımızı dijitalleştirerek çalışma arkadaşlarımızın gelişimlerini takip ediyor ve katkı sağlıyoruz.

DERGİ

HRdergi Nisan sayısı çıktı! İyi okumalar

SATIN AL Nisan 2024