İK stratejilerini zirveye taşıdık...


HRdergi’nin 13 Mart’ta düzenlediği 2. Stratejik İK Yönetimi Zirvesi İK liderlerinin ve profesyonellerinin buluşmasına tanık oldu. Üst düzey İK yöneticileri ve danışmanların strateji ve yönetime dair deneyimlerini paylaştığı zirve Enocta, DBE Davranış Bilimleri Enstitüsü ve Masters Training International’ın Resmi Sponsorluğu ve kariyer.net’in Destek Sponsorluğu ile gerçekleşti. Zirvenin süpriz ismi ise British Telecom Group İK’sını yapılandıran ve Personnel Today tarafından Avrupa’nın en etkili İK liderlerinden biri seçilen Alex Wilson oldu. Wilson’ın yanı sıra Novartis, HSBC, Enerjisa, Eczacıbaşı Holding, Turkcell Global Bilgi, BNP Paribas Cardif gibi kendi sektörünün dev isimlerinin İK liderleri de zirvede katılımcılarla bir araya gelerek stratejik İK’yı tüm yönleriyle masaya yatırdılar.

Zirve, HRdergi Genel Müdürü Alper Toper’in Hoşgeldiniz konuşmasının ardından British Telecom Group Eski İK Direktörü, Koç ve Mentör Alex Wilson’ın ‘Stratejik İK Yönetimi: Efsane mi, Gerçek mi?’ konulu Açılış Konuşması ile devam etti. Wilson hem bir danışman hem bir İK lideri gözüyle İK, strateji ve yönetim arasındaki ilişkiyi yorumladığı konuşmasında liderliğin stratejik İK’daki elzem önemine vurgu yaptı. Liderliğin yönetim teorisinin hakkında en fazla konuşulan ve kitap yayınlanan unsuru olduğunu belirten Wilson, ‘’Stratejik İK stratejik liderlikte ile mümkündür; stratejik liderlik ise kültür ile mümkündür’’ diyerek kurum kültürünün önemine de değindi. İnsan stratejisinin fonksiyonel İK planlamasından ibaret bir İK stratejisi olmadığına dikkat çeken Alex Wilson, stratejik İK’nın şirket ve insan stratejisinin entegrasyonu olduğunu dile getirdi. Konuşmasında British Telecom İK’sını yapılandıran iş stratejisinin 5 ana temasını da anlatan Wilson yüksek bir İK performansı için gereken yetkinlikleri de katılımcılarla paylaştı. Alex Wilson, BT’nin İK yapısının; fonksiyonel işlerin outsource edildiği, karmaşadan uzak ve geçişken bir özellikte olduğunu sözlerine ekledi. İK’nın stratejik bir partner değil, işin tam ortasında bir aktör olduğunu söyleyen Wilson, İK’nın gerçek anlamda stratejik olabilmesi için ölçülebilir, iş stratejisiyle bağlantılı ve sonuç odaklı çıktı’lara sahip olması gerektiğinin altını çizdi.

İK başrolde !

Dünya ilaç devlerinden Novartis'in Türkiye Ülke İK Direktörü Dr. Senay Kızılkaya 'Geleceği Yönetmek - İK Başrolde' başlıklı konuşmasıyla zirvede söz alan İK liderlerinden biri oldu. Kızılkaya, Novartis'in değişim yönetimi projesinden yola çıkarak değişim süreçlerinde İK'nın liderlik rolüne ve İK'nın şirkette başrolde olması gerektiğine değindi. Değişen dünyada İK'nın rolünü anlatan Kızılkaya, Novartis'in değişim sürecinde hayata geçirdikleri 'Geleceğe Yön Veriyoruz' projesinin sürecine dair İK deneyimlerini de aktardı.

Novartis'i bu süreçte başarılı kılan en önemli faktörün İK profesyonellerinin bu süreci sahiplenmesi ve bunu İK’nın en kritik rolü olarak görmeleri olduğunu dile getiren Dr. Senay Kızılkaya, bu değişim sürecinin kurum kültürüne uygun İK stratejileriyle gerçekleştirilmesinin de başarıyı getirdiğini sözlerine ekledi. Konuşmasında İK liderinin ve insan yönetiminde İK'nın liderliğinin önemine ağırlıkla değinen Kızılkaya, 'Eğer şirketlerin en büyük potansiyeli ve rekabet kaynağı insan ise İK bu işin liderliğini almalı ve kendini bu yönde geliştirmeli' diyerek İK'nın şirketlerin sürdürülebilir performansı için stratejik bir yaklaşım sergilemesi gerektiğinin de altını çizdi.

İK kendi rolünü nasıl tanımlıyor?

Enerjisa Stratejik İş Destek Direktörü Berna Öztınaz konuşmasıyla zirvede ‘İK kendi rolünü nasıl tanımlıyor?’ sorusunu yanıtlayan İK lideri oldu. Konuşmasında İK’nın gerçekten stratejik ortak olmayı isteyip istemediğine değinen Öztınaz, stratejik ortak olabilmenin uzun süreç ve ağır bir emek gerektirdiğinin altını çizdi. Stratejik İK’nın yönetimin ortak sorumluluğunu üstlenmek demek olduğunu ifade eden Berna Öztınaz, İK’nın kendisine operasyonel yüklerin stratejik düşünmeye engel olup olmadığını sorusunu sorması gerektiğini sözlerine ekledi. Operasyonel ve rutin işleri outsource etme veya Ortak Hizmetler birimi kurmanın İK’nın hayatını kolaylaştıran uygulamalar olduğuna dikkat çeken Öztınaz, şirketin diğer iş süreçlerini, ne iş yaptığını, nasıl yaptığını ve nasıl yapmayı planladığını bilmeyen bir İK’nın stratejik olmasının mümkün olmadığını dile getirdi. Öztınaz, İK ekibine sadece İK süreçleri ve uygulamalarına dair değil, aynı zamanda diğer konularda da eğitim vermek gerektiğinin altını çizdi.

Stratejik İK’ya dönüşüm

Zirvede ‘Stratejik İK’ya Dönüşüm’ konusunu katılımcılarla paylaşan İK lideri HSBC İK’dan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Şengül Demircan oldu. Konuşmasında, İK’nın şirket stratejilerinde ve geleceğin iş dünyasındaki stratejik rolünün önemine vurgu yapan Demircan, İK’nın stratejik partner olmak için üstlenmesi gereken yetkinliklere de değindi. Demircan, 2020’nin iş dünyasına dair PwC tarafından oluşturulan ‘yeşil, turuncu ve mavi’ dünyaya dair öngörülerini de paylaşırken her alanda olduğu gibi İK’da da sürekli bir değişim yaşandığını ve rekabet gücünde insanın ana kriter haline geldiğini dile getirdi. Geleceğin iş dünyasının ‘birey ve organizasyonlar nasıl organize olmak istiyorlar?’ sorusu ile şekilleneceğini belirten Şengül Demircan, İK’nın stratejik olmak için çözüm üreten, sahada olabilen ve proaktif bir yaklaşım içinde olması gerektiğinin altını çizdi. Demircan, İK liderliğine değinirken güçlü liderlerin güçlü kültürler yarattığını, değişim ve kültürün de liderleri takip ettiğini ifade etti.

30 yılı aşkın iş hayatında olan bir İK’cıyla 30 dakikalık bir sohbet

30 yılı aşkın zamandır iş hayatında olan bir İK’cı olarak katılımcıların sorularına yanıt veren ve sohbet eden isim Eczacıbaşı Holding İK Grup Başkanı Ülkü Feyyaz Taktak oldu. Gerek iş dünyası gerekse hayata dair deneyimleri ve tavsiyelerini anlatarak katılımcılardan yoğun ilgi gören Taktak, reaktif bir İK’nın olamayacağını çünkü reaktif olan bir anlayışın İK olamayacağını ifade etti. İnsanların hayatındaki seçimlerin önemine değinen Ülkü Feyyaz Taktak, yönetici ve liderlerin seçimlerinin çalışanların kariyerindeki önemine de dikkat çekti. Dünden bugüne insana ve yönetime dair gözlemlerini aktaran Taktak, değişen bir dünyada İK’nın aynı yapıda kalmasının mümkün olmadığını belirtti. Hayat anlayışındaki kilit kavramın ‘mutluluk’ olduğunu dile getiren Ülkü Feyyaz Taktak, katılımcılara ‘mutlu olmadığınız hiçbir şeyi yapmayın’ tavsiyesinde bulundu.

İK sahipliğinde İnovasyon

Turkcell Global Bilgi İK Direktörü Ersin Aydın, zirvede ‘inovasyon ve İK’ ilişkisini irdeleyen İK lideri oldu. Kurum kültürünün ve inovasyonun önemine değindiği konuşmasında Aydın, kültürün çalışanların günlük yaptıkları küçük davranışlarla şekillendiğini ifade etti. İK’nın iş ve insan paradokslarından da bahseden Ersin Aydın, konuşmasında Turkcell uygulamalarından yola çıkarak inovasyon kültürü yaratmada İK’nın rolünü anlattı. Turkcell Grup İnovasyon Platform (TİP) projesine dair deneyimlerini aktaran Ersin Aydın, inovasyonun şirket stratejisi ve kültürü ile entegre edilmediği sürece başarı sağlanamayacağının da altını çizdi. Aydın İK’nın stratejik olma mücadelesine değinirken ‘Operasyonel süreci başarıyla yönetmediğimiz bir yapıda stratejik olmanın da bir anlamı yok’ diyerek operasyon ve strateji arasındaki sıkı ilişkiye de vurgu yaptı.

Stratejik İK hataları

Zirvede stratejik İK’yı danışman gözüyle değerlendiren isimlerden biri DBE Davranış Bilimleri Enstitüsü Kurumsal Gelişim Merkezi’nden Danışman, Koç Psikolog Özge Berçin Keleş oldu. Keleş ‘Danışman Gözüyle İK Süreçlerinde Yapılan Stratejik Hatalar’ başlıklı sunumuyla İK’nın gerçekleştirdiği stratejik yanlışlara dikkat çekti. İK'nın yönetimdeki stratejik konumunu güçlendirmesi, doğru karar alma yöntemlerini kullanmaları konusunda katılımcılar tavsiyeler aktaran Özge Berçin Keleş, süreçlerin doğru kurgulanması, beklenti ve hedeflerin net olması gerektiğini ifade etti.

Tüm İK süreçlerinde şeffaf olmanın stratejik olmanın ilk adımı olduğunu belirten Keleş, yapılan en önemli hataların üst yönetim sorunsalından kaynaklandığını belirtti ve sözlerine şöyle devam etti: ‘Üst yönetim İK uygulamalarından habersiz olabiliyor ve onlara gelişim alanlarını kabul ettiremiyoruz. Onay almak üst yönetimin desteğini almak demek değildir.’ Özge Berçin Keleş, İK’nın süreçleri objektif, kapsamlı, açık hale getirmesi gerektiğini dile getirdi ve ayrıca işe alım, eğitim ve gelişim planlamaları, yetenek yönetimi gibi İK süreçlerinde yapılan stratejik hatalara dikkat çekti ve bu hataları önlemeleri için katılımcılara tavsiyelerde bulundu.

Proaktif ve Stratejik İK… Neden ve nasıl?

Zirvenin kapanış konuşmasını ‘İK nasıl proaktif ve stratejik iş ortağı olur?’ başlıklı panel ile BNP Paribas Cardif İK ve Kurumsal İletişim Genel Müdür Yardımcısı Ebru Taşçı Firuzbay ve Prometheus Genel Müdürü Yücel Atış gerçekleştirdi. Uzun yıllar bankacılık alanında yürüttüğü işkolu yöneticiliğinde edindiği tecrübenin İnsan Kaynakları’nın stratejik iş ortağı olması konusunda kendisine mevcut görevinde ciddi bir katkı sağladığını belirten Ebru Taşçı Firuzbay, bir İK lideri olarak, İK’nın proaktif ve stratejik iş ortağı olmasının önündeki engelleri ve bu engellerin nasıl aşılabileceğini paylaştı. İK süreçlerindeki en kritik konulardan birinin şeffaflık olduğunu dile getiren Firuzbay, konuşmasında proaktif ve stratejik bir İK anlayışının çalışana ve kuruma kattığı katma değerden de bahsetti. Ebru Taşçı Firuzbay, ayrıca BNP Paribas Cardif’te İK’nın stratejik iş ortağı olma başarısının hikayesini paylaştı.

Yücel Atış ise bir yönetim danışmanı gözüyle İK’nın proaktif ve stratejik olmak için yapması gerekenleri anlattı. Atış, ‘tepe yönetim değer yaratmıyorsa ona stratejik demez’ diyerek İK’nın şirket için değer yaratan çıktı’lara sahip olması gerektiğini dile getirdi ve yatay entegrasyonun ve operasyonel sürecin İK için kritik olduğuna dikkat çekti. Stratejik İK’nın rekabetin olduğu yerde var olabileceğini, rekabetin olmadığı yerin ise operasyonel İK olduğunu söyleyen Atış, stratejik yönetimde görev tanımlarının olmadığını belirtti. Yücel Atış katılımcılara ‘Eğer İK'yı stratejik İK yapmak isterseniz, esnek ücretlendirmeyi de gündeme getirmelisiniz’ diyerek ücretlendirmenin stratejideki kilit önemine vurgu yaptı ve zirvenin kapanışını şu sözlerle gerçekleştirdi: ‘Stratejik ve proaktif olmak için İK olarak geleceği yönetmeye değil, yaratmaya aday olun.’

Bizde içerik bol, seni düzenli olarak bilgilendirmemizi ister misin? :)