Hibrit ve uzaktan çalışma, sosyal sermayenize zarar mı verecek?

Google kısa bir süre önce, çalışanların haftada en az üç gün ofiste çalışmasını gerektiren pandemi sonrası çalışma politikasını duyurdu. 1000'den fazla Google çalışanıyla yapılan bir anket, üçte ikisinin haftada üç gün ofiste kalmaya zorlanmaktan mutsuz olduğunu ve birçoğunun ayrılma niyetinde olduğunu gösteriyor. 

Peki dünyanın en çok çalışılmak istenen ve çalışan deneyimi konusunda tüm benchmark’ların aktörü olan Google neden bu kararında bu kadar ısrarcı? Çünkü Google'ın kurum kültürü; şirketin sosyal sermayesini, yani insanların birbirine güvenini ve bağlantılarını korumak için çoğunlukla ofis içi çalışma gerekliliğini savunuyor. Ve daha da önemlisi haftada üç gün sadece bir geçiş dönemi. Google yönetimi, önümüzdeki birkaç yıl içinde tam zamanlı ofis içi çalışmayı zorunlu kılmayı planlıyor.

Google'ın sosyal sermayeyi korumak adına ofise dönme konusundaki tutumu, geçen ay HRdergi’de de yayınladığımız Apple'ın haftada üç gün ofiste çalışma zorunluluğuna benziyor. Aynı şekilde, Apple da çalışanlarının memnuniyetsizliği ile karşılaşıyor ve birçoğu geri dönmek zorunda kalırsa ayrılmayı planlıyor.

Buna karşılık, Amazon ve Twitter gibi birçok büyük teknoloji şirketi, kapsamlı uzaktan çalışma seçenekleriyle çalışanlarına çok daha fazla esneklik sunuyor. Aynı durum teknoloji dışı dev şirketler için de geçerli... Peki onlar sosyal sermayelerinden mi vazgeçiyorlar? Veya kurum kültürlerinden bir şeyin eksileceğini bile bile mi yapıyorlar bunu? Hayır!  

Araştırmaların gösterdiği bir gerçek var ki; geleneksel ofisten çalışmayı hibrit ve uzaktan çalışmaya dönüştürmediğiniz takdirde sosyal sermayenizi kaybedersiniz. Ve yine araştırmalar, hibrit ve uzaktan çalışma uygulamalarını benimseyen şirketlerin sosyal sermayelerini artırabileceğini gösteriyor.

Bu konudaki en iyi çözüm, şu an çokça konuşulan, işe gidip gelme stresi olmadan yüz yüze ortak çalışmanın sağladığı tüm faydaları sağlayabilen “sanal ortak çalışma”dır. Sanal ortak çalışma, ekip üyelerinizle birlikte çalıştığınız ortak bir hücre alanında gerçekleşir. Ekip üyeleri birbirlerine soru sormaları gerektiğinde rahatlıkla sorabilir ve hızlı bir şekilde yanıt alabilirler. Bu tür sorular ve karşılıklı yanıtlar, ekip üyelerini yakınlaştırır ve birbirlerini insan olarak tanımalarına ve sosyal sermaye oluşturmalarına yardımcı olur.

Sözün özü, hibrit veya uzaktan çalışma, sosyal sermayenin kaybı anlamına gelmek zorunda değil. Google, Apple ve benzeri gelenekçi şirketler, hibrit ve uzaktan çalışmayı reddediyor ve ardından sosyal sermaye kaybı için bu çalışma düzenlemelerini suçluyor. Esnek olmayan çalışma nedeniyle Google ve Apple'dan ayrılan kişiler, daha iyi bir sosyal sermaye oluşturmak için hibrit ve uzaktan çalışma için en iyi şartları sağlayan daha ileri görüşlü ve yenilikçi şirketlere gidiyor. Sonuçta, bu tür şirketler rekabet avantajı elde edecek ve eski çalışma tarzında ısrarcı olan şirketler yetenek savaşında toz duman içinde kalacak.

İyi okumalar, 
 

Gülcan Çağlar Çalışkan 
HRdergi Genel Yayın Yönetmeni 

DERGİ

HRdergi Nisan sayısı çıktı! İyi okumalar

SATIN AL Nisan 2024