Hep 1’likte ilerleyen One Ekollüler için Gelecek 1, Hedefler 1
Ekol Lojistik’te üst yönetimin de katılımıyla gerçekleştirilen “2020 Yılı Gelecek için Diyalog” çalıştayında heyecan büyüktü: Çalıştayda, 2020 yılındaki Ekol’ün o dönemde 30’u aşkın ülkeye ulaşacağı ve Kuzey Afrika’ya kadar yayılacağı belirlenmişti. Bu kurumsal hedef doğrultusunda işveren markasının da oluşturulması gerekiyordu.
İK ekibi zaman kaybetmeden düğmeye bastı: Kurum tarihinde ilk defa yurt içi ve yurt dışındaki tüm çalışanlardan görüşlerini ve önerilerini almak amacıyla 9 farklı dilde “Ekol Çalışan Görüşü, Bağlılığı ve Kurum Kültürü Değerlendirme Anketi” yapıldı. Lojistik sektöründe “Great Place To Work” araştırmasına katılan tek kurum olarak “Culture Audit” ve “Trust Index” çalışmaları ile yol haritası belirlendi.
Artık, içinde pek çok “ilk”i barındıran serüven başlıyordu. Kurumsal stratejisini “Avrupa’nın en iyi lojistik şirketi olmak” olarak belirleyen Ekol’de, “en çok çalışılmak istenen uluslararası şirket” olma amacıyla “One Ekol” çatısı altında işveren markası çalışmalarına imza atıldı. Bugün 1’inci yaşına ulaşan One Ekol konusunda yapılan çalışmaları bizlerle
Ekol Lojistik CHRO Osman Ünal, International HR Director Okan Adahan ve Project Manager Uğur Aksoy paylaştı.
Dilerseniz önce zamanı biraz geri alıp One Ekol serüveninin en başına dönelim. Nasıl başladı bu yolculuk?
Ekol Lojistik olarak şu anda Türkiye dışında Avrupa’da 12 farklı ülkede faaliyet gösteriyoruz. Bu yılın sonuna kadar bu rakamın 15’e, 2017 sonuna kadar ise 23 ülkeye ulaşmasını bekliyoruz. Zamanla Kuzey Afrika ve Türki Cumhuriyetler’e de yayılacağız. Bu büyüme sürecinde; özellikle farklı lokasyonlar ve farklı kültürler de dikkate alındığında kurum kültürünün yayılımının çok önemli olduğunu biliyoruz.
Bu nedenle özellikle yurtdışında yapılan çalışmaları desteklemek ve “en çok çalışılmak istenen uluslararası bir şirket olma” stratejimizi hayata geçirmek amacıyla işveren markası çalışması yapmamız gerekiyordu. Hayalimiz Türkiye’den bir marka ve iyi uygulama çıkarmaktı. İK stratejimizi tamamen bunun üzerine kurmak üzere yola çıktık.
Sonuç olarak da 13 ülkede, 20’den fazla milletten, 6 bin 500 One Ekollü ile kocaman bir aile olduğumuzdan, lansmanını 2015’in Haziran ayında gerçekleştirdiğimiz işveren markamız One Ekol’ümüzü hep birlikte oluşturup büyüttük ve değerlerimizle yeşertmeye başladık.
Aradan geçen bir yıl içinde hangi çalışmalar yapıldı?
Yolculuğumuzun ilk durağında; üst yönetimin de katılımıyla gerçekleştirilen “2020 Yılı Gelecek İçin Diyalog” çalıştayı ile nasıl bir kurum kültürü hedeflediğimizi belirledik. Bu çalıştayda, 2020 yılındaki Ekol’ün o dönemde 30’u aşkın ülkeye ulaşacağı ve Kuzey Afrika’ya kadar yayılacağı belirlendi. Bu kurumsal hedefe ulaşma doğrultusunda işveren markamızı belirlemek istedik.
Öncelikle Ekol’ü iyi tanımak ve DNA’sını ortaya koymak gerekiyordu. Bu hedefe ulaşmak için İnsan Kaynakları süreçlerinin yeniden yapılanması yolculuğunda, ilk defa yurt içi ve yurt dışı olmak üzere tüm çalışanlardan görüşlerini ve önerilerini almak için 9 farklı dilde “Ekol Çalışan Görüşü, Bağlılığı ve Kurum Kültürü Değerlendirme Anketi” yaptık; yöneticilerle bire bir görüşmeler gerçekleştirdik.
Hemen akabinde lojistik sektöründe “Great Place To Work” araştırmasına katılan tek kurum olarak “Culture Audit” ve “Trust Index” çalışmaları ile yol haritamızı belirledik. Serüven başlıyordu.
Markamızın iletişimi için konkur açarak yaratıcı ajanslar ile görüşmelere başladık. Yol arkadaşımız olan yaratıcı iletişim ajansı ile markamızın hikayesini yazmaya başladık. İK süreçlerini One Ekol’ün “Geleceğimiz 1, Gücümüz 1 ve Hedeflerimiz 1” başlıklarında toplayıp, markalamaya ve iletişimini yapmaya başladık.
Her konuda çalışanlarımızın sesine kulak verdik. Müşterilerimiz; mevcut One Ekollüler ile geleceğin One Ekollüleri olacak olan, iş planlarımıza uygun yeteneklerdi. Değerlerimizi belirlerken çalışanlarımızın görüşleriyle de şekillenen değer ikonlarımızı, yapılan oylamalar sonucunda belirledik. Mevcut ve potansiyel One Ekollülere “Çalışan Değer Önermemizi” tanımlayan işveren markası manifestomuzu belirledik.
Projenin lansmanı nasıl yapıldı?
Şüphesiz ki her değer, ancak içselleştirildiğinde anlam kazanır. Bu yüzden, değerlerimizi içselleştirme yolculuğunda onları tanıtmak, onların güçlü ve gelişime açık alanlarını belirleyerek aksiyon planlarımızı oluşturmak amacıyla One Ekol Lansmanları serisini başlattık. Bu amaca paralel olarak, değerlerimizin yayılımında en büyük destekçilerimiz olacak “Değer Elçilerimiz”i belirledik.
İlk lansmanımızı tüm ülkelerden seçilen, yaşı ve kıdemi fark etmeksizin, iletişimi güçlü, gerçekten aidiyeti yüksek Değer Elçilerimiz ile gerçekleştirdik. Değer Elçileri One Ekol Lansmanımızda, Ekol’ün başarı yolculuğu ve gelecek hedeflerini anlatan kilometre taşlarımızı paylaştık. İşveren markasının şirketimize sağlayacağı faydaları konuştuk. İşveren markamız One Ekol’ü ve yenilenen değerlerimizi sunduk, onları daha da içselleştirebilmek adına değerler workshop’ı gerçekleştirdik.
İkinci lansmanımızı tüm İK ekibiyle birlikte gerçekleştirdik. İK süreçlerinin One Ekol’e uygun yeniden yapılandırılması sürecinde her İK çalışanının aynı zamanda birer Değer Elçisi olarak şirkete yapılacak genel lansman öncesi projeyi detaylıca tanımasını ve workshop yapmasını amaçladık.
Gelelim yolculuğumuzun ikinci durağına... Lansman günü Yönetim Kurulu Başkanımız tarafından tüm ülkelere gönderilen One Ekol Lansman e-mail’ini, İK tarafından paylaşılan One Ekol Değerleri izledi. Çalışanlarımıza lansman hatırası, değerlerimizi yeşerteceğimiz tohum kalemler, rozetler, t-shirtler, emektar şoförlerimize el havluları dağıtıldı. Öte yandan masaüstü ekranlarda, SAP ve Quadro programlarında, iç iletişim portalimiz Portekol’de, web sitemizde ve LinkedIn hesabımızda One Ekol lansman görsellerimiz yayınlandı.
Tüm bunlar olurken, sosyal medyayı nasıl kullandınız?
Projenin lansman sonrası içselleştirme yolculuğu post-lansman’a geçtiğimizde; çekici bir işveren markası olmak için One Ekollülere ve Geleceğin One Ekollülerine, sosyal medyada bir araya gelebilecekleri, fikirlerini paylaşabilecekleri, eğlenecekleri “Ekol Kariyer” hesaplarımızı yarattık.
Biliyoruz ki günümüzde herhangi bir iletişim, sosyal medya ayağı olmadan hep eksik. Bu yüzden, iç iletişim stratejimize uygun “Ekol Kariyer Kariyer” sosyal medya hesaplarımızın lansmanını yaptığımız gün 38 tesislerimize yayılmış tüm Ekol Ailesine “Bundan Böyle Sosyal Medyada Hep 1’likte” çerçevelerimizi gönderdik. Çalışanlarımız hem hesaplarımızdan haberdar oldular, hem de estetik çerçeveler ile fotoğraf çekme şansı yakaladılar. Fotoğraflarımızı her tesisimizden toplayıp, hesaplarımızda yayınlanmasını sağladık. Böylece çalışanlar hem eğlendiler hem de şirket hesabından kendi fotoğraflarının yayınlandığını gördüklerinde kendilerini One Ekol ailesinin parçası olarak değerli hissettiler.
Çok kısa süre içerisinde haftalık bazlı en çok takipçi artış sayısı, en çok etkileşime girilen kariyer sayfası gibi önemli başarılar elde ettik. Sosyal medyada kariyer sayfalarımızdaki etkinliğimizi artırmak, One Ekollülerin ve potansiyel Ekollülerin ilgilerini uyanık tutmak adına çeşitli yarışmalar düzenledik; yarışlar sonucu hediyeler dağıttık.
İletişimdeki bir diğer önemli konu devamlılık ve tutarlılık, şüphesiz. One Ekol projesinin pazarlama ve iletişim boyutunda paylaştığımız aktivitelerin yanı sıra; İK süreçlerimizde One Ekol soyağacımızda standardizasyon sağlamak adına da bazı çalışmalar gerçekleştirdik.
Kariyer portallarında yayınlanan ilanlarımıza daha çok dikkat çekmek için Ekol’ün işveren markasını anlatan görsel çalışması yaptık. Mavi yaka işe alım süreci için ilan görseli çalışmaları hazırladık, kariyer portallerinde yayınladık, el broşürü olarak dağıttık. Çıktığımız serüven dilden dile yayılıyordu artık.
Peki, tüm bu çalışmalardan neler öğrendiniz? Benzer bir uygulamayı hayata geçirmek isteyen meslektaşlarınıza neler önerirsiniz?
Her şeyden önce ülkeleri yerel değerlerine ve farklılıklarına göre değerlendirmeyi unutmamak gerekiyor.
Öte yandan, sadece sosyal medyada değil dışarıya açılan yüzünüzde; web sitenizde, çıktığınız ilanlarda da yeni bir dil, yeni bir yaklaşım gerekli. Yeni nesle, kurumdaki anlam duygusunun anlatılması şart. Ekol Lojistik olarak zaten 26 yıllık güçlü bir markayız ancak Avrupa’da büyüyor olmamız, farklı lokasyonlarda kariyer fırsatı sunmamız ve yeni pozisyonlar yaratılabiliyor olması yeni nesil için son derece önemli konulardı. Öte yandan sektörde AR&GE’si olan tek firma olmamız, bizi mühendis kökenli mezunlar için de önemli kılıyor. Biz tüm bunları da öne çıkardık.
İK olarak önümüzdeki dönem hedefleriniz arasında öne çıkan maddeler neler?
Belirttiğimiz gibi çok hızlı büyüyoruz. Son 5 yıldır yüzde 20’nin üzerinde büyüdük; sektör de çok hızlı büyüyor. Bu nedenle doğru yetenekleri kadromuza katarak en iyiye ulaşmayı hedefliyoruz. Bunu her zaman daha inovatif ve geleceği planlayan şekilde, iyileştirerek yapmaya devam edeceğiz.
Öte yandan, İK anlamında da bir yeniden yapılanmamız söz konusu. İK’nın daha dijital hale gelmesi, bazı applikasyonların devreye alınması, bunların Ekol’ün hangi alanlarında devreye alınacağı gibi pek çok projemiz de var. Bizim de artık İK olarak çok daha esnek ve ulaşılabilir hale gelmemiz gerekiyor. Bu süreçler her zaman devam edecek.