Genç bir kurumsal akademinin hikayesi: Ekici Akademi
Bu ayki uygulama sayfalarımızı Ekici Akademi’ye ayırdık. Gün geçtikçe büyüyen ve bu doğrultuda İK’da da
farklılıklar yaratmaya çalışan Ekici’nin akademi çalışmalarını konuşmak üzere Ekici Peynir Pazarlama
İletişimi Sorumlusu Elçin Ekici Öztürk’e sorularımızı yönelttik.
Ekici Akademi fikri nasıl ortaya çıktı?
Marketlerde müşteri ile iletişim kuran, markayı tavsiye eden, öneren çalışanlara Ekici Peynir’i anlatmak, marka algısı oluşturmak ve ürünler hakkında detaylı bilgi vermek amacıyla projeyi oluşturduk. Bizim için şarküteri çalışanlarının, bir müşteri “Neden Ekici Peynir almalı?” sorusunun yanıtına hakim olmaları oldukça önemli.
Ekici Akademi Projesi ile Türkiye’de ilk defa yerel zincir marketlerin şarküteri çalışanlarına özel bir içerikle bir eğitim modeli sunuyoruz. İlk olarak Ankara’da hayata geçirdiğimiz projemizden olumlu geri dönüşler aldık. Bir sonrakini ise İstanbul’da düzenlemeyi planlıyoruz.
Ekici Akademi’de ne tür eğitimler veriliyor, kurumsal olarak odaklandığı noktalar ve süreçler neler?
Ekici Akademi bünyesinde firma ve ürünlerimiz hakkında bilgi verdikten sonra perakendecilikte mağaza ve raf tasarımı, tüketici beklentilerini karşılama, etkin iletişim teknikleri, satışta beden dili, peynir sunumu ve tattırma, müşteri ikna teknikleri, mağaza içi iletişim konularında şarküteri çalışanlarına eğitimler veriyoruz.
Eğitimle eş zamanlı gerçekleştirilen skeçlerle eğitimlerin daha akılda kalıcı olması ve kolay kolay unutulmamasını sağlıyoruz.
Ayrıca takım motivasyon oyunları ile programı destekliyoruz. Akademinin ilk eğitimini geçtiğimiz günlerde Ankara’da bir yerel zincir market çalışanlarına uyguladık. Uyguladığımız model sonrasında aldığımız geri bildirimler çok pozitifti. Katılımcılar bu durumdan çok memnun. Eğlendirerek eğitmenin ne kadar verimli olduğunu gördük. Aynı eğitimi bir daha almak isteyen hatta katılamayan iş arkadaşları için tekrar uygulamamızı talep edenler oldu. Eğitimlerimiz farklı illerde de devam edecek.
Eğitimlerinizin içeriklerinden bahsedebilir misiniz?
Ekici Akademi’nin eğitim kısmında perakendecilikte mağaza ve raf tasarımı, tüketici beklentilerini karşılama, etkin iletişim teknikleri, satışta beden dili, peynir sunumu ve tattırma, müşteri ikna teknikleri, mağaza içi iletişim konularında eğitimler veriyoruz.
Akademinin yaratıcı dramalar kısmında ise eğitim başlıklarından seçtiğimiz ‘satışta beden dili’, ‘peynir sunumu ve tattırma’ ve ‘müşteri ikna teknikleri’ konularında ise senaryolar hazırlandı. Skeçlerle bu 3 başlıkta mesajlar verildi.
Satışta beden dili konusunda hazırlanan senaryoda müşteri karşılamada taktikler, agresif müşteri karşısında yapılması gerekenler, kararsız müşteri için öneriler ele alındı ve skeçlerle uygulaması anlatıldı.
Peynir sunumu ve tattırma konusunun ele alındığı senaryoda ise satın almadan önce peynir denemek isteyen tüketicilere tattırma sırasında yapılan hatalar ve yapılması gerekenler anlatıldı.
Müşteri ikna teknikleri konulu senaryoda ise itiraz karşılama, satış kapama, müşteri sadakati konularında mesajlar verildi.
Ekici Akademi kapsamında gerçekleştirdiğiniz drama/skeç çalışmalarınızdan bahseder misiniz?
Ekici Akademi’de profesyonel bir tiyatro ekibi tarafından eğitimlerin hedeflerine göre skeçler hazırlanıyor. Skeçlerle anlatım, aslında yıllardır Avrupa ve Amerika’da uygulanan ve pek çok kurumsal şirketin uyguladığı bir model.
Bu modele göre eğitimin içeriği ve hedefleri belirleniyor. Buna göre senaryo oluşturuluyor ve tiyatrocular tarafından canlı dramalarla izleyicilere aktarılıyor.
“Ekici Akademi’de uyguladığımız model ile teorik bilgilendirmenin yanı sıra çalışanlara skeçlerle uygulamasını gösteriyoruz. Böylece eğitim boyunca aktardığımız içeriğin kolayca unutulmamasını sağlıyoruz.”
Skeçler için hazırlanan senaryolar nasıl oluştu?
Skeçleri hazırlayan ekip ve Satış ve Pazarlama Departmanı yöneticileri bir araya geldi. Onlara ürünlerimiz, kurumsal mesajlarımız, yapılması ve yapılmaması gerekenler gibi başlıkların içeriklerini aktardık.
Senaryolarda şarküteri çalışanlarına anlatmak istediklerimizin ön plana çıkmasına önem verdik. Hijyenden peynir tattırma ve sunuma, müşteri ile iletişimin modelinden Ekici Peynir ürünlerinin özelliklerine kadar birçok konu senaryolarda yer aldı.
Oyuncular çok başarılıydı. Diyaloglarda yer alan mizah izleyenlerin dikkatini çekti. 3 skeçle eğitimi tamamladık. Katılımcıların yoğun ilgisi ve beğenisinden dolayı çok mutlu olduk. Yaratıcı dramalara katılmak ve canlandırmak isteyen katılımcılar bile oldu. Bir sonraki eğitimlerimizde şarküteri çalışanlarını da bu sürece dahil edebiliriz.