Geleceğin İş Dünyası’na hazırlanmak isteyenler, bu konferansta buluştu

 

 HRdergi olarak bu yıl ilk kez düzenlediğimiz
“Geleceğin İş Dünyası Konferansı”nda; yönetim danışmanları, iş dünyasının temsilcileri ve Türkiye’nin yenilikçi tasarımcıları, önümüzdeki döneme ilişkin öngörülerini ve önerilerini paylaştı.
 

HRdergi tarafından, Koleksiyon’un “Ana Sponsorluğu”nda, Enocta ve PwC’nin “Resmi Sponsorluğu”nda bu yıl 17 Ocak tarihinde düzenlenen “Geleceğin İş Dünyası Konferansı”na katılanlar; “Önümüzdeki 10 yılda nelerin değişmesi bekleniyor? Bunlar iş hayatına nasıl yansıyacak? Çalışma hayatının geleceğine ilişkin senaryoların satır aralarında neler var? Yeni dönemin çalışma alanlarında ne gibi değişiklikler söz konusu? Değişen, farklılaşan ofis yapılarının ortak bir takım özellikleri var mı?” sorularının yanıtını buldu.

 

Konferansın konuşmacıları arasında Fütürist, Stratejist, İş Tasarımcısı – İş Avatarı ve Dijital Ajans (M-GEN) Sahibi Ufuk Tarhan, Youtholding Chief Youth Officer Emrah Kaya, PwC Türkiye İK Hizmetleri İK Danışmanlığı Direktörü & EMCC Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Murat Demiroğlu, Abdi İbrahim İlaç İK Müdürü Berna Büyükutku Boragan, Microsoft Türkiye İK’dan Sorumlu Kıdemli Müdür Cavidan Özdemir, Koleksiyon Tasarım ve Marka Direktörü Koray Malhan, TBWA / İstanbul İK Yöneticisi Çiğdem Kefeli, Yemeksepeti.com İK Müdürü Kıvılcım Kıran, Li&Fung İK Kıdemli Başkan Yardımcısı Eda Çepni ve Siemens İK Direktörü Nurer Yüksel yer aldı.

Yarın artık bugündür!

Türkiye’nin önde gelen yerel ve çokuluslu kurumlarının yöneticilerinin katıldığı konferans, Murat Demiroğlu’nun yönettiği “Yarın artık bugündür” paneliyle başladı. Panelde sözü alan ilk isim olan Ufuk Tarhan, 2045’lerde dünyanın nasıl bir yer olacağına ilişkin çarpıcı sonuçlar paylaştıktan sonra, gelecek 10 yıl için en önemli şeyin dijital akıl, dijital çeviklik kazanmak olacağını belirtti.

Ardından sözü alan Emrah Kaya ise, yeni neslin odak noktasının ve iş anlayışının artık çok farklı olduğunu ve gelecekte yeni nesil çalışanların beklentilerinin, onların hızına ayak uydurarak, hayal kırıklığı yaratmadan gerçekleştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Panelin son konuşmacısı olan Berna Boragan ise değerler ve organizasyonlar değişirken İK'nın aynı kalamayacağını belirtti ve geleceğin İK’sının sürekli gelişen, esnek, hızlı ve teknolojiye yatkın çalışanlarla baş etmesi gerekeceğine dikkat çekti. Ayrıca geleceğin iş dünyasında kurumsal sosyal sorumluluk kavramının daha fazla yer edineceğini vurgulayan Boragan yetenek yönetiminin ancak değişim ile başlayabileceğini sözlerine ekledi.

2020 senaryoları

Konferansta ‘Çalışma hayatının geleceği, 2020 senaryoları’nı konuşan isim Murat Demiroğlu oldu. Çalışma dünyasının geleceğine ilişkin yapılan araştırma sonuçlarını paylaşan Demiroğlu, iş dünyasına dair ‘yeşil, turuncu, mavi’ senaryoları paylaştı. Mavi senaryoda büyük şirketler, yeşil senaryoda topluma duyarlı ve turuncu dünyada ise mütevazi küçük şirketlerin başrol oynadığını belirten Demiroğlu, 2020’de ise mavi, yeşil ve turuncu dünyanın aynı ekosistemde olacağını ifade etti. Demiroğlu konuşmasında esnek çalışma ve mobilitenin iş hayatında ve çalışan bağlılığındaki önemine de değindi.


Microsoft çalışanları: ‘Ofisim neredeyse, ben oradayım...’


Esnek çalışma konusunda dünyada ve Türkiye’de öncü şirketlerden olan Microsoft’un esnek çalışma ve home office uygulamalarını paylaşan isim Cavidan Özdemir oldu.

Değişen işyeri düzeni ve esnek çalışmanın yeni nesli cezbeden iki kilit araç olduğunu ifade eden Özdemir, home office çalışma düzeninin verimliliği ve maliyeti olumlu bir şekilde etkilediğini ifade etti ve Microsoft olarak çalışanları çalışma sürelerine göre değil, çıkardıkları iş sonuçlarına göre değerlendirdiklerinin altını çizdi.


Yeni nesil çalışma ortamları

Konferansın “Yeni Dönemin Çalışma Ortamında Değişen Yaklaşımlar” konu başlığıyla gerçekleştirilen panelinde ise Koray Malhan, Çiğdem Kefeli ve Kıvılcım Kıran söz aldı.

Konuşmasında ‘yaratıcılık her daim vardı ama şu anda ilk defa kolektif bir yaratıcılığı konuşuyoruz’ diyen Koray Malhan, yaratıcılığın artık tek bir kişiyle olamayacağını ve ancak toplu bir iş gücü ile mümkün olabileceğini ifade etti. Yeni dönemde ofis ortamlarına dair Koleksiyon olarak gerçekleştirdikleri konsept çözümlere de değinen Koray Malhan, artık duvarsız ofislerin olduğu bir dünyada yaşadığımızı belirtti. Malhan, tıpkı doğadaki topografya gibi çalışanların farklı işleri farklı ortamlarda yerine getirmelerini sağlayacak yeni çalışma ortamları yaratmak gerektiğinin altını çizdi.

Panelde söz alan Çiğdem Kefeli, TBWA / İstanbul ofisine ait görüntülerle renklendirdiği konuşmasında yaratıcılığın çalışma ortamlarını nasıl etkilediğine değindi ve yeni nesil çalışanların keyifli ve eğlenceli bir iş ortamı istediklerini ifade etti. Bu istekler doğrultusunda TBWA / İstanbul olarak farklı bir ofis ortamı yaratma hedefiyle yola çıktıklarını ve bunu da başarıyla tamamladıklarını belirten Kefeli, bu yeni ofisin çalışan memnuniyetini oldukça arttırdığını ifade etti.

Panelde söz alan isimlerden Kıvılcım Kıran da yemeksepeti.com’un yeni ve farklı ofis konseptine dair bilgiler aktardı. Yeni nesil bir ofis ortamı kurduklarını belirten Kıran, konuşmasında yemeksepeti.com olarak bunu neden ve nasıl yaptıklarını ve de bu çalışmanın sonucunda çalışanlar için yarattıkları değeri anlattı.

Küçülen ofisler, yeşil’lenen binalar...

Konferans, HRdergi Genel Müdür Yardımcısı Ülgen Özmen’in moderatörlüğünde ‘Değişimi temel alan yenilikler: Büyürken küçülen ofisler, yeşil binaların öyküleri...’ ile sona erdi. Panelde yer alan isimler; Nurer Yüksel ve Eda Çepni oldu.

Siemens olarak son dönemde yeni bir ofis konseptine geçtiklerini belirten Nurer Yüksel, bu yeni konsepte göre eskiden olduğu gibi çalışanın her gün aynı masada, sandalyede sürekli oturması gerekmediğini, Siemens çalışanlarının artık işlerinin gerektirdiği ihtiyaçları karşılayacak şekilde oldukları yerden çalışabildiklerini söyledi. Yüksel konuşmasında ayrıca katılımcılarla LEED (Enerji ve Çevre Tasarımında Liderlik) Sertifikası aldıkları yeni ofislerine dair detaylar ve fotoğraflar paylaştı.

Eda Çepni ise Li & Fung’un yeşil binalar için getirilen LEED (Enerji ve Çevre Tasarımında Liderlik) Sertifikası’yla ilgili başarı hikayesini paylaştığı konuşmasında yeşil bina kavramının önemine ve gerekliliğine değindi. Çepni bu sertifikayla birlikte rahat bir çalışma ortamı sağladıklarını, enerji ve su tasarrufunun yanı sıra diğer tasarruflar konusunda da birçok uygulama gerçekleştirdiklerini ifade etti. Eda Çepni tüm bu çalışmalar sayesinde çalışanların motivasyonunda ve marka algısı konusunda olumlu bir artış sağladıklarını sözlerine ekledi.

 

DERGİ

HRdergi Nisan sayısı çıktı! İyi okumalar

SATIN AL Nisan 2024