Ezber Bozan Uygulamalarla Çalışan Bağlılığı...

 
Son yıllarda, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’deki İK yöneticilerinin de gündeminde “çalışan bağlılığı, takdir, tanıma ve ödül” kavramları var. İK ve yönetim konusundaki hemen her makalede ve araştırmada rastladığımız, dünyada pek çok araştırmaya konu olan bu elzem kavramları, 5 Mart 2015’te Eleman.net ve Masters Training International’ın Resmi Sponsorluğu’nda gerçekleştirdiğimiz 5. Çalışan Bağlılığı Zirvesi’nde masaya yatırdık.

HRdergi Genel Müdürü Alper Toper’in Hoşgeldiniz konuşmasıyla başlayan zirvede sözü ilk alan isim P&G İnsan Kaynakları Direktörü Bilgehan Ergenekon Bilen oldu. ‘Çalışan Bağlılığı – P&G’nin Bitmeyen Yarışı’ başlıklı konuşmasında P&G’yi liderlik fabrikası haline getiren Çalışan Bağlılığı uygulamalarına değinen Bilen, kurumlarda önemli olanın Çalışan Bağlılığı’nı sürekli kılmak olduğunu belirtti. ‘Cesur ol, bırak kültürü gençler yazsın’ sözünü özümsediklerine dikkat çeken Bilgehan Ergenekon Bilen, bağımlı değil, bağlı çalışanlar yaratmayı hedeflediklerinin altını çizdi. Bilen, konuşmasında ayrıca P&G’nin Çalışan Bağlılığı konusunda hayata geçirdiği birbirinden başarılı global ve yerel uygulamalardan güncel örnekler paylaştı.

Zirvede söz alan isimlerden biri olan AvivaSA Emeklilik ve Hayat İK’dan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Murat Bayburtluoğlu ‘Fark yaratan çalışanlar ile ezber bozan ekip oluşturma’yı anlattı. AvivaSA bünyesinde 1200 satışçı bulunduğunu ve satışın da bir motivasyon işi olduğunu belirten Bayburtluoğlu, AvivaSA Ödül yönetimi süreçlerinden bahsetti. Ödül mekanizmalarını, şirketin değişen stratejilerine göre gözden geçirdiklerini ifade eden Bayburtluoğlu, bu yeni sistemle birlikte ödül kazanan çalışanların % 67’sinin terfi ettiğini sözlerine ekledi. Murat Bayburtluoğlu, Ödül Yönetimi süreçlerindeki amaçlarını; farklı fikirleri ve yaratıcı yetenekleri ortaya çıkarmak, bireysel ve ekip olarak çalışmaya teşvik etmek ve ezber bozan işlere imza atan ekipler yaratmak olarak özetledi.

CarrefourSA İnsan Kaynakları İşe Alım Müdürü Asude Dizdaroğlu ‘CarrefourSA özelinde perakendede Çalışan Memnuniyeti uygulamalarımıza genel bir bakış’ başlıklı konuşmayı paylaşan isim oldu. Perakende sektöründeki çalışan memnuniyetiyle ilgili olarak konuşan Dizdaroğlu, perekandede çalışanın mutluluğunun da mutsuzluğunun da anında müşteriye yansıdığına ve bu sektördeki işverenlerin de bu doğrultuda uygulama ve stratejiler geliştirmesi gerektiğine dikkat çekti. CarrefourSA olarak bu gerçeklikten yola çıkarak Çalışan Memnuniyeti’ni ve tüm İK süreçlerindeki verimliliği arttırmak amacıyla çok hızlı büyürken tüm yetkinlik, beklenti ve uygulamaları yeniden tasarladıklarını ifade eden Asude Dizdaroğlu, 2014 başında da CarrefourSA Akademi’yi kurduklarını belirtti ve bu akademi ile birlikte Çalışan Memnuniyeti’nin de arttığını sözlerine ekledi.

‘BSH Çalışan Bağlılığı için Metodolojik Yaklaşım ile Oluşturulan HR çözümleri’ni anlatan isim BSH Ev Aletleri İnsan Kaynakları Başkan Yardımcısı Ahmet Aksoy oldu. BSH İnsan Kaynakları olarak üzerinde önemle durdukları çalışan bağlılığı konusunda oluşturdukları metodolojik yaklaşım temelli bir konsept geliştirdiklerini ifade eden Aksoy, tüm İK süreçlerini de bu konsept dahilinde yeniden gözden geçirdiklerini ve çözümler oluşturduklarını belirtti. Çalışan bağlılığını doğru işleyen bir Yetenek Yönetimi süreciyle birlikte sağladıklarına dikkat çeken Ahmet Aksoy, konuşmasında ayrıca BSH olarak bu yeni metodoloji doğrultusunda hayata geçirdikleri örnek uygulamaları, kullandıkları araçları ve süreçleri paylaştı.

Zirvede Baltaş Grubu da ‘Bağlılığın Sırrı: Memnun Çalışandan Adanmış Çalışana’ başlıklı konuşmayla yer aldı. Prof. Dr. Acar Baltaş’ın konuşmasıyla başlayan oturumda Baltaş Grubu Danışman Psikoloğu Seher Önelge ve Eğitim Program Yöneticisi Selin Selamet yer aldı. ‘’Doğruluğu sorgulanmayan kavramları sorguluyoruz; çalışan bağlılığı da bunlardan biri’’ diyerek iş dünyasındaki çalışan bağlılığı sorunsalını irdeleyen Baltaş’tan sonra sözü alan Önelge ve Selamet ise konuşmalarında iş performansını ve çalışan bağlılığını etkileyen hijyen(ücret, statü, iş güvenliği vs.) ve motivasyonel(anlam, takdir, gelişim vs.) faktörlere değindiler. Hijyen faktörleri ‘yokluğu çok şey ifade eder ama varlığı bir şey ifade etmez’ diyerek yorumlayan Önelge ve Selamet, çalışan bağlılığında adanmışlık ve tutku olması gerektiğinin altını çizdiler. Çalışanların bağlanmak için anlam duygusu yaşaması, kendine gelişim ve öğrenme imkanı bulması, sorumluluk alması ve başarılarının takdir edilmesi gerektiğine vurgu yapan Önelge ve Selamet, çalışan bağlılığı sağlayan liderlik rolünün önemine de dikkat çektiler.

‘Sürdürülebilir bağlılık için ‘’yenilenme’’ zamanı’ başlıklı konuşmayla zirvede söz alan isim Turkcell İK Sistemleri Geliştirme Merkezi Direktörü Tülay Cerit oldu. Konuşmasında, kurumların ve çalışanların ilerlemek için değişimle bütünleşmek zorunda olduklarını belirten Cerit, değişimle bütünleşmeden çalışan bağlılığını yaratmanın da pek mümkün olmadığını ifade etti. Sadakatin ve kalpten adanmışlığın bağlılıkta önemli bir unsur olduğuna dikkat çeken Tülay Cerit, Turkcell olarak yüksek bir çalışan bağlılığı oranına sahip olduklarını ve bunun nedenini de; çalışan beklentilerini doğru tanımlamak, fark yaratan öncü uygulamaları hayata geçirmek, değişime uyum sağlamak ve çalışanlara adanmışlık duygusunu yaşatan elementleri doğru saptamak olarak özetledi. Tülay Cerit, konuşmasında ayrıca Turkcell’in başarıyla hayata geçirdiği motivasyonel uygulamalardan da örnekler sundu.

Enka Elektrik Santralleri’ndeki çalışan bağlılığı süreçlerini ve uygulamalarını paylaşan isim Enka Elektrik Santralleri(Adapazarı, Gebze, İzmir) İK Koordinatörü Zeynep Kabukçu oldu. ‘Çalışan bağlılığıyla insan kaynağına dokunmak’ başlıklı konuşmasında, gerçekleştirdikleri Çalışan Memnuniyeti anketiyle ilgili bilgiler paylaştı. Bu anketteki amaçlarını, ‘bugünü görerek geleceği çizmek’ olarak özetleyen Kabukçu, anketi çalışanlarla hazırladıklarını, sahaya indiklerini, anket öncesi ve sonrasında bilgiler verdiklerini ifade etti. Zeynep Kabukçu, anketle birlikte çalışan beklentilerini görebilmek ve bu doğrultuda İK süreçlerini gözden geçirmek istediklerini sözlerine ekledi.

Zirvede söz alan Barilla Gıda Türkiye, Orta Doğu ve Afrika İK Kıdemli Müdürü Hüseyin Coşkun ise ‘Kurum değerleri ile çalışan bağlılığını arttırmak’ başlıklı konuşmayı paylaştı. Barilla’nın değerlerle yaşayan ve bunu çalışanları ile iletişime açan bir şirket olduğunu ifade eden Coşkun, Barilla’nın sürdürülebilirlik ve yaşam kalitesini arttırmak adına hayata geçirdiği iş modeli olan ‘’Good for You, Good For Planet You(Sizin için İyi, Gezegen için İyi)’’ süreçlerindeki İK uygulamalarına dair bilgiler de aktardı. Barilla’nın sadece müşterilerine veya dünyaya değil, çalışanlara karşı da sorumluluklarını ve taahhütlerini yerine getirdiğini belirten Hüseyin Coşkun, bunun da bağlılık yarattığını ifade etti.

Zirvenin kapanış oturumunu ‘Üretim şirketlerinde mavi yaka bağlılığı yönetimi’ başlıklı konuşmasıyla Sandoz Grup Sağlık Ürünleri A.Ş. Türkiye İK İş Ortağı Selin Kadehciyan gerçekleştirdi. Konuşmasında, mavi yakalı çalışanların da şirket içinde kendilerini önemli hissetmek istediklerini ifade eden Kadehciyan, Sandoz’un bu doğrultuda mavi yakalı çalışanlara özel İK süreçlerini hayata geçirdiğini belirtti. Mavi yakalıların sanıldığının aksine salt maddi gelir beklentisi olmadığının, onların da eğitim, gelişim, sosyal ve kariyer beklentileri olduğuna dikkat çeken Selin Kadehciyan, bu konuda Sandoz İK Takımı olarak gerçekleştirdikleri ve mavi yakalı çalışanlardaki bağlılığı arttıran uygulama ve süreçleri paylaştı.

DERGİ

HRdergi Nisan sayısı çıktı! İyi okumalar

SATIN AL Nisan 2024