Expat Yönetimi ilk kez Zirve’ye çıktı…


HRdergi tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen “Expat Yönetimi Zirvesi”nde; expat çalıştıran şirketlerin yöneticilerinin deneyimleri, sorunları ve çözüm önerileri tartışıldı. 7 Şubat tarihinde düzenlenen zirve Enocta ve Masters Training International’ın Resmi Sponsorluğu’nda gerçekleşti; işin uzmanları ve yöneticiler expat yönetimini tüm yönleriyle masaya yatırdılar. Konuşmacılar; “Neden expat gönderilir? Hangi profilde kişiler expat görevinde daha başarılı olur? Hangi profilde kişiler bu görev için risk taşır? Expatların işveren markası ve değişim yönetimi açısından önemi nedir? Yerel çalışanlar ve expatlar arasındaki denge nasıl korunur?” sorularına yanıt verdiler.

HRdergi Genel Müdürü Alper Toper’in Hoşgeldiniz konuşmasıyla başlayan zirvenin ilk konuşmacıları ‘Expat olmak: Kültürel değişimi yönetmek’ başlıklı konuşmalarıyla RNA Değişim Yönetimi Kurumsal İletişim ve Eğitim Koordinatörü Seray Nasırlı ve Expat Proje Koordinatörü Gülden Döğerli Acar oldu. ‘Farkındalık, expatlar için de, süreci yönetenler için de gereklidir’ diyen Nasırlı ve Acar, değişen sosyal kimliği doğru kurgulamak ve farkındalıkla yeni yaşam dengesi kurabilmek gerektiğini ifade ettiler. Expat çalışanlar ve aileleri için sürekli danışılabilecek uzmanlarla bağlantının önemine değinen konuşmacılar, değişen kültürlerde farklı iletişim kalıplarına hakim olmak gerektiğinin de altını çizdiler. Sosyal yaşamda genetik kodlarımızın ötesinde kültürel kodların daha etkili olduğuna dikkat çeken Nasırlı ve Acar, expat olmayı sadece iş dünyası ile sınırlandırmanın hem expat ve ailesi hem de kurum ve yöneticiler için hayatı zorlaştıran bir durum yaratacağını belirttiler.

Zirvenin en dikkat çeken oturumlarından biri, hiç şüphesiz ‘Expat Lab’ yani expat laboratuvarı oldu. Danışman & Eğitmen Elif Duru Gönen ve İsviçre Duru Consulting Kurucu Ortağı Sedef Duru Özkazanç’ın birlikte hazırladıkları Expat Lab’da katılımcılar adeta bir laboratuvar deneyimi yaşadılar. Şirketlerin çalışanlar için expat’lığı nasıl cazip hale getirebileceklerine dair bilgiler aktaran konuşmacılar expat ve ailesine yeni hayatlarında verilmesi gereken destekleri anlattılar. Katılımcılarla birlikte ‘Expat Strateji Planlama Tahtası’ oluşturan ve laboratuvar ortamında bu stratejiyi kurgulayan Gönen ve Özkazanç konuşmalarında bir expat paketinin olmazsa olmaz’larını da paylaştılar.

Efes Bira Grubu Ücret ve Yan Haklar Müdürü Emre Kavukcuoğlu ‘Expat yönetimi ve Efes uygulamaları’ başlıklı sunumuyla zirvede söz alan isimlerden biri oldu. Konuşmasında, expat yönetimindeki global trendleri ve eğilimleri, expat yönetimindeki uygulamaları ve başarısızlıkları, yurtdışı görevlendirmenin zorluklarını ve yarattığı değeri anlatan Kavukcuoğlu, Efes Bira Grubu olarak belirledikleri expat politikası ve expat yönetim süreçlerine dair deneyimlerini de aktardı. Emre Kavukcuoğlu konuşmasında ayrıca expat yönetiminde artan trend olarak yorumladığı ‘lokalizasyon’ uygulamalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Expat yönetimiyle ilgilenenlerin dikkate alması gereken pek çok bileşen olduğuna dikkat çeken Kavukcuoğlu expat yönetimi ile yetenek yönetimi arasında bir kopukluk olduğunu vurguladı. Emre Kavukcuoğlu expat ücret yönetiminden bahsederken ücret planlamalarında mutlaka uluslararası profesyonel danışmanlarla çalışılması gerektiğinin altını çizdi.

Zirvede ‘Expat Yönetimi’nde dengeyi bularak başarı sağlamak’ başlıklı konuşmasıyla söz alan isim Go!Native Relocation Services & Consultancy Kurucu Ortağı Gonca Akkiriş oldu. Konuşmasına şirketlerin expat yönetiminden beklentilerini ve üstlendikleri operasyonel yüke değinerek başlayan Akkiriş, başarısız relokasyon programlarının şirketlere ve çalışanlara yarattığı zararı anlattı. Expat yönetiminde kurumsal itibar, işveren markası ve çalışan memnuniyeti olgularının önemine vurgu yapan Akkiriş, özellikle expatların veya ailelerinin sosyal yaşamlarında yaşabilecekleri zorlukların şirketin imajına da zarar verebileceğini sözlerine ekledi. Gonca Akkiriş, relokasyon süreçlerinde yaşanan olası başarısızlıkların nedenlerini şöyle sıraladı; beklentilerin yönetilememesi, yanlış görevlendirme, aile problemleri, oryantasyon ve entegrasyon eksiklikleri... Akkiriş, konuşmasında bu başarısızlıkların yaşanmaması için katılımcılara tavsiyelerde bulundu.

Uluslararası danışmanlık şirketi AIRINC de bu zirvede ‘Sınırlar arası işe alım’ başlığıyla yer aldı. AIRINC EMEA Müşteri Çözümleri Kıdemli Müdürü Philipp Bastian, uluslararası İK’da seçme-yerleştirme süreçlerine dair AIRINC deneyimlerini paylaşan isim oldu. İK profesyonellerin hem lokal hem global ölçekte yaratıcı çözümler bulmak istediklerini belirten Bastian, şirketlerin sınırlar arası işe alım stratejilerini lokal şartları da göz önüne alan mantıklı bir çerçevede oluşturmaları gerektiğinin altını çizdi. Sınırlar arası İK’nın şirketlere katma değer yarattığını fakat özellikle ücretlendirme kısmında lokal gerçekliklerden uzak bir uygulamanın hem çalışanı hem şirketi zor durumda bırakacağına değinen Philipp Bastian bu nedenden dolayı işe alım stratejisini oluştururken ücret politikasını da en baştan belirlemek gerektiğini vurguladı. Bastian konuşmasında ayrıca uluslararası işe alım, lokalizasyon ve local-to-local uygulamalarına dair vaka çalışmaları da paylaştı.

Zirve konuşmacıları arasında İsviçre’den katılan Philip Morris International Genel Hizmetler, Relokasyon ve Nakil Müdürü Karine Lajoie de vardı. Lajoie, ‘Yeri değişen çalışanların entegrasyonunu yönetmek’ başlıklı konuşmasında Philip Morris International’ın entegrasyon deneyimini, bu entegrasyonun şirket kültürü ile bağlantılı hale getirmek için nasıl yeniden yapılandırdıklarını anlattı. Geçiş süreci ile adaptasyonu destekleyen bileşenlere dair bilgiler de aktaran Karine Lajoie, mobilitenin çalışan gelişiminin anahtarı olduğuna inandıklarını belirtti. Özellikle kültürler arası eğitim ve eşlere yönelik desteklere odaklanan Lajoie, bu iki faktörün expat çalışanların kültürel entegrasyonu ve bağlılığı için kilit olduğunu sözlerine ekledi.

Zirvede ‘TAV Havalimanları’nda Expat Yönetimi’ konusunu paylaşan isim TAV Havalimanları Yeni Projeler İK Müdürü Barış Müstecaplıoğlu oldu. Expat yönetiminin hassas noktaları ve TAV uygulamaları üzerine konuşan Müstecaplıoğlu, expatların işveren markası ve değişimi yönetimi açısından önemine değindi. Yerel çalışanlar ve expatlar arasında kurulması gereken dengenin elzem önemine de vurgu yapan Barış Müstecaplıoğlu, konuşmasında ayrıca ideal expat yetkinlikleri üzerine konuştu ve bu yetkinlikler arasında esnekliğin ve temsil yeteneğinin yer aldığını belirtti. TAV Havalimanları olarak uyguladıkları expat oryantasyon programları ve eğitimleri hakkında da bilgiler aktaran Müstecaplıoğlu, TAV expat ücretlendirmeleri ve yan haklar politikaları uygulamalarından da örnekler paylaştı. Müstecaplıoğlu TAV Abroad İletişim Portalı’nın başarı hikayesini aktardığı konuşmasında, katılımcılara Türkiye dışında ülkeler arasındaki expat atamalarına dair notlar da iletti.

Coca-Cola İçecek Ücret ve Yan Hakları Müdürü Gülçin Turgut Saygı da ‘CCİ’de Expat Yönetimi ve farklı mobilite programları’ konulu sunumuyla zirvedeki yerini aldı. CCİ olarak uyguladıkları expat stratejileri ve süreçlerine dair yaşadıkları deneyimleri konuşmacılarla paylaşan Saygı, expat sürecini hem kurumsal hem bireysel çerçevede değerlendiren bir sunum gerçekleştirdi. Farklı ihtiyaçlara yönelik farklı mobilite programlarını hayata geçirdiklerini ifade eden Gülçin Turgut Saygı, konuşmasında zorlu çalışma koşulları olan ülkelerde CCİ olarak uyguladıkları yan haklar uygulamalarına da değindi.


Zirvenin kapanışını “Türk kültüründe Batılı yöneticiler, farklı kültürlerdeki Türk yöneticiler” başlıklı konuşmasıyla Prof. Dr. Acar Baltaş gerçekleştirdi. Konuşmasına Türkiye’deki büyük futbol takımlarının yabancı antrenörlerinin hikayelerine yer vererek başlayan Prof. Dr. Acar Baltaş, Baltaş Grubu Eğitim Program Yöneticisi İdil Sevil ile konuşmasına devam etti. Konuşmanın genelinde; gittikçe küçülen dünyada çalışanların sadece farklı dili konuşan değil, farklı şekilde düşünen, farklı değerleri, inançları, beklentileri ve iş yapış şekilleri olan kişilerin anlaşmak, problemleri çözmek, sonuç almak zorunda kaldığı paylaşıldı. Ayrıca kültürün iletişim ve iş yapış şekline olan etkisinin ve kültürlerarası farklılıkların anlaşılması, bu ekiplerin başarısı açısından kritik olduğu belirtildi. Konuşmada ayrıca kültürün, kişinin değerlerini, düşünce yapısını, kurduğu iletişimi, davranış modellerini şekillendirdiği ve kişinin kendi kültürü soluduğu hava kadar doğal olduğundan, ancak farklı kültürden gelenlerle iletişim kuran bireyin farklılıkların ve zıtlıkların farkına vardığı ifade edildi.

 

Bizde içerik bol, seni düzenli olarak bilgilendirmemizi ister misin? :)