Dünyanın Eğitim Zirvesi olan ASTD Uluslararası Konferansı’nda ‘Öğrenme Merkezli Bir Yaklaşımla Liderlik Etmek’ öne çıktı
İş dünyasında eğitim ve İnsan Kaynakları’nı geliştirme konusunda çalışan profesyonellerin kendi gelişimlerini amaçlayan en büyük buluşma bu sene 81 ülkeden 8500’den fazla katılımcıyla Orlando’da gerçekleşti.
Ana konuşmacıların Marcus Buckingham, Doug Conant, Mette Norgaard ve John Foley olduğu American Society for Training and Development Uluslararası Konferansı, iş dünyasında stratejik gelişme için yeni liderlerin yetiştirilmesi, eğitim fonksiyonu ile liderlik etme ve kuruma özel bir öğrenme kültürü oluşturulması gerekliliğine odaklandı.
Eğitim değerlendirmesinde 4 basamaklı Kirkpatrick Modeli’nin yaratıcısı Don Kirkpatrick ise 60 yıllık meslek hayatındaki son sunumunu yaparak emekliliğini açıkladı.
2007’de ilk Türk konuşmacı olarak ASTD Uluslararası Konferanslarına davet edilen, hem panelist hem de konuşmacı olarak beş defa kendi sunumuyla konferansta yer alan ve son olarak da Türk Delegasyonu’na liderlik etme görevi verilen Deniz Şenelt HRdergi okurları için yazdı.
ASTD’nin 1944 yılından beri her yıl düzenlediği uluslararası eğitim zirvesi Mayıs 22-25 tarihlerinde Florida eyaletinin Orlando şehrinde, farklı uzmanlık alanlarından eğitimciler ve eğitim şirketlerinin yöneticileri ile çeşitli sektörlerden şirketlerin eğitim ve İnsan Kaynakları yöneticilerini bir araya getirdi. Uluslararası katılımcı sayısında rekor kırarak 2100’ü aşan ve 81 ülkeden katılımcıya ulaşan konferansta Kore 451, Kanada 214, Brezilya 146, Çin 128 ve Japonya 119 kişilik delegasyonları ile fark ediliyordu. Türkiye’den 24 katılımcı vardı.
Orange County Kongre Merkezi’nde 4 gün boyunca sabah 7:00 akşam 17:30 arası aralıksız süren çeşitli oturumlardan ilgi alanlarınıza en uygunlarını seçerek ve işinize en çok yarayacak şekilde faydalanabilmek için bireysel amacınızı netleştirip, programı önceden inceleyerek hazırlık yapmak ve konunun yanı sıra sunan kişiyi de göz önünde bulundurarak tüm programı takip etmek gerekiyordu. 260 ayrı sunumla toplamda 376 konuşmacıyı bir araya getiren ASTD konferansında Amerikalıların yanı sıra 75 konuşmacı 26 ülkeden geliyordu, aralarında üç de Türk vardı. Konferansın öncesinde 700’den fazla katılımcı ile çeşitli konularda 27 Sertifika Programı ve 11 Workshop gerçekleştirildi. Konferans programında ise her gün 3 seans ve her seansta 23 ayrı konuda birbirine paralel eğitim oturumlarının yanı sıra yazar söyleşileri, fuar alanındaki demolar, kariyer geliştirmeye yönelik sunumlar, kamu sektörü programı gibi çeşitli öğrenme olanakları aynı anda farklı seçenekleri oluşturuyordu.
ASTD - İş dünyasında öğrenme ve performans gelişiminin sesi American Society for Training and Development, 20 uluslararası partneri ve Amerika’daki 126 şubesi ile beş kıtadan, 100’den fazla ülkeden, 70.000 üyesiyle dünyanın en büyük ‘iş dünyasında öğrenme ve performans gelişimi odaklı organizasyonu’. Bu mesleğin sesi olmayı amaçlayan ASTD, üyelerine araştırmalar, analizler, yayınlar gibi çok çeşitli kaynaklar ve sertifika programları ile ortak çalışma ortamları gibi gelişim olanakları sunuyor. Bu olanaklardan çoğunu bir arada bulabileceğiniz ASTD Uluslararası Konferansı ise her yıl Amerika’nın farklı bir eyaletinde düzenleniyor ve binlerce meslektaşı bir araya getiriyor. ASTD konferanslarının farkı binlerce katılımcının tümünün organizasyonel öğrenme, İnsan Kaynakları, gelişim ve eğitim profesyonelleri olması. Pek çok uluslararası ortamda bulundum, eğitimler verdim, ancak diyebilirim ki, ASTD kendine ve kariyerine yatırım yapma bilincinde olan eski yeni tüm profesyoneller için vazgeçilmez gelişim fırsatları sunuyor. İş ve hayat tecrübeniz ne seviyede olursa olsun fayda sağlayacağınız, sizin yaptığınız işin benzerini dünyanın başka bir ülkesinde yapan yüzlerce kişiyle fikir alışverişi ortamları ile aralarında seçim yapmakta zorlanacağınız paralel eğitim oturumları bunlara örnek... |
Eğitim ve İK profesyonellerinin Mesleki Zirvesi
Mesleki Zirve niteliğindeki buluşma bu sene 19 - 21 Mayıs tarihlerindeki Performans Analizi, Yetenek Yönetimi, Koçluk, ROI, E-learning Tasarlama, Proje Yönetimi gibi konuların olduğu 27 ayrı Sertifika Programı ve 11 Workshop ile başladı. 22-25 Mayıs tarihlerinde 27 ülkeden 376 konuşmacı ile devam eden ASTD Konferansı’nda 400 gönüllü çalıştı, böylece hiçbir detayın atlanmadığı, aksaklıkların yaşanmadığı bir organizasyon oldu. Bu konferansta ilk kez denenen bir uygulama tüm oturum dokümanlarının elektronik ortamda sunuluyor olması ve basılı materyal kullanılmıyor olmasıydı. Bu nedenle, tüm oturumlarda Ipad’ler, netbook’lar ve küçük tablet PC’ler göze çarpıyordu.
Konferansda eğitim oturumları içeriklerine göre şu 9 ana alana ayrılmıştı:
• Etkili Lider Geliştirme
• İş Stratejisi olarak Öğrenme
• Öğrenme Tasarımı
• Öğrenme Teknolojileri
• Ölçme, Değerlendirme, ROI
• Organizasyonel Etkililik
• Performans Geliştirme
• Kişisel Beceri Geliştirme
• Yetenek Yönetimi
Konuşmacılar ise şu başlıklar altında toplanmıştı:
• Mesleğin Liderleri
• İnovasyon Sözcüleri
• Global sesler
• Genel İstek Alanlar
Hızlı mentörlük:
Bu sene ilk defa konferans programına eklenen ‘Hızlı Mentörlük’ programı konularının uzmanlarından 8 ayrı grupta 15’er dakikalık bilgilendirme ve yönlendirme sağlıyordu. Uzmandan yöneticiliğe geçiş, yöneticilikten üst yönetime geçiş, firma içinden danışman konumuna geçiş konulu gruplar en çok ilgiyi gördü. Diğer bir yeni uygulama ise ‘Sonuç Oluşturma’ odaklı çalışma gruplarıydı. Yöneticiden danışmana eğitimciden koça 8 ayrı grupta fikirleri ve soruları olan katılımcıları aynı konumdaki tecrübeli meslektaşlarıyla bir araya getiren bu bir saatlik oturumda küçük gruplar halinde kendi konularına somut çözümler bulma olanağı ortaya çıktı.
Networking:
Mesleki çevrenizi genişletmek ve tecrübe paylaşımı da konferansın ana amaçlarından biri olduğundan bunu kolaylaştıracak organize networking ortamları da düşünülmüştü; Oryantasyon Programı, Uluslararası Katılımcılar Kokteyli, ASTD Kutlaması... Bu senenin ASTD Kutlaması Universal Stüdyoları’nda, Harry Potter filmlerinin çekildiği Hogswart kalesinin yer aldığı eğlence parkında yapıldı.
Ayrıca sunumların gerçekleştiği salonlara ek olarak katılımcılara paylaşım ve gelişim ortamları sağlayan ortak alanlar da vardı: Uluslararası Katılımcılar Salonu, Konuşmacı Hazırlık Salonu, Kamu Çalışanları Salonu, Öğrenme Fırsatları Salonu, Kariyer Merkezi, ASTD Kitapçısı ve Yazar Söyleşi Alanı... Örneğin, uluslararası katılımcılara ayrılmış salonda pek çok ülkeden gelen alanında uzman profesyonellerle tanışma, deneyim paylaşma, yeni iş ortaklıkları planlama ve diğer ülkelerdeki gelişmelerden haberdar olma olanağınız oluyordu.
Konferans süresince açık olan ASTD Kitapçısı katılımcılara 500 farklı başlık altında yer alan sektörel kitaplara indirimli ulaşma olanağı sağlıyordu. Marcus Buckingham Eylül 2011’de yayınlanacak ‘StandOut’ adlı kitabının ön baskısını imzalarken önünde uzun kuyruklar oluştu. ASTD Kitapçısı’nda kitapları bulunan yazarların tecrübe paylaşımında bulunduğu Yazar Söyleşileri de pratik ve hemen uygulanabilir bilgiler veriyordu.
Konferansın paralelinde yer alan fuarda ise 342 firma öğrenme ve performans gelişimi ile ilgili çözüm ve ürünlerini tanıtmak için bulunuyordu. Yoğun ilgi gören fuar standlarında birebir bilgi alışverişinin yanı sıra demo sunumları da gerçekleştirildi. Çekilişlerin de yapıldığı standlarda kitaplarını imzalayan yazar ve eğitmenleri bulmak da mümkündü...
Ana gündem; liderlik ve mobil öğrenme
ASTD’nin bu seneki Uluslararası Konferansı’nın teması iş dünyasında eğitim ve öğrenme fonksiyonunu kullanarak liderlik etme olarak ön plana çıkıyordu. Öğrenmenin iş dünyası için ana stratejik faktör olduğuna dikkat çekilirken, kuruma özel öğrenme kültürü oluşturmanın işe yeni ve inovatif yaklaşımlar getireceği ve liderler yetiştirilmesini sağlayacağına odaklanıldı.
ASTD Başkanı Tony Bingham, açılış konuşmasında yeni yayınlanan ASTD Mobil Öğrenme Raporu’na değinerek başladı: “Teknoloji daha hareketli olmamıza olanak sağlıyor ve bu durumda hayat tarzlarımız değişmekte, o zaman öğrenme şeklimiz de buna ayak uydurmalı”. Gartner raporuna göre dünyadaki tablet satışları 2010’daki 19,5 milyon adetten 2014’de 208 milyon adete sıçrayacak. Institute for Corporate Productivity raporu ise kurumların mobil öğrenme kullanımı ile piyasa performansları arasında yüksek korelasyon gösteriyor.
Şu durumda öğrenme stratejisine mobil teknolojiyi dahil etmenin öneminden bahseden Bingham yerden ve zamandan bağımsız öğrenme olarak tanımlanan mobil öğrenmenin yükselen trend olduğunu anlattı. Bu kapsamda adım atan ASTD katılımcılara konferansta kullanmaları için bir de APP geliştirdi. Mobil öğrenme alanındaki düşünce liderleriyle yapılan görüşmeler ve uygulayıcı firmalardan örnekler ile konunun derinlemesine incelendiği ve tavsiyelere de yer verilen 42 sayfalık Mobil Öğrenme Raporu’nda; ‘Neden mobil? Şimdi ne oluyor? Mobil öğrenmenin geleceği ve nereden başlamalı?’ şeklinde dört ana bölüm var. Küçük adımlar atın ama gecikmeden başlayın denilen Mobil Öğrenme için ASTD Araştırma Raporu’nu www.store.astd.org adresinden satın alabilirsiniz.
Programda üç sunum Türkiye’den...
Mobil öğrenmenin eğitimlerin yerini almayacağı ama ciddi bir parçası olacağının ve karma öğrenme yöntemlerinin konuşulduğu konferansta Türkiye’den sunumlar da tam yerindeydi.
Turkcell Akademi’den Aslı Taş “Yarım günde 50bin kişiyi eğitin: Mobil Öğrenmenin Gücü” başlıklı sunumuyla Turkcell’in çalışanlarına sunduğu eğitimler için kullandığı sistemi anlattı. Farklı yerlerdeki 50bin çalışana sınıf içi eğitimlerle yaklaşık bir yılda verebilecekleri içerikler için mobil öğrenme teknolojilerini kullanarak amaçlarına 3-4 saatte ulaştıklarını anlatan Taş, bu şekilde hem performansta artış hem de maliyetlerde düşüş sağladıklarına değindi.
Garanti Eğitim Merkezi Eğitim Müdürü Aylin Obalı ise Bankacılık eğitimlerinde Rosenberg’in ‘Smart Enterprise’ sistemi uygulamalarını anlattı. Karma öğrenme denince web tabanlı eğitimlerle sınıf içi eğitimleri birlikte kullanmanın ötesinde bir program yapma gerekliliğini öne çıkaran Obalı, Garanti Bankası’ndaki uygulama sürecindeki deneyimlerden öğrenilenlerle dinleyicilere pratik yaklaşımlar sundu.
Büyük ve küçük grupların önünde sunum yapma ihtiyacında olan profesyonellere yönelik ileri düzey prezantasyon teknikleri tarzındaki sunumum ise uluslararası ortamlardaki tecrübelerden edindiğim çıkarımlarımı paylaştığım interaktif bir oturumdu.
En güçlü iki rolüne göre iş
Yeni kitabı StandOut ile yine çok okunanlar arasına girmesi beklenen ve 1999-2009 yılları arasında yayınlanan altı kitabından tanıdığınız Marcus Buckingham konferansın açılış konuşmasında bireylerin güçlü yanlarına odaklanılması gerektiği ve kurumların verimlilik ve inovasyon için kendi liderlerinin güçlü yanlarından doğan çözümlerle fark yaratacaklarını öne sürdü. Farklı firmaların uygulamalarından örnekler veren Buckingham, başka bünyelerde başarılı olduğu gözlenen yenilikçi uygulamaları kopyalamanın ona uygun olmayan çalışanların yönetiminde faydadan çok verimsizlik getireceğine işaret etti. Danışman, birleştirici, yaratıcı, dengeleyici, etkileyici, öncü, sağlayıcı, uyarıcı, öğretici şeklindeki dokuz kategoriden en güçlü iki özelliğine göre karakter temelli yönetimin verimlilik getireceğini savunan Buckingham, Hilton Otelleri ile yaptığı araştırmadan çıkan sonuçları örnek verdi, buna göre otel yöneticilerinin en güçlü iki rolü uyarıcı ve dengeleyici, satış yöneticilerininkiler ise etkileyici ve birleştirici olmaları. Kitabında detaylı şekilde incelediği dokuz kategori çerçevesinde yöneticilerin takımlarındaki çalışanların en güçlü iki rolünü göz önünde bulundurup karşılaştırmalı üstünlüklerine göre yöneterek uzun soluklu iş tatmini ve yüksek performans sağlayabileceklerini anlattı.
Yüksek performansın sırrı; Güven
Türk Hava Kuvvetleri’nin akrobasi filosu Türk Yıldızları’nın Amerikan Deniz Kuvvetleri’ndeki benzeri Blue Angels gösteri filosunun lider pilotu John Foley konferansın kapanış konuşmacısıydı.
Gösterilerinden heyecan verici videolar eşliğinde kendi ekip çalışmalarının ve hazırlık toplantılarının detaylarını anlatan Foley konuşmasında yüksek performanslı çalışmanın temelini güvene bağladı. “Blue Angels’da pilot olarak öğrendiklerimin uçmakla hiç ilgisi yok!” diyen Foley, stresli bir ortamda bir takımın parçası olarak sürekli performans göstermeyi iş dünyasına uyarladı ve açıkladı: “Mükemmellik seviyesinde performans için işin sırrı bağlılık, disiplin ve güven!’’
Kirkpatrick’den Son Sunum
Eğitim ölçümlemesinin temelini oluşturan ‘4 Basamaklı Kirkpatrick Modeli’nin yaratıcısı olan Don Kirkpatrick emekliliğinin öncesindeki son sunumunda binlerce kişi tarafından ayakta izlendi. Kirkpatrick, eğitime tepkilerin ölçülmesi, eğitimde öğrenilenlerin ölçülmesi, eğitimden kaynaklanan davranış değişikliğinin ölçülmesi ve eğitimin sonuçlarının ölçülmesi şeklindeki dört basamaklı ölçümleme modelini 1954 yılında doktora tezinin parçası olarak yaratmıştı. Son sunumunda etkili bir eğitim programının sahip olması gereken 10 özelliği şu şekilde özetledi: İhtiyaçlara dayanmalı, hedeflere odaklanmalı, doğru zaman için planlanmalı, doğru yerde yapılmalı, gerekli insanlar katılmalı, etkili bir lider tarafindan verilmeli, etkili teknikler kullanılmalı, hedeflerine ulaşmalı, katılımcılar memnun olmalı ve programın değerlendirmesi yapılmalı. 1975 yılında ASTD Başkanlığı da yapmış olan Don Kirkpatrick sektöre katkılarından dolayı pek çok da ödül almıştı.
Jim Smith, Bob Pike, Ken Blanchard gibi sektörde iz bırakmış, programları ve kitaplarıyla tanınan konuşmacılar da sunumlarıyla yüzlerce kişilik salonları doldurdular...
Neden Türk Delegasyonu olmalı?
ASTD Uluslararası konferansının sunduğu olanaklardan daha çok sayıda Türk eğitim ve İK profesyonelinin daha fazla oranda yararlanması için bir delegasyon oluşturulması gerekli. Bu delegasyon katılımcıları destekleyici ve yönlendirici bir oluşum, konferansta bu yıl Güney Afrika’dan Danimarka’ya, Arabistan’dan Singapur’a kadar 38 ülkeden delegasyon vardı. Çoğunluğun ilk defa katılıyor olduğu ve bireysel kayıt yaptırdığı konferansta ülke delegasyonunun parçası olmak maddi ve organizasyonel avantajlar sağlıyor. Örneğin, ASTD Uluslararası Konferansı ve Fuarı'na 2011’de Türk delegasyonunun parçası olarak katılmanın parasal avantajları şöyleydi:
• İndirimli Konferans kaydı
(üyeler icin $1400 yerine $1000, üye olmayanlara $1700 yerine $1300)
• Konferans katılımcılarına indirimli ASTD E-üyeliği
($169 yerine $119)
Ayrıca Uluslararası Katıımcılar Resepsiyonu’ndan tutun da tanışmak istediğiniz kişilere ulaşmakta yardıma kadar çok çeşitli fırsat ve ayrıcalık delegasyonlara sağlanıyor. 2012’de Türk delegasyonuna dahil olabilmek için konferansa 201202001 kodu ile kayıt olmak gerekiyor.
ASTD Konferansı’ndan en fazla faydayı sağlamanız için tavsiyelerim: • Konferansa katılma amacınızı öncesinde netleştirin. |
ASTD 2011 Sanal Konferansı
Konferansa katılamayanlar için genel oturumlar, ana konuşmacılar ve bazı eğitim sunumlarının dahil olduğu 60 konuşma kaydı internet üzerinden izlenebiliyor. Sanal konferansa ulaşabilmek için www.astdconference.org linkinden Virtual Conference başlığına tıklayıp kayıt olmak gerekiyor. Ayrıca sunumların kayıtlarını DVD olarak almak da mümkün, ancak konferansa katılmanın yerini tutmadığını belirtmek lazım.
ASTD 2012
Kendi gelişiminize yatırım için ASTD Uluslararası Konferansı ve Fuarı’nı şimdiden ajandalarınıza not edin, sağladığı ortamlardan siz de faydalanın... Türk delegasyonunun parçası olmayı da atlamayın!
*** ASTD 2012 *** 06 - 09 Mayıs 2012 *** Denver, Colorado ***
*** ASTD 2013 *** 19 - 22 Mayıs 2012 *** Dallas, Texas ***
Daha fazla bilgi için ASTD web sitesinden yararlanabilir ya da detaylı sorularınız için e-mail atabilirsiniz. deniz@proakademi.com.tr
American Society for Training and Development www.astd.org