Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun !?

Her yıl 8 Mart'ta kutlanan Dünya Kadınlar Günü, "kadınların sosyal, ekonomik, kültürel ve politik başarılarını"n alkışlandığı bir gün öyle değil mi? Peki adı 8 Mart olmayan günlerde kadınlar neler yaşıyor gelin bir bakalım… Biz susalım rakamlar konuşsun. 

Uluslararası Çalışma Örgütü'ne (ILO) göre 2021'de 2019'a kıyasla 13 milyon daha az kadın istihdam edildi. Çalışma çağındaki erkeklerin yüzde 68,6'sına kıyasla, 2021'de dünyadaki çalışma çağındaki kadınların yalnızca yüzde 43,2'si istihdam edildi. COVID-19 salgını sırasında çalışma dünyasında daha da artan kadın ve erkek arasındaki eşitsizlik yakın gelecekte de devam edecek.

Türkiye genelinde yapılan bir araştırmada, kadınlardan Covid-19 salgını öncesi ve sonrası ekonomik durumlarını tanımlamaları istendiğinde, salgından önceki ekonomik durumlarını orta halli olarak tanımlayan yüzde 86’lık kesimin salgın sonrası yüzde 66’ya düştüğü, salgın öncesi yoksul ve çok yoksul tanımlayan yüzde 10’luk kesimin ise salgın sonrası yüzde 33’e çıktığı görülüyor. 

Yine ülkemizde yapılan bir başka araştırma raporuna göre, kadınların dörtte biri çalışma yaşamında asgari ücrete bile ulaşamadı. Ev işçisi kadınlar sosyal güvenceden mahrum kaldı. Salgın başından bu yana 600 bin ev işçisi kadın işsiz kaldı. Tarım alanında çalışan kadınların yüzde 94’ünün sigortası yok. Hükmedilen nafakaların yüzde 79’u kadınlara ödenmedi. Kadınların sorunlarına ilişkin haberler yetersiz kaldı.

Ve kadın olmanın bedelini canıyla ödeyen kadınlar yine zirvedeydi… 2021’de en az 367 kadın erkekler tarafından katledildi, 217 kadın ise şüpheli şekilde ölü bulundu. 18 yılda en az 6 bin 732 kadın öldürüldü. Geçen 10 yılda, 10 kadından biri en az bir kere en az bir cinsel şiddet türüne maruz bırakıldı. Kadınların yüzde 38’i şiddet mağduru. Beş kadından biri fiziksel şiddet görüyor. 

Kadının tüm unvanların ve kimliklerin ötesinde yaşam hakkı, eğitim hakkı, barınma hakkı ve ‘insan’ hakkı her geçen gün biraz daha azalıyor. Kadınların topluma yaptığı katkıları alkışlarken bir taraftan kadınların ve kızların birçok ülkede olduğu gibi bizim ülkemizde de özgürce yaşama, eğitim ve istihdam konusunda engellerle karşılaşmaya devam ettiği acı bir gerçek...

Birçok kurum ve STK bu engelleri yıkmak için kız çocuklarını eğitime, kadınları istihdama kazandırmak için ‘cinsiyetçi eşitlik” çalışmalarına imza atıyor. Çünkü kadınları güçlendirmenin daha iyi bir dünya yarattığını biliyorlar. Çünkü kadınlar ve kız çocukları için fırsat eşitliğini desteklemek bir sosyal sorumluluk projesi değil, aydınlık bir gelecek için bir zorunluluktur. 

 

Gülcan Çağlar Çalışkan 
Genel Yayın Yönetmeni 

Bizde içerik bol, seni düzenli olarak bilgilendirmemizi ister misin? :)