Dr. Kotter, eğitim teknolojisini kucaklıyor

Harvard’dan John Kotter, liderlik ve değişim yönetimi konusundaki çalışmaları ile tanınıyor. (Leading Change ve The Heart of Change kitaplarına göz atabilirsiniz.) Kotter bu kitaplar ve yaptığı konuşmalar aracılığıyla pek çok kişiye ulaşsa da bu iki yöntem her zaman bilgiyi paylaşmanın en etkili yolları olmayabiliyor. Sizin asıl istediğiniz, gerçek değişim konuları üzerinde çalışırken, Dr. Kotter’ın yanı başınızda oturması olabilir.

Dr. Kotter’ın kişisel asistanınız olması güç olduğundan dolayı, liderlerin değişimi yönetmesine yardımcı olmak amacıyla e-öğrenme ve çalıştaylardan oluşan bir kombinasyon yarattı. Kotter bu harmanlanmış yaklaşımı kullanan ilk kişi değil, ancak kendisi ünlü bir isim olduğu için, çabaları bu araçları İK uygulamasının gündemine daha rahat getirecektir. Bu yaklaşımın, ileride çalışanları eğitmek ya da onlara rehberlik etmek için standart bir yola dönüşeceğine inanıyorum.

“Eğitmenin bir yolu” yerine, pek de uygun olmayan bir şekilde “eğitmek ya da rehberlik etmek” ifadesini kullandığımı fark etmişsinizdir. Bunun nedeni, e – öğrenmenin, eğitim deneyiminin doğasını değiştirmesi… Kotter’ın çalışması, sadece eğitim amaçlı kullanılabilir (“değişim böyle yönetilir”), ama aslında gerçek değişim projelerinde kişilere rehberlik etmek için kullanılırsa çok daha anlamlı olacaktır. e- öğrenme’nin değeri; bireylere işyerinde doğrudan ve kendi değişim sorunları ile mücadele etme ihtiyacındayken verilebilmesinde yatar.

Kotter’ın çalıştay / e-öğrenme yöntemi, Holger Rathgeber ile birlikte kaleme aldığı Our Iceberg is Melting’i temel alıyor. Çalıştay tahmin edebileceğiniz konuyla ilgili: Liderlere, değişim yönetimini öğretebilecek fikir ve egzersizlerden oluşuyor. Yeni olan ise, yöneticinin süreçle birlikte yürüttüğü video, metin ve egzersizleri kullanan e-öğrenme bileşeni… Bu sayede yöneticiler, kendi değişim yönetimi projeleri sürecinde neye ihtiyaç duyduklarını tespit edebiliyor. e-öğrenme sayesinde liderler çalıştaya, uygun soruları sormak ve zorluk yaşadıkları noktalarla ilgili yardım aramak konusunda hazırlanmış olarak katılabiliyor.

e-öğrenmenin çalıştaya yönelik bir hazırlık olduğu düşünülebilir. Ancak ben çalıştayın ikincil derecede önemli olduğuna inanıyorum. Eğer ben bir kuruluş olsaydım, e-öğrenme bileşenine her zaman intranet’imden ulaşabilmeyi isterdim. Bir yönetici değişime liderlik etmek konusunda ne zaman bir sıkıntı yaşarsa, e-öğrenme modülüne giriş yaparak başarılı olmak için gereken adımları takip edebilir.

Elbette eğer bir yönetici bir kitabın kopyasını istiyorsa bu mükemmel olurdu ve eğer planlanmış bir çalıştayımız varsa eminim gitmek isterlerdi. Ama buradaki kilit nokta; ihtiyaç duyulduğunda eğitimin hazır olması ve ihtiyaç duyulan şekilde kullanıldığından emin olunmasıdır.

Uzmanların önerilerinin ve bilgilerinin dikkatle paketlenerek, yöneticilere sunulan yardımın büyük bölümünün online bir şekilde verildiği, karşı karşıya kaldıkları sorunlara çözüm bulmalarına bu şekilde yardım edildiği bir gelecek bile hayal edilebilir.

Kuşkudan iknaya…

Kotter, çok az fark yaratan pek çok eğitim gördüğü için, ilk başlarda bu yaklaşım konusunda kuşkucuydu. Ancak milyonlarca lidere ulaşmak istiyordu, bunu da kişisel olarak yapamazdı. e-öğrenme bileşeni üzerinde çok çalıştı, ekibi pek çok tekrar yaptı. Ama sonunda ikna olmuştu.

Peki, siz şimdi ne yapmalısınız? https://www.ldrshows.com/Penguins/Demo/index.html adresinden Kotter’ın programına bir göz atın. İşlerin nasıl yürüdüğü hakkında bir fikriniz olsun. Diğer iyi tasarlanmış online programlara da bakın. İK profesyonellerinin mevcut yeni eğitim araçları konusunda güncel kalması ve organizasyonlarının bu araçları kullanmak konusunda deneyim kazandığından emin olması gerekir.

DAVID CREELMAN


David Creelman, insan sermayesi yönetimi konusunda makale, yorum ve araştırmalar sunan Creelman Research şirketinin CEO’sudur. Zamanının büyük bölümünü; organizasyonların insan sermayesini raporlayabilmesine yardımcı olmaya ayıran Creelman; ABD, Japonya, Kanada ve Çin’de çok sayıda akademisyen, danışman ve İK hizmet sağlayıcı ile çalışmaktadır.
Yazara dcreelman@creelmanresearch.com adresinden ulaşılabilir.

Bizde içerik bol, seni düzenli olarak bilgilendirmemizi ister misin? :)