Deprem yaralarını istihdamla sarıyoruz!
Büyük bir yıkıma neden Kahramanmaraş Depremi sadece 11 ilimizi değil tüm Türkiye’yi toplumsal bir travmanın içine attı. Binlerce ölümün yanı sıra yıkılan binalar, kaybolup giden hayatlar geriye kocaman bir boşluk bıraktı. Bu depremle birlikte o bölgedeki insanların birçoğu hayatta kalabilmek için yaşadıkları şehirleri terk etmek zorunda kaldı. Bu göçler ve yıkım, işsizliği de büyük oranda artırdı.
Özellikle genç işsizliğin bu depremle birlikte oldukça ciddi bir artış göstereceğini belirten uzmanlar, bunun önüne geçmenin en iyi yolunun Deprem Seferberliği kapsamında kurumların yaratacağı yeni istihdamlar olacağının altını çiziyorlar. Türkiye’de de özellikle işe alım şirketleri bu konunun öncülüğünü yapıyor. Biz de HRdergi olarak istihdam seferberliğine katkı sunan şirketlerin bazılarının çalışmalarını mercek altına aldık.
Deprem sonrası işsizlik ve istihdam sıkıntısındaki anahtar kelimeyi sürdürülebilirlik olarak tanımlayan 24 Saatte İş Kurucusu Ortak Gizem Yasa’ya istihdam seferberliği konusunda neler yaptıklarını sorduk.
Deprem bölgelerindeki yurttaşlarımızın en önemli sorunlarından biri; deprem sonrası işsizlik ve istihdam sıkıntısı olacak. 24 Saatte İş olarak bu yurttaşlarımıza destek olmak için hangi projeleri hayata geçirmeyi planlıyorsunuz?
24 Saatte İş olarak, yaptığımız her işte ve arkasında durduğumuz her projede anahtar kelimemiz “sürdürülebilirlik”. Böylesine büyük bir etki yaratan felaket sonrası ortaya atılan tüm çözümlerin sürdürülebilir olması en kritik konu. Biz de afetin yaşandığı ikinci günden itibaren sistemimizdeki adaylarla iletişime geçerek deprem bölgelerinde ihtiyaç olan pozisyonlar için insan kaynağı yaratıyoruz. Bunu Hatay'a aşçı, Maraş'a vinç operatörü, İstanbul'da deprem desteği için yapılan tiny house yapımındaki kaynakçı yönlendirmesine kadar farklı şekillerde düşünebilirsiniz. Gönüllü adaylarımızın özellikle afet bölgelerine yönlendirilmesinde güvenilir kaynaklar ve kurumlarla iş birlikteliği konusunda da son derece dikkatli davranıyoruz.
Diğer yandan afet bölgelerinden diğer illerimize olan ve önümüzdeki dönemde de devam edeceği malum olan göç konusu var. Bu da uzun vadeli ele alınması gereken bir konu. Deprem bölgelerinden göç etmek zorunda kalan vatandaşlarımızı gittikleri yerlerde geçici ya da kalıcı bir hayat kurmaya çalışıyorlar. Bir düzen kurabilmenin en önemli unsurlarından biri geçimini sağlayabilecek şartları yaratmak. Biz bu konuda mümkün olduğunca çok adaya ulaşmak ve yeni iş arayışlarında onlara destek olmak istiyoruz. Bunun için de sadece depremzedelere iş imkânı sağlayacak şirketlere sistemimizi ücretsiz olarak kullanma hakkı verdik. Bu konuda daha fazla kişiye ve şirkete ulaşabilmek için hem sosyal medya tarafında hem de şirketler tarafında iş birliktelikleri gerçekleştiriyoruz.
Deprem sonrası yaratılan istihdam projelerinin bölge insanına ve ülkemize sağlayacağı katkı hakkında ne düşünüyorsunuz?
İlerleyen dönemlerde şehirler tekrar ayağa kalktığında evine geri dönmek isteyen kişilerin istihdamı da gündemimizde olacak. Bu çok önemli bir konu çünkü bu kadar büyük bir alanın terk edilmesi çok büyük kayıp. Şehirlerine geri gitmek dönmek isteyen kişilere alternatif yaratmak, o bölgelere yatırım yaparak iş imkanı sağlayacak şirketlerle çalışıp daha fazla kişiye yeni işleri için yardımcı olmak çok önemli. Altını çizdiğim gibi 24 Saatte İş’in en önemli motivasyonu sürdürülebilirlik.
Türkiye’nin kalkınmasının önündeki en önemli sorunlardan biri istihdam piyasasındaki verimsizlik. Dolayısıyla İK piyasasında geleneksel yöntemleri aşarak istihdam piyasasında verimliliğe dayalı sürdürülebilir modellerle artı değerler üretmemiz gerekiyor. Bu görüşümüz deprem öncesinde de geçerliydi, deprem sonrasında da aynı kararlılıkla ilerliyoruz. Bölge insanının ve coğrafyanın kalkınma haline geçmesi için depremin travmatik etkilerini olabildiğince çabuk hafifletmek ve doğru enstrümanlar kullanarak kalıcı bir istihdam alanı yaratmayı en önemli önceliğimiz olarak görüyoruz. Doğru adayları doğru işlerle eşleştirmek ve adayların şimdiye kadarki deneyimlerini göz önünde bulundurarak mutlu olabilecekleri bir iş alternatifi sağlamak üreteceğimiz en değerli katkı olacaktır.
Eleman.net 'Sen de El Ver' projesi ile depremzedelere istihdam desteği veriyor...
Deprem felaketinden etkilenen işverenlere ve başka illere taşınmak zorunda kalan ve iş arayan vatandaşlar için özel aday havuzu oluşturan Eleman.net'in projesinin detaylarını Eleman.net CEO'su Murat Günay'dan dinledik.
Ülke olarak zor bir dönemden geçiyoruz. Öncelikle yaşanılan depremlerde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza rahmet, yakınlarına sabır ve metanet, yaralılarımıza da acil şifalar diliyorum. Asrın felaketi olarak geçen bu depremlerin yaralarını hep birlikte saracağız. Eleman.net olarak ilk günden beri biz de depremzedeler için birçok destek çalışmasına aktif olarak katkıda bulunduk. Zorlu ilk günler atlatılmaya ve afetin acı tablosu daha net ortaya çıkmaya başladıktan sonra bir yandan yaralarımızı sarmak diğer yandan da bölgede işinden ve işyerinden olan vatandaşlarımızın hayatlarını idame ettirebilmeleri için çözümler üretmek istedik. Bu doğrultuda üzerimize düşeni yaparak “Sen de El Ver” projemizi hayata geçirdik.
Projemizle birlikte hala Kahramanmaraş, Gaziantep, Hatay, Osmaniye, Adıyaman, Şanlıurfa, Diyarbakır, Malatya ve Adana’da yaşayan ya da afet sonucunda başka illere taşınmak zorunda kalan ve iş arayan vatandaşlarımız için özel aday havuzu oluşturduk.
Depremzedeleri istihdam etmek isteyen tüm firmalara özel bir alan oluşturarak ilan yayınlamalarını sağlıyoruz. Yanı sıra depremden etkilenen 10 ildeki yerleşik KOBİ’lere ücretsiz ilan yayınlama hakkı tanımlıyoruz.
Bu doğrultuda depremzede.eleman.net’i hızlıca yayına aldık. Sitemiz aracılığıyla Türkiye’nin istihdama en büyük katkı sağlayan şirketleriyle birlik olarak afetten etkilenen tüm vatandaşlarımıza hızlıca çözümler sunmayı hedefliyoruz. Cumhuriyetimizin 100. yılında ülkemizin yaralarını sarıp her alanda tekrar ayağa kalkacağına inancımız tam. Biz güçlü bir milletiz ve bu süreci de atlayabileceğimize inanıyoruz.
Eleman.net olarak bizim afet bölgesinde doğrudan istihdamımız bulunmuyor. Fakat düzenlediğimiz ‘Sen de El Ver’ kampanyası ile Kahramanmaraş, Gaziantep, Hatay, Osmaniye, Adıyaman, Şanlıurfa, Diyarbakır, Malatya ve Adana’da yer alan işletmeler ve bireyler için istihdam seferberliği başlattık. Bu kampanya dahilinde yayına aldığımız depremzede.eleman.net üzerinden işverenler ve iş arayan adayları bir araya getireceğiz. Uzun vadeye yayacağımız bir destek çalışması bu. Yaşanan afetten yaklaşık 13.5 milyon kişi etkilendi. Oluşturduğumuz sistemle afet bölgesinde yaşayan ya da deprem sonrası bölgeyi terk etmek durumunda kalan tüm adaylar oluşturacağımız havuza dahil olabilecekler. Bu alana tüm firmalar ücretsiz olarak ulaşabilecek. Aynı zamanda depremzede vatandaşlarımızı istihdam etmek için ilan vermek isteyen firmalara özel öncelikli ilan bölümümüz de yer alacak. Türkiye’nin duyarlı firmalarının katkılarıyla yaraları hızla saracağımıza inanıyoruz.
Gi Group’tan, Deprem İstihdam Seferberliği Projesi’ne destek
58’den fazla ülkede 31 ofis, 650 şube ve 3.900 çalışanı bulunan Gi Group, 10 ilimizi etkileyen depremde; ailelerini, evlerini ve işlerini kaybeden depremzedelerin normal hayatlarına geçiş süreçlerine destek olmak için onlara iş imkanı sağlayabilecek iş verenlere bedelsiz hizmet sunacaklarını bildirdi.
Depremden etkilenen vatandaşlar, www.depremistihdamseferberligi.com web adresinde yer alan “Adaylar” seçeneği başlığına tıklayarak depremzede genel başvuru ilan sayfası üzerinden özgeçmişlerini paylaşabiliyorlar. İstihdam desteği sağlamak isteyen kurumlar ise aynı sayfada yer alan “İşverenler” bölümünden Gi Group danışmanlarına taleplerini iletebiliyorlar. Daha sonra danışmanlar, depremzede adaylar ve onlara istihdam desteği sağlamak isteyen iş ortakları ile iletişime geçerek onlara uygun rollerdeki işlere yerleşmelerime yardımcı oluyor.
Bu proje kapsamında; Gi Group çalışanları gücünü sahadan aldıklarını belirterek, depremzede vatandaşlarımızın kalplerine tek tek dokunabilmek için Antakya, Gaziantep Nurdağı, Kahramanmaraş, Kırıkhan, Osmaniye, İslahiye ve İskenderun olmak üzere 5 gün boyunca tüm çadır kentleri gezerek 1200KM’in üzerinde yol yaptı.
Gi Group İş Kıdemli Direktörü Caner Tamcan oradaki deneyimlerini şöyle anlattı; “Deprem bölgesine ilk vardığımızda gördüklerimiz karşında neler yapacağımızı bilemesek de akabinde bölgede hızlıca oryante olarak elimizden geldiğince çok insana dokunmaya çalıştık. Vatandaşların oldukları yerde veya farklı lokasyonda yeniden hayata başlayabilmeleri için bilgilerini aldık, geçmiş deneyimlerini dinledik. Kimiyle dertleştik, kimiyle ağladık, bazen de durumun aksine olanlara güldük geçtik. Kas gücü lazım dediler mutfağa girdik, 32.000 vatandaşa yemek çıkarılmasına vesile olduk. Desteğimizin devamlılığı için muhtarlara işimizi anlattık, bilgilerimizi bıraktık.”
İstihdam seferberliğine Arabica Coffee House desteği
Ülkemiz için zorlu geçen bu dönemde tüm vatandaşlarımız el ele verip yardımlaşmaya devam ediyor. Birçok şirket ve marka iş yerlerini kaybeden ve başka şehirlere yerleşmek zorunda kalan depremzedelerin başvurularının öncelikli olarak değerlendirileceğini açıklayarak istihdam seferberliği başlatıyor. Hemen her gün yeni bir marka bu seferberliğe dahil olduğunu açıklamaya devam ediyor.
Depremin yaşandığı ilk günden itibaren bölgeye her açıdan desteğini sürdüren Arabica Coffee House da ülkemizde başlatılan bu istihdam seferberliğine dahil oldu.
Depremden etkilenip şehir değiştirerek Ankara’ya veya şubelerinin olduğu diğer illere yerleşen adayların başvurularını boş pozisyonlar için öncelikli olarak değerlendireceğini ve hatta uzun vadeli yeni pozisyonlara ilişkin alımları dahi depremzedeler nezdinde öne çekeceğini açıklayan marka; tüm şubeleri, Ankara Genel Müdürlüğü’nü, Ankara ASO 2’de yer alan lojistik üs ile kahve kavurma tesisini ve Ankara Anadolu OSB’de yeni açılacak gıda üretim fabrikasının tüm pozisyonlarını bu seferberliğe dahil ederek depremzedelere desteğini sürdürecek.
15 binden fazla e-ticaret sitesine altyapı hizmetleri sunan Ticimax E-ticaret Sistemleri, depremzedeler için “Deprem seferberliği istihdam desteği ve e-ticaret eğitim programı” başlattı. Binlerce e-ticaret sitesinin istihdam olanakları, e-ticaret sektöründe yer almak isteyen depremzedelerle buluşturulacak.
Ticimax E-ticaret Sistemleri depremzedeler için “Deprem seferberliği istihdam desteği ve e-ticaret eğitim programı” başlattı. Ticimax olarak depremin yaralarını sarabilmek adına binlerce e-ticaret şirketiyle beraber depremzedelere yönelik seferberlik başlattıkları bilgisini veren Ticimax E-ticaret Sistemleri Kurucu CEO’su Cenk Çiğdemli, “Yaptığımız iş birlikleri kapsamında, depremden etkilenen ve aktif iş arayışında bulunan e-ticaret sektör çalışanlarını, personel ihtiyacı olan Ticimax kullanıcısı firmalar ile tanıştırıyoruz.
CV’nizi bizimle paylaşmanız halinde, sizi 15 binden fazla e-ticaret firmasının istihdam imkanlarıyla buluşturabiliriz” dedi. E-ticaret sektörüne giriş yapmak isteyen ve bu konuda bilgi sahibi olmayan depremzedeler için Ticimax Akademi bünyesinde online e-ticaret eğitim programı başlatan Ticimax, eğitimi tamamlayanlara katılım belgesi vererek, istihdam desteği sunacak.