Danışman Firma: Üniversite ile İş Dünyası BÜYEM’de Buluşuyor
* BÜYEM´in kuruluşundan söz eder misiniz?
Bilindiği gibi Boğaziçi Üniversitesi´nin çok köklü bir geçmişi, akademik birikimi ve altyapısı var. Bizler uzun süredir bunu bir kurumsal kimlik altında toplum hizmetine sunmayı amaçlıyorduk. Bu hizmet üniversitemizin çeşitli birimleri bünyesinde daha önce de veriliyordu. Ancak, yaşam boyu eğitim kapsamındaki tüm programlarımızı bir merkez altında toplamak istedik ve bu amaçla da Yaşamboyu Eğitim Merkezi´ni kurduk. Resmi kuruluşu bu yılın şubat ayına rastlayan bu merkez, Üniversitemiz senatosu ve yönetim kurulu kararıyla ve YÖK onayıyla kurulmuştur.
Yapımız şöyle: Bir Yürütme Kurulumuz var. Bu kurul; fakülte ve yüksekokullardan birer temsilci ve ilgili Rektör Yardımcısı´ndan oluşuyor. Bu da entegrasyonu sağlamak amacıyla gerçekleştirildi. Bu kurul, üniversite senatosu ve yönetim kurulunun belirli kuralları çerçevesinde verdiği yetki ve sorumlulukla bürokrasiden uzak, hızlı ve etkin bir çalışma ortamı yaratılması için bir zemin oluşturuyor.
Geçiş süreci yaşadığımız için şu anda BÜYEM Müdürümüz bir öğretim üyesi; Doç. Dr. Günhan Danışman. Ama geçiş süreci tamamlandıktan sonra çalışmalarımıza, tam zamanlı bir yönetici ile devam edeceğiz.
Bu arada, BÜYEM´i tanıtmaya yönelik olarak insan kaynakları yöneticilerini, eğitimcileri ve kurumların bu konudaki yetkililerini bir araya getirmek için bir tanışma programı düzenleyeceğiz. Önümüzdeki günlerde gerçekleştireceğimiz bu projede hedefimiz; hem Boğaziçi Üniversitesi´nin köklü eğitim sürecinden gelen programlarımızı tanıtabilmek hem de yeni kurulan merkezimizde kendileriyle işbirliğine hazır olduğumuzu belirtebilmek...
* İş dünyasına ne tür projelerle destek veriyorsunuz?
Merkezimizin en önemli özelliklerinden biri, kurumlara özel çalışmalar yapmamız. Diğer üniversitelerdeki benzer merkezlerde "Genel Katılıma Açık Programlar" düzenleniyor. Biz bunlara, "Kurumlara Özel Programları"da dahil ettik. Bunu; bizden talepte bulunan ya da bizim eriştiğimiz kurumlarla yapabiliyoruz. Kurum eğitim tespitini yapıp bize bir taleple geldiğinde; ön görüşmelerle bu talebi kesinleştiriyor ve üniversitede duyurup ilgili bölüm ve birimleri tespit edip kurumla onları görüştürerek eğitim programlarını hazırlıyoruz. Yani bir anlamda eğitim danışmanlığı veriyoruz.
Eğitimin ne zaman verildiği, kim tarafından alınacağı da bizim için çok önemli. Bu merkezde üniversitemizdeki uzman eğitimciler rehberliğinde o hizmeti de vermeyi amaçlıyoruz. Elbette kendi bünyesini en iyi bilen kurumun kendisidir; ancak objektif bir uzman görüşü de çok önemli. Çünkü kimi zaman bir kurumun; almak istediği eğitime başlamadan önce başka bir eğitim alması gerekebiliyor. Biz bunu yaparken üniversite olduğumuz için; hem daha objektif hem de daha az ticari bakıyoruz. Akademik yaklaşım, herhangi bir eğitim şirketinden daha yararlı olabiliyor.
* Şimdiye kadar "Kurumsal Eğitim" verdiğiniz kuruluşlar oldu mu?
Biz zaten Üniversitemiz Vakfı bünyesinde yer alan bir şirkette bu tip eğitimler veriyorduk. Bu eğitimler şimdi BÜYEM´e devrediliyor. Bunların arasında Metro Grossmarket, Pfizer, Turkcell, Alcatel, Koç Finans gibi kuruluşları sayabiliriz. Bu kurumlara Yönetici Geliştirme Eğitimleri verdik.
Şu aşamada BÜYEM bünyesinde yaptığımız bazı çalışmalar da var. Bunlardan birisi, Ziraat Bankası çalışanlarına yönelik bilgisayar eğitimi, diğeri Özel Kalamış Okulları Matematik Öğretmenlerine yönelik "Matematik Programları Geliştirme" eğitimi. Bunların dışında görüşmekte olduğumuz başka kuruluşlar bulunmakta. Onların da ağırlıklı olarak talepleri, "Yönetim Becerileri" ve "Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri" üzerine eğitimler. Elbette başka konularda da eğitim talepleri gelebiliyor.
* Kurumlara özgün eğitimler sunuyorsunuz. Bunun dışında belirlenmiş, hemen sunabileceğiniz programlardan da söz eder misiniz?
Kurumların ihtiyaçları doğrultusunda hazırladığımız özel programların dışında, "Finans, Ekonomi, Pazarlama, Yönetim ve Organizasyon, Bilişim Sistemleri, Mühendislik Yaklaşımları, Yabancı Dil Programları" başlıkları altında genel eğitimler sunmaktayız. Bu programlar kendi içlerinde farklı programlara ayrılarak çeşitleniyor.
Bu programlar yılların birikimiyle hazırlandı. Kendi programı olmayan, eğitim faaliyetlerine nereden başlayacağını bilemeyen kurumlara fikir veriyor. Ancak bunların birtakım temel eğitimler olduğunu ve kurumları kısıtlamaması gerektiğini her zaman belirtiyoruz. Kurumlara yönelik özgün programları en iyi biçimde hazırlayabilmek için kurumları tanımak ve ihtiyaçlarını analiz edebilmek istiyoruz. Bu amaçla, kurumlarla sürekli iletişim içinde olmayı arzuluyoruz.
* İnsan Kaynakları profesyonellerine yönelik programlarınız hangi başlıkları içeriyor?
İnsan Kaynakları Yönetimi konusunda, "Yönetim ve Organizasyon" ana başlığı altında; "Temel İnsan Kaynakları Yönetimi", "Stratejik İnsan Kaynakları Planlaması", "Mülakat Teknikleri", "Performans Yönetimi ve Performans Değerlendirme", "Motivasyon", "Kariyer Yönetimi ve Planlama", "İnsan Kaynaklarında Bilgi Sistemleri" ve "İnsan Kaynaklarının Yasal Boyutu" eğitimlerimiz var. Bütün bu eğitimleri içeren "İnsan Kaynakları Uzmanlık Programımız", yaklaşık üç ay süren bir program.
* Kurumlara Özel Eğitimler´in dışında Açık Eğitimler de veriyorsunuz. Bunların içeriği konusunda da bilgi alabilir miyiz?
Açık Eğitimlerimiz genel katılıma açık, her yaştan ve her meslek grubundan kişilerin katılabileceği eğitimler. Bunlar, "Uzmanlık Programları", "Meslek Edindirme Programları", "Beceri Kazandırma Programları" ve "Güncelleme Programları" ana başlıklarından oluşuyor.
Bu eğitimler konusunda belirtmek istediğimiz bir nokta daha var: Bazı kurumlar, eğitimlerimiz hakkında bilgi aldıktan sonra, bu eğitimlerin kurumlarına uyarlanması talebinde bulunabiliyor. Merkezimizde hem "Açık" hem de "Kurumlara Özel Eğitimler" verilmesinin avantajı da burada ortaya çıkıyor: İkisi de hem program geliştirme hem de katılımcıların seçme şansı açılarından birbiriyle bağlantılı. Böyle bir merkezde iki türlü program veriliyor olmasının avantajını bu şekilde gördüğümüze inanıyoruz.
* Uzaktan eğitim verdiğinizi de biliyoruz. Bu alanda neler yapıyorsunuz ve yapmayı hedefliyorsunuz?
Üniversitemizde, BÜYEM paralelinde yeni bir merkez daha kuruldu: Boğaziçi Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi. Bu merkezin esas hedefi, uzaktan eğitim için gerekli altyapıyı hazırlamak. Dolayısıyla eğitimi BÜYEM, Uzaktan Eğitim Merkezi ile işbirliği içinde verecek.
Şu aşamada "Mali Analiz ve Şirket Değeri Bulma" başlığı altında bir dersimiz uzaktan eğitim şeklinde veriliyor. Bu tür eğitimlerin Üniversitemiz Kampüsü´nde yapılan çalıştaylarla (workshop) desteklenmesi söz konusu olabiliyor. Biliyoruz ki; uzaktan eğitim yaşam boyu eğitim içinde çok önemli bir yere sahip. Bunun için hazırlıklarımız var. Özellikle KOBİ´leri hedefliyoruz. Çünkü KOBİ´ler değişik konularda eğitim almak isteyen bir grup, ancak ülke çapında çok yaygın oldukları için İstanbul´da eğitim almaları zor.
Uzaktan eğitimin, zaman, yer ve maliyet açısından katılımcılara esneklik ve avantaj sağladığına inanıyoruz. Bu nedenle e-BÜYEM kavramını da yerleştirmeyi hedefliyoruz. Böylece Üniversitemiz´in bilgi birikimini çok daha geniş kitlelere ve coğrafyaya aktarabileceğimizi düşünüyoruz.
* Son olarak, BÜYEM´in hedeflerinden söz eder misiniz?
Yaşamboyu Eğitim Merkezi adıyla zaten hedeflerimizi belirlemiş oluyoruz. Boğaziçi Üniversitesi sadece lisans ya da yüksek lisans programları ile kendisini kısıtlamak istemiyor. Boğaziçi Üniversitesi topluma açılmak, bunu yaparken de köklü birikimini her yaştan, her meslek grubundan insanlara sürekli olarak sunmak istiyor. Avrupa Birliği ülkeleri ve ABD´de yıllardır varolan ancak Türkiye için yeni bir kavram olan "yaşam boyu eğitim süreci"nin toplum tarafından benimsenmesine yardımcı olmak istiyoruz.
BÜYEM´de eğitimin yaşı yok. Bu doğrultuda, lise mezunu gençlere yönelik olarak "Meslek Edindirme Sertifika Programları" hazırlıyoruz, 9 - 14 yaş grubu için Yaz Okulu´muz var. Emekli olmuş ama eğitimine devam etmek isteyen kişilere yönelik eğitimler başlatmayı da hedefliyoruz. Ayrıca tarih ve kültür programları kapsamında "İstanbul Seminerleri" düzenleyecek ve tarihi eserleri anlatacağız; kültürel bir eğitim vermiş olacağız. Bunların dışında üniversite mezunlarına yönelik "Güncelleme Programları"mız var.
Daha genel bir hedefimizden de söz etmek isteriz: Üniversite olarak topluma karşı da bir sorumluluğumuz var. Topluma katkı bizim en önemli misyonlarımızdan biri. BÜYEM olarak kendimizi üniversite ile iş dünyası arasında bir köprü olarak görüyoruz. Bir taraftan akademisyenleri toplumla buluşturmak, diğer taraftan üniversitenin birikimini topluma aktarmak istiyoruz. Bu hedefiyle ilintili olarak BÜYEM mali açıdan belli bir güce eriştikten sonra, toplumu bilinçlendirmek adına başka sponsorların da desteğini alarak ücretsiz eğitim vermeyi de arzuluyor.