Çalışanlarınız liderlik özelliklerinizi nasıl değerlendiriyor?
Peki liderler nereden gelir? Kimileri liderlerin yaratılmadığını, bazı kişilerin doğuştan lider olduğunu savunur. Kimileri ise liderlerin ünlü yönetim okullarından çıktığını iddia eder. Ancak ironik olarak pek az organizasyon liderlik becerilerinin geliştirilmesi için eğitim ve ödül sistemi geliştirir.
Peki yöneticilerin etkili liderlere dönüştürülmesinin bir yolu var mıdır? Bunun bir yolu; liderlik edilenlerden rehberlik almak olabilir.
Hiyerarşik organizasyonlarda herkesin performansı resmi olarak amirleri tarafından değerlendirilir. Ancak pek az organizasyonda çalışanların, yönetim kalitesini derecelendirmesi için bir yöntem izlenir. Peki performans değerlendirmeler iki taraflı olsaydı durum farklı olabilir miydi? Yönetim kalitesi konusunda doğrudan alınan geri bildirimler organizasyonun etkinliği konusunda çalışanlara daha fazla sorumluluk ve kontrol vermez miydi? Ve yöneticiler organizasyonda en çok değer verilen liderlik özellikleri konusunda daha hassas hale gelmez miydi?
Aşağıda yer alan anket; çalışanların en önemli bulduğu liderlik becerilerini dile getirebilmeleri ve yöneticilerini bu alanlarda nasıl bulduklarını ifade etmek için bir şans verir. Bazı yöneticiler bu tür anketleri bir tehdit olarak görebilir. Eğer siz de böyle hissediyorsanız, ne duymak istemeyeceğinizi kendinize sorun. Bazı çalışanlar da, yöneticilerinin performansı konusundaki dürüst değerlendirmelerinin bir intikam aracı haline gelmesinden korkar. Bu noktada yanıtları anonim tutmak iyi bir seçenek olabilir. Gerektiğinde bazı “cankurtaranlar” sağlandığında; örneğin mülakatlar bağımsız bir üçüncü kişi tarafından yapıldığında, çalışanlar fikirlerini daha dürüstçe ifade edebilirler.
Bu anketi kendi organizasyonlarında kullanan yöneticiler, rakamsal sonuçları kendi bildikleri gibi yorumlama eğilimine kapılabilirler. Ancak bunu yaparak, çalışanların size sunacağı son derece değerli bilgileri çöpe atacağınızı unutmayın. Sonuçları açık bir iletişimle paylaşarak ortak hedeflere varabilmek için ekip çalışmasını ateşlemek en iyisidir.
Anket bazı kuvvetli psikolojik güçlerle ilgilidir. Herkes doğal olarak yöneticisini bir ebeveyn figürü olarak görür ve onlardan anne baba gibi davranmasını bekler. Bazı kişiler “arkadan konuştuğu” için cezalandırılmaktan öylesine korkar ki, yöneticilerine gerçekten ne düşünüp hissettiğini söylemek konusunda kendisini çok gergin hisseder. Bu korkuları ebeveyn gibi davranarak (ki bazı için, işlerin yapılmasının tek yolu budur) ya da bir ortak gibi hareket ederek bertaraf edebilir ve bu anketi, ilişkileri güçlendirmek için bir araç olarak kullanabilirsiniz.
Liderlik Anketi
Aşağıda, bir yöneticiden beklenebilecek ihtiyaçlar ve beklentiler yer almaktadır. Birinci sütun, (a) bunları ne kadar önemli gördüğünüz, ikinci sütun ise (b) yöneticinizin bu beklenti ve ihtiyaçları karşılamakta ne kadar iyi bulduğunuz ile ilgilidir. Derecelendirme 0 – 5 puan arasında olacaktır. (0 ihtiyacın sizin için hiç önemli olmadığı, 5 ise son derece önemli olduğu anlamına gelir.) Aynı şekilde yöneticiniz bu ihtiyacınızı hiç karşılamıyorsa 0 ve tamamen karşılıyorsa 5 puan verebilirsiniz.
Yöneticinin Adı: Ne kadar önemli? Ne kadar iyi?
Organizasyon hedefleri ve öncelikler
konusunda bilgilendirmesi
Şirket politikaları konusunda
sürekli bilgi vermesi
Tüm görevleriniz hakkında
ayrıntılı bilgi sağlaması
Görev ve planlarınız konusunda
yol göstermesi
Yeterli oranla özerklik ve
sorumluluk vermesi
Hedeflere yönelik liderlik sağlaması
Sonuçlara yönelik vizyonu
konusunda şevk vermesi
İş kaliteniz konusunda sürekli
geri bildirimde bulunması
Performansı ödüllendirmesi
Profesyonel başarılarınızı teşvik etmesi
Sizi etkileyen kararlar konusunda
danışmanlık yapması
Ne yaptığınızı anlaması
İşiniz konusundaki ilgisini ifade etmesi
Teşvik edici geri bildirimler ve
tartışmalar sağlaması
Diğer ilgili işlerle koordinasyon sağlaması
Ekip çalışması ve işbirliğini teşvik etmesi
İlgi ve endişelerinizi üst yönetimde temsil etmesi
İşiniz için gerekli kaynakları sağlaması
Değişim konusundaki eleştiri ve önerilere yanıt vermesi
Ulaşılabilir ve kolay iletişim kurulabilir olması
Öncelikleri belirlemesi ve kaynakları sağlayabilmesi
Uygun olarak delegasyon yapabilmesi
Finans yönetimindeki başarısı
Kaynak
Leadership – How Would Your Employees Rate You, The CEO Refresher