Bir felaket olduğunda İK çalışanlara nasıl yardımcı olabilir?


Çevresel felaketler daha sık hale geldikçe, sürdürülebilir İK uygulamalarının rolü, çalışanların refahını ve güvenliğini desteklemede kritik olacaktır.

Geçen yüzyıldaki veriler, 1960'lardan bu yana ekolojik felaketlerde on kat artışla, çevresel felaketlerde keskin bir artış olduğunu gösteriyor. Yükselen deniz seviyeleri, kasırgalar, depremler, kuraklıklar ve diğer iklim değişikliği ile ilgili olaylar yılda yaklaşık 20 milyon insanı yerinden ediyor. Veriler, insan faaliyetinin önemli bir neden olduğunu ortaya koyuyor. Örneğin, 2019'dan 2021'e kadar süren ve ortalamanın altı santigrat dereceye kadar su sıcaklıklarına neden olan en son deniz sıcaklığı hava dalgası üzerine yapılan bir araştırma, böyle bir sıcak hava dalgasının insan etkisi olmadan ortaya çıkma olasılığının yüzde birden az olduğunu buldu.

Uzmanlar, çevre felaketlerinin daha sık ve zarar verici hale geleceği konusunda uyarıyor. İklimle ilgili afetlerdeki artış, toplum ve kurumlar için yüksek maliyetler getirmektedir. Örneğin, Deloitte'un yakın tarihli bir raporu, kontrolsüz iklim değişikliğinin önümüzdeki 50 yıl içinde küresel ekonomiye 178 trilyon ABD Dolarına (255 trilyon A $) mal olabileceğini gösteriyor.

Şirketler riskleri değerlendirmek ve iklim değişikliğine hazırlanmak için giderek daha fazla adım atarken, birçoğu hala daha fazla sürdürülebilirlik ve iklim direncine doğru ilerleme çabalarını engelleyen iç ve dış zorluklarla karşı karşıya. Çevresel felaketlerin daha sık olması beklenirken, şirketler bunun sonuçlarıyla nasıl başa çıkmalı? İşyerleri ve İK ekipleri, doğal afetlerin çalışanlar üzerindeki etkisini yönetmeye yardımcı olmak için ne yapabilir?

Çevresel felaketler çağında İK yönetimi

UNSW Business School Yönetim ve Yönetişim Okulu'nda Profesör olan Karin Sanders, çevresel felaketlerin artan sıklığı ve şiddetinin, kurumların, çalışanların refahını iyileştirmeye odaklanan daha sürdürülebilir İK yönetimi uygulamalarını hayata geçirmesi gerektiği anlamına geldiğini söylüyor. “Çevresel bozulmalar çağında Stratejik İnsan Kaynakları yönetimi” adlı çalışmasında Profesör Sanders ve ortak yazarlar, "çevresel bozulmalardan" daha geniş bir şekilde, toplum ve şirketler üzerinde aşırı etkileri olan beklenmedik olaylar olarak bahsediyor. Yazarlar, kuruluşlar içinde ve genelinde mevcut düzenlemeler üzerindeki öngörülemeyen derin etkileri nedeniyle COVID-19 salgınını yakın tarihli bir örnek olarak kullanıyor.

Ancak küresel salgın bir yana, Sanders iklimle ilgili aksamaların en önemli zarar verme potansiyeline sahip olduğunu ve bu nedenle şirketler ve çalışanları için en büyük tehdidi oluşturduğunu söylüyor. Peki çevre felaketi nedir? Çalışma, üç ana çevresel bozulma türünü vurgulamaktadır:

-    Ekolojik (yangın, deprem ve sel gibi hava ile ilgili felaketler)
-    Ekonomik (artan enflasyon ve diğer yaşam maliyeti baskıları dahil)
-    Siyasi (Ukrayna'daki savaşı ele alın)

Sürdürülebilir İK uygulamaları, çalışanları bir kuruluşun finansal (kar), sosyal (sosyal sorumluluk) ve ekolojik (çevresel) hedefleri üzerinde çalışmak için daha bilinçli ve motive etmeyi amaçlamaktadır. Çalışma, şirketlerin çevresel felaketlere, özellikle de iklim değişikliğiyle ilgili felaketlere daha iyi müdahaleleri yönetmek için sürdürülebilir İK uygulamalarını benimsemelerini önererek sona eriyor. Peki bu pratikte nasıl görünür?

Sürdürülebilir İK uygulamaları, çalışanların çevresel felaketlerle başa çıkmasına yardımcı olur

Sürdürülebilir İK uygulamaları, çalışanları iklim değişikliğinin önemi konusunda daha fazla bilinçlendirmeye yönelik eğitimleri veya sosyal ve ekolojik sürdürülebilirliğe ilgi ve farkındalık gösteren çalışanları işe almayı içerir. Örneğin, çevresel etkisinin farkında olan Royal Dutch Shell kısa süre önce sürdürülebilir bir İK uygulaması benimsedi: Direktörlerin KPI'larını (ve maaşlarını) grubun iklim performansıyla ilişkilendirmek ve ikramiyeler ile sıvılaştırılmış doğal gaz üretim hacimleri arasındaki bağı koparmak.

Sanders, sel sırasında bir çalışanın evinin kaybı gibi fiziksel etkilerin yanı sıra, duygusal kaynakları tükettikleri için çevresel felaketlerin de çalışanların refahını tehdit edebileceğini açıklıyor. Etkilenen çalışanlar düşük iş tatmini, düşük iş performansı ve yüksek işten ayrılma niyeti göstereceklerinden, bu İK yönetimi için ciddi bir zorluktur. Neyse ki, şirketlerin bu sorunu hafifletecek araçlara sahip olduğunu söylüyor. Böylece, şirketler felaket olaylarını tahmin edemezken, proaktif olarak çalışanların kendilerini desteklenmiş hissetmelerini sağlayabilir.

Sanders, "Çalışanlar, yöneticileriyle konuşabilmeli ve bireysel esneklik düzenlemeleri üzerinde çalışabilmelidir" diyor. Örneğin, gerekli tüm donanıma sahip olmalarını sağlayarak (ek monitörler, çalışma masaları ve iyi sandalyeler vb.) çalışanların evden çalışmalarını desteklediğini açıklıyor. Yöneticilerin, stres kaynaklarının ele alınmasına yardımcı olmak için performans hedeflerini de düşürebileceğini söylüyor. Yöneticiler, etkilenen çalışanların uygun düzenlemeler bulabileceklerini netleştirebilir; belki de ofise gelmeleri veya fazladan bir projeyi üstlenmeleri gerekmiyor.

Aynı zamanda yöneticilerin bireysel farklılıkları tanıması ve çalışanları birbiriyle karşılaştırmaması gerektiğini söylüyor. Diğer önemli faktörler arasında, kime hangi faydaların verildiği konusunda şeffaflık ve esneklik yer alır. Sanders, bunun kuruluş genelinde standart istihdam sözleşmelerinin paylaşıldığı bir yapı aracılığıyla başarılabileceğini söylüyor. Nihayetinde şirketler, İK yönetiminin, çalışanların afetler sırasında duygusal refahını ve üretkenliğini korumalarına yardımcı olma rolü olduğunu kabul etmelidir, diyor.

Sürdürülebilir İK uygulamaları, çevresel bozulmalara karşı direnç oluşturur

Sanders, şirketlerin afet olayları sırasında etkili ve şefkatli bir şekilde iletişim kurması gerektiğini söylüyor. Ayrıca, şirketlerin değişime ve ani kesintilere hazırlanmasına yardımcı olacak BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini benimsemek için daha fazlasını yapabilirler. Bazı şirketler bunu hâlihazırda yaparken, diğerleri sürdürülebilirlik hedeflerini benimsemekte yavaş kalıyor. Ancak şirketlerin topluluklarına karşı sosyal sorumlulukları da vardır ve sürdürülebilir İK uygulamalarının bunu ele almaya yardımcı olmasının birkaç yolu vardır.

Son olarak, sosyal açıdan sorumlu bir kuruluş olmak, özellikle çevresel felaketler toplumu vurduğunda ve insanlar doğal afetler, ekonomik krizler veya siyasi güvensizlik gibi aşırı olaylardan mustarip olduğunda çok önemlidir, diyor. Örneğin, İnsan Kaynakları’nı hızlı bir şekilde tahsis etmek (ön saflardaki yardım görevlilerini etkili bir şekilde yönetmek gibi), sürdürülebilir İK uygulamalarının değerli bilgiler sağlayabileceği kritik bir alandır. Şirketler ayrıca, çalışanların profesyonel kimliğini doğrulayan, normallik duygusu veren ve finansal kaynaklar sağlayan işler sunarak toplulukların çevresel bozulmalara dayanmasına ve bunların üstesinden gelmesine yardımcı olabilir.
 

DERGİ

HRdergi Temmuz - Ağustos sayısı çıktı! İyi okumalar...

SATIN AL Temmuz - Ağustos 2024