ATD Uluslararası Konferans ve Fuarı 88 ülkeden 13bin500 yetenek gelişimi profesyonelini bir araya getirdi

Oprah Winfrey, Seth Godin ve Eric Whitacre konuşmalarıyla ilham verdi. Association for Talent Development uluslararası konferansının açılışını, ünlü program yapımcısı Oprah Winfrey ile ATD Başkanı Tony Bingham yaparken, Grammy ödüllü Eric Whitacre ile etkileyici bir kapanış gerçekleşti. On üç yıl önce ilk Türk konuşmacı olarak ATD konferansında yer alan, dokuz kere kendi tasarladığı eğitimleriyle, beş kere de panelist olarak bu konferansa davet edilen, ATD yazarlarından Deniz Şenelt Kalelioğlu HRdergi okurları için yazdı.


Her tecrübe seviyesinden yetenek gelişimi, eğitim ve İnsan Kaynakları profesyonelini 76 yıldır bir araya getiren ATD, Uluslararası Konferans ve Fuarı'nı bu sene 88 ülkeden 13bin500 katılımcı, 450’den fazla fuar standı ve 300’den fazla eğitim oturumu ile 19 – 22 Mayıs tarihlerinde Washington DC’de, Walter E. Washington Kongre Merkezi'nde gerçekleştirdi. Konferansın uluslararası katılımcı sayısı 2300 olurken, Kore 369, Kanada 337, Japonya 227, Çin 163, Brezilya 118 ve İngiltere 111 kişilik delegasyonları ile en yüksek katılımları oluşturdu. Konferansın yoğun programından en iyi şekilde fayda- lanmak ve 4 gün süreyle günde üçer seans birbirine paralel 20 oturumda 350 konuşmacıyla gerçekleşen eğitimleri inceleyip, aralarında hedeflerinize uygun seçimleri yapmak için mobil uygulamayı kullanarak konferans akışını takip etmek verimliliği artırıyordu. Elaine Beich, Jim Smith, Alfredo Castro ve Jim Kirkpatrick gibi popüler konuşmacıların yanı sıra alanlarında uzman konuşmacıların bir arada sahnede olduğu paneller de ilgiyle izlendi. Ayrıca ATD Kariyer Merkezi'nde CV güncelleme oturumları ile koçluk seansları ve fuar alanındaki Rahatlama alanında da çeşitli aktiviteler konferansa renk kattı.


İç sesinizi dinleyin!



ATD uluslararası konferansının açılış oturumunda, ünlü telvizyon yapımcısı Oprah Winfrey’in konuşması ve ATD Başkanı Tony Bingham ile söyleşisi vardı. Sabah 08:30’da başlayan oturum için binlerce kişi saat 07:00 itibariyle Kongre Merkezi'nde sıraya girdi. Winfrey sözlerine ‘sizler benim yapmayı çok sevdiğim bir şeyi yapıyorsunuz, yetenek geliştirmek!’ diyerek başladı ve kendi hayatından çıkarttığı liderlik derslerini paylaşırken iç sesini dinlemenin önemini vurguladı. Winfrey, verdiği örneklere kahkahalarla gülen ATD üyelerine, ‘Ne yapacağınızı iç sesiniz size söyler, ne yapacağınızı bilmediğinizde, sakince durun ve ne yapacağınızı bilmeyi bekleyin’ tavsiyesinde bulundu. 


‘Herkes bir onaylanma arayışında’ diyen Winfrey; ‘Beyonce bile programıma geldiğinde, mikrofonu geri uzatırken ‘oldu mu?’ diye sordu. Niye soruyorsun, sen Beyonce’sin! Tüm varlığınızla orada olun ve ne yapıyorsanız tüm benliğinizle yapın, muhteşemlik odur!’ sözleriyle yaşam felsefesini anlattı. Televizyon programında konuğu olan Nelson Mandela’ya söz verdiği için Afrika’da açtığı kızlar okulu ile ilgili tecrübelerini de anlatan Oprah Winfrey ne zaman iç sesini dinlemediyse büyük sorunlarla karşılaştığının örneklerini verdi. ‘Okulu dört dörtlük inşa ettik, Afrika’nın en başarılı kız öğrencilerini seçtik, en iyi öğretmenleri planladık ama esas başarı liderlikte, doğru lideri görevlendirmekteymiş’ diyen Winfrey, okulundan mezun olan başarılı öğrencilerin Amerika’daki üniversite öğrenimini de destekliyor. Bu noktada ciddi travmaların oluştuğuna dikkat çeken Winfrey, öğrencilerin akademik başarılarının yanı sıra psikolojik olarak da hayata hazırlanmasının önemine değindi.


SOWUBANA - Seni görüyorum!


En çok satanlar listesine girmiş 18 kitabın yazarı, konuşmacı ve girişimci Seth Godin de yetenek gelişimi profesyonellerinin kendi gelişimlerine odaklanan ATD Konferansı'nda ana sahnedeydi.

Yakın gelecek için en önemli yetkinliğin belirsizlikle yaşayabilme, korkuyla dans edebilme olduğunu öne süren Godin, ‘Liderlik! Liderlik edip, sorunları çözmek, zamanı yönetmenin ötesine geçip bu kaynağı verimli kullanmak, sistemleri öğrenip onları etkileyen olmak’ şeklinde özetledi. Pek çok farklı görselle binlerce katılımcıyı düşündüren Seth Godin, yokluk kültürü yerine bolluk kültürü oluşturmamızın önemine değindi.

İnsanların görünmek, farkında olunmak istediğine parmak basan Godin, önce okulda öğretmenlerin sonra iş yerinde yöneticilerin sürekli ‘daha fazlasını’ istiyor olması insanların geri durmasına, yapabileceğinin en iyisini yapmamasına sebep oluyor’ dedi.

‘Değişen dünyamızda duygulara odaklanmak, insanlara ne hissettirdiğimize bakmak fark yaratacak’ derken Seth Godin, Afrika’da kullanılan ‘sowubana’ sözünü gündeme getirdi. Lider olmak için, ‘seni görüyorum’ felsefesiyle bakmak ve zamanı gelsin diye beklemeden, garantici olmadan ileriye doğru hareket etmek gerektiğini anlattı. ‘Liderlik ilerlemek demek, nasıl varacağını bilmeksizin o yolculuğa çıkmak’ diyen Godin sözlerini şu soruyla bitirdi: ‘Lider olmaya, değişimin nasıl olacağına yön vermeye hazır mısınız?’


Asla yalnız yürümeyin


Bu sene ATD Uluslararası Konferansı'nda hem panelist olarak hem de kendi tasarladığım seminerimle konuşmacı olarak yer aldım. Bu tamamen ‘Asla yalnız yürüme’ felsefemin bir sonucu... Global takımlara eğitim konusunu ele aldığımız panelimizde, birlikte Master Trainer eğitimini aldığımızdan beri ilişkimizi koruduğumuz ATD üyeleriyle yan yana aynı sahnedeydik.

Uluslararası bir ekip olarak, global eğitim tecrübelerimizi paylaştığımız oturumda katılımcılar, böyle bir eğitimin tasarımı için uygulama da yaptı. Liderler için Networking Zihniyetini yaşanmış örneklerle anlattığım kendi seminerimde de başarı için birlikte yürümek felsefeme odakladım. Birlikte yürüyebileceğiniz kişiler için de ATD gibi sivil toplum kuruluşları çok değerli fırsatlar sunuyor. Benzer düşünce ve tecrübedeki profesyonellerle ortak çalışma ortamları sağlayarak mesleki gelişime destek olan ATD’de aktif olmak ilk adım. Yolculuğu paylaşmak daha büyük başarıların anahtarlarından biri.


ATD Kitapçısı ufkunuzu açıyor


ATD yayıncılığın bastığı kitaplar ile konferanstaki konuşmacıların kitaplarının ve yetenek gelişimi profesyonellerine hitabeden diğer kaynakların satıldığı ATD kitapçısı konferansın buluşma noktalarıNdan biriydi. Yazar söyleşi ve imza prog- ramlarının da gerçekleştirildiği alanda Destination Facilitation adlı kitabımızın yazarları olarak biz de yer aldık.

Derin sohbetlerin yer aldığı bu ortamlarda kurduğunuz tanışıklıklar, çalışma ve ilgi alanlarınızla örtüşen global çevrenizi de zenginleştirmeye yarıyor. Bu tecrübeyle ilgili de söylemek isterim ki, nispeten yeni bir ATD yazarı olarak, kitabımızı okumuş konferans katılımcılarıyla sohbet etmek, yorumlarını almak da benim için oldukça ilham vericiydi.


Bir durmak lazım!


Çılgın bir dünyada liderlik çerçevesindeki ‘24 Saat Kuralı’ başlıklı konuşmasında ‘Duraklamak bir gecikme değil bir disiplindir’ diyen ATD Yönetim Kurulu 2019 Başkanı Charles Fred, stresli iş ortamlarımızda, koşuşturmaca içerisinde, duraklamanın bir zaman kaybı olmadığını, durumlara veya kişilere nasıl karşılık vereceğimize karar vermek ve plan yapmak için gerekli bir disiplin olduğunu anlattı.

Liderlerin, motivasyon kaynağı olabildikleri gibi, aslında işyerindeki stres seviyesini de belirlediklerini söyleyen Fred’e göre, başarının anahtarı olarak, daha çok toplantı yapmak, daha çok e-posta göndermek gibi bir aktifliği desteklemekten vazgeçip, başarıyı daha planlı, daha düşünceli ve daha amaçlı olabilmeye dayandırmak gerekiyor. Teknolojideki gelişmelerin de etkisiyle, liderlerin önüne gelen acil işlerle hızla meşgul olabilmeleri, analiz gerekti- ren stratejik kararlara zaman ayrılmasını zorlaştırmakta, işte bu noktada duraklama disiplinini alışkanlık edinmek iş stresini de azaltacaktır. Böylece, zaman içerisinde kısa dönemli sorun çözme yerine, uzun dönemli büyümeye yönelik işlere ağırlık vermek mümkün olacaktır.


Daha büyük bir şeyin parçası olmak


Dünyadaki ilk sanal koro olan Deep Field’ın kurucusu, Grammy ödüllü besteci ve koro şefi Eric Whitacre, ATD Uluslararası Konferansı'nın kapanış oturumunda, önce müzik yaklaşımını anlattı, akabinde kendi yazdığı parçaya ses veren global koroyu yönetti.

Bir sanatçının yaratıcı süreçlerini detaylıca anlatabildiği sık rastlanan bir durum değildir. Whitacre konuşmasında müziğini yaparken nasıl düşündüğünü, kendi nota yazma çalışmalarını, el yazısı notlarını ekrana yansıtarak anlattı. İlgi çekici anlatımlarında, global bir sanal koro yaratışını ve çalışma süreçlerini paylaştı.

Sanal koro performanslarında 73 ülkeden aynı anda koroya bağlanan 4000 koristi bir araya getirdiğinde, herkesin kendisinden büyük bir şeyin parçası olabildiğini anlattı. Sunumunun sonunda ATD sahnesini dolduran koristlere, dünyanın dört bir yanından sanal katılımla destek geldi, Whitacre’nin bestelediği parçayı seslendiren 8420 koristi, binlerce ATD üyesi nefeslerini tutarak izlediler.


Yetenek Gelişimi profesyonellerinin 76 yıllık birliği


Eğitim mesleğinin standartlarını yükselt- meyi ve bu sektörde çalışanların gelişimini hedefleyerek 1943 yılında 15 kişi ile kurulan Association for Talent Development, (eski adıyla American Society for Training altı yılda 1000 üyeye, 1975’de 10bin üyeye 1980’de 20bin ve 2017’de 35bin üyeye ulaştı. 1957’de ilk uluslararası açılımı Japonya ile yapan organizasyon, 1971’de Ulusal Konferans programına Uluslararası bir sempozyum ekledi ve o yıl sadece 14 kişi katıldı. 1976 yılında 50’den fazla ülkeden üyeler ile ASTD’nin uluslararası bölümü yaratıldı. 2000’de ilk global ağlar Almanya ve Panama’da başladı. 2011’de ilk yurtdışı ASTD Konferansı Singapur’da yapıldı.

2014’de isminden Amerikan ibaresi çıkartılarak ATD’ye dönüştü ve ilk Amerika dışı ofisi Çin’de açıldı. 2017 itibariyle ise 129 ülkeden üyeleri ve 8 ülkede yapılan zirveleriyle ATD çok uluslu bir mesleki organizasyon, güçlü bir uluslararası STK ve son yıllardaki uluslararası büyümesiyle dünyanın en büyük Yetenek Gelişimi Profesyonelleri organizasyonu oldu. Amerika dışındaki ATD Zirveleri, Japonya, Kore, Çin, Hindistan, Avrupa, Latin Amerika, Orta Doğu ve Asya Pasifik uluslararası toplantılarıdır.

ATD, üyelerine zengin içerikli web sitesi ve aylık TD dergisinin yanı sıra, yayınladığı kitaplar, raporlar, araştırmalar, analizler gibi çok çeşitli kaynaklar ve sertifika programları ile ortak çalışma ortamları gibi gelişim olanakları sunar. Her yıl Amerika’nın farklı bir eyaletinde gerçekleştirilen ATD Uluslararası Konferansı ise binlerce organizasyonel öğrenme, İnsan Kaynakları, yetenek gelişimi ve eğitim profesyonelini bir araya getirir.


Daha detaylı bilgi için www.td.org web sitesini inceleyebilirsiniz.

*** ATD Uluslararası Konferansı ve Fuarı 2020 *** 17 - 20 Mayıs 2020 *** Denver, CO, USA

Sormak istedikleriniz için mesajlarınızı deniz@proakademi.com.tr elektronik posta adresime gönderebilirsiniz.

DERGİ

HRdergi Nisan sayısı çıktı! İyi okumalar

SATIN AL Nisan 2024