ASTD Kuruluşunun 70. Yılını 87 Ülkeden 9 Bin Eğitim ve İK Profesyoneliyle Kutladı.


Öğrenme ve gelişim alanında çalışan profesyonellerin kendilerini geliştirmeleri yoluyla iş dünyasında performansa katkılarını amaçlayan dev buluşma 87 ülkeden 9000 katılımcıyla Amerika’nın Teksas eyaletindeki Dallas şehrinde gerçekleşti. Ana konuşmacıları Sir Ken Robinson, John Seely Brown ve Liz Wiseman olan American Society for Training and Development Uluslararası Konferansı'nda mobil öğrenme, sosyal medya kullanımı, yaratıcılık ve liderlik ön plana çıktı. Ülkemiz adına gurur tablosu ise programdaki 2 sunumun Türkler tarafından yapılması ve bir Türk bankasının Pratikte Mükemmellik Ödülü alması ile oluştu.

2007’de ilk Türk konuşmacı olarak ASTD Uluslararası konferanslarına davet edilen, hem panelist hem de konuşmacı olarak yedi defa kendi sunumuyla konferansta yer alan Deniz Şenelt HR Dergi okurları için yazdı.

Çeşitli sektörlerden kurum ve kuruluşların eğitim ve İnsan Kaynakları yöneticileri ile farklı uzmanlık alanlarından eğitimciler ve eğitim şirketlerinin yöneticilerini bir araya getiren ASTD Konferansı bu yıl 19 - 22 Mayıs tarihlerinde Dallas Kongre Merkezinde gerçekleşti. 1944 yılından bu yana her yıl düzenlenen bu eğitim zirvesinde uluslararası katılımcı sayısı bu yıl 2.200 kişi olurken, Kore 387, Kanada 235, Çin 172, Japonya 128 ve Brezilya 124 kişilik delegasyonları ile ilk beşi oluşturdu. Türkiye’den TEGEP Eğitim ve Gelişim Platformu Derneği üyelerinin de dahil olduğu 30 katılımcı vardı.

 

70. yılında ASTD - Öğrenme ve Performans Gelişiminin Adresi

Bu yıl kuruluşunun 70. yılını kutlayan American Society for Training and Development, 15 uluslararası partneri ve Amerika’daki 120 şubesi ile beş kıtada 100 ülkeden 70.000 üyesiyle, dünyanın en büyük öğrenme ve gelişim odaklı organizasyonu. Eğitim sektörünün sesi olmayı amaçlayan ASTD, üyelerine araştırmalar, analizler, yayınlar gibi çok çeşitli kaynaklar ve sertifika programları ile ortak çalışma ortamları gibi gelişim olanakları sunuyor. ASTD Uluslararası Konferansı ise her yıl Amerika’nın farklı bir eyaletinde düzenlenerek binlerce organizasyonel öğrenme, insan kaynakları, gelişim ve eğitim profesyonelini bir araya getiriyor.

ASTD kendine ve kariyerine yatırım yapma bilincinde olan sektörde eski veya yeni her seviyedeki profesyonel için vazgeçilmez gelişim fırsatları sunuyor. Bu ortamda kimlerle tanışacağınız, neler öğreneceğiniz, nasıl fırsatlar yakalayacağınız, kendiniz ve işiniz adına hangi olanakları yaratacağınız ise ne kadar planlı ve girişimci bir kişi olduğunuza bağlı...

 İŞ DÜNYASINDA MUTLULUĞUN FORMÜLÜ = Öz Yetenek + Kişisel Tutku

Konferansın açılış konuşmasını TEDTalk videosu 150 ülkede 5 milyondan fazla izlenen Sir Ken Robinson yaptı. Yaratıcı düşünce alanında uzman olan Sir Robinson İngiliz mizahı ile dinleyicileri güldürürken, iş dünyasında mutluluk ve başarı için kişilerin öz yeteneklerini keşfetmeleri gerektiği mesajını verdi. Element adlı kitabın yazarı Sir Robinson, doğal yetenekleri ile kişisel tutkularını birleştirebilenlerin mutluluğa ulaşabileceği üzerinde durdu. Kendimize yetenek ve tutkularımızı nasıl keşfedebileceğimizi sormamız gerektiğini söyleyen konuşmacının tarzı ilham vericiydi.

EĞİTİM VE İK PROFESYONELLERİNİN MESLEKİ ZİRVESİ

Dünyanın Eğitim Zirvesi niteliğindeki konferansta Jim Smith, Dan Seidman, Bob Pike, Ken Blanchard gibi sektörde iz bırakmış konuşmacıların yanı sıra, her gün 3 seans ve her seans 20 ayrı konuda birbirine paralel eğitim oturumları vardı. Konferansın öncesinde çeşitli konularda yarım, tam ve iki günlük Sertifika Programları ve Workshoplar gerçekleştirildi. Konferans programında Deniz Hasanbaş ve Hasan Tahsin Güngör, Pratik İpuçlarıyla İki Örnek Olay adlı sunumlarıyla Yatırım Getirisi (ROI) konusunu Yapı Kredi Bankacılık Akademisi eğitim programlarında kullanılan değerlendirme yöntemleri çerçevesinde anlattılar. Ben, programın ilk gününde bu konferans için özel olarak hazırladığım, “Proaktif Kariyer Gelişimi” adlı çalıştay tarzındaki sunumum ile yer aldım.

GİRİŞİMCİ ÖĞRENİCİ

Binlerce dinleyicinin bir araya geldiği genel oturumda akademisyen ve organizasyonel öğrenme uzmanı John Seely Brown ‘Girişimci Öğrenici’ kavramını ortaya attı. ‘Girişimci Öğrenici’yi ne durumda olursa olsun öğrenme olanağını görebilen, sorgulayan, oynayan, iletişimi kuvvetli bireyler olarak tanımlayan Brown, etrafından, yaşamdan, deneyimlediği her şey, yaşadığı her andan öğrenmek ve öğrenmek için sonsuz fırsat sağladığı için değişimi kucaklamaktan bahsetti. ‘Girişimci Öğrenici değişimi bir öğrenme macerası olarak kabul eder ve soru sormayı bilerek, sistemi kurcalayarak, yaşamla oynayarak öğrenir’ şeklinde açıklayan Brown, ‘öğrenmenin temel anahtarı oynamaktır, içine girer ve kurcalarsanız öğrenirsiniz’ dedi.

PRATİKTE MÜKEMMELLİK ÖDÜLLERİNDE BİR TÜRK BANKASI

Pratikte Mükemmellik Ödülü öğrenme ve gelişim çözümleriyle ölçülebilir sonuçlar elde eden organizasyonlara veriliyor. Bu yılki ödülün gittiği 5 ülkeden biri Türkiye. Geçen sene ‘Operasyon Yöneticisi Geliştirme Simülasyon Programı’ ile Pratikte Mükemmellik Takdir listesinde yer alan Yapı Kredi Bankacılık Akademisi, bu yıl Organizasyonel Öğrenme ve Gelişim kategorisinde ödülünü alarak gurur kaynağımız oldu. ASTD Başkanı Tony Bingham bu ödüllerin sektörün gelişimindeki yerini vurgularken ‘Ödül alan kuruluşlar, öğrenme fonksiyonunun kurumların başarı ve performansını nasıl yükselttiğini gösteriyorlar, bu da artan işgücü kapasitesine ve organizasyonel rekabetçiliğe katkı sağlıyor’ dedi. Bu sene 150 başvurudan sadece 9 kuruluş ödüllendirilirken 30 başvuru da takdire layık görüldü. Turkcell Akademi ‘Yenilenmiş Ön Hizmet Eğitim Programı’ ile Organizasyonel Öğrenme ve Gelişim kategorisinde Pratikte Mükemmellik Takdir listesinde yer aldı ve Türkiye’nin adını yine gündeme taşıdı.

EKİBİN KAPASİTESİNİ ARTIRAN LİDERLER

Multipliers kitabının yazarı Liz Wiseman konferansın kapanış konuşmasında iyi liderlerin ekiplerinin kapasitesini nasıl daha da artırdığını anlattı. “İnsanların zekalarına hayran olurum” diyen Wiseman, 150 üst düzey yönetici ile yaptığı araştırmalarda iyi liderlerin, ekiplerinin zeka ve potansiyelini kullanarak öne çıkanlar değil, çevrelerindeki insanların kapasitesini artırabilenler olduğunu ortaya çıkarmış. Bu tip bir lider olabilmek için en önemli noktanın ise hata alanı yaratmak olduğunu söyleyen Wiseman, liderin hataya tahammülünün olmadığı ortamda ekipteki potansiyelin de ortaya çıkmadığını belirtti.

ASTD ULUSLARARASI KONFERANSINDA KONUŞMACI OLMAK

Bu bir eğitim profesyoneli için en öğretici tecrübelerden biri olsa gerek, bulunduğunuz sektörü paylaştığınız, sizinle benzer tecrübe veya uzmanlıktaki meslektaşlarınızın önünde sahne almak ve onlara katkı sağlayacak özgün bir içerik sunabilmek…

Bunu başarabilmek için en temel yöntem konferanstaki başarılı konuşmacıları incelemek ve sunumlarını tüm detaylara dikkat ederek gözlemlemek, bunun yanı sıra gündemi yakın takipte olup, sektördeki yeni yönelimleri araştırmak ve bu konularda kendinize tecrübe kazandıracak olanaklar oluşturarak, sunumunuza katabileceğiniz kişisel hikayeleri yaratmak, ek olarak da uluslararası katılımcı profilini tanımak, yani beklentilerini bilmek. Gördüğünüz gibi bu, uzun ve planlı bir süreç. Ancak hedefleriniz içine koyduğunuzda, yapılması çok zor değil.

Öncelikle, katılımcılara kolaylıkla kullanabilecekleri pratik bilgiler veriyor olmanız ve bunun faydasını örnek ve hikayelerinizle destekleyebilmeniz gerekiyor. Tüm sunumlarla ilgili olarak gözlemlediğim en önemli eksiklik, “biz şunu yaptık böyle sonuç aldık” diye anlatılanların katılımcıların kendi ortamlarına uyarlayamayacakları şekilde olması ve kendi işinin reklamını yapma çerçevesinde kalınması.

İkinci bir ana sorun ise sunumun sahne hazırlığının çok iyi yapılamamış olması, bunun neticesinde hem yabancı dilde, hem farklı kültürlere hitap etmek gerekliliği nedeni ile, özellikle soruların cevaplanması sırasında ortaya çıkan eksiklikler.

Bu seneki sunumumu Konferansın ilk gününde gerçekleştirdim ve ertesi gün yayınlanan ASTD Günlük Konferans Gazetesinde benim sunumuma yer verildi. İlk gün yapılan 60 sunum içinden gazetede anlatılmak üzere seçilen 5 konuşmacıdan biri olmak ayrı bir başarı oldu. Yıllardır kendi tasarladığım sunumlarımla bu platformda yer alabiliyor olmamın başında uluslararası eğitimcilik tecrübem ve ASTD sunumlarını derinliğine analiz ederek hazırlanıyor olmam geliyor. Bu deneyimlerimle ASTD Konferanslarında yer almak isteyen ülkemiz eğitimcilerine destek olmak da istiyorum, çünkü bu ortamda daha çok Türk’ün bulunması ve etkimizi daha çok gösterebilmemiz en büyük dileğim.

*** ASTD 2014 *** 04 - 07 Mayıs 2012 *** Washington, DC, USA ***

Gelişiminize yatırım için ASTD Uluslararası Konferansını ajandalarınıza alın, siz de faydalanın...
Daha fazla bilgi veya sorularınız için mesajlarınızı deniz@proakademi.com.tr elektronik posta adresime gönderebilirsiniz.

ASTD Konferansı katılımcılarına 10 tavsiyem:
1. Dönüş uçuşunuzun saatini kapanış konuşmasını kaçırmayacak şekilde ayarlayın.
2. ASTD Konferansına katıldığınızı sosyal medyada paylaşın, # kullanın ve takip edin.
3. Kartvizitlerinizi yanınızda bulundurun, uluslararası salonunda bulunan haritaya kartvizitinizi takın.
4. Vermek istediğiniz imajı düşünerek giysi seçin, rahat ayakkabılar giyin ve vitaminlerinizi unutmayın.
5. Konferans programını önceden inceleyin, kendi programınızı planlayın, yer ve zaman notlarınızı hazırlayın.
6. Katılacağınız sunumu hem konusuna hem de konuşmacısına göre belirleyin, emin değil iseniz kapıya yakın oturun.
7. Yer bulabilmek için seçtiğiniz sunumlara erken gidin, bir de alternatif belirlemiş olun.
8. Paralel oturumları arkadaşlarınızla paylaşın, sonrasında birbirinize aktarın.
9. ASTD Kitapçısına her gün uğrayın, aldığınız kitapları ücretsiz olarak emanete bırakabilirsiniz.
10. Yeni bilgileri ve bağlantıları işinize nasıl yansıtacağınızı düşünün, fikirlerinizi yazın.

---------- BİR GÖRÜŞ----------

Saynur Önen
Yapı Kredi Bankacılık Akademisi Direktörü
TEGEP Yön Kurulu Başkanı

‘‘Alanında dünyanın en önemli organizasyonlarından biri olan ASTD Konferansına bu yıl ilk kez TEGEP olarak oluşturduğumuz TEGEP - Türk Delegasyonu olarak gittik. Uluslararası katılımcılar için düzenlenen networking etkinliklerinden, delegasyon toplantılarına pek çok farklı organizasyon içinde yer aldık, bununla birlikte TEGEP olarak bundan sonraki dönemde ASTD ile yapabileceğimiz ortak çalışmaların temellerini attık.

Geçtiğimiz yıllarda da Türk şirketleri olarak aldığımız ödüllere Yapı Kredi adına bir yenisini daha ekleyerek dünya ile paralel uygulamalar arasında yerimizi bir kez daha aldık.’’



DERGİ

HRdergi Nisan sayısı çıktı! İyi okumalar

SATIN AL Nisan 2024