“Aslında bizler birer danışmanız; liderlerimize, ekiplerini daha iyi yönetmeleri ve yüksek performans için destek veriyoruz...”

 
İK’nın, tüm liderlere ekiplerini yönetirken ihtiyaç duyabileceği araçları sunup, danışmanlık görevini üstlendiği bir yapı nasıl işler? Yöneticilerin tek tuşla çalışanlarıyla ilgili tüm bilgilere hızla ulaşabileceği bir sistem, insan yönetimiyle ilgili net bir resim çekilmesini sağlamanın yanı sıra nasıl katkılar sunar? Genç çalışanların tüm taleplerini kendi belirlediği, liderlik vasıflarını sergilediği, aynı zamanda üniversitelerle ilişkiler gibi İK’nın yürüttüğü işleri üstlenmesi neler sağlar?

Tüm bu soruları Dow Türkiye ve Orta Asya Cumhuriyetleri İK ve Ortadoğu, Afrika ve Türkiye Yetenek Yönetimi Müdürü
Banu Korun’a yönelttik ve bakın neler öğrendik.

 

Öncelikle bizlerle Dow hakkında genel bilgiler paylaşır mısınız?

Dow (NYSE: DOW) insanlığın ilerlemesi için asli önemi olan konularda tutkuyla yenilik yapmak için bilim ve teknolojinin gücünü birleştirme amacında olan bir şirket... Şirketimiz; temiz su, temiz enerji üretimi ve korunması ve tarımsal verimliliğin arttırılması ihtiyacı gibi dünyanın en zorlu problemlerinin pek çoğunun çözümüne yardımcı olmak için kimya, fizik ve biyoloji bilimlerinin kesişiminden güç alan inovasyonlar tasarlıyor. Dow’ın kimya sanayisine öncülük eden, özel kimyasallar, yüksek teknoloji ile imal edilen malzemeler, tarım kimyasalları ve plastik hammaddeleri iş birimlerinden oluşan entegre ve piyasa dinamiklerine bağlı geniş işletme portföyü, yaklaşık 180 ülkede, ambalajlama, elektronik, su, kaplama ürünleri ve tarım gibi büyüme hızının yüksek olduğu sektörlerde faaliyet gösteren müşterilerine çok çeşitli teknoloji bazlı ürün ve çözümler sunuyor.

2014 yılı yıllık satışları 58 milyar ABD Doları’nı geçen Dow, dünyanın dört bir yerinde yaklaşık 53 bin kişiyi bünyesinde çalıştırıyor. Şirketin 35 ülkede bulunan 201 üretim ünitesinde, 6 binden fazla ürün üretiliyor.

Türkiye’de 1971 yılından bu yana faaliyet gösteriyoruz. Dilovası’ndaki 4 üretim tesisimizde, STYROFOAM™, boya, poliüretan ve plastik katkı maddeleri üretiyoruz.

Dow, Türkiye'deki müşterilerine; otomotiv, ambalaj, bina ve inşaat, mobilya, tel ve kablo, dayanıklı ev aletleri, su ve proses çözümleri ve tarımsal ürünler gibi çok geniş sektörlere çeşitli plastik ve kimyasallar sunuyor.

Türkiye’nin, Dow dünyasının en hızlı gelişen ülkelerinden biri olduğunu biliyoruz. Nasıl bir İK yapılanması var ülkemizde?

Başta da belirttiğim gibi Türkiye’de 4 fabrikamızla faaliyet gösteriyoruz. Yüzde 40’ı mavi yakalı olmak üzere 240 çalışanımız var. Bu gruba İK hizmetlerini toplam 2 kişi ile sunuyoruz. Ancak bizim İK yapılanmamızın biraz bölgesel olduğunu hemen belirtmem gerekiyor: Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Türkiye’yi kapsayan bölgenin içinde yer alıyoruz ve matriks bir yapımız var. Direktörlüğümüz Dubai’de. Operasyonel işlerimizi ise Hollanda ve Hindistan’daki Operasyonel Yönetim Merkezleri yapıyor. Veri girişlerini, işe alımla ilgili operasyonları onlar gerçekleştiriyor. Arkada tüm bu işleri yapan çok büyük bir ekip ve tek tuşla ulaşabildiğimiz kapsamlı bir raporlama sistemimiz olduğu için, biz İK ekibi olarak globaldeki projelerin burada liderlerimiz ve çalışanlarımız tarafından en verimli şekilde kullanılması ve büyüme stratejisine nasıl katkıda bulunacağımızla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Bu açıdan baktığınızda aslında bizler birer danışmanız; liderlerimize, ekiplerini daha iyi yönetmeleri ve yüksek performans için destek veriyoruz. Çalışanlarımıza da kariyer gelişimlerinde yöneticileri ile etkin bir işbirliği sağlamaları için kaynakları, eğitimleri ve sistemleri sunuyoruz.

Öte yandan benim bölgesel bir görevim daha var: Dubai, Türkiye ve Mısır’daki İK müdürlüklerinin her biri ayrı bir uzmanlık merkezinin sorumluluğunu almış durumda. Ben de Ortadoğu, Afrika ve Türkiye Yetenek Yönetimi Müdürü olarak bölgeye yetenek yönetimi konusunda destek veriyorum.

Sizin temel görevinizin stratejiye destek vermek olduğunu anlıyoruz.

Doğru; bizim İK ekibi olarak önceliğimiz çalışan bağlılığını en üst seviyede tutmak. Bu amaçla liderlerimize, ekiplerini yönetirken ihtiyaç duyacağı araçları da sağlıyoruz. Onlara, hangi kaynaklardan yararlanabileceklerini gösteriyor, gerektiğinde birlikte fasilitasyonunu yapıyoruz. Dolayısıyla çalışanların bağlılığını sağlamaktan, doğru seviyede konumlandırmaya kadar her konuda liderlerimiz sorumluluğu üstleniyorlar.

Ayrıca gelecek stratejisinde büyümeye nasıl destek verebileceğimiz konusunda da çalışmalar yapıyoruz. Genel müdürümüzle birlikte büyüme hedeflerimizin neler olduğunu tartışıyor, bu doğrultuda şimdiden işe alımda hangi yetkinlikleri aramamız gerektiğini gündeme getiriyoruz. Böylelikle strateji planlamasında aktif bir rol alıyoruz.

Yakın zamanda hangi hedefler üzerinde çalıştınız?

Büyüme ile bağlantılı olarak Gaziantep’de açtığımız yeni ofisimiz, üzerinde çalışılacak pek çok uygulamayı beraberinde getirdi. Bu ofisin kurulması, aramıza yeni arkadaşların katılması ve Dow kültürü ile tanıştırılması, eğitilmesi bizler için çok önemliydi. Burada büyümeye devam edeceğiz.

Öte yandan bu yıl lansmanı yapılan, tek tuşla çok kapsamlı verilere ulaşabildiğimiz raporlama sistemimiz; HR Analytics bizim için çok önemli bir uygulama oldu. Bu uygulama ile globalde, tek tuşla hem İK profesyonellerinin hem tüm liderlerin bütün verilere ulaşabileceği bir platform oluşturuldu. HR Analytics ile liderlerimiz kendisine bağlı kişilerin tüm bilgilerini görebiliyor ve ona göre kararlarında hız kazanıyor. Bu, tabii bize de hız kazandırıyor.

Bunların yanı sıra çalışan bağlılığı, eğitim ve gelişimi, taktir ve ödüllendirme gibi alt başlıklardaki hedeflerimiz üzerinde de çalışıyoruz.

Liderlerin HR Analytics sistemini verimli kullanması için nasıl iletişime açtınız?

Sistemin lansmanı global olarak yapıldı. Bu tip yeni sistemlerde, sistemin kullanım oranı başlangıçta düşük olabiliyor. Bu nedenle biz İK olarak kullanımın yaygınlaştırılmasını sağlamayı hedefledik.

Öncelikle, liderlerle yaptığımız sunumlarda HR Analytics’den elde ettiğimiz bilgileri ve grafikleri kullandık, merak uyandırdık. Öte yandan, farklı ülkelerdeki eşdüzeylerinin de sistemi kullandığını gösterdik ve ilgilerini çektik. Tüm bu çalışmalarımızın sonunda sistemin çok daha verimli bir şekilde kullanıldığını görüyoruz ve hala sistemin ihtiyaçlara yönelik yenilemelerine devam ediyoruz.

Neler sağladı bu sistem liderlerinize?

Veriyi doğru zamanda alıp, yorumlamak çok önemli. Herşeyden önce sistem sayesinde bunu çok hızlı yapar hale geldik. Öte yandan, önceki yıllarda alamadığımız birçok kırılımı da almaya başladık. Bu sayede İnsan Kaynakları yönetimi konusunda daha net resimler çekmeye başladık. Nerede iyileştirme fırsatlarımız olduğunu da yine daha rahat görür hale geldik.

Öte yandan İK tarafında bizler için farklı fırsatlar da yarattı. Türkiye’deki İK uzmanı arkadaşımız, projeyi bölgemizde geliştiren ekip içinde yer alan 4 kişiden biriydi. Projenin tamamlanmasından kısa bir süre sonra, bu projede gösterdiği yüksek performansının da etkisiyle, Dow’ın Dubai’deki merkezinde İK uzmanı olarak görev aldı. Bu da bizim için ayrı bir gurur kaynağı oldu.

Hazır söz buraya gelmişken ve bölgesel bir sorumluluğunuz da olduğu için yetenek yönetimi konusunda söyleyeceklerinize de kulak vermek isteriz.

Dow Türkiye olarak yetenek yönetimi konusunda çok gururluyuz çünkü dünyadaki birçok farklı ülkeye, fonksiyondan bağımsız olarak yetenek ihraç ediyoruz. Öte yandan birçok çalışanımızın da bölgesel görevleri var; satış direktörlerimiz Türkiye’nin de içinde bulunduğu bölgeden sorumlu. Müdür ve uzman seviyesinde de bölgesel görevleri olan birçok kişi var.

Dow, 180 ülkede faaliyet gösteren ve yaklaşık 54 bin çalışanı ile 6 binden fazla ürün-çözüm üreten bir şirket. Doğal olarak, bu büyüklük çalışanlarımıza dünyanın farklı noktalarında farklı pozisyon imkanları yaratabiliyor.Yetenek yönetimi açısından baktığımızda biz, çalışanlarımızın kendi kariyer planlamalarında etkin bir rol oynamalarını destekliyoruz. Hedefleri doğrultusunda, yetkinliklerini geliştirebilecekleri eğitim ve proje imkanlarını onlara sunuyoruz. Bunu yaparken, bir yandan da onları farklı coğrafyalar ve farklı birimlerdeki kariyer fırsatlarını değerlendirmeleri için teşvik ediyoruz.

Yeni işe alımlarda kişinin farklı coğrafyalardaki kariyer imkanlarına açık olup olmadığını mutlaka soruyoruz. Çünkü kariyerlerinde Türkiye’nin yanı sıra, Dow’ın faaliyet gösterdiği diğer ülkelerdeki imkanları kullanmaya da açık olmalarını istiyoruz. Global network’ün, ülke olarak bize katkısı oldukça yüksek oluyor.

Aynı zamanda, potansiyeli yüksek olarak belirlediğimiz çalışanlarımızın her 18-24 ayda şirket içi kariyerlerinde bir değişiklik olması için gereken altyapıyı da kurmaya çalışıyoruz. .

Son olarak: Bundan sonrası için hangi temel konular var gündeminizde?

Genç yeteneklerimizden öğrenmek ve onların sağlayacağı katkılardan yararlanmak bizim için çok önemli. Bu anlamda birçok global projeyi Türkiye’ye getiriyoruz. Bunlardan biri de, CEO’ya bağlı direktörlerin sponsor olduğu Çalışan Ağları...

Bu çalışan ağları, şirketteki çeşitlilik ve kapsamada önemli rol oynuyor. Çünkü biz, farklılıkların getirdiği çeşitliliğin zenginlik olduğuna inanıyoruz. Engelli Çalışan Ağı, Kadın Girişimcilik Ağı gibi globalde olan ve Türkiye’de de kurup aktif çalışmalar yaptığımız ağlar bunlardan bazıları.

Bir diğer önemli çalışan ağımız ise “Genç Girişimci Profesyoneller Ağı” Bu ağ, maksimum 5 yıldır şirkette çalışan ve 35 yaşın altında olan yaklaşık 15 çalışanımızdan oluşuyor. , Grup kendi ihtiyaçlarını kendileri belirliyor, eğitimlerini düzenliyorlar. Üniversiteler ile ilişkiler kuruyor ve ortak çalışmalar yapıyorlar. Ayrıca Dow Türkiye’nin genç yüzleri olarak ülkemize gelen üst düzey yöneticilerle networking ve gelişim seansları yapıyorlar.. Böylece liderlik vasıflarını gösterme ve geliştirme şansına sahip oluyorlar. Üstelik, o kadar kaliteli toplantılar yapıyorlar ki, o kişi ileride bir çalışana ihtiyacı olduğunda Türkiye’ye yönelebileceği fikrine sahip oluyor, ki bu az önce konuştuğumuz yetenek ihracı konusunda da çok önemli rol oynuyor.. Ayrıca elbette bizim işveren markamıza da katkı sağlıyor.

Bu türlü ağlar, hem çalışan gelişimi ve kurum içi iletişimi destekliyor hem de çalışan bağlılığı ve memnuniyetini de yükseltiyor. Çalışan ağlarımızdan gelen talepleri desteklemek İK olarak önceliklerimiz arasında üst sıralarda yer alıyor.


“SİSTEMLERİN LİDERLER VE ÇALIŞANLARCA ETKİN KULLANILMASINI
SAĞLAYARAK FARK YARATIYORUZ”

Banu Korun ile sohbetimiz sırasında konu, İK’nın geleceğine de geliyor. Sözlerine, “Her şirketin ve sektörün farklı İK yapılanmalarına ihtiyacı var elbette” diyerek başlıyor Korun: “Kimi şirketlerde performans yönetiminden eğitimin bütçelenmesine kadar pek çok uygulama İK’nın sorumluluğunda ve bu, elbette çok değerli. Ancak şu aşamada Dow’da her departmanda olduğu gibi İK’da da etkinlik ve verimlilik ön planda. Mükemmel işleyen sistemlerimiz zaten var, önemli olan liderlerin ve çalışanların bunları iyi ve etkin kullanmasını sağlamak... Biz, farkı burada yaratıyoruz. Gelecekte de sistem ve kaynakların yöneticiler ve tüm ekip tarafından etkin kullanıldığında İK departmanın değişim ve dönüşümünü hızlandıracağına inanıyorum. . Bizi geleceğe hazırlayan yetkinliklerimizi geliştirmek çok önemli”...


“İK’NIN ‘İÇERİDE PAZARLAMA’ OLDUĞUNU GÖRDÜM,
KARİYERİMİ BU YÖNDE SÜRDÜRDÜM”

Banu Korun, 2000 yılından bu yana İK alanında kariyerini sürdüren bir profesyonel... Marmara Üniversitesi Almanca İşletme bölümünde eğitim gören Korun, o dönemde asıl hedefinin pazarlama alanında çalışmak olduğunu belirtiyor.

Dilerseniz öykünün devamını kendisinden dinleyelim: “Ancak üniversitenin 3’üncü sınıfında Pirelli’de yarı zamanlı olarak başladığım İK Asistanlığı görevim sırasında, aslında İK’nın içeride pazarlama yapmak olduğunu gördüm ve çok keyif aldım. Böylece İK hayatıma girmiş oldu. Sonrasında Motorola’da 7 yıl çalıştım; son olarak Motorola Türkiye ve Güneydoğu Avrupa ülkelerinden sorumlu İK Müdürü olarak görev yaptım. Ardından Dow ile kesişti yollarımız... 2011 yılında Dow Türkiye ve Orta Asya Cumhuriyetler İnsan Kaynakları Müdürü olarak çalışmaya başladım. Bu pozisyonun yanı sıra ilk 2 yıl Rusya, Yunanistan ve Polonya’yı da kapsayan Dow Doğu Avrupa Ülkeleri ödenek ve yan haklar yöneticisi olarak görev yaptım. 2013 yılı itibariyle de Dow Türkiye pozisyonumun yanı sıra Dow Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Türkiye Yetenek Yönetimi Müdürü olarak da çalışmalarımı sürdürüyorum”.

DERGİ

HRdergi Nisan sayısı çıktı! İyi okumalar

SATIN AL Nisan 2024