1e1 Performans’ın Zirvesi’ndeydik!
Başarıyı destekleyen bir performans süreci ve kültürü nasıl yaratılır? Performans sürecinde en çok hangi alanlarda zorlanıyoruz, çalışanların kendilerini ve performanslarını geliştirmek için en çok neye ihtiyaçları var? Hedef sürekli gelişimse, ihtiyaçlar değişirken çalışanları gerçekten “birebir” tanımak ne kadar önemli? Günümüzün altın standardı olan “kişiselleştirme”, performans gelişimine nasıl uyarlanabilir?
HRdergi olarak 12 – 13 Kasım tarihlerinde arasında İstanbul Marriott Hotel Asia’da ‘’Performans Gelişiminde 1e1 Yönetim’’ mottosu ile düzenlediğimiz Performans Yönetimi Zirvesi’nde bu soruların yanıtını arayan şirketlerdeki uygulamaları, ödüllendirme ve takdir kavramlarında nelerin gündemde olduğunu masaya yatırdık.
HRdergi Genel Müdürü ve Kurucu Ortağı Alper Toper’in Hoşgeldiniz konuşmasıyla başlayan zirvenin Açılış Konuşması’nı ‘İnce Belli Çay Bardağı’ başlıklı konuşması ile İzgören Akademi Kurucusu Ahmet Şerif İzgören yaptı. İnsan ve hayata dair ilham veren konuşmasıyla katılımcılara seslenen İzgören, insan kaynağı yönetimine dair ‘’İyi bir tohum kötü bir tarlaya düştüğünde facia olur. Bizim asıl sorunumuz bu’’ diyerek Türkiye’deki en temel sorun olan eğitime vurgu yaptı. Sıradan insanların sıra dışı başarı hikayelerini paylaştığı konuşmasında Ahmet Şerif İzgören, İzgören Akademi olarak gerçekleştirdikleri projelerden de bahsetti. Ahmet Şerif İzgören, İzgören Akademi’nin şimdiye kadar hayata geçirdiği 3 bin 935 seminer ve 153 proje ile 441 bin 556 kişinin hayatına dokunduğunu belirtti.
‘Peki ya Ölçemediklerimiz?’ başlıklı konuşmasıyla zirvede söz alan isim Nuh Çimento İnsan Kaynakları Direktörü Ersin Başyıldız oldu. Zor ve üretime dair bir sektörde beyaz ve mavi yakalı çalışan performansının yönetiminin inceliklerini anlatan Başyıldız, hem bireysel hem kurumsal performansı artırmanın yolunun iş birliğinden geçtiğinin altını çizdi. Performans yönetiminde ölçülebilir kriter ve hedeflerin yanı sıra ölçülemeyen yetkinlik ve hedeflerin de doğru yönetilmesi gerektiğine vurgu yapan Ersin Başyıldız, insana dokunmanın en temel performans yönetimi aracı olduğunu ifade etti. Başyıldız, sadece çalışana değil, çalışanın ailesine de dokunduklarını belirtirken tüm mavi yakalı çalışanların çocuklarının geleceğine yatırım yapmak adına onlara burs verdiklerini belirtti.
Yves Rocher İnsan Kaynakları Direktörü Müge Ergin ve Buddy Performance Kurucu Ortağı Onur İlköz ‘Geri bildirim hediye, müşteri önceliktir’ başlıklı konuşmalarıyla zirvede söz alan isimler oldu. Buddy Performance ve Yves Rocher olarak ortaklaşa gerçekleştirdikleri geri bildirim ve performans değerlendirme projelerinden bahseden Ergin ve İlköz, bu projedeki temel hedeflerinin geri bildirim kültürü yaratmak olduğunu belirtti. Buddy projesi ile modern bir çalışan deneyimi ve dolayısıyla mutlu bir müşteri deneyimi yarattıklarını belirten Müge Ergin ve Onur İlköz, böylelikle Yves Rocher’da geri bildirim kültürü ile daha şeffaf bir İK ve performans anlayışını kurguladıklarını sözlerine ekledi.
Zirvede ‘Sistem mi, Yönetici mi?’ başlıklı konuşmasıyla yer alan isim Philip Morris / Sabancı Organizasyonel Gelişim & Verimlilik Müdürü Fulya Güçlü oldu. Konuşmasında Philip Morris’deki liderlik anlayışına değinen Güçlü, kurum içinde çalışan nabız anketleri gerçekleştirdiklerini ve bu anketlerin sonuçları doğrultusunda içeriğinde ‘360 değerlendirme, yönetici profillemesi ve tersine mentorluk’ gibi uygulamaların yer aldığı liderlik gelişim süreçlerini hayata geçirdiklerini belirtti. Philip Morris olarak sadece liderlikte değil, tüm kurumsal süreçlerde ‘adiliyet, kapsayıcılık, saygı ve eşitlik’ kavramlarını temel değerler olarak belirlediklerinin altını çizen Fulya Güçlü, Philip Morris / Sabancı’nın Türkiye’de Equal Salary Sertifikası alan ilk şirket olduğunu da sözlerine ekledi.
HRthinksMe Danışmanlık Kurucusu Alper Toper de ‘Neden elimden gelenin en iyisini yapayım ki?!’ başlığı ile sahneye çıkan isim oldu. Takdir ve ödülün çalışan motivasyonu ve bağlılığındaki önemine vurgu yapan Toper, her çalışanın farklı motivatörlere sahip olduğunu ve bu farklılıklara göre yönetilmesi gerektiğini belirtti. Dünyadan ilham verici motivasyon örnekleri verdiği konuşmasında Alper Toper, yöneticilerin, ekip üyelerinin motivatör profillerini kullanarak performans, yetkilendirme ve tatmini nasıl artırabileceklerine dair örnek uygulamalar paylaştı.
‘Yarından Önce Son Çıkış: Sürdürülebilirlik Bakış Açısıyla Performans Yönetimi’ başlıklı konuşmayla zirvedeki yerlerini alan isimler; Mazars Denge CEO / Kurumsal Sürdürülebilirlik Elçisi Dr. İzel Levi Coşkun ve Mazars Denge İK Yönetimi’nden Sorumlu Partner & Yönetim ve İK Danışmanlık Hizmetleri Partneri Mehmet Eronat oldu. Sürdürülebilirlik bakış açısıyla performans yönetimine dair konuşan Coşkun ve Eronat, İnsan Kaynakları uygulamasında kurum kültürüne geçişin ve tüm sürecin kişiselleştirilmesinin sürdürülebilirlik açısından önemine değindi. Anında geri bildirimin performans yönetiminde elzem bir kriter olduğunu belirten Dr. İzel Levi Coşkun ve Mehmet Eronat, sürdürülebilir ücret ve ödül yönetimine dair de bilgiler aktardı.
ÜNLÜ & Co İK ve Kurumsal İletişim & Pazarlamadan sorumlu Yönetici Direktör ve İcra Kurulu Üyesi Elif Özer ‘Dedemin Performans Yönetim Sistemi’ ile zirvede yer alan isimlerden biri oldu. Emekli bir öğretmen olan dedesinin ev ekonomisini sürdürülebilir bir forma soktuğu performans sistemini ‘hayatın içindeki performans’ olarak nitelendiren Özer, bunun kurumsal uyarlanmasının nasıl olacağına dair ipuçları paylaştı. Emek yoğun kurumlardan bilgi yoğun organizasyonlara geçilirken dönemsel değil, anlık ve gelişim amaçlı performans yönetimi gerektiğinin altını çizen Elif Özer, yaratıcılığı destekleyen, farkındalık yaratan aksiyona yönlendiren, yetkinlik ve hedef odaklı bir performans sistemi kurmanın geleceğin iş dünyasında ayakta kalmak için ne kadar önemli olduğuna dikkat çekti. Özer, ayrıca geri bildirimin yerini ileri beslemenin alacağı bir performans yönetiminin hayatımıza girdiğini sözlerine ekledi.
Zirvenin ikinci günü HRdergi Genel Müdür Yardımcısı Ülgen Özmen’in Hoşgeldiniz konuşmasıyla başladı. Günün ilk konuşmasını ‘B-Corp Sertifikalı Ödüllendirme’ başlıklı oturumuyla The Body Shop Küresel Ödüllendirme Yöneticisi Emre Küçükkayıkçı gerçekleştirdi. Konuşmasında, The Body Shop’ın sürdürülebilirlik stratejisi ve hedefleri, TBS yönetici bonus sistemi ve bu sistemin sürdürülebilirlik hedefleri ile bağlantısını anlatan Küçükkayıkçı, The Body Shop olarak ‘karlılık, sosyal ve çevre’ye eşit ölçülerde baktıklarını belirtti. Triple Bottom Line Raporlama ile ‘Kar, İnsan ve Gezegen’ bazlı bir kurumsal bilançoyu baz aldıklarını ifade eden Emre Küçükkayıkçı 64 ülke, 150 sektörden 3000’den fazla şirketten oluşan B-Corp Değerlendirmesi ve bu değerlendirme bazlı ödüllendirme hakkında da bilgiler aktardı.
Momento Genel Müdürü ve Kurucusu Zeynep Dağlı Kastro ‘Görünülmezlik Pelerini: Verimli Performans için Kaldırın!’ başlıklı konuşmasıyla zirvede söz alan isimlerden biri oldu. Konuşmasında, yeni nesil iş yapış tarzları ile birlikte performans yönetimi araçlarının da değiştiğini belirten Kastro, çalışanların kişiselleştirilmiş ödüllendirme sistemlerini tercih ettiğini ifade etti. Momento olarak gerçekleştirdikleri çalışan mutluluğunda ve verimliliğinde artışı ve İK maliyetlerinde tasarrufu amaçlayan mobil ödüllendirme sistemleri gerçekleştirdiklerine vurgu yapan Zeynep Dağlı Kastro, günümüz dünyasında verimli bir performans için eski ödüllendirme sistemlerinin artık çalışan memnuniyeti sağlamadığını sözlerine ekledi.
‘Koçluk Olmadan Performans Olmaz’ başlıklı konuşmasıyla zirvede söz alan isim Torun Endüstri İnsan Kaynakları Başkanı Uğur Çoruh oldu. Konuşmasında koçluğun performans yönetimindeki önemine değinen Çoruh, koçluğun performansı artırdığı ve sürdürülebilir bir insan kaynağı sağladığına dikkat çekti. Özellikle yöneticilerin çalışanların performanslarını yönetirken en büyük araçlarının koçluk olduğunu dile getiren Çoruh, Torun Endüstri bünyesinde hayata geçirdikleri İnsan Kaynakları, koçluk ve performans yönetimi uygulamalarından da bahsetti.
Pegasus Hava Yolları CHRO’su Dilara Oğur ‘Sadece kanatlar sayesinde değil, insanlar sayesinde uçarız’ başlıklı konuşmasıyla zirvede söz alan isimlerden biri oldu. Pegasus olarak yenilikçi, insan odaklı, rekabetçi, hedef odaklı, etkin ve verimli bir iş anlayışına sahip olduklarını ifade eden Oğur, İK süreçlerini de bu anlayış doğrultusunda oluşturduklarını belirtti. Performans yönetim sistemini kurarken Pegasus İnsan Stratejisi (Sadece kanatlar sayesinde değil, insanlar sayesinde uçarız) ve çalışan deneyimini temel aldıklarına dikkat çeken Dilara Oğur, tüm performans yönetimini yetenek yönetimi süreçleriyle entegre bir şekilde hayata geçirdiklerini sözlerine ekledi.
‘Ölçeklenebilir bir startup kültürü yaratmak’ başlıklı oturumuyla zirvede söz alan isim iyzico Kurucu Ortağı ve CEO’su Barbaros Özbuğutu oldu. Türkiye'nin önde gelen finansal teknoloji şirketlerinden biri olan iyzico'daki kurum kültürü, iş anlayışı ve insan stratejisi üzerine konuşan Özbuğutu, konuşmasında startup kültürünün ne olduğuna ve nasıl oluşturulabileceğine dair bilgiler aktardı. Tüm dünyada ve Türkiye’deki yeni neslin öncelikli hayali olan startup şirketlerinin gelecekte daha da artacağını belirten Barbaros Özbuğutu, buradaki en önemli noktanın ‘ölçeklenebilir’ bir startup kültürü yaratmak olduğunun altını çizdi.
LC Waikiki Merkez İnsan Kaynakları Direktörü Hande Özdağdeviren ‘Gözlemden geri bildirime en hızlı yolculuk: Anlık geribildirim’ başlıklı konuşmasıyla zirvede söz alan isim oldu. 45 bin çalışan kapasitesiyle bir endüstri ve perakende devi olan LC Waikiki’de oluşturulan anlık geri bildirim kültüründen bahseden Özdağdeviren, geri bildirimi 24-48 saat içerisinde tek bir konu odaklı olarak paylaştıklarını belirtti. Anlık geri bildirimin çalışana, yöneticiye ve kuruma yarattığı katma değerin çok büyük boyutta olduğunu ifade eden Hande Özdağdeviren, anlık geri bildirimleri nasıl verdiklerini de katılımcılarla paylaştı.
‘Geri Bildirim ve Takdir Kültürü - Kültürel Dönüşüm Projesi’ başlıklı konuşmasıyla zirvede söz alan isim Divan Turizm İşletmeleri A.Ş. İnsan Kaynakları Direktörü Özgür Şahin oldu. Divan’ı gelecek vizyonuna taşıyacak profilde kişilerin çalışmak isteyeceği, bağlılık hissedeceği, takdir görüp kritik pozisyonlara yükseleceği bir çalışma kültürünü yaratmak hedefiyle yola çıktıklarını belirten Şahin, tasarım odaklı bir geri bildirim ve takdir kültürü oluşturduklarını ifade etti. Bu kültürü pekiştirmek için yönetici çalıştayları, beyin fırtınaları ve iç eğitimler düzenlediklerine dikkat çeken Özgür Şahin, iç iletişimin de önemine değindi.
Kibar Holding Grup İnsan Kaynakları Müdürü Türker Tuncer ve Kibar Holding İnsan Kaynakları İş Ortağı Merve Sencer ‘BizFlex - Esnek Yan Haklar Programı’ ile zirvede yer alan isimler oldu. Çalışma hayatında farklı jenerasyonların olması ve bireysel ihtiyaçların farklılaşması nedeniyle çalışanlara kişiselleştirilmiş esnek yan haklar sunmak gerektiğine değinen Tuncer ve Sencer, Kibar Holding olarak bu doğrultuda BizFlex adını verdikleri Yan Haklar Programı’nı hayata geçirdiklerini ifade etti. Türker Tuncer ve Merve Sencer, yan hak trendleri analizine göre esnek yan hakların işveren markası, bağlılık ve yetenek yönetimine ciddi düzeyde olumlu etki yaptığını sözlerine ekledi.
İki gün yoğun bir programla gerçekleşen zirvenin Kapanış Oturumu’nu ‘Gelişim için Performans’ başlıklı konuşmasıyla Kuveyt Türk İK, Eğitim ve Kalite Grup Müdürü Semih Sel yaptı. Konuşmasında Kuveyt Türk Performans Yönetim Sistemi’nde dair bilgiler aktaran Sel, bu sistem dahilinde 120’lik performans skalası kullanmadıklarını, sıralamaya ihtiyaç olmadığı için çan eğrisi kullanmadıklarını belirtti. Performans gelişim sürecinde çalışan görüşlerine mutlaka yer verdiklerinin altını çizen Semih Sel, performansta gelişim için geri bildirim, ödüllendirme ve oyunlaştırma bazlı süreçleri hayata geçirdiklerini ifade etti.