Zirveye EĞİTİMİ koyduk

Çalışan eğitimi dünyası hızla bir evrim geçiriyor. Bu değişime ayak uydurmak isteyenler ise her yıl olduğu gibi bu yıl da Eğitimciler Zirvesi’nde buluştu. Türkiye’de kurumsal eğitimler alanında 21 yıldır yüzlerce katılımcıyı, konuşmacıyı ve sunumu bir araya getiren geniş bir bilgi platformu olan zirve, geleneği bu yıl da bozmadı; birbirinden yenilikçi konu başlıkları ve iki gün boyunca gerçekleşen 20’yi aşkın oturum ile eğitim profesyonellerini bir araya getirdi. 9 – 10 Nisan tarihleri arasında İstanbul Marriott Hotel Asia’da Tim Danışmanlık’ın Resmi Sponsorluğu ile gerçekleşen zirvede, katılımcılar başarılı uygulamaların analizlerini yöneticilerinden dinleme fırsatı buldu.

HRdergi Genel Müdürü ve Kurucu Ortağı Alper Toper’in Hoşgeldiniz konuşmasıyla başlayan zirvenin ilk konuşmacısı ‘Deneyim Odaklı ve Kişiselleştirilmiş Davranışsal Gelişim Uygulamaları’ başlıklı konuşmasıyla TOFAŞ İK Alan Müdürü Uğur Cem Yıldız oldu. Konuşmasında, Tofaş’ın davranışsal gelişimi sınıf dışına çıkartarak deneyim odaklı ve kişiye özel hale getirdiğini ifade eden Yıldız, bunu neden ve nasıl yaptıklarını anlattı. 

Blanchard Turkey /Yönetim Geliştirme Merkezi Kıdemli Eğitim Uzmanı Nesim Levi de ‘Yönetici Oldum!’ başlıklı oturumuyla zirvede yer alan isimlerden biri oldu. Yöneticilerin bir kurumdaki başarısızlığın ve başarının anahtarı olduklarını belirten Levi, başkaları tarafından kopyalanmayan tek deneyimin, yöneticinin çalışanına yaşattığı liderlik deneyimi olduğunun altını çizdi. 

‘’ATD The Best’e Uzanan Gelişim Yolculuğu’’ başlıklı oturumuyla zirvede söz alan isimler Allianz Türkiye Akademi ve İK İş Ortaklığı Grup Başkanı Gamze Ağca Dönmez ve Allianz Türkiye Akademi Akademi Müdürü Özlem Yanmaz Ateş oldu. Allianz Türkiye olarak ATD The Best’e uzanan gelişim yolculuğunda yaşadıkları tüm deneyimleri aktaran Dönmez ve Ateş, iş stratejilerine dokunan kuruma özgü programlar hazırladıklarını belirtirken markalama ve iletişim süreçlerine dair bilgiler de aktardılar. 

Zirvede söz alan isimlerden biri de ‘LCW Dünyasında Gelişimin Bugünü ve Geleceği’ başlıklı konuşmasıyla LC Waikiki Kurumsal Akademi Direktörü Gülperi Tandar oldu. Konuşmasında LCW’nın Kurumsal Akademi yolculuğunu tüm detaylarıyla aktaran ve ‘Çok Boyutlu Liderlik’ eğitimlerinin bu yolculuktaki önemine değinen Tandar; yalın, çevik ve dijital dönüşüm içinde olduklarını belirtti. Gülperi Tandar ayrıca gelecekte öğrenme ve gelişim gündeminde neler olacağına dair öngörülerini de katılımcılarla paylaştı. 

‘’Takeda’dan Hayata Artı Kalan Eğitim ve Gelişim Programları’’ başlıklı konuşmasıyla zirvede söz alan isim Takeda Yakın Doğu, Orta Doğu ve Afrika İnsan Kaynakları Direktörü Tuba Ertek oldu. Takeda olarak 2000’lerin başında kurumsallaşmaya başladıkları ifade eden Ertek, kurumsallaşma kapsamında eğitim ve gelişim programlarını kurgularken çalışan güvenini ve geri bildirimi tüm sürecin merkezine koyduklarının altını çizdi. 

Tim Danışmanlık Kurucu Ortağı Dr. Vedat Güven ‘Eğitimde Blokzincir Devrimi’ başlıklı oturumuyla zirvede yer alan isim oldu. Blokzincirin eğitim dünyasına getirdiği yenilikleri ve etkilerini paylaştığı konuşmasında Güven, Blokzincirin dijital ortamda, şeffaf ve anonim olarak tutulan bir kayıt defteri olduğunu ifade etti. Blokzincirin nasıl bir yapı ve teknolojiye sahip olduğunu anlatan Dr. Vedat Güven, kullanım alanlarına değinerek katılımcılara dünyadan örnek uygulamalar aktardı. 

‘Önce Keşfet, Sonra Geliştir: Explore & Grow!’ başlıklı konuşmasıyla zirvede söz alan isim Metro Cash&Carry Liderlik ve Gelişim Müdürü Aslı Manoğlu Keçeci oldu. Konuşmasında,Metro Türkiye’nin Explore & Grow programının detaylarını aktaran Keçeci, bu programı ‘eğitim programları ve kişisel gelişim araçlarıyla çalışanları güçlendiren, onların şirket stratejilerine uyumlu bir şekilde çalışmasını sağlayan bir gelişim programı’ olarak tanımladıklarını ifade etti. Bu programla birlikte hem çalışan hem şirket açısından sağladıkları kazanımlara da değinen Aslı Manoğlu Keçeci, çalışanları keşfedip ardından onları geliştirmek için plan yaptıklarını sözlerine ekledi. 

Fibabanka Eğitim ve Gelişim Birim Yöneticisi Aylin Erenler ‘Gelecek için Gelişim Programı’ başlıklı oturumuyla zirvedeki isimlerden biri oldu. Sevilen banka olmanın, mutlu çalışan ve mutlu banka olacağı mottosu ile yola çıktıklarını belirten Erenler, bu süreçte çalışanların ve üst yönetimin desteğini aldıklarını ifade etti. Online bir öğrenme platformu açtıklarına değinen Aylin Erenler, böylelikle çalışanların istedikleri yerden bu eğitimlere bağlandıklarınınve kullanım oranını artırdıklarının altını çizdi. 

İlk günün kapanışını yapan isim ‘Bana Hikâye Anlatma: Kurumsal Hikâye Nasıl Kurgulanır?’ başlıklı konuşmasıyla İstanbul Bilgi Üniversitesi, MBA ve MBA Executive Programları Öğretim Görevlisi ve Stratejik İletişim Danışmanı Uğur Nalbantoğlu oldu. Hikâye anlatıldığında beynin farklı bölümlerinin harekete geçtiğini ifade eden Nalbantoğlu, konuşmasında çalışan bağlılığını artırmak için ‘kurumsal hikâye anlatma sanatı’nda nasıl başarılı olunacağının ipuçlarını da paylaştı. 

İkinci günün ilk oturumunu gerçekleştiren isim ‘Hazinenin İçindeki Hazine’ başlıklı oturumuyla Akbank Akademi İnsan Kaynakları ve Strateji Bireysel ve Özel Bankacılık Eğitim Yöneticisi Diğdem Dökmeci oldu. Konuşmasında, Akbank Akademi’nin hazine ürünleri konusundaki uygulamalı simülasyon eğitiminin iş sonuçlarına katkılarından ve ödüle uzanan sürecinden bahseden Dökmeci, bu süreçte mobil eğitim hayatına geçerek daha sosyal ve kişiye özel içerikleri oluşturarak her an her yerde ulaşabilir kıldıklarını sözlerine ekledi. 

Zirvede ‘Dijital Çağda Öğrenmeyi Yeniden Tasarlamak’ başlıklı konuşmasıyla yer alan isim FranklinCovey Program Danışmanı Özer Koç oldu. Dijital çağda öğrenmeyi yeniden tasarlamak konusunu paylaşan Koç, dünyadan örnekler sunarken 2020’ye kadar online içeriklerin yüzde 80’inin video içeriklerden oluşacağına dikkat çekti. Yetişkin eğitimlerini dijital olarak tasarlarken düşünce yapımızın da değişmesi gerektiğini vurgulayan Özer Koç, oturumunda ayrıca katılımcılarla interaktif uygulamalara da imza attı. 

Pfizer Kurumsal Eğitim & Gelişim Müdürü Elif Çetinkaya ‘Akıl, Duygu, Cesaret’ başlıklı konuşmasıyla zirvede yer alan isimlerden biri oldu.  Pfizer olarak öğrenme ve gelişmeyi nasıl desteklediklerive teşvik ettiklerini anlatan Çetinkaya, 70.20.10 Öğrenme ve Gelişim Modeli’ni devreye sokarak sürekli gelişim kültürünü kuruma yerleştirdiklerini ifade etti. Elif Çetinkaya çalışanların da kendilerini sürekli geliştirme fırsatı bulduğu bu model kapsamında örneğin Cuma günlerine toplantı atamayarak kendi gelişimlerine zaman ayırdıklarını da sözlerine ekledi. 

Zirvede ‘Ekipler kurum içi eğitimleri değerlendirse! Hazır mıyız?’ başlıklı oturumuyla söz alan isim Vakko Eğitim Direktörü & Vakko Esmod Uluslararası Moda Okulu Genel Direktörü Çiğdem Mete Utkan oldu. Kurumlarda çalışanın gelişiminin sorumluluğunun kendisine verilmesi gerektiğini ifade eden Utkan, konuşmasında Vakko Esmod olarak hayata geçirdikleri eğitim tasarımlarından ve elde ettikleri kazanımlardan da bahsetti. 

‘Müzikal Borular ile Yeni Eğitim Dönemine Hazırlık’ başlıklı keyifli oturumun sahibi M3 Works Chief Entertainment Officer Erdem Genç oldu. “Motivasyon” albümü geçtiğimiz günlerde yayınlanan Erdem Genç, Rocky’nin efsane antrenman müziğini özel tasarlanmış borularla katılımcılara çaldırdı. Ritim ve eğlencenin kurumsal eğitim&gelişim süreçlerindeki önemine dikkat çeken Genç, katılımcılara müziğin hakim olduğu bir takım çalışması atölyesi gerçekleştirdi. 

Dikkan Group İK Direktörü Füsun Toros ‘’Dikkan Group’un Gelişim Yolculuğu’’ başlıklı oturumla zirvede söz alan isimlerden biri oldu. Konuşmasında, Dikkan Group olarak hayata geçirdikleri genç yetenekler çalışması ve gelişim programlarının detaylarını aktaran Toros, işbirlikçi ve sorumluluk alan bir liderlik anlayışı belirleyerek eğitim politikasını da buna göre kurguladıklarını ifade etti. 

‘Dijital Dönüşüm Yolculuğunda Stratejik Gelişim Ortağı Olarak KoçSistem Akademi’ başlıklı konuşmayı gerçekleştiren isimler KoçSistem Organizasyonel Gelişim Grup Yöneticisi Derya Er Gidirişlioğlu ve KoçSistem Eğitim & Gelişim Yöneticisi Buket Çavuş oldu.Konuşmalarında KoçSistem Akademi olarak 5 odak alanı belirlediklerini ve yapılandırılmış bir gelişim modeli oluşturduklarını belirten Gidirişlioğlu ve Çavuş, dijital dönüşümde odak yetkinlik ve çalışan merkezli özelleştirilmiş çözümler geliştirdiklerinin altını çizdi. 

Enocta CEO’su Ahmet Murat Hançer ‘Geleceğin Öğrenme Deneyimleri ve Öğrenme Anları’ başlıklı oturumuyla zirvede söz alan isimlerden biri oldu. Değişen iş ortamı içinde makine aklının da yükselmeye başladığını belirten Hançer, kurumların da 3-5 yıl içinde daha fazla veri ve daha fazla internet teknolojisi ile karşı karşıya kalacağına dikkat çekti. Artık hayat boyu öğrenmenin şirketlerin merkezinde olması gerektiğine değinen Ahmet Murat Hançer konuşmasında ayrıca gelecekteki eğitim ve gelişimi kolaylaştıracak faktör ve aktörlerden bahsetti. 

Zirvenin Kapanış Oturumu’nu Okuyan Us Yayınevi Yayın Kurulu Üyesi ve Ortağı Elif Çakırlı moderatörlüğünde ‘Sizi Kendinizden Kurtarmaya Geldim’ başlıklı oturumla Psikiyatrist, Ressam, Yazar, Yayıncı, Okuyan Us Yayınevi Kurucusu Cem Mumcu gerçekleştirdi. ‘’Öğrenmek, talep etmekle başlar. Gönüllülük esasına dayanır. O yüzden öğrenen kişiye ‘talebe’ denir. Hepimiz talebe olmaya devam edelim, öğrenmeyi talep etmeyi sürdürelim’’ diyen Cem Mumcu, kurumsal hayatta insanla bağ kurmayan eğitimlerin neden işe yaramadığını hayattan örneklerle anlattı. 


Bizde içerik bol, seni düzenli olarak bilgilendirmemizi ister misin? :)