Zirvede YETENEKleri konuştuk...
Son yıllarda İK liderlerinin ve profesyonellerin en çok kafa yorduğu konu olan Yetenek Yönetimi tüm yönleriyle HRdergi’nin 17 Ekim’de düzenlediği 7. Yetenek Yönetimi Zirvesi’nde konuşuldu.
DBE Davranış Bilimleri Enstitüsü ve Masters Training International’ın Resmi Sponsorluğu ile gerçekleşen
etkinlik 100’ün üzerinde İK’cıyı bir araya getirdi. Katılımcıların birbirinden başarılı şirket uygulamalarını
ve danışmanları dinleme fırsatı buldukları zirve tam anlamıyla yetenek yönetimi platformu oldu.
HRdergi Genel Müdürü Alper Toper’in Hoşgeldiniz konuşmasıyla başlayan zirvenin açılış konuşmasını Roffey Park Institute Başkanı Michael Jenkins ‘Yetenek yönetiminde geleceğin trendleri’ konulu sunumuyla gerçekleştirdi. Yetenek ikilemleri ve çelişkileri üzerine kurguladığı sunumunda Jenkins yetenek yönetimindeki bitmek bilmeyen mücadeleleri ve en iyi uygulama trendlerini hayata geçirmenin yollarını anlattı. Yetenek yönetimini bir legoya benzeten Jenkins bunun en temel üç parçasının ise; stratejik düşünme, değişim yönetimi, performans ve gelişim olduğuna dikkat çekti. Michael Jenkins yetenek yönetimi stratejisinin ancak yetenek olarak nitelendirilmeyen diğer çalışanların bağlılığı ile mümkün olduğunu belirtirken bireyleri geliştiren, takım çalışmasını başaran ve performansı doğru yöneten organizasyonların yetenek yönetiminden istedikleri verimi alabileceklerinin de altını çizdi. ‘Yetenek yönetiminin üç kilit noktası vardır. Bunlar; üst yönetimin desteği, şeffaf ve açık süreç ve yetenek yönetimini çalışanlar için anlamlı kılmak’ diyen Jenkins yetenek yönetiminin bütünsel kurumsal strateji ile elele giden bir süreç olduğunu ifade etti ve yetenek yönetimini stratejik yetenek yönetiminden ayırmak gerektiğini vurguladı.
Zirvede söz alan Danone Türkiye İnsan Kaynakları Direktörü Burçin Şengün ‘Yetenek yönetiminde Danone yolu’ başlıklı sunumuyla Danone’ı İK açısından başarılı ve farklı kılan Yetenek Yönetimi uygulamalarını paylaştı. Danone Değerleri’nden yola çıkarak hazırladıkları Liderlik Kodu üzerine konuşan Şengün, Danone Kariyer Modeli ve yetenek yönetimi araçlarından da bahsetti. Özellikle yeni nesil yeteneklere yönelik hazırladıkları Dijital Ters Yönde Mentörlük Programı’nın detaylarını aktaran Burçin Şengün tüm yetenek süreçlerinde şeffaf davranış kodları ve geribildirimin çok kritik olduğunu sözlerine ekledi.
‘Yetenek yönetiminde Akbank uygulamaları’ konulu sunumu gerçekleştiren isim Akbank Eğitim ve Gelişim Müdürü Hanife Çelik oldu. Çelik, Akbank Yetkinlik Gelişim Programı’nın detaylarını da aktardığı konuşmasında SHL Türkiye ile birlikte gerçekleştirdikleri yetenek yönetimi testleri ve değerlendirmeleri üzerine de bilgiler paylaştı. Yetkinlik Gelişim Programı sürecinde yaşadıkları deneyimleri, çalışan ve yöneticilerden aldıkları geribildirimleri, bu programın kurumsal ve bireysel performansta yarattığı katma değeri paylaşan Hanife Çelik, Akbank gibi çalışan sayısı binlerle ifade edilen ve dağınık lokasyonlarda faaliyet gösteren şirketlerde yetenek yönetimi uygulamalarının başarıyla nasıl yönetileceğine dair bilgiler aktardı.
Deloitte İnsan Kaynakları Sorumlu Ortağı Özlem Gören Güçdemir ‘Yetenek için çekici uygulamalar’ başlıklı sunumu paylaşan isim oldu. Çalışan Bağlılığı Anketi’nden çıkan sonuçların ve Deloitte değerlerinin yetenek yönetimi uygulamalarında kendileri için çıkış noktası olduğunu ifade eden Güçdemir konuşmasında özellikle ‘değer’ konusuna değindi. Deloitte olarak yetenekleri geliştirmek ve onları için en doğru kariyer haritası oluşturmak için gerçekleştirdikleri projelerden ve uygulamalardan bahseden Özlem Gören Güçdemir Deloitte Eğitim Vakfı ve Özyeğin Üniversitesi’nin işbirliği ile kurulan Deloitte Liderlik Enstitüsü’nü yetenek yönetimi ve liderlik eğitimi için bir referans haline getirmeyi hedeflediklerini ifade etti. Güçdemir, konuşmasında ayrıca yetenekler için çekici Deloitte uygulamalarından Hoteling uygulaması, Liderlik Gelişim Programı ve Global Mobilite Programı’nın detaylarını da katılımcılarla paylaştı.
Zirvede söz alan DuruGönen Profesyonel Gelişim'den Danışman & Eğitmen Elif Duru Gönen ve TELPA İK Direktörü ve İcra Kurulu Üyesi Selin Deniz Şimşek ‘İşe uyumun ötesinde! Yetenek yönetiminde, yenilikçi onboarding programları’ konusunu irdeleyen isimler oldu. Etkili onboarding programlarının gerek çalışanların gerekse kurumların başarılarını olumlu yönde etkilediğini ifade eden Gönen ve Şimşek, onboarding programının oryantasyon veya departman sunumu değil, işe uyumun ötesi ve yeteneğin kültüre uyumu, ilişki ağını kurması ve duygusal bağ oluşturması için en önemli araç olduğunu altını çizdiler. Elif Duru Gönen özellikle yeni nesile yönelik yaratıcı araçlar ve uygulamalarla onboarding programını nasıl tasarlamaları gerektiği konusunda katılımcılara örnekler sundu ve Selin Deniz Şimşek ile TELPA’nın ‘Sevmeden Olmaz’ sloganı ile her kuşaktan çalışanı için geliştirdiği onboarding programının detaylarını paylaştı.
Zirvede söz alan Prof. Dr. Acar Baltaş “Sahte Yetenekler” başlığı altındaki konuşmasıyla Yetenek Yönetimi’ne farklı bir bakış açısı getirdi. Konuşmasına “yetenek yönetiminde nerelerde yanılıyoruz?” sorusuyla başlayan Baltaş, bu yanılgıları göz boyayıcı özelliklere aldanmak, baskı altında ortaya çıkan özellikleri ölçememek, başarı için seçilen yolun uygunsuzluğunu görememek olarak üç başlık halinde katılımcılarla paylaştı. Acar Baltaş, çalışanların göz boyayıcı özelliklerine aldanmamak için kişilik özelliklerini dikkate alarak bir yönetim anlayışı içinde olması gerektiğini vurgularken, özellikle baskı altında ortaya çıkan kişilik özelliklerinin yetenek yönetiminde ayrı bir önemi olduğunu vurguladı. Acar Baltaş, göz boyayıcı özelliklere aldanmamak için, birçok psikometrik test kullanılabilecekken, baskı altında ortaya çıkan kişilik özelliklerinin ölçümlenmesinin sadece Hogan Assessment System’in geliştirdiği HDS testiyle mümkün olduğunu belirtti. Baltaş, başarı için seçilen yolun uygunsuzluğunu, yurtdışında hedeflerine ulaşmak, kredi notunu yükseltmek gibi nedenlerden dolayı yolsuzluk yapan itibarı yüksek birçok banka ve ilaç firmasının örnekleri üzerinden anlattı.
Schneider Electric Türkiye ve Orta Asya İK ve İç İletişim Direktörü Aylin Olsun ‘Yetenek yönetiminde yeni odak... Kadın liderler’ başlıklı sunumuyla zirvede söz alan isimlerden biriydi. Sürekli değişen bir dünyada nüfusun yarısını oluşturan kadınların göz ardı edildiği bir iş dünyasının başarısının mümkün olmadığını ifade ederek söze başlayan Olsun, sadece erkeklerden oluşan bir toplumun hem yeterince renkli olmadığını hem de pazarın gerçeklerini yansıtmadığına vurgu yaptı. Özellikle yeni nesil yönetim ile birlikte liderlik profilinin de değiştiğini ve farklılığın ön plana çıktığını ifade eden Aylin Olsun son yıllarda iş dünyasında çokça dillendirilen ama uygulamada pek de beklenenin gerçekleşmediği pozitif ayrımcılık konusunun şirketler için bir imaj çalışmasından ibaret olmadığına dikkat çekti. Konuşmasında kadın liderlerin iş yaşamında yarattığı katma değer ve pozitif etkilerden bahseden Olsun, bir kadın lider olarak kendi hikayesinden, Schneider Electric’ten ve yetenek yönetiminde segmente edilmiş işe alım ve gelişim planlarından örnekler sundu.
DBE Davranış Bilimleri Enstitüsü Kurumsal Gelişim Merkezi Yöneticisi Ayşegül Horozoğlu Enkavi ‘Yetenekleri keşfedin, geleceği yönlendirin!’ başlıklı sunumu zirvede söz alan isimlerden biri oldu. İyi bir yöneticinin yetenekleri bulma ve yönetme yetkinliğinin günümüz iş dünyası için olmazsa olmaz olduğunu belirten Enkavi geleceği planlarken çalışanların yeteneklerini belirleyen faktörlerin nasıl potansiyele dönüştürülebileceğini ve bu faktörleri DBE yöntemleri ile nasıl belirlenebileceğini anlattı. Takım potansiyelinin üyelerin bireysel yeteneklerini değerlendirerek nasıl belirlenebileceğine değinen Ayşegül Horozoğlu Enkavi bu çalışmayla bireylerin nasıl ideal role ve potansiyel yıldıza dönüştürülebileceğini vurguladı.
‘2023 liderleri ile geleceğe’ konulu sunumu katılımcılarla paylaşan isim LC Waikiki Eğitim ve Geliştirme Müdürü Nilüfer Bozkurt oldu. Bozkurt sunumunda, LC Waikiki’nin amiral gemileri olarak nitelendirdikleri A+ ve A mağazalarının yöneticileri için hazırladıkları yetkinlik geliştirme programının detaylarını aktardı. LC Waikiki’nin Talent Grid’lerine de değinen Nilüfer Bozkurt bu grid’lerden de yola çıkarak ‘2023 Liderleri Gelişim Programı’nı hayata geçirdiklerini belirtirken buradaki amaçlarını şöyle özetledi: ‘Mağaza Yöneticilerimizin potansiyellerini ortaya çıkararak şirket merkezinin ihtiyaç duyacağı pozisyonlara uzman ve yönetici yetiştirmek…’ Bu programa dair detayları katılımcılarla paylaşan Bozkurt bu programın içeriğini oluştururken Koç Üniversitesi’nin de akademik desteğini aldıklarını sözlerine ekledi.
Zirvede söz alan isimlerden Unilever TUII Bölgesinden Sorumlu Service Delivery Manager’ı Melike Goralı ve Accenture Namet&Rub ve Güney Asya Bölgesi Yöneticisi Neslihan Yalçın ‘Accenture İnsan Kaynakları Outsourcing Modeli ve Unilever Projesi’nde Uygulanması’ konusunu paylaştılar. Outsourcing modelinin İK süreçlerine ve yetenek yönetimine kattığı değeri Unilever – Accenture işbirliği ekseninde anlatan Goralı ve Yalçın İK trendlerine değinirken İK destek hizmetlerinin bütünsel İK stratejilerine sunduğu desteği örneklerle anlattılar. Unilever'in tüm global operasyonel İK süreçlerini Accenture’a outsource ederek sağladığı faydaya vurgu yapan konuşmacılar Peopleink Hizmet Modeli’nin detaylarını da aktardılar.
‘Mercedes’te yetenek yönetimi: Nasıl Keşfediyoruz? Nasıl Geliştiriyoruz?’ başlıklı sunumuyla zirvede söz alan isim Mercedes-Benz Türk İşe Alım, Eğitim ve Personel Geliştirme Süreçlerinden Sorumlu Kısım Müdürü Mehmet Emin Güney oldu. Güney, değerlendirme merkezi uygulamasıyla uzun dönem staj programına yerleştirme ile başlayan Mercedes Yetenek Yönetimi’nin alamet-i farikası haline gelen Mercedes PEP projesinin detaylarını aktardı. Mercedes-Benz Türk CAReer Talent programı üzerine de konuşan Mehmet Emin Güney eğitim süreçlerine, Gelişim Merkezi uygulamalarına ve KFF Proje-Star Çalışanlar uygulamalarına dair bilgiler de paylaştı.
Zirvenin kapanış oturumunu ARVis Institute Başkan ve CEO’su Terina Allen ‘Yedekleme yönetimi programlarına stratejik olarak liderlik edin’ başlıklı konuşmasıyla yaptı. Liderlerin insan sermayesi çalışmalarına liderlik etme konusunda kendi güçlerine sahip olmaları gerektiğine değinen Allen İK süreçlerinin bütünsel organizasyonel stratejiyle birlikte yürütülmesi gerektiğinin altını çizdi. Liderlerin değişimi etkilemek için kendi iç güçlerine sahip olmasına yardımcı olabilecek stratejilere değinen Terina Allen, liderliğin ve yedekleme sürecinin yetenek yönetiminin olmazsa olmaz’ları olduğunun altını çizdi. Liderlik, yetenek yönetimi ve yedekleme süreçlerine dair araştırma sonuçları paylaşan Allen katılımcılara organizasyonlarında hayata geçirebilecekleri yedekleme modelleri ve yetenek yönetimi uygulamaları anlattı.