Tam Finans’ın “Mutlu Çalışanları” ile yüksek çalışan memnuniyeti ve net tavsiye skorlar

AR-GE merkezi olan ilk ve tek faktoring şirketi oldukları için kendilerini sadece finans değil, aynı zaman bir Finansal Teknoloji, Fintech şirketi olarak da konumlandıran Tam Finans’ta hayata geçirilen ThankTok uygulamasının ya da “saçma sapan işler” mail gruplarının ayrıntılarını merak edenler için sorularımızı İnsan Kaynakları Koordinatörü Gülçe Okan’a yönelttik. İlerleyen satırlarda hem 2021’de imza atılan kilometre taşı niteliğindeki uygulamaları hem de bundan sonraki öncelikli hedefleri bulabilirsiniz.

Öncelikle bize Tam Finans İK yapılanması hakkında kısaca bilgi verir misiniz? Kaç kişilik bir ekiple, kaç kişilik bir çalışan grubu için hizmet üretiyorsunuz? Nasıl bir yapınız var?

Tam Finans İK’da konularında uzman 6 arkadaşımızla 670 kişilik bir ekibe hizmet sunuyoruz. Çevik bir çalışma metodu ile çalışmakta olan Tam Finans İK’sı İşe Alım ve Kariyer, Ücretlendirme ve Bordro, Performans ve Yetenek Yönetimi, Organizasyonel Gelişim, Çalışan İlişkileri konularında destek veriyor.

Geriye dönüp baktığınızda 2021’de imza attığınız kilometre taşı niteliğindeki uygulamalarınız neler oldu?

Biz Tam Finans olarak, güçlü mali yapımız, teknolojiyi takip eden yenilikçi yaklaşımımızla AR-GE merkezi olan ilk ve tek faktoring şirketiyiz. Bu yüzden kendimizi sadece finans şirketi olarak değil, aynı zaman bir Finansal Teknoloji, Fintech şirketi olarak konumlandırıyoruz.

2021 yılında “önce sağlık” ilkesinden vazgeçmeden hayata geçirdiğimiz tüm projelerimizle sektörde kendimizden bir hayli söz ettirdik. Ekip arkadaşlarımızın hem mesleki hem de kişisel gelişimlerini aksatmadan, birbirleriyle iletişimlerinin güçlenmesi ve motivasyonlarının en üst düzeyde tutulması amacıyla geliştirdiğimiz projelerimizin ekiplerde yarattığı enerjiyi ve sinerjiyi görmek bizi ayrıca mutlu etti.

İçinde olduğumuz pandemiye rağmen 2021 yılında da işe alımlarımıza hız kesmeden devam ettik. Özellikle yeni mezun arkadaşlarımıza yarattığımız iş fırsatları bizi çok mutlu etti. Bu yıl da 11 yöneticimizi kendi ekiplerimizin içinden çıkarmanın mutluluğunu yaşadık. Sabancı Üniversitesi ile İK Analitiği üzerine bir Ar-Ge çalışması başlattık. Genel Müdürlük ekiplerimizde uzaktan çalışma / Hibrit çalışma modellerini çalışma hayatımıza entegre ettik.

Açık iletişim değeri bizler için çok büyük bir öneme sahip. Buradan elde ettiğimiz değerleri, fikirleri çalışma hayatına eklemek İnsan Kaynakları olarak önceliklerimizden biri. Bu nedenle bu yıl diğer yıllardan farklı olarak Çalışan Memnuniyet Anketlerimizi çeyrek dönemlerde yapmaya başladık ve Çalışan Meclislerimizi oluşturduk.

Bir yandan da İnsan Kaynakları stratejilerinin çalışanların geneline uygulanmasının ötesinde, her birinin kişisel motivatörlerine göre dizayn edilmesi motivasyonuyla süreçlerimizi geliştirdik.

Tüm çalışanlarımıza, Beni Ne Motive Eder Anketi uyguladık. Her bir ekip yöneticimizle, kendi ekibinin sonuçlarını paylaştık. Beni Ne Motive Eder gelişim programıyla da yöneticilerimizin çalışanlarına kendi güdü ve motivleri doğrultusunda nasıl geri bildirim vermeleri gerektiğine, çalışanlarının kalıcılığını artırmak için nelere dikkat etmeleri gerektiğine dair yön verdik.

2022 ajandanızın öncelikli maddeleri neler?

Pandeminin getirdiği yeni çalışma düzenine şirketler olarak adapte olmaya çalışıyoruz. Daha önce deneyimlemediğimiz bir durum olduğu için çalışanlarımızın sürekli nabzını tutarak, daha iyi neler olabileceğinin adını koyup, süreç içinde öğreniyoruz.

2021’deki öğrenimlerimize ilaveten bu yıl iş/özel yaşam dengesini nasıl daha optimal bir hale getirebileceğimize, çalışanlarımızın hem mutlu hem daha verimli hale gelmesi için nasıl OKR’lar belirleyeceğimize, İK Analitiği ile çalışanlarımızın ihtiyaçlarını önden nasıl tespit edip, buna dair aksiyonlar alabileceğimize ve belirsizlik ortamlarında öğrenme çevikliğimizi nasıl geliştirebileceğimize odaklanacağız.

Liderlik gelişimindeki önceliğimiz ise Değer Bilen Liderlik yaklaşımı olacak.

“Mutlu Çalışan” mottosuyla hareket eden bir şirket olduğunuzu biliyoruz. Çalışanların ve takımların motivasyonunu yüksek tutmak için yaptığınız çalışmalar var mı?

Tam Finans olarak her zaman başarının “Mutlu Çalışanlar”la elde edileceğine inandık. Bu kapsamdaki ilk projemiz LEAP Çalışan Destek Programı olmuştu.

Sunduğumuz bu programla, en kıymetli varlığımız olan çalışanlarımızın özellikle başa çıkmakta zorlanabilecekleri konularda 7/24 yanlarında olacak bir destek vermek istedik ve her alanda konusunun uzmanları tarafından telefonla ve gerekli olması halinde yüz yüze destek almalarını sağladık.

Bu uzun yolculuk sırasında sosyologlarla çalışarak çalışanlarımızın beklentilerini daha iyi anlamaya çalıştık ve onları dinledik. Bugün geldiğimiz noktada çalışanlarımızın yaptıkları işi ve çalışma yaşamına dair seslerini, fikirlerini veya eleştirilerini daha rahat ve özgürce dile getirebilmeleri için çeşitli gelişim komitelerimiz, çalışan meclislerimiz var.

Bir yandan “başarı hikayelerimizi” paylaşarak birbirimizi takdir ettiğimiz, bir yandan da uygulamada iyi gitmeyen herhangi bir konuyu dile getirebileceğimiz “saçma sapan işler” mail gruplarıyla, çalışanlarımızın sürekli seslerini duyabilecekleri bir ortam yaratıyoruz.

Başarının zamanında takdiri ve teşekkür kültürünün güçlenmesi için 2021 yılında “ThankTok” uygulamasını ve “Tam Liderler Kulübü” gelişim programını faaliyete geçirdik.

Sahada ise MT gelişim sürecini şeffaf olarak ilerletiyoruz. Uzun yıllardır koçluk sistemimizi uyguluyoruz. Bunların sonucunda 2021 yılında çalışan memnuniyeti seviyemizi yüzde 85, net tavsiye skorumuzu yüzde 60 seviyelerinde gördük.
 

DERGİ

HRdergi Temmuz - Ağustos sayısı çıktı! İyi okumalar...

SATIN AL Temmuz - Ağustos 2024