Posco Assan, “Daha Parlak Bir Gelecek” için çalışıyor

10 yıllık genç bir şirket ama bugün Türkiye’nin en büyük 88’inci sanayi kuruluşu unvanına sahip... Uluslararası İş Güvenliği Ödülleri değerlendirmesinde, ülkemizde metal sektöründe ödül alan tek şirket... Metal sektöründe bir ilki gerçekleştirerek 25 kadın operatörü bünyesine katan bir kuruluş... Bunlar, Posco Assan konusundaki kısa bilgiler. İnsan Kaynakları konusundaki çalışmalarının ayrıntıları ise “Şirketimizi geleceğe taşıyacak İK vizyonumuzu hayata geçirirken yaptığımız tüm çalışmaları Daha Parlak Bir Gelecek işveren markamız altında konumlandırıyoruz” diyen Posco Assan TST CAO (İş Destek Birimleri Genel Müdür Yardımcısı) Ufuk Özdemir ile yaptığımız söyleşide...

Öncelikle bize Posco Assan İK yapılanması hakkında bilgi verir misiniz? Nasıl bir yapınız var, kaç kişilik bir ekipsiniz? Kaç kişilik bir çalışan nüfusuna hizmet üretiyorsunuz?

Posco Assan olarak işlerin süreç bazlı yönetildiği çevik bir İnsan Kaynakları modelini benimsiyoruz. İnsan Kaynakları ekibimiz 600’ü aşkın çalışanımızın süreçlerini yönetiyor ve liderlerimize danışman olarak hizmet veriyor. “Tek İK” mottosuyla çalışan ve Destek Hizmetler ve İç İletişim de dâhil 13 kişilik bir İnsan Kaynakları ekibimiz var. Bununla birlikte İnsan Kaynakları bünyesinde İş Sağlığı ve Güvenliği alanında 7/24 fabrikamızda görev yapan 14 kişilik teknik bir ekibimiz de bulunuyor.

İnsan Kaynakları departmanı olarak yakın zamanda imza attığınız ve özellikle verimli sonuçlar aldığınız belli başlı uygulamalar neler oldu?

10 yıllık genç bir şirketiz. Türkiye’nin ilk ve tek paslanmaz çelik üreticisi olan Posco Assan, öncelikle ülkemizin paslanmaz çelik ihtiyacını karşılamak ve ithalata dayalı olan bir sektörü, yerli üretim ile ihracat yapar hale getirmek amacıyla kuruldu. Paslanmaz çelik üretiminin ülkemiz için yeni bir sektör olması ve üretim için gerekli bilgi birikiminin ülkemizde olmaması; İnsan Kaynakları yönetimi açısından da zorlu ve yoğun bir süreç geçirilmesini kaçınılmaz hale getirdi. Kısa sürede Türkiye’nin en büyük 88’inci sanayi kuruluşu olan şirketimizde, genç yeteneklerin bünyemize kazandırılarak gelişimlerinin sağlanması ülkemizde paslanmaz çelik özelinde know-how oluşturulması açısından en önemli odağımız haline geldi.

İnsan Kaynakları ekibimizle her sene kısa, orta ve uzun vadeli planlarımızı tasarladığımız çalıştaylar yapıyor ve İnsan Kaynakları stratejilerimizi düzenli olarak gözden geçiriyoruz. Bu sayede sürekli olarak kendimizi yeniliyor ve şirketimizin ihtiyaçlarına uygun projeleri hayata geçiriyoruz. Geçtiğimiz yıllarda uygulamaya aldığımız “Sağlıklı Yarınlar” inisiyatifimiz kapsamında hem ofis hem de saha çalışanlarımız için well-being alanında yenilikçi ve etkili projeleri gerçekleştirdik. Pandemi sürecinde de bu uygulamaların etkilerini yakından görme şansını yakalarken, yeni uygulamaları da kısa sürede devreye aldık.

Pandemi döneminde şirketimiz bünyesindeki yazılım mühendisle- rimizin geliştirdiği ve çok sayıda iş ortağımızın da kullanımına sunduğumuz “Sağlıklı Yarınlar” mobil aplikasyonumuz ile fark yarattığımızı düşünüyorum. Mobil uygulama sayesinde çalışanlarımızın ve ailelerinin sağlık durumlarını anlık kontrol edebiliyor, eş zamanlı olarak tüm yöneticileri bilgilendiriyor ve sağlık ekibimiz filyasyon takibini de etkin bir biçimde yapabiliyor. 

Son dönemde gelişen çalışan beklentileri doğrultusunda anlık ödüllendirmenin de öne çıktığını görüyoruz. Posco Assan olarak biz de hem ofis hem de saha çalışanlarımızın ödüllendirilmesi için yenilikçi uygulamaları hayata geçirdik. Yöneticilerin çalışanlarını anlık olarak ödüllendirebileceği “Paslanmaz Başarılar” isimli ödüllendirme sistemimizi mobil aplikasyonumuz üzerine de taşıyarak hibrit bir takdir ödüllendirme sistemini canlıya aldık.

Ayrıca son yıllarda “İş’te Eşitiz” uygulamalarımızı hayata geçirerek; ağır sanayi işkolunda kadın istihdamının artırılmasına yönelik öncü bir uygulamaya imza attık. Metal sektöründe bir ilki gerçekleştirerek 25 kadın operatörü bünyemize kattık ve gelişimlerini destekledik. 25 tonluk tavan vincini kullanmaktan merdane taşlamaya çok farklı alanlarda üretim sahamızda kadın operatörlerimizi görüyoruz. Bu, çok tehlikeli sınıfta yer alan metal sektörü için kadın istihdamının önünü açan yenilikçi bir uygulama olarak gösteriliyor. Biz de kadın operatörlerimizin ve tüm kadın çalışanlarımızın iş hayatında önlerine çıkabilecek engelleri kaldırabilmek ve eşit fırsatlar sunabilmek adına Kadınlar Liderler Komitesi de dâhil olarak üzere “İş’te Eşitiz” inisiyatifimiz kapsamında birçok uygulamayı hayata geçirdik.

Bununla birlikte, yeni mezun gençlere fırsat verebilmek ve genç yetenekleri şirketimize kazandırmak amacıyla “Talent Factory Genç Yetenek” İşe Alım Programımızı düzenli olarak gerçekleştiriyoruz. Bir yandan yeni mezunlara uluslararası bir çalışma ortamında iş deneyimi fırsatı sunarken, bir yandan da şirketimiz bünyesinde geleceğin uzmanlarını ve yöneticilerini hazırlıyoruz.

Şirketimizi geleceğe taşıyacak İnsan Kaynakları vizyonumuzu hayata geçirirken tüm yaptığımız çalışmaları “Daha Bir Parlak Bir Gelecek” işveren markamız altında konumlandırıyor ve iletişimini gerçekleştiriyoruz.

Bundan sonra ajandanızdaki öncelikli konu başlıkları neler olacak?

Metal sektöründe faaliyet gösteren bir sanayi şirketi olarak her zaman ilk önceliğimiz İş Sağlığı ve Güvenliği... Hayata geçirdiğimiz yenilikçi ve teknolojik uygulamalar sayesinde elde ettiğimiz 500 gün üzerinde iş kazasızlık başarısı ile metal sektöründe Türkiye’nin en iyileri arasında yer aldık.

Bununla birlikte British Safety Council tarafından bu yıl 63’üncüsü düzenlenen Uluslararası İş Güvenliği Ödülleri (International Safety Awards) değerlendirmesinde, 2021 yılında ülkemizde metal sektöründe ödül alan tek şirket olmanın da mutluluğunu ve haklı gururunu yaşıyoruz. Bundan sonra da elde ettiğimiz başarıları sürdürülebilir hale getirerek İSG konusunda dünyanın en iyi uygulamaları arasında yer almayı hedefliyoruz.

İnsan Kaynakları alanında da son yıllarda çalışmalarına başladığımız “Eşsiz Çalışan Deneyimi” vizyonumuza hizmet edecek yenilikçi uygulamalara ve İnsan Kaynakları analitiği projelerine öncelik vereceğiz.

Bu çalışmalarımızın ilk sonuçlarını da Uluslararası Talent Board ödüllerinde “Aday Deneyimi” alanında elde ettiğimiz başarıyla gördük. Önümüzdeki dönemde de çalışan deneyimi ve İK analitiği konularının şirket yönetimleri ve dolayısıyla İnsan Kaynakları yöneticilerinin gündeminde daha da fazla yer alacağını düşünüyorum.

Biraz da gelecek öngörülerinizi almak isteriz: Bundan sonra, insan yönetimi konusunda hangi kavramların daha çok öne çıkacağını düşünüyor, bunlara nasıl hazırlanmak gerektiğini öneriyorsunuz?

Dijitalleşme, çalışan esenliği (well-being) ve hibrit çalışma modelleri pandemi öncesinde de İnsan Kaynakları yöneticilerinin hep gündemindeydi. Şirketimiz açısından da pandemi sürecinin İnsan Kaynakları'nın geleceği konusundaki öngörülerimizi ve planlarımızı çok da etkilemediğini belirtmek isterim. Ancak, özellikle yöneticilerin gözünde soru işareti yaratan bu tarz yenilikçi uygulamaların mümkün olabileceğini gösterdi ve birçok alanda dönüşümü hızlandırdı. Pandemi bize bu uygulamaların ne kadar da gerekli olduğunu ve aslında hayata geçirmenin çok da zor olmadığını bir kez daha gösterdi.

Posco Assan İnsan Kaynakları ekibi olarak biz de gelecek planlarımızda olan konuların uygulanabilirliğini görme fırsatı bulduk. Bir yandan da liderlerin ve çalışanların da sürece çok daha çabuk adapte olabildiğini yaşayarak öğrendik. 

Son olarak, gönüllülük çalışmalarınızdan da söz eder misiniz?

Posco Assan olarak 2016 yılından bu yana her ay gönüllülük aktivitesi adı ile düzenlediğimiz sosyal sorumluluk faaliyetlerimiz mevcut. Çalışanlarımızın bizzat yetenekleri ve katılımlarıyla gerçekleştirdiğimiz gönüllülük aktivitelerinde ihtiyaç sahibi okullardan devlet koruması altındaki yurtlara, çevre faaliyetlerinden hayvanların korunması ile ilgili faaliyetlere çok farklı alanlarda projeler gerçekleştiriyoruz.

Pandemi döneminde de farklı alanlarda sosyal sorumluluk çalışmalarımıza devam ettik. İlgi alanımızı bu süreçte değiştirerek, daha çok sağlık çalışanlarına ve yakın çevremizde yaşayan komşularımızın pandemi ile olan mücadelelerine ağırlık verdik.

“PROFESYONEL İŞ HAYATIMA BAŞLADIĞIMDA,
HRDERGİ’NİN DE İLK YILLARIYDI”


Özdemir ile söyleşimiz sırasında, bu sayıyla birlikte 25’inci yaşını kutlayan HRdergi için neler düşündüğü-nü de sormamak olmazdı. İşte yanıtı:

“Profesyonel iş hayatıma başladığım günlerde HRdergi de ilk yıllarını yaşıyordu. Geçtiğimiz 20 yılı aşkın sürede HRdergi’nin benim ve çalıştığım İnsan Kaynakları ekiplerinin gelişimine, bilginin paylaşılmasına ve iyi örneklerin çoğalmasına çok önemli katkılar sağladığını düşünüyorum. HRdergi’nin bugünlere gelmesinde emeği olan tüm arkadaşları tebrik ediyor, başarı dolu nice 25 seneler diliyorum”.

Bizde içerik bol, seni düzenli olarak bilgilendirmemizi ister misin? :)