Planlama eksikliği pandemi mücadelenize yardımcı oldu mu?

Sapiens'in yazarı Prof Yuval Noah Harari, görev aldığı üniversitede uzun yıllar dersleri çevrimiçi hale getirmeye çalıştığını ama bunu pek de başaramadığını ifade ediyor. Ancak pandemi vurduğunda, tüm dersleri birkaç hafta içinde çevrimiçi hale getirdiklerini altını çiziyor. Yıllarca uğraştığı şeyin birkaç hafta içinde plansız bir şekilde halledilmesine şaşırdığını da ekliyor.
Bu, şu soruyu gündeme getiriyor: Planlama, üniversitesinin başarılı bir şekilde değişmesini engelledi mi ve pandemi ile mücadelede planlama eksikliği aslında işleri ilerletmeye yardımcı oldu mu? Planlama eksikliğine rağmen (veya bu nedenle) sizin şirketinizde de pandemiye karşı başarılı bir mücadele verildi mi?
Pandemi mücadelesi nasıl ortaya çıktı?
Pandemi vurduğunda ayrıntılı planlama için zaman yoktu. Şirketler, o anda ne yapacaklarını bulmak için haftalık hatta günlük toplantılar yaptı. Bu toplantılarda, kritik bir sorunu tespit etmeye uğraştılar ve birisine ne yapılması gerektiğine karar verme görevi verildi - çoğu zaman birisi ön cepheye çok yakındı.
Örneğin, çok lokasyonlu bir şirket el yıkama istasyonları kurmak, sosyal mesafeyi ayarlamak, pleksiglas ekranlar koymak ve maske almak zorunda kalsaydı, merkezden her şeyi organize etme imkanı sınırlı olurdu. Merkez ofis, her yere neyin önemli olduğunu bildirecek, ellerinden geldiğince onlara yardım edecek, aksi takdirde bunun gerçekleşmesini onlara bırakacaktı.
Bu karmaşık, plansız yaklaşımın bir adı var: çevik yönetim
Planlamaya karşı çeviklik
Yapılacak en mantıklı şey gibi görünen planlamada iki sorunla karşılaşabilir. Biri pratiklik… Çoğu zaman pek çok bilinmeyen vardır. Örneğin, birçok farklı yerde sosyal mesafenin nasıl kurulacağına dair belirli planlar yapmak, merkezi bir görev gücü için zor bir görev olacaktır. Her konum için ayrıntılı bilgi almaları, hangi ortak noktaların bulunduğunu görmeleri, en etkili alternatifleri incelemeleri, bütçe için mücadele etmeleri vb. Pilotluk yapmaları bile bir yıl alabilir.
Diğer sorun ise organizasyonel süreç yönetimi... Planlama, insanlara kendi gündemlerini ilerletmek için inisiyatif kullanmanın yollarını arama fırsatı yaratır. Planlama, işlerin yapılmasını sağlayan bir süreç olduğu kadar organizasyonel bir manevra alanı da olabilir.
Pandemi sürecinde çevik olmak zorunda kaldık.
Problem çözmenin çoğu bireysel birimlere bırakıldı. Birimler, işler ilerledikçe yinelenirdi. Birbirlerinden öğrenecek ve merkez ofis öğrendiklerini paylaşacaktı. Sürekli uyum sağlarlardı. Ancak, örneğin, Tulsa'daki belirli bir depoda sosyal mesafe ile uğraşmanın zorluğu, yerel yöneticinin anlaması, merkezi bir planlamacının tüm çeşitli konumlar için ayrıntılı bir yanıt oluşturmasından çok daha kolaydır.
Yerel yaklaşımda görünen verimsizlikler de var. Herkes en iyi uygulamayı bulamayacak. Farklı insanlar aynı sorunu çözmeye çalıştıkça çoğaltma olacaktır. Satın alma optimize edilmemiş olabilir. Avantajı, bu yaklaşımın inanılmaz derecede hızlı olmasıdır.
Paket servisler
Kimse planlamayı ortadan kaldırmak istemez, ancak pandemiden çıkarılan ders, planlamanın bazen başarıya engel olabileceğidir. Pandemi, acil durumları tek tek ele alarak ve cepheye yakın insanlara mümkün olduğunca fazla özgürlük tanıyarak hızlı ve etkili bir şekilde hareket edebileceğimizi gösterdi.
Bir yönetici olarak, belirli bir durum için ne kadar planlamanın uygun olduğunu belirleme ve pandemiye karşı verdiğimiz mücadeleden çıkarılacak dersleri gelecekteki projelere uygulayıp uygulayamayacağınıza karar verme beceriniz olacaktır.
David Creelman