Lojistik Yönetimi’nde geleneksel buluşma gerçekleşti
Ana sponsorluğu Ekol Lojistik, resmi sponsorluğu ise Arkas Lojistik, Exel Lojistik, Xerox ve Prometheus Danışmanlık tarafından yapılan, Dünya Gazetesi ve Kargo Haber Dergisi’nin Basın Sponsoru olarak destek verdiği V. Lojistik Yönetimi Zirvesi’nin başkanlığını Arkas Lojistik Genel Müdürü Atilla Yıldıztekin yaparken; açılış konuşması, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Ekol Lojistik CEO’su Mehmet Nalbantoğlu tarafından gerçekleştirildi.
Ulaştırma Bakanı Yıldırım; özellikle yüzde 83 seviyesine ulaşan karayolu taşımacılığının yerine deniz ve demiryolu kullanımının desteklenmesi gerektiğine işaret ederken; katılımcıları lojistik sektörünün tarihçesi hakkında keyifli bir yolculuğa çıkaran Nalbantoğlu da sektörün bugün geldiği nokta ve geleceği hakkındaki fikirlerini katılımcılar ile paylaştı.
Kamu ve özel sektör işbirliğinin önemi
Açılış konuşmalarının ardından sunum yapan ilk isim Westminster Üniversitesi’nden Prof. Micheal Browne oldu. Konuşmasında, kamu ve özel sektör işbirliğinin önemine dikkat çeken Browne, bu işbirliği sayesinde çevresel hedeflerin yerine getirilebileceğini, ekonomik etkinlik ve rekabet avantajı kazanılabileceğini belirtti. Lojistik karar alma süreçlerinde kamu sektörünün rolünün çok büyük olduğuna ve kamu sektörünün kararlarının lojistik maliyetlerinde önemli etkisi olduğuna dikkat çeken Browne, sunumunu örneklerle de destekledi.
Vestel örneği
Zirvede Browne’un ardından konuşma yapan Vestel Dayanıklı Tüketim Malları Pazarlama Genel Müdürü Dr. Levent Hatay, öncelikle Zorlu ve Vestel Grubu hakkında genel bilgi verdikten sonra, Vestel Pazarlama olarak manugistics (nakliye optimizasyon sistemi) kullandıklarını belirtti. Sistemin hedeflerini; “ortaya çıkabilecek kompleks nakliye problemlerine esnek çözümler geliştirebilecek hızlı bir sevkiyat yöntemi sağlaması, diğer sistemlere doğru ve zamanında bilgi aktarabilmesi, manuel proseslerde azalmaya giderek daha verimli personel kullanımı sağlaması, zamanında teslimatta daha yüksek performans sağlaması ve nakliye maliyetlerini düşürebilen bir sistem yaratmak” şeklinde sıralayan Hatay, bu konuyla ilgili rakamsal bilgiler de sunduktan sonra birbirine rakip ürünlerin aynı lojistik hattıyla taşınabileceğine dikkat çekti.
Tedarik zincirinde dış kaynak kullanımı
V. Lojistik Zirvesi’nde yer alan paralel oturumlardan ilkine, DanoneSa Tikveşli Süt Ürünleri Endüstri ve Tedarik Zinciri Direktörü Stephane Couste konuşmacı olarak katıldı. Couste, lojistik yönetiminde İnsan Kaynakları departmanlarına düşen görevlerden söz ederek; insan kaynağının planlanmasının önemine dikkat çekti.
Zirvedeki bir diğer paralel oturum ise, Koç Üniversitesi İşletme Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Barış Tan tarafından gerçekleştirildi. Konu başlığı; “Tedarik Zinciri Yönetiminde Üretim ve Dış Kaynak Kullanım Stratejileri” olan Tan; küçük üreticiler arasındaki işbirliğinin maliyet, temrin ve esneklikte rekabet üstünlüğü sağladığını, işbirliği olmadığı durumlara göre bu işbirliğinin ciddi oranlarda ek kar sağlayabileceğini, işbirliğine giren üreticilerin gelen siparişleri en iyi şekilde paylaşmalarını sağlayacak merkezi olmayan ekonomik tasarımların mümkün olduğunu, rekabetin şirketler arasında değil tedarik zincirleri arasında olduğunu belirtti. Tan; tedarik zincirleri arasındaki rekabette üreticiler arasındaki ve üreticilerle dış kaynak / alt yükleniciler arasındaki işbirliği koşullarını belirleyen sözleşmeler ve ekonomik tasarımlar ile öne geçmenin mümkün olduğunu da dile getirdi.
Değer zincirini tamamlamak
Zirvenin konuşmacılarından biri de Gillette Bölgesel Tedarik Zinciri Yönetimi Direktörü Eduardo Javier Adame de Hoyos oldu. “Değer Zincirini Tamamlamak” başlığıyla bir sunum yapan ve Gillette’teki uygulamaları katılımcılar ile paylaşan Eduardo Javier Adame de Hoyos, entegre ve değer zinciri yaratan bir organizasyonun yararlarını; “değer zinciri süreçlerini daha iyi anlayabilmek, daha hızlı ve iyi iletişim, müşterinin tedarik zinciri içerisindeki süreçleri koordinasyonlu olarak anlayabilmek ve müşteri, ticari operasyonlar ve tüm ilgili değer zincirine tek bir ses olarak yanıt vermek” şeklinde sıraladı.
Türkiye’de lojistik
Unilever Türkiye Lojistik Müdürü Nevil Gökgöz Sindel de zirvenin konuşmacıları arasında yer alıyordu. “Türkiye’de Lojistik” başlıklı bir sunum yapan Sindel; sunumunda Türkiye’de hızlı tüketim mallarının lojistiği hakkında genel bilgi verdikten sonra ECR Derneği’nin çalışmalarını katılımcılara aktardı. Servis ve maliyet için işbirliğine dayalı ilişkilerin şart olduğuna dikkat çeken Sindel, palet standardizasyonunun da tüm sistem için çok önemli bir faktör olduğunu belirtti. Becerilerin geliştirilmesinin hala çok önemli bir konu olarak varlığını koruduğunu dile getiren Sindel, Doğu Anadolu’nun da Türkiye’nin bir parçası olduğunu unutmamak gerektiğini aktardı.
Yenilikçi perakende lojistiği yönetimi ve Metro Grup örneği
Zirvede konuşma yapan isimlerden biri de Metro MGL Lojistik’ten Joerg Affeld oldu. Yenilikçi perakende lojistiği ve Metro Grup uygulamaları hakkında katılımcılara bilgi veren Affeld, lojistik için geleneksel yöntemlerin yerine yenilikçi yöntemlerin kullanılmasının faydalarını aktardı. Geleneksel yöntemler konusundaki sorunları da katılımcılar ile paylaşan Affeld, yenilikçi lojistik uygulamalarında sorunların kökenine inildiğini belirterek, konsolidasyon mesajı verdi.
… Ve yeni iş modelleri
Zirvede “Tedarik Zinciri Yönetiminde Dış Kaynak Kullanımı ve Yeni İş Modelleri” konusunu gündeme getiren isim Ekol Lojistik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Kumuk oldu. Kumuk, öncelikle bu konudaki kilit soruları gündeme getirerek şöyle sıraladı:
• Üst yönetimin herhangi bir lojistik stratejisi var mı?
• Lojistiğin unsurları olan aktiviteler açıkca tarif edilmekte mi?
• Üst yönetim lojistik çözümlerin arkasında mı?
• Tedarikçi ve müşterilerle iş ortaklığı mantığı kurulabiliyor mu?
• Lojistik maliyetler iyi biliniyor mu?
• Bilgi sistemleri olumlu katkı sağlıyor mu?
• Uzmanlık dışı kalan konular dış tedarikçilere havale ediliyor mu?
• Müşteri hizmet ölçümleri etkili mi?
Stratejik, finansal, taktik ve operasyonel soruları da sıralayan Kumuk; geleneksel yaklaşım ile yeni iş modellerini karşılaştırdıktan sonra bu konudaki örnek uygulamaları katılımcılar ile paylaştı.
Lojistik şirketlerinde İ.K. sorunları ve çözüm önerileri
Zirvede, lojistik şirketlerinde İnsan Kaynakları sorunları ve bu konudaki çözüm önerileri de gündeme geldi. Bu konu hakkında katılımcılara bilgi veren Prometheus Danışmanlık Genel Müdürü Yücel Atış; özellikle kurumsallaşma ve eğitime çok önem verilmesi gerektiğini belirterek İnsan Kaynakları uygulamalarının öneminden söz etti. Atış, Yeni İş Güvencesi Yasası’nın yürürlüğe girmek üzere olduğuna dikkat çekerek lojistik şirketlerinin yasaya hazırlanmak için gerekli çalışmaları yapması gerektiğine işaret etti.
Tüketiciyi tam zamanında yanıtlamanın önemi…
Zirvede konuşma yapan bir başka isim ise St. Galen Üniversitesi Kühne Lojistik Enstitüsü Direktör Yardımcısı Prof. Dr. Daniel Corsten oldu. “Perakende Lojistiği: Tüketiciyi Tam Zamanında Yanıtlamak Rafta Bulunabilirliği Nasıl Artırır?” başlıklı sunumunda Sainsbury’s örneğini katılımcılar ile paylaşan Corsten, bilimsel araştırmalara göre ECR’ın sonuçları beraberinde getirdiğini ve başarı için önemli bir faktör olduğunu dile getirdi. ECR’ın küçük işletmeler ve özel markalarda da işe yarayabileceğini dile getiren Corsten; ancak bu noktada bir dizi Scorecard’dan yararlanılması gerektiğini ve Scorecard’ların başarıyı beraberinde getirdiğini belirtti. İşle ilgili önceliklerin belirlenmesi ve “İşbirliği bana nasıl yardımcı olabilir?” sorusunun yanıtlanması gerektiğini dile getiren Corsten, ilişkilerin geliştirilmesi için gerçek fırsatların nerede olduğuna bakılması gerektiğini de belirtti.
Lojistik ve teknoloji
Yeditepe Üniversitesi Uluslararası Taşımacılık - Lojistik Yönetimi Bölümü Bölüm Başkanı Dr. Waheed Ahmad, zirvede “Lojistiğin küreselleşmesinde teknolojinin etkisi” konusuna değindi. Son on yıl içinde lojistik alanında çok büyük değişiklikler yaşandığına dikkat çeken Ahmad, bu değişimin içinde yer alan farklı güç ve faktörler arasında en önemlisinin Bilgi Teknolojisi olduğunu dile getirdi. Sunumunda yerel ve küresel lojistik hizmetlerinin kıyaslamasını yapan Ahmad, özellikle Bilgi Teknolojisi ve sistemlerine özellikle önem verildiğini belirtti.
İşbirliği nasıl ve nereye kadar?
Zirve sırasında; yönetmenliğini Arkas Lojistik Genel Müdürü Atilla Yıldıztekin’in gerçekleştirdiği “Lojistikte işbirliği nasıl ve nereye kadar?” başlıklı bir panel de gerçekleştirildi. Unilever Türkiye Lojistik Müdürü Nevin G. Sindel, Insead Fransa’dan Prof. Enver Yücesan ve Ekol Lojistik İş Geliştirmeden Sorumlu Başkan Yardımcısı Can Kırcan’ın katıldığı panelde hizmet sağlayıcılar ile hizmet alanların beklentileri gündeme geldi. Panelin ilk konuşmacısı olan Enver Yücesan; lojistik yönetiminde başarı için üst yönetimin desteğine dikkat çekerken; Can Kırcan ise lojistik şirketlerinin iş ve çözüm ortağı olarak görülmesi gerektiğini belirterek firmanın hedef ve beklentilerini çok iyi aktarması gerektiğini vurguladı. Kırcan; firmaların lojistik şirketlerinden ne istedikleri konusunda çok açık ve net olması gerektiğini de vurguladı. Panelin bir diğer konuşmacısı olan Nevin Sindel ise hizmet odaklı bir üçüncü partinin önemini dile getirerek; şirketlerin zamana uyan, müşterinin de müşterisi olduğunu unutmayan bir üçüncü parti istediklerini belirtti. Başta sona hizmet odaklı anlayışın işbirliğindeki en önemli unsur olduğunu söyleyen Sindel, özellikle hızlı tüketim malları alanında çok büyük rekabet olduğu için maliyet konusunun çok önemli olduğunu ve rekabette bir adım öne çıkabilmek için üçüncü partilerin hizmet maliyetlerine dikkat edildiğini dile getirdi. Sindel; bilgi paylaşımı, şeffaflık ve firmaların ne yapıp yapamayacağını bilmenin de çok önemli olduğunu vurguladı.
Uluslararası lojistikte katma değer yaratmak
Zirvenin bir başka konuşmacısı olan Exel Lojistik İş Geliştirme Direktörü Gavin Murdoch, “Uluslararası Lojistik: Tedarik Zincirini Yeniden Yapılandırarak Katma Değer Yaratmak” konulu bir sunum gerçekleştirdi. Öncelikle uluslararası tedarik zincirinin rolünün ne olduğu sorusunu yanıtlayan Murdoch; tedarik zincirinin görünürlüğü ve event yönetiminin başarı için kritik öneme sahip olduğunu dile getirdi. Exel’in uygulamalarını da katılımcılar ile paylaşan Murdoch, tedarik zincirini yeniden yapılandırmanın maliyet avantajı sağlamasının yanı sıra dolaylı faydaları da olduğunu belirtti.
Gelişmekte olan ülkelerde lojistik
Zirvenin başkanlığı yapan Arkas Lojistik Genel Müdürü Atilla Yıldıztekin, “Gelişmekte Olan Ülkelerde Sektörel Bazda Değer Yaratıcı Lojistik Hizmetler” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Gelişmekte olan ülkelerde lojistik hizmetlerin yeteri kadar verimli sunulamadığını ve az gelişmiş ülkelerde lojistik maliyetlerin GSMH’nin yüzde 30’una kadar çıkabildiğini dile getiren Yıldıztekin, lojistik sistemlerindeki gelişmelerin ekonomiyi etkileyeceğine dikkat çekerek hükümetlerin lojistik verimi arttırmak için her türlü önlemi alması gerektiğini belirtti. Bunların yetmediği yerlerde Birleşmiş Milletler Teşkilatı gibi uluslararası kuruluşların devreye sokulması gerektiğini söyleyen Yıldıztekin, bazı rakamsal verileri sunduktan sonra Birleşmiş Milletler yaklaşımı hakkında katılımcılara geniş bilgiler aktardı. Yıldıztekin; ülkemizde bu kuruluşların temsilcilikleri ile temasa geçilmesi gerektiğini, projelerin içine girilmesi veya yeni proje hazırlığı planlanmasının şart olduğunu, kamu kuruluşlarının uluslararası ilişkiler anlamında aracılık etmesinin sağlanması gerektiğini dile getirdi.
Stok yönetiminde yeni bir seçenek: Transshipment
V. Lojistik Zirvesi’nin son konuşmacısı Insead – Fransa’dan Prof. Enver Yücesan oldu. Katılımcılara “Tedarik Zincirinde Yatay Mal Paylaşımı / Transshipment” uygulaması hakkında bilgi veren Yücesan, tedarik zincirinde aynı düzeydeki yerler arasındaki stok paylaşımına transshipment dendiğini belirterek bu konuda bazı örnek uygulamalardan söz etti. Transshipment’ın stok yönetiminde yeni bir seçenek ve istem – sunum arasındaki dengeyi sağlamak için yeni bir olanak olduğunu belirten Yücesan, stok paylaşım yönteminin maliyet düşürücü ve müşteri hizmetlerini artırıcı olduğunu dile getirdi. Yücesan, sistemin işleyişini ise şöyle sıraladı: Daha önceden tedarikçiye sipariş edilen malın teslim alınması, beklemekte olan müşterilere mal gönderilmesi, yeni istemin gözlenmesi, yatay paylaşım miktarlarının kararlaştırılması, tedarikçiden sipariş miktarının kararlaştırılması, yatay mal paylaşımı, istemin karşılanması, karşılanamayan istemin belirlenmesi ve maliyetlerin hesaplanması…
YÖNETİCİLERDEN NE BEKLENİYOR?
• Zirvede, “Lojistik sektöründe görev yapanlardan yönetici olarak ne bekleniyor?” sorusunun yanıtı Masters Training International kurucu ortaklarından Mehmet Murat Somer tarafından verildi.
• Liderliği; “herhangi bir amaçla bir grup ya da bireyin davranışını etkileme sanatı” olarak tanımlayan Somer, günümüzde liderlerden beklenenleri şöyle sıraladı:
• Kurumdaki “savunma” (suçlama, saklama, kaçınma, şikayet, dedikodu gibi…) giderleri minimize etmek,
• Bireysel performansın önündeki en büyük engel olan duygusal blokların aşılmasına yardımcı olmak,
• Kuruma “pozitif” katkı sağlamak,
• “Ne istiyoruz?”u adlandırıp anlatmak,
• Farklılıkların yönetimini, yaratıcılığın anahtarı olarak kullanabilmek,
• Kurumun sesini tanımlayıp kurumdaki farklı sesleri duymak ve uyumlu hale getirmek,
• Değişime dirençli yöneticilerin kuruma olan olumsuz etkisini görmek,
• Değer bazlı liderlik,
• Başkalarına ilham kaynağı olmak,
• Onlara fırsat yaratmak, yetkinleştirmek,
• Başarıları görüp, taktir etmek,
• …Ve saygı duyulmak.