Küçük Şeylerin Büyük Gücü
David Creelman
Her zaman öyle olmasa da, büyük etkileri büyük nedenlerle, küçük sonuçları da küçük nedenlerle ilişkilendirdiğimiz "Simetri Yasası" adı verilen bilişsel bir önyargı vardır. Örneğin, insanlar genellikle önemli tarihsel olayların, aslında küçük veya tesadüfi olaylar tarafından tetiklenmiş olabileceği halde, aynı derecede önemli faktörlerden kaynaklanmış olması gerektiğini varsayar.
Buradan çıkarılacak sonuç, mantığa aykırı olarak, küçük bir yönetim değişikliğinin büyük sonuçlar doğurabileceği zamanlar olabileceğidir. Örneğin Joey Coleman, “Bir Çalışanı Bir Daha Asla Kaybetme” kitabında, çağrı merkezi çalışanlarının %10'unun 6 haftalık eğitim süresinden sonra işe başladıkları hafta işten ayrıldığı bir telekom şirketinin hikayesini paylaşıyor. Şirket, bu yeni çalışanların bir işe alım uzmanı tarafından işe alındığını fark etti ancak şirketle veya birlikte çalışacakları yöneticiyle gerçek bir bağ hissetmediler. Bağlantı eksikliğini gidermek için yöneticiler yeni çalışanları arayarak onları takıma davet etmeye başladı ve ardından yeni ekiplerinin arkadaşça bir fotoğrafını veya videosunu içeren bir e-posta gönderdiler. Eğitimden hemen sonra ayrılan çalışan sayısı sıfıra yaklaştı. Küçük bir değişiklik, sadece bir telefon görüşmesi, büyük bir fark yarattı.
Bu hikaye, küçük bir eylemin bu kadar büyük bir etki yaratabilmesi açısından inanılmaz ve insan psikolojisi düşünüldüğünde tamamen inandırıcı. Şirketle herhangi bir kişisel bağ hissetmediğinizde pek de iyi olmayan bir işi bırakmak kolaydır. Öte yandan, yöneticiyle konuştuğunuzda ve onların başlamanızı sabırsızlıkla beklediklerini bildiğinizde, en azından denemeden vazgeçmek doğru gelmiyor.
Ayrıca hafif üretim yapan bir şirketteki bir çalışanla oradaki yüksek düzeyde katılım hakkında röportaj yaptım. Yöneticilerin sadece geçip gitmek yerine selam vermek için biraz zaman ayırdıklarına dikkat çekti. Ben bunun küçük bir şey gibi göründüğünü söyledim ama o bana bunun çok önemli olduğunu söyledi. Kendisi başka yerlerde de çalışmıştı ve bana bu tür küçük nezaketlerin her yerde görülmediğini söyledi.
Küçük şeyler ters yönde de çalışabilir. Bir şirketteki bir üretim birimi hedeflerine ulaşmak için ekstra sıkı çalıştıktan sonra bir çalışan toplantısı yapıldı. CEO, işçilerden hiç bahsetmeden başarının hakkını yöneticiye verdi. Küçük bir ihmal gibi görünebilir. Belki de işçilerin dolaylı olarak övgüye dahil olduklarını anlamaları gerekiyordu. Ancak onlar bunu bu şekilde görmediler. Bu küçük ihmal kalıcı bir kırgınlık yarattı.
Son bir örnek sürekli iyileştirme dünyasından geliyor. Kaizen felsefesi üretim süreçlerindeki en küçük iyileştirmeleri bile kutlar. Bu tür iyileştirmelerin her biri önemsiz olabilir, ancak bunlardan binlercesini elde ettiğinizde ve Kaizen'de sıklıkla bunu yaptığınızda, etkisi büyüktür.
Aslında büyük bir sorunun küçük bir hareketle kolayca çözülebileceği mucizevi tedavilere şüpheyle yaklaşmalıyız. Aynı zamanda Simetri Yasası önyargısına da aldanmamalıyız. Bazen küçük bir şeyin gerçekten iyi ya da kötü yönde büyük bir etkisi olabilir. Olası küçük çözümleri göz ardı etmeyin, deneyin ve ne olacağını görün.