KRM 30 yıldır İnsan Kaynakları’nın yanında!

Kuruluşunun 30’uncu yıl dönümünü kutlayan KRM Yönetim Danışmanlık’ın Yönetici Ortağı Kerim Paker, bu uzun yolculuktaki kilometre taşlarını, bugün gelinen noktayı ve hedeflerini HRdergi okurlarına anlatıyor.

KRM Yönetim Danışmanlık olarak 30’uncu yılınızı kutluyorsunuz. Bu uzun yolculuktaki temel kilometre taşlarını kısaca sizden dinlemek isteriz.

KRM Yönetim Danışmanlık 1994 yılında kurulmuş, 30’uncu yılını kutlamaktan mutluluk duyuyoruz. Ben 2006’da KRM’ye katıldım, o dönemde Hollanda ortaklı bir şirketti. 2008’de ortağımızı başka bir uluslararası şirketin satın alması sonrasında hisselerinin tamamını ben devraldım. 2015 yılında ise, hizmetlerimizi ayrı markalar altında yürütme kararı aldık. En önemli değişimlerin bu dönemler yaşandığını söyleyebilirim. Bununla birlikte, yıllara uzanan çeşitli kilometre taşları da var.

2004 yılında KRM Özel İstihdam Bürosu kuruldu. 2005’te ise, bugünkü adıyla Talogy olan, o zaman a&dc diye bilinen İngiliz şirketin değerlendirme ve gelişim merkezi alanında ilk Türkiye temsilcisi olduk. Halen de iş birliğimiz devam ediyor. Talogy’nin etkinliği kanıtlanmış ve kültürel adaptasyonu yapılmış 300’den fazla katalog egzersizinin hem lisanslı dağıtıcısıyız hem de Assessment Solutions Değerlendirme ve Gelişim Merkezi uygulamalarımızda bunlardan yararlanıyoruz.

KRM olarak 2000’de Ankara’da, 2019’da ise Antalya’da ofislerimizi açtık. 2017 yılında KRM Özel İstihdam Bürosu geçici iş ilişkisi lisansını aldı ve istihdam hizmetlerimize bunu da ekleme fırsatımız oldu. 2021 yılında ise, Assessment Solutions, Psikometrik Değerlendirme Çözümlerinde Psytech International’in Türkiye’deki temsilcisi oldu.

Şu anda kaç kişilik bir takıma liderlik ediyor, KRM olarak hangi temel hizmetleri sunuyorsunuz?

Şu anda KRM çatısı altında bulunan şirketlerimizde 4 farklı ekipte yer alan yaklaşık 50 çalışanımızla birlikte müşterilerimize hizmet veriyoruz. Bu şirketler; müşterilerimize bordro çözümleri sunduğumuz KRM Yönetim Danışmanlık A.Ş., iş gücü istihdamına yönelik seçme-yerleştirme ve geçici iş ilişkisi hizmetlerini sunan KRM Özel İstihdam Hizmetleri Ltd., müşterilerimize değerlendirme ve gelişim merkezi danışmanlığı sunan ve zengin egzersiz portföyüne sahip İngiliz Talogy’nin Türkiye’deki ilk temsilcisi olan Assessment Solutions Ltd. ve yine seçme-yerleştirme alanında hizmet veren Recra A.Ş. Tüm bu hizmetleri farklı ekiplerle birlikte yürütürken, ortak değerleri paylaşan ekip arkadaşlarımızla beraber büyük KRM ailesini oluşturuyoruz.

İstihdam hizmetleriniz arasında Geçici İş İlişkisi kurulmasından bahsettiniz. Bu, nispeten yeni alanda nasıl bir gelişim bekliyorsunuz?

Evet, Türkiye’de henüz yeni bir iş ilişkisi türü diyebiliriz. KRM Özel İstihdam olarak 2017 yılından beri müşterilerimize geçici iş ilişkisi hizmeti veriyoruz. Hala kültürel olarak hazır olduğumuzu söyleyemeyiz, ülkemizde herkes sabit bir işinin olmasını tercih ediyor. Ancak bu iş ilişkisi, dünyada daha yaygın uygulanıyor. Dolayısıyla bu alanda ilerlemenin mümkün olduğunu düşünüyoruz. Proje odaklı bazlı işlerde süreli olarak işe alım yapılması gerekebiliyor ya da kişisel olarak iş-özel hayat dengesinde farklı iş ilişkisi kurma arayışında olan kişiler olabiliyor. Bu tarz ihtiyaçların karşılanması için çok iyi bir çözüm olduğunu söyleyebiliriz. Dünyada kullanım alanları bütün sektörlerde yaygın olmakla beraber,biz diğerlerinin yanında özellikle turizm, otomotiv ve finans sektörlerindeki müşterilerimize hizmet veriyoruz.

Bu hizmetleri sunarken, KRM’i ayrıştırdığını düşündüğünüz temel noktalar var mı? Farkı nasıl yaratıyorsunuz?

Bizi rakiplerimizden ayrıştıran en temel nokta, müşteri deneyimini odağımıza alırken benimsediğimiz yaklaşımdır. Bu yaklaşım, esneklik ve iş birliği diye tanımlayabileceğimiz iki temel üzerine kuruludur. 

Müşterilerimizi kalıplarla sınırlamayız. Duruma ve ihtiyaçlara göre hizmet sunarken iş süreçlerinin akışında müşteriye özel tasarım yaparız. Bu esneklik hem bize hem de müşterilerimize ihtiyaca özel çözüm üretebilme avantajı sağlar. 

Müşterilerimizin çözüm ortağı olurken, sunduğumuz hizmetlerin de ötesine geçmeye çalışırız. Müşterilerimizin hizmet verdiğimiz alanlar dışında da bir ihtiyacı olduğunda çözüm ortağı olabilmek için diğer kaynaklarımızı da devreye sokarız. Farklı sektörlerde faaliyet gösteren müşterilere ve farklı hizmet alanlarına sahip olmanın avantajını kullanarak bu sorunları çözmelerine yardımcı olmaya çalışırız.

İnsan Kaynakları Yönetimi’nde bugün geldiğimiz noktada sizce hangi temel konular öne çıkıyor?

Artık eskisi gibi kutucuklardan oluşan yapıların kişilere dar geldiğini görüyoruz. Teknolojik gelişmeler ve yapay zekanın kullanımının yaygınlaşmasıyla birçok görevi artık insanların yerine getirmesine gerek kalmıyor. Bu durum da katma değer yaratan farklı işlerin tasarlanması anlamına geliyor. Dolayısıyla artık bir kişiyi işe aldığınızda yetkinlik ve ilgi alanlarıyla, şirketin ihtiyaçlarının harmanlandığı alanlar yaratmak gerekiyor. Bu nedenle de kişilerin yetkinliklerinin doğru değerlendirilmesinin de her zamankinden daha önemli olduğunu söylememiz mümkün.

Bu da liderlik yaklaşımlarında bir dönüşüm içinde olmamızı gerektiriyor. Açık fikirli, değişim konusunda hevesli ve ekibini dinlemekle kalmayıp ekibinin kendisine yeni yollar açması için onlara fırsatlar sunan liderlere her zamankinden daha çok ihtiyaç var. Bununla birlikte, sürdürülebilirlik de öne çıkan temel konulardan biri. Şirketlerin sürdürülebilirlik hedeflerinin şirket içinde yaygınlaştırılması ve ekiplerin içinde bir vizyon hizalaması yapılabilmesi için İnsan Kaynakları ekiplerine çok büyük sorumluluk düşüyor.

Bundan sonraki dönem için sizce İnsan Kaynakları ajandasının temel konuları neler olacak? Bunlara nasıl hazırlanılmasını öneriyorsunuz?

Bugün geldiğimiz noktada bizleri karşılayan değişimlerden bahsettik, önümüzdeki dönem bunlara adapte olabilen ve olamayan kurumları bizlere gösterecek. Adapte olabilenler büyümeye gelişmeye devam ederken, olamayanlar maalesef en iyi yetenekleri, kendilerini ileriye taşıyacak olan insan kaynaklarını kaybedecekler. Dolayısıyla, bunlara hazırlanmamız için hepimizin değişen dinamikleri reddetmek yerine kucaklamamız, bunu ekibine yol açan liderlerle birlikte yapmamız ve teknolojik gelişmelere de en hızlı şekilde kendi iş yapılarımıza uygun şekilde adapte olmamız gerekiyor. Devamında bizleri neyin beklediğini de hep birlikte göreceğiz.

Sizin, teknolojiden yararlanarak sunduğunuz yeni ürün ve hizmetleriniz var mı?

Benimsediğimiz yaklaşım, teknolojiye adapte olmaktan da öte diyebiliriz; teknolojik gelişmelere mümkün olduğunca katkıda bulunmaya da önem veriyoruz. Örneğin, Bordrolama Çözümleri alanında Türkiye’nin önde gelen yazılım şirketleriyle birlikte çalışırken, sürekli olarak onları da geliştirecek bilgi aktarımı yapmaya özen gösteriyoruz. Bu sayede karşılıklı deneyim paylaşımıyla teknolojik açıdan hizmetlerimizi sürekli geliştiriyoruz.

Gelişmeleri sürekli takip ederek uygun alanlarda ürün ve hizmetlerimize dahil etmeye de özen gösteriyoruz. Assessment Solutions olarak, Değerlendirme ve Gelişim Merkezi Danışmanlığı verdiğimizden bahsetmiştim. Bu alanda da yeni bir ürünü portföyümüze dahil ettik. İş birliği yaptığımız Capsim Inbox ile oyunlaştırma metodunun kullanıldığı bir ölçme ve değerlendirme deneyimini müşterilerimize sunmaya başladık. Bu hizmet, uçtan uca tamamen uygulama üzerinden ilerliyor ve norm veriye dayanarak otomatik bir rapor üretimi sağlanıyor. Liderlik, problem çözme, inisiyatif alma gibi önemli yetkinlik- lerin ölçümünde anlamlı veri sağlıyor. Kapsamlı bir değerlendirme ve gelişim merkezi uygulaması öncesinde bir ön eleme aracı olarak ya da daha hızlı bir değerlendirme ihtiyacı olan müşterilerimize bu ürünümüzü de sunuyoruz.

2023’te hayata geçirdiğiniz projelerden öne çıkan biri var mı?

2023 Kasım itibariyle “Yeri Neresi?” adlı bir podcast serisine başladık. Assessment Solutions’ın öne çıkan bu projesinde Pazarlama ve Kurumsal İletişim Müdürümüz Ceyda Tepret, farklı uzmanlıklara sahip konuklarıyla iş hayatında değişen kavramların bugünkü yerlerine dair söyleşiler gerçekleştiriyor.

Hem müşterilerimize hem de tüm dinleyicilere değişen kavramlarla ve yaşanan gelişmelerle ilgili, geniş bir yelpazede içerik sunarken fayda yaratmayı ve farklı bakış açılarıyla ilham vermeyi hedefliyoruz.

Bunu, halen yükseliş trendi gösteren podcast formatında gerçekleştirerek aynı zamanda da öncü olduk. Ve çok güzel bir iş birliğine de imza attık, bu ay itibariyle “Yeri Neresi?” serisini THY uçak içi eğlence sisteminde de dinleyebilirsiniz.
 


 

DERGİ

HRdergi Nisan sayısı çıktı! İyi okumalar

SATIN AL Nisan 2024