İK İçin Outsourcing Denemeleri


Outsourcing kavramının gelişimine bakıldığında özellikle ABD outsourcing pazarı, 1999’da 290 milyon USD iken 2002’de 390 milyon USD’a ulaştı. Outsourcing yapılan işlere bakıldığında ise;

Yönetim % 15
İdari İşler % 4
Müşteri Hizmetleri % 7
Finans % 7
Distribütör ve Lojistik %10
İnsan Kaynakları % 9
Pazarlama ve Satış % 6
Üretim % 7
İletişim Teknolojileri % 20
Emlak Kiralama ve Fizibilite %10
Servis ve Ulaşım %5
bir oranda dağılım olduğu görülmektedir.

Outsourcing yukarıdaki sektörlere, ülkelere ve şirketlere göre yüzdesel dağılım açısından farklılık göstermektedir. Özellikle İnsan Kaynakları uygulamalarının %9’luk bir outsource payına sahip olması yine de ilginçtir. Çünkü bir çok şirkette hala ve hala her türlü işi şirketin kendisi yapması felsefesi devam etmektedir. Oysa ki değişimin bir parçası olarak İnsan Kaynakları da kendini geliştirmek ve iyileştirmek adına misyonunu gözden geçirmelidir.

İnsan Kaynakları İçin Neden Outsourcing?

• Maliyet baskısı
• Daha iyi, daha hızlı, daha ucuz
• Teknolojik gelişmelerin baskısı
• Hızlı uygulamalar
• Risk paylaşımı
• Farklı işler için kaynak yaratma
• En iyi uygulamaları seçmek
• Stratejik nedenler

İnsan Kaynakları çalışmaları karar alma ya da stratejiye odaklanmak yerine günden güne daha teknik ve taktiksel konulara yönelmelidir. Yani İnsan Kaynaklarının formel işleri olarak görünen; seçme yerleştirme, eğitim, performans değerlendirme, kariyer planlama, ücretlendirme, servis, yemek gibi idari işler, yerini artık başka fonksiyonlara bırakmaktadır.

İnsan kaynakları günümüz iş dünyasında işin etkin bir parçası olarak işlevini değiştirmek zorundadır. İnsan Kaynakları bahsedilen formal işlerini outsource etmeli ve onun yerine kendini şirketinin iş süreçleri içinde hangi anahtar iş süreçlerinin altını çizeceğini düşünüp çalışmalarını buna göre yapmalıdır.

Hep korkulan “outsourcing işini kaybettirir” olgusunu farklı açıdan değerlendirmek gerekmektedir. Gelecekte şirketlerin işverenler değil, organizatörler olarak önem kazanacağı düşünülürse İnsan Kaynakları da bu gelecekte kendi misyonunu yeniden belirlemelidir. İnsan Kaynakları olarak düşünülmesi gereken “bu formal işlerle uğraşırken gelecekteki yerimi nasıl belirleyeceğim?” noktasıdır.

Toplumsal mimarlar, şirketlerdeki etik değerleri yaratacak ve koruyacak sahipleniciler, şirketin kültüründen yola çıkarak şirket için genetik kod yaratıcılar, çalışanların iş ve özel yaşamlarından sorumlular... Tüm bunlar gelecekte (belki de çok yakın bir tarihte) İK’nın yeni üstlenmesi gereken görevler iken, kısacası İK olarak iş süreçlerini yeniden yapılandırma ya da geliştirme, çalışanın şirketten ayrılmaması için neler yapılabileceğini sürekli düşünen kişiler olarak outsourcing’e kesinlikle farklı açılardan bakmak gerekmektedir. Üstelik outsourcing bir maliyet kalemi olarak düşünülmemelidir. İnsanlara ihtiyaçları olan paketi oluşturursanız maliyet ortadan kalkar.

Outsourcing bizi yerimizden etmiyor. Bizi vizyoner olmaya zorluyor. Misyonlarımızı gözden geçirmeye zorluyor. İK olarak salt işi dışarıya veriyoruz. Ama bilgi hep bizde. Outsourcing yapılan işle ilgili olarak yönü yine biz kendi kültürümüzle belirliyoruz.

Işıl Dayıoğlu Aslan
Masters Training International

Yararlanılan Kaynaklar:

* “Managing The Outsourcing Relationship Delivering on the Promise” Frank Casale, Ceo, The Outsourcing Institute* “Outsourcing As A Route To HR Transformation” Alan Little / Peter Whalley





Bizde içerik bol, seni düzenli olarak bilgilendirmemizi ister misin? :)