Geri bildirim sanatı: Daha iyi sonuçlar için yapıcı bir değerlendirme nasıl yapılır ve alınır?


Geri bildirim, herhangi bir ekibin uyumu ve sorunsuz çalışması için gerekli ve çok değerli bir araçtır. Doğru kullanıldığında ekip üyeleri için motive edici bir role sahiptir.

Öte yandan, uygun olmayan bir anda geri bildirim sağlamak, grup içindeki güveni sarsabilir ve her çalışanın bireysel motivasyonunu etkileyebilir. Bu nedenle geri bildirim sağlamak, almak kadar özenle ele alınması gereken bir sanattır.

1.    Geri bildirim sanatı: Olumsuz bir değerlendirmenin ardındaki psikoloji

Yapıcı geri bildirim özgür iletişimi teşvik eder.

Bu tür yöntemleri kullanan şirketler genellikle çok üretkendir ve çalışanlar için daha faydalı politikalara sahiptir. Geri bildirim vermede ve almada en önemli şey olumsuz tepkilere neden olmamasıdır.

Ekip üyeleri, anladıkları talimatlar aldıklarında olumlu yanıt verir.

Açık ve dürüst geri bildirim, çalışanların işlerinde daha özgüvenli olmalarına yardımcı olur – bir kişiye yapıcı bir geri bildirim verdiğinizde, performansla ilgili sıkıcı bir konuşmayı somut bir eylem planına dönüştürürsünüz. Bir araştırmaya göre, katılımcıların %92'si, yapıcı geri bildirimlerin işlerinde daha iyi olmalarına yardımcı olduğunu kabul belirtiyor.

Geri bildirimi formüle etmek ve ele almak bir sanattır, çoğu zaman bu konu doğru bir şekilde ele alınmazsa geri bildirim alıcısı, çeşitli duygu ve hisler yoluyla olumsuz geri bildirimi içselleştirebilir ve tepki verebilir.

İnsan beyninin yol gösterici ilkelerinden biri, tehditleri en aza indirmek ve ödülleri en üst düzeye çıkarmaktır.

Birisi olumsuz geribildirim aldığında, tehdit edici bir uyaranla ilişkilendirilebilir ve bu gibi durumlarda insanlar 3 tür otomatik yanıt üretebilir:

• Dövüş – savunma tepkisi
• Uçuş – kaçınma davranışı
• Donma – kaygı veya iletişim eksikliği

Bu 3 tepki türü, güçlü fizyolojik tepkileri tetikler ve psikolojik bir korku tarafından üretilir. Korku şartlandırılmıştır, yani olumsuz bir deneyim yaratan bir durum veya şeyle ilişkilendirilir.

Psikolojik tepki, böyle bir duruma ilk maruz kalındığında başlar ve nasıl ele alındığına bağlı olarak zamanla gelişir.

2. Geri bildirim nasıl verilir ve alınır? Olumlu sonuçlar için faydalı ipuçları

Geri bildirim veriyorsanız, sürekli ve yapıcı olması tercih edilir. Olumlu bir şekilde geri bildirimde bulunabilmeniz için ekip üyelerinizle güvene dayalı bir ilişki kurmanız önemlidir.

Geri bildirim stratejinizi geliştirirken bu ipuçlarını aklınızda tutmaya çalışın:

-    Şirketin kültürü ve değerlerine odaklanmak
Sürekli performans değerlendirmesi giderek daha yaygın bir iş uygulaması haline geliyor – çalışanlar bunu artık her üç ayda bir veya her yıl geçmeleri gereken göz korkutucu bir prosedür olarak görmeyecekler. Onlarla işleri hakkında konuşmak veya bir proje hakkında kısa bir fikir vermek, onlara değer verdiğinizi ve onların yanında olduğunuzu gösterir.

Geri bildirime karşı açık tutum, iletişimin iyileştirme için bir araç haline geldiği bir kültürü gösterir.

-    Dürüst ol
Değerli geri bildirim sağlamak için, tam olarak ne düşündüğünüzü söyleyebilmek için konuşmayı yönlendirmeniz gerekir. Amaç, kötü şeylere odaklanmak veya çalışanın yaptığı işten şüphe duymasını sağlamak değildir.

Unutmayın: Yaptığınız iş övgüye değer

Bunu, başarının ne anlama geldiğini öğrenmelerine, geliştirmelerine ve anlamalarına yardımcı olmak için yapıyorsunuz. Bu konuşmanın bir kısmı, ekip üyelerinin sonuçlarından haberdar olmalarını ve neyin iyileştirilebileceğine daha fazla odaklanmalarını sağlamaktır.

•    Bir koç gibi düşünün

Tavsiye verirken özgün olun! Kendinizi alıcının yerine koyun ve böyle bir değerlendirmenin size nasıl verilmesini istediğinizi düşünün. Kariyerinizde karşılaştığınız engellere ve zorluklara atıfta bulunarak açık bir diyalog için doğru çerçeveyi oluşturun.

Bu, anlaşıldıklarını ve işlerine saygı duyulduğunu bilerek ekip üyelerine olumlu bir mesaj gönderecektir.

Geri bildirim alıyorsanız, şirket içinde öğrenmek ve büyümek istiyorsanız göz önünde bulundurmanız gereken birkaç nokta vardır:

• Savunmaya geçmemeye çalışın
Eleştiri veya olumsuz geribildirim alırken, insanlar tepki verme ve kendilerine gelen diğer yapıcı bilgileri engelleme eğilimindedir. Buradaki fikir sakin kalmak, dinlemek ve savunmacı davranışınızı geride bırakmaktır.

Kişi söyleyeceklerini bitirene kadar bekleyin, açıklama veya örnekler isteyin ve mesajı yapıcı bir şekilde algıladığınızdan emin olun.

•    Cevap vermek için acele etmeyin
Kendinizi savunmada hissetmek doğal bir duygudur - bu, vücudunuzun tehdide tepkisidir. Kendi imajıyla çelişen geri bildirim, oryantasyon bozukluğu ve duygusal dengesizlik yaratabilir. Ancak geri bildirimi algılama ve yanıtlama şekliniz, sürekli bir kendini tanıma ve kendini kontrol etme sürecidir.

Cevap vermek için acele etmediğinizde, “dövüş, uçuş, donma” modunun geri çekilmesine ve dizginleri geri bildirime daha açık olan analitik beyne vermesine izin verirsiniz.

Uzaklaştırın ve ardından geri bildirime bir yanıt vermek için iyi bir zaman bulun. Açık fikirli kalın!

Alıcı kalmaya çalışın

Size geri bildirimde bulunan kişi de garip bir konumda olabilir. Size söylenenlere katılmak zorunda değilsiniz, sadece konuşmaya açık olduğunuzu göstermeniz gerekiyor. Geri bildiriminizin önemli noktalarını anlamanıza yardımcı olur ve size bazı fikirler ve çözümler bulma fırsatı verir.

Tutumun bir fark yarattığını unutmayın, açık fikirli olduğunuzu ve hatalardan ders almaya hazır olduğunuzu gösterirseniz kişisel kariyer hedefleriniz için olumsuz bir deneyimi olumluya dönüştürebilirsiniz.

Pozisyon ve hiyerarşiden bağımsız olarak tüm ekip üyelerinden gelen açık tartışmalara ve sürekli geri bildirime dayalı bir ortamı destekleyen kuruluşlar, başarıyı hedefler. Sorunları nazik bir şekilde vurgulamak ve gelecek için bir strateji sağlamak, iş arkadaşlarının becerilerini geliştirmelerine ve şirketin misyonunu daha iyi anlamalarına yardımcı olabilir.

Bu nedenle, kısa ve uzun vadeli hedeflere ulaşmak için bir geri bildirim stratejisi esastır ve her iki cephede de olmalıdır - çalışanlar da vizyonlarını paylaşma ve iletme fırsatına sahip olmalıdır.

Bizde içerik bol, seni düzenli olarak bilgilendirmemizi ister misin? :)