Geleceğin İK’sı ve İK’nın Geleceğini konuştuk!

Dijital dönüşüm; zihinleri, ürünleri, iş modelleri, sektörleri ve müşteri beklentileri ile deneyimlerini büyük bir hızla değiştirirken iş yapış̧ şekilleri de farklılaşıyor.  İK da  artık daha çok veriye ulaşma şansına sahip. Dijitalleşme, çalışanların hayatını da değiştiriyor; çalışma yöntemleri farklılaşıyor. Liderliğin anlamı değişim gösterirken, İK profesyonellerinin de gerçek zamanlı veri ve ölçümler sağlayan bir yapıya kavuşması gerekiyor.

Tüm bu değişim sürecinde, İK sektöründe ilklere imza atan HRdergi bu kez “Geleceğin İK’sını zirveye taşıdı. 5 Aralık 2017’de İstanbul Marriott Hotel Asia’da gerçekleşen ‘’Geleceğin İK’sı Zirvesi’’nde; KPMG Türkiye, Page Group, Deloitte, Akbank, SAP, Kibar Holding, BSH, Tofaş Akademi, FNSS ve HUGO Boss gibi kendi alanlarında lider firmaların uygulamaları yer aldı.

Mavi ve beyaz yakalı çalışanlarda Endüstri 4.0 uyum ve eğitim süreçleri, İK’da dijitalleşmenin insan boyutu ve dijital liderlik gibi kavramların ele alındığı zirvede;  ‘’Yenilikleri sürükleyen kim; teknoloji mi, teknoloji liderleri mi? Gelecek için bugün neler yapıyoruz? İçinde bulunduğumuz dönüşüm sürecinde; üretimde ve İK’da neler yaşanıyor? İnsan Kaynakları, dijital çağı nasıl karşılıyor?’’ soruları masaya yatırıldı.

HRdergi Genel Müdürü Alper Toper’in Hoşgeldiniz konuşmasıyla başlayan zirvenin ilk konuşmacısı KPMG Türkiye İK Direktörü Emre Çavuşoğulları oldu. ‘İnsan Kaynakları Dijital Çağı Nasıl Karşılıyor?’ başlıklı konuşmasında, Türkiye ve dünya genelindeki İK uygulamalarının dijitalleşme sürecine değindi. Dijitalleşme, makineleşme ve yeni dünyadaki İK trendleri üzerine konuşan Emre Çavuşoğulları, İK’cıların bu hızla değişen sürece nasıl ayak uydurmaları gerektiği konusunda da tavsiyelerde bulundu.

Zirvede ‘Şirket Yönetiminde Modern Zamanlar – Dijital Liderlik’ başlıklı oturumu gerçekleştiren isim Page Group Direktörü Burcu Havlucuoğlu oldu. Konuşmasında, geleneksel lider ve dijital lider arasındaki farkları yorumlayan Havlucuoğlu, dijital lider olabilmek için performans yerine alan uzmanlığı odaklı olmak, gündemi plan ve bütçe yerine dönüşüm ve hıza göre oluşturmak, çalışanları denetleyen olmak yerine otonomi sağlayan olmak gerektiğinin altını çizdi.

Deloitte Türkiye İnovasyon Lideri Hakan Erten, ‘Yeni Dünya, Yeni İnsan’ başlıklı konuşmasında, gelişen dünyanın insan ve insan kaynağına olan etkilerini anlattı. Değişimi yakalayabilmek için yeni dünyanın hızına ayak uydurulmasının önemini vurgulayan Erten, hızlı değişen yeni dünyada değişimi tahmin etmenin zor olacağından daha kısa dönemli tahminler yapmak gerektiğini belirtti. Bu bakış açısıyla bakıldığında “Zoom in-Zoom out” yöntemiyle yapılan 6 aylık ve 10 yıllık tahminlerin daha etkili olacağının altını çizen Hakan Erten, tüm bu değişimlere İK perspektifinden bakıldığında ise; yeni dünyada kurumların, bireylerin yeteneklerini açığa çıkartacak ortamlar yarattıkları sürece başarılı olacaklarını sözlerine ekledi.

‘İK’da Dijitalleşmenin İnsan Boyutu’' başlıklı oturumu gerçekleştiren FNSS İK Direktörü Mehpare Alp, gelişen teknolojiler ve Endüstri 4.0’ın hayatımıza girmesiyle İnsan Kaynakları süreçlerinin nasıl bir entegrasyon sürecinden geçeceğine dair konuştu. Teknoloji ile değişmeyecek tek şeyin, insan ihtiyaçları olduğuna değinen Alp, FNSS İK olarak dijitalleşmeyi nasıl yorumladıklarını ve uyguladıklarını detaylarıyla anlattı.

Zirvede söz alan isimlerden biri de ‘Performans Yönetiminde Dijital Dönem’ başlıklı konuşmasıyla SAP Türkiye ve EMEA South İnovasyon Ekibi İnsan Kaynakları Direktörü Hande Genç oldu. Genç, konuşmasında dijitalleşmenin İK süreçlerinin sade, standart, kolay erişilebilir, mobil, anlaşılır ve entegre tasarlanmasına imkân tanırken aynı zamanda kişiye özel çözümler sunmayı da kolaylaştırdığını belirtti.  Gerçek zamanlı geribildirimle etkin performans yönetimi ve performans notlarının kalkmasının, dijitalleşmeyle gelen en önemli yeniliklerden bir tanesi olduğuna değinen Hande Genç, yeni sistemde geçmişe değil; geleceğe odaklanıldığının altını çizdi.

‘Makineler Yükseliyor!’ başlıklı oturumu gerçekleştiren isim Tofaş Akademi Müdürü Dr. Selçuk Alimdar oldu. Hızla gelişen makineleşmenin iş dünyasına ve eğitim süreçlerine olan etkileri üzerine konuşan ve Tofaş Akademi’deki dijital uygulamalar hakkında bilgi veren Alimdar, konuşmasında ayrıca makine öğrenme, yapay zekâ, robotik süreç otomasyonu, Co-Bot(Collaborative Robot) ve chatbot uygulamalarından da bahsetti. İK ve kurumsal eğitim profesyonellerine dijitalleşme sürecinde ne yapılması gerektiğine dair tavsiyelerde bulunan Dr. Selçuk Alimdar, üst yönetimin ‘Şirkette hangi işler otomatize olur?’ sorusuna hazır olunması gerektiğinin altını çizdi.

Zirvede, Akbank Genel Müdürü Yardımcısı (İK ve Strateji) Burcu Civelek Yüce ‘Geleceğin İnsan Kaynakları Analitiği’ başlıklı konuşmayı gerçekleştiren isim oldu. İnsan kaynağının gelecekteki profili ve iş süreçlerine dair konuşan Burcu Civelek Yüce, İK yöneticileri ve şirketler liderlerinin bu profil ve süreçleri yönetmek için gelecek odaklı ve analitiğe dayalı stratejiler üretmesi gerektiğine dikkat çekti.

Hugo Boss İK Müdürü Ebru Aydın Süngü ‘Gelecek için bugün neler yapıyoruz?’ başlıklı oturumuyla zirvede söz alan isimlerden biri oldu. Konuşmasında, Hugo Boss olarak içinde bulundukları dönüşüm sürecinde; üretimde ve İK’da neler yaptıklarını ve hangi uygulamaları hayata geçirdiklerini anlatan Süngü, dijitalleşmenin bu süreçte kritik rol oynadığının altını çizdi.

‘Dijital Dönüşüme İnsan Kaynakları olarak uyum sağlarız?’ başlıklı konuşmasıyla zirvede söz alan isim Kibar Holding Grup İK Direktörü Ufuk Özdemir oldu. Özellikle makineleşme ile birlikte insan kaynağının dönüşüme uğrayacağına dikkat çeken Özdemir hem çalışanların hem de İK ve şirket liderlerinin bu dönüşüme ayak uydurabilmek için yeni yetkinlikler, beceriler ve stratejiler geliştirmesi gerektiğine değindi. Ufuk Özdemir konuşmasında, ayrıca Kibar Holding olarak kendilerinin bu değişim ve dönüşümü nasıl hayata geçirdiklerini anlattı.

Zirvenin kapanış oturumunu gerçekleştiren isim BSH Teknik Eğitim ve Gelişim Yöneticisi Mustafa Mert Önen oldu. ‘Mavi ve Beyaz Yakalı Çalışanlarda Endüstri 4.0 Uyum ve Eğitim Süreçleri’ başlıklı konuşmasında, Endüstri 4.0’ın mavi ve beyaz yakalı çalışanların iş süreçlerini nasıl etkileyeceğini ve İK’nın bu süreçte nasıl bir eğitim ve uyum süreci gerçekleştirmesi gerektiğini anlattı. 

DERGİ

HRdergi Ekim sayısı çıktı... İyi okumalar

SATIN AL Ekim 2024