FLO’da Tersine Mentorluk ile Kuşaklararası Deneyimler Paylaşılıyor

Hayatın her alanında eşitlilik, çeşitlilik ve kapsayıcılığı savunan FLO, hayata geçirdiği Tersine Mentorluk programı ile alışılmış mentorluk yaklaşımının dışına çıkıyor. Kuşaklararası deneyimleri paylaşarak gelişime odaklanan FLO, her kuşağın sesinin eşit duyulduğu bir yönetişim anlayışını sahipleniyor.

Günümüzde hızla değişen iş dünyasında kapsayıcı bir çalışma kültürü oluşturmanın yolu, tüm çalışanlarının fikirlerinin kucaklanmasından geçiyor. Farklı kuşakların birbirini anlayarak çalışması ve çalışanların motivasyonu için yaş, cinsiyet, pozisyon, ünvan gibi unsurlar fark etmeksizin herkesin fikrini eşit şekilde ifade etmesi ve bu fikirlerin dinlenilmesi büyük önem taşıyor. 3 kıtada 30 ülkedeki zengin çeşitliliğinden gücünü alan FLO, kapsayıcı bir çalışma kültürü oluşturmak için alışılmış mentorluk programlarının aksine Tersine Mentorluk projesini hayata geçiriyor.

Yaş sebebiyle ayrımcılığa uğradığını belirten kişilerin oranı: %61

Deloitte’un Türkiye’de Çalışma Hayatında Çeşitlilik ve Kapsayıcılık 2022 raporuna göre katılımcıların %61’i “yaş” sebebiyle ayrımcılığa uğradığını belirtiliyor. Özellikle ülkemiz gibi yaş odaklı kültürlerde gençlik iş yaşamında bir ayrımcılık kriterine dönüşebiliyor. Çalışanlarının %56’sı Z kuşağından olan FLO, daha kapsayıcı bir iş yaşamı sunmak adına tasarladığı mentorluk programıyla kuşaklararası deneyimin paylaşılmasına aracı oluyor. Genç çalışanlar mentorluk koltuğuna oturarak yöneticilerine kendi fikir ve deneyimlerini aktarırken, danışan koltuğunda oturan yöneticiler ise gençlerin bakış açılarını ve tecrübelerini dinliyorlar. 

Böylece yaş bir ayrımcılık kriteri olmaktan çıkıp katılımcı bir yönetişim modeline dönüşüyor. FLO her seviyedeki çalışanın karar alma süreçlerine katılımı destekliyor. Çeşitli bakış açılarının ve deneyimlerin paylaşılmasını sağlayarak çalışanların aidiyet duygularının pekişmesine ve kendilerini rahatça ifade edebildikleri, fikirlerinin değer verildiği bir ortamda çalışmalarına olanak sağlıyor.

Her kuşağın sesinin eşit şekilde duyulduğu katılımcı bir yönetişim modeli

Menti olarak programa dahil olan FLO CEO’su Yenal Gökyıldırım süreci şu sözlerle değerlendirdi: “FLO olarak farklı kuşaklardan ekip arkadaşlarımızla hep birlikte ortak amaçlarımız için çalışıyoruz. Çalışma arkadaşlarımın: %56’sı Z kuşağı, %40’ı X kuşağı, %3’ü Y kuşağı ve %1’i BB kuşağından. Şirketimizin bu kuşak çeşitliliği bizi güçlendiriyor. Hepimizin birbirinden öğreneceği derslerin, birbirine anlatacağı tecrübelerinin olduğuna inanıyorum. Bu tecrübelerin paylaşıldıkça anlam kazandığına inanan bir lider olarak iş yaşamında her kuşağın sesinin eşit şekilde duyulduğu katılımcı bir yönetişim modelini savunuyorum. Bu bakış açısıyla hayata geçirdiğimiz «Tersine Mentorluk Programı» ile ben ve yönetim ekibimiz genç kuşak arkadaşlarımızdan mentorluk almaya başladık. Genç çalışma arkadaşlarımızla bir araya gelerek farklı bakış açıları ve çözümleme modellerini tartışıyor, yeni bakış açıları kazanıyoruz. İlerleyen dönemlerde de deneyimlerimizi birbirimize aktarabileceğimiz ve birlikte çalışma kültürümüzü güçlendirebileceğimiz farklı platformlar yaratmaya devam edeceğiz.”
  
Gelin mentor ve danışanların proje hakkında yorumlarına bakalım!

Tersine Menti    


Esra Güner - Kategori Direktörü 

Tersine Mentorluk Programı sayesinde, genç kuşak temsilcilerimizin değerleri ve beklentilerini bire bir duyma şansı yakaladım.

Daha tecrübeli bir nesil olarak, liderlik ettiğim ekipleri yönlendirirken, “bildiğim kavramlara eskiden kalma öğretilerle” bakmamam gerektiğini anladım. Böyle bir çalışmanın içinde bulunmak, kişisel ve profesyonel gelişimim açısından da son derece motive edici.
 

Emre Ekşi - Global İş Geliştirme ve Strateji GMY    

Tersine mentorluk, hızla değişen dünyamızı anlamakta bana yardımcı oluyor, özellikle genç nesillerin bakış açılarını, tercihlerini ve zorluklarını anlayıp, teknoloji ve kültürel değişimlerin kurum stratejilerimizi ne ölçüde etkileyebileceğini görebiliyorum.

Diğer taraftan bu karşılıklı öğrenme ortamı genç meslektaşlarımızın yaratıcılığından faydalanmak için de bir fırsat oluyor. Onların da fikirlerinin karşılık bulduğunu ve takdir edildiğini gördükçe işlerine daha fazla motive olmaları şirketimiz adına çok güzel bir gelişme. 
    
Tersine Mentor    

Berna Şahin Kalyoncu - E-Ticaret Kategori Uzmanı 

Hiyerarşi olmadan fikirlerimizi direkt yöneticilerimizle paylaşmamız en büyük motivasyonumdu. Bunun yanı sıra iş ve yaşam dengesi, etkili iletişim, genç kuşak çalışanların iş hayatındaki motivasyonları gibi birçok konuyu farklı bakış açılarıyla ele almak, mentor olarak yöneticime karşı yol gösterici bir rol üstlenmek ve onun tarafından düşüncelerimin dikkat ve merakla dinlenmesi çok güzel bir deneyimdi.

 

Yonca Tekyıldız - Sürdürülebilirlik Uzmanı    

Tersine Mentorluk Projesi özel sektördeki yaş ayrımcılığının önüne geçen ve sesimizi duyurma fırsatı bulduğumuz bir proje oldu. Çalışma hayatında kuşakların farklı yaklaşımlarını görebildiğimiz ve yoğun deneyimlerden beslenebildiğimiz, fikirlerimizi ve tavsiyelerimizi rahatça paylaşabildiğimiz bir alan yaratıyor.

 

 

 

Haberi pdf olarak okumak için görsele tıklayın.


 

DERGİ

HRdergi Mayıs sayısı çıktı

SATIN AL Mayıs 2024