“Duyarlı ve kapsayıcı İK yaklaşımımız, çalışanlarımızda karşılık buluyor”
Koton sektörde kapsayıcı, duyarlı ve Yaşama Saygı’lı vizyoner İK yaklaşımıyla dikkat çekiyor. Yakın zamanda Great Place To Work sertifikası ile de çalışmalarının karşılık bulduğuna değinen İnsan Kaynakları Direktörü Aylin Gemici ile Koton’un İK çalışmalarını konuştuk.
Öncelikle Koton’daki İK yapılanmasını sizin sözlerinizle dinlemek isteriz. Kaç kişilik bir ekiple, toplam kaç kişilik bir ekibe hizmet sunuyorsunuz?
61 kişiden oluşan Koton İnsan Kaynakları ekibimiz ile “Genel Müdürlük, Lojistik, Mağazalar ve Yurt dışı” operasyonlarımız olmak üzere yaklaşık 10 bin kişilik bir ekibe hizmet sunuyoruz. İnsan Kaynakları departmanımızın organizasyon yapılanmasında Genel Müdürlük, Türkiye Mağazacılık, Yurtdışı Mağazacılık ve Lojistik ekiplerine hizmet sunan bir İK İş ortaklığı ve İşe alım yapılanması bulunuyor. Buna ek olarak Ücretlendirme, Bordro ve Özlük İşleri, Öğrenme-Gelişim ve İşveren Markası, Organizasyonel Gelişim, İş Sağlığı ve Güvenliği ekiplerimiz de İnsan Kaynakları yapılanmamızda yer alıyor.
Koton kültüründe insan haklarını gözeten, çeşitlilik ve farklılıklara saygı duyan bir çalışma ortamı sunmanın esas olduğunu biliyoruz. Bu doğrultuda yaptığınız belli başlı çalışmalardan örnek verir misiniz?
Koton olarak iş süreçlerinin kalbine yerleştirdiğimiz Yaşama Saygı anlayışımızla dinamik, tutkulu ve fırsatlar sunan benzersiz bir kültür ortamına öncelik veriyoruz. Doğamıza, işimizi beraber yaptığımız insanımıza, hizmet ettiğimiz toplumumuza ve yaptığımız işe önem veriyor, saygı duyuyor ve sürdürülebilirliği ön planda tutuyoruz. Farklılıkların uyum içinde çalışabildiği iş ortamımızda çalışanlarımızın %10'unu X jenerasyonu, %37'sini Y jenerasyonu ve %53'ünü ise Z jenerasyonu oluşturuyor.
Koton olarak tüm kadınların sosyal ve iş yaşamlarını iyileştirmek adına inisiyatifler alarak var gücümüzle çalışıyoruz. Kadın istihdamına ve çeşitliliğe önem veriyoruz. Bugün global kadın çalışan oranımız %72, yurt dışı kadın çalışan oranımız %85, Türkiye kadın çalışan oranımız ise %68. Toplumsal cinsiyet eşitliği şirketin temel değerlerinden birini oluşturuyor. Türkiye’nin WEPs imzacısı ilk şirketlerinden biri olarak, Yönetim Kurulu tarafından imzalanmış Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Politikamız bulunuyor.
Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Politikasını sürdürülebilir kılmak ve aksiyonlarını KPI’lar ile birlikte takip etmek üzere oluşturduğumuz Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komitemiz, şirket politikalarını cinsiyet eşitliği prensibi üzerine inşa etmeye odaklanıyor. Komite, kurum içinde ve kurum dışında toplumsal cinsiyet eşitliği alanında aktif olarak çalışıyor ve Mor Oda Sohbetleri, Moms&Dads, Ev Kadınları, Eşitiz ibi projelerimizi yönetiyor ve geliştiriyor.
Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komitemiz tarafından oluşturulan ve sektörde bir ilk olan, Koton Moms & Dads Projemizi yeni ebeveyn olacak çalışanlarımıza yönelik olarak doğum öncesi anneliğe hazırlık sürecine destek olmak, doğum sonrası annenin işe adaptasyonunu kolaylaştırmak, anneliği ve kariyeri beraber yürütebilme inancını güçlendirmek ve doğum sonrasında işe geri dönme düşüncesini kuvvetlendirmek amacıyla hayata geçirdik. Proje kapsamında Okulun İlk Günü İzni ve Karne İzni uygulamalarımız da bulunuyor. Ayrıca anne ve baba adaylarımıza doğum yardımı gerçekleştiriyoruz.
Çalışanlarımızın sağlığını önemsiyor, tüm çalışma arkadaşlarımızın katılabileceği Koton’da Sağlık Seminerleri’ni düzenliyoruz. Çalışanlarımızdan gelen talepler üzerine düzenlediğimiz Sağlık Seminerleri’nde kadın ve erkek sağlığı konularına da odaklanıyor; “Meme Sağlığı,” “Regl ağrısından kurtulma yöntemleri”, “Menopoz döneminde sağlık”, “HPV aşısı ve Rahim ağzı kanserinden korunma yolları”, “HIV & Aids’ten korunma yolları”, “Prostat hastalıkları” gibi konulara yer veriyoruz.
Kadına yönelik şiddete karşı toplumu bilinçlendirmeyi hedefleyen UN Women Türkiye, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi’nin her yıl tüm dünyada ilan ettiği “Cinsiyete Dayalı Şiddetle Mücadelede 16 Günlük Aktivizm Kampanyası”na gönülden destek veriyoruz.
Kadın işgücünü desteklemek adına ev kadınlarımıza istihdam imkânı sağlayarak esnek çalışma modeli ile iş/özel hayat dengesini korumaya özen gösteriyoruz. 30 yaşın üstündeki ev kadınlarının mağazalarımızda yarı zamanlı olarak çalışmalarına imkân sağlayan Ev Kadınları Projemiz kapsamında, kadınlar çalışma gün ve saatlerini haftada 3 gün 5’er saat veya 5 gün 3’er saat olarak kendileri belirleyebiliyor. Projemiz, evdeki sorumluluklarını önceliklendiren kadınlara, kendilerine uygun gün ve saatlerde çalışma esnekliği ile iş yaşamına dengeli bir başlangıç yapma fırsatı sunuyor. Proje ile bugün, 37 ilde, 100’den fazla Koton mağazasında yaklaşık 250 kadına ulaşıyoruz.
Çalışanlarımızın yanı sıra toplumdaki kadınları da ekonomik sisteme ve toplumsal hayata dahil etme vizyonuyla, tedarikçilerimizle ve iş ortaklarımızla çeşitli projeler gerçekleştiriyoruz. Tedarik zincirimizde toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamayı hedefleyen Eşitiz Projesi ile tedarik zincirimizde yer alan firmaların kadın çalışanlarına sağladığı eğitim, kariyer gelişimi ve fırsat eşitliği olanakları, çocuklu çalışanlar için kariyer desteği, işyerinde tacizin önlenmesi gibi başlıklarla ilgili değerlendirme ve iyileştirilmeler gerçekleştiriyoruz.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde iş gücünün dışında kalan kadınları ekonomik sisteme dahil etmek amacıyla 2016 yılından bu yana EI Emeği Koleksiyonu Projesi’ni yürütüyoruz. El Emeği Koleksiyonumuz ile GAP bölgesindeki ÇATOM kadınlarının üretim-gelir zincirine dahil edilmesiyle yaşam koşullarının iyileştirilmesini ve toplumsal hayatta daha aktif yer almalarını hedefliyoruz.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü en önem verdiğimiz günlerden biri. TCE komitemizin önderliğinde her yıl 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü bir gün ile sınırlı tutmuyor, hafta boyunca kutluyoruz. Hafta boyunca her gün ilham veren konuşmacılar ile çalışanlarımızı Mor Oda Sohbetleri iletişim platformunda bir araya getirirken “kadın” teması ile farkındalık yaratmayı ve ilham vermeyi amaçlıyoruz. Bugüne kadar 100’ün üzerinde değerli ismi ağırladığımız Mor Oda Sohbetlerini, toplumsal cinsiyet eşitliği yaklaşımımızın en önemli inisiyatiflerinden biri olarak görüyoruz. Bu yıl 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde kadın çalışanlarımıza olan teşekkürümüzü Bir Kadın Dünyayı Değiştirebilir Etki ve Dayanışma Burs Fonu ile sunduk. Türk Eğitim Vakfı (TEV) iş birliğiyle oluşturduğumuz Burs Fonu’nun ilk bağışını Koton’daki kadın çalışma arkadaşlarımız adına gerçekleştirerek, depremden etkilenen 200 öğrencinin eğitim hayatlarına destek oluyoruz.
Bu yıl kadın çalışanlarımızdan oluşan Koton Women’s Football Team’i kurduk. Kadınlara ve kız çocuklarına “YAPAMAZSIN!” denilerek kodlanan toplumsal cinsiyet yargılarını futbol aracılığıyla ortadan kaldırmak için “Bir kadın istediği sporu yapabilir” mottosuyla yola çıktık. Koton kadınları olarak sahaya çıkıp deprem bölgesindeki kız çocuklarının futbol kampına katılmasını da teşvik etmeyi amaçlıyoruz.
Şu anda ajandanızın öncelikli maddeleri neler?
Yakın zamanda Toplumsal Cinsiyet Eşitliği komitemizde “Endometriozis – Şiddetli Regl Sancısı” konusunu gündeme aldık. Kadınların çalışma konforunu etkileyen ve çoğu kez maalesef göz ardı edilen bu konu için Endometriozis Derneği ile iş birliği gerçekleştirdik. Endometriozis özelinde gerçekleştirdiğimiz şirket içi anket ile çalışanlarımızın şiddetli regl ağrısı gerekçesiyle yaşadıkları sorunları tespit ettik. Bu doğrultuda Regl izni uygulamasını ele aldık ve bu konuyu projelendirdik. Kadın çalışanlarımız için Regl izni uygulamasını hayata geçirdik. Bu çalışma; regl izni uygulamasını, hijyenik pede ulaşımı kolaylaştırmayı, kadınlara yönelik eğitim ve seminerleri, regl dönemi dinlenme odalarını da kapsıyor. Proje birkaç ay içinde tamamlanmış olacak.
Koton olarak bu yıl 35. yaşımızı kutlarken Cumhuriyetimizin 100’üncü yıl coşkusunu “Cumhuriyet Bize Çok Yakışıyor” mottosu ile tüm çalışanlarımızla birlikte yaşıyor ve yaşatıyoruz. 100. Yıl Komitemiz ve çalışanlarımızdan oluşan 500’e yakın gönüllümüzle birlikte, üst yönetimin liderliğinde projeler yürütüyoruz. 100. Yıl Manifestomuz ile Cumhuriyete verdiğimiz önemi tüm çalışanlarımızla birlikte daha büyük büyük bir heyecanla yaşıyoruz.
Haberi pdf olarak okumak için görsele tıklayın.