Türkiye’de şirketler 2030 İK’sına hazır değil!

HRdergi ve ETS Global’in Türkiye’den 158 İK lideri ile gerçekleştirdiği İK’nın Çalışan Gelişimi Gündemi 2023 araştırmasının sonuçları çok çarpıcı. Öne çıkan sonuçların başında ise İK liderlerinin yüzde 82’si şirketlerinin 2030’un İK’sına hazır olmadığını belirtmesi gelmekte...

Mayıs 2023 tarihinde gerçekleştirilen araştırma ile İnsan Kaynakları profesyonellerinin hem İK’nın 2023 yılı gündemine hem de 2030 Vizyonlarına ışık tutması hedefleniyor. Bu önemli araştırmanın sonuçlarını yorumlayan ETS Global B.V. Türkiye Ülke Müdürü Akhan Özten ve HRdergi Genel Yayın Yönetmeni Gülcan Çağlar Çalışkan, iş dünyasının geleceğine yönelik bazı çarpıcı bulguları ele alarak İK yönetimi ile dil becerilerinin kritik rolünü vurguluyorlar.

Akhan Özten: “Sınırların kaldırıldığı bir dünyada çalışanların çoklu dil becerilerinin çok elzem ve önemli olduğu konusunda İK liderleri hemfikir...”

Araştırmanın sonucuna göre iş dünyasının geleceği ile ilgili yapılan araştırmaların sonuçlarına göre hem iş yerinde hem de kişisel gelişimde iletişimin çok önemli olacağı gözükmekte olduğunu belirten Akhan Özten; “Türkiye’deki durumu anlamak adına HRdergi ile ortak yaptığımız araştırma da bize önemli bilgileri gözler önüne serdi. Araştırmamızın sonuçlarına göre şirketlerindeki kilit pozisyonlarda çalışanların İngilizce konuşma yeterliliği konusundaki en büyük kriterleri; yüzde 72 oranında akıcı ve işini yürütebilecek dil seviyesine sahip olması.”

İş İngilizce’sinin önemi giderek artıyor

Araştırmadaki diğer sonuçları da göz önünde bulundurduğumuzda iş yerinde İngilizce yeterliliği hem bugün hem de yarın için çok daha önemli olacağını söyleyen Akhan Özten; “Önemli olan diğer bir nokta ise global ölçekte geçerliliği olan bir test ile iş yeri İngilizce yeterliliğini ölçmek. Bu noktada pek çok global marka TOEIC iş İngilizce testini tercih ediyor. Çünkü biliyoruz ki; verimliliğin ve sürdürülebilir insan yönetiminin en büyük eksiklerinden biri; ölçme-değerlendirme... TOEIC'in bu konuda tüm dünyada kanıtlanmış başarısı, geleceğin yeteneklerini değerlendirme ve onların 'dünya çalışanı' olma yolundaki en önemli ölçme aracı olacağının da göstergesi.”

Z Kuşağı’na da hazır değiliz!

Z kuşağı’nın, iş gücüne katılımı her geçen gün artıyor ve bu kuşağın 2030 yılına kadar iş gücünün %30'unu oluşturmasının beklendiğini belirten Gülcan Çağlar Çalışkan; “Araştırmamıza katılan İK liderlerinin yüzde 72’si şirketlerinin gerek yaşam tarzları gerekse farklı çalışma tercihleri ile geleceğin iş dünyasına şekil verecek olan Z Kuşağı’na henüz hazır olmadığını belirtti.

Bu durum, Z kuşağının iş dünyasına katılımı ve beklentileri konusunda önemli bir tartışma noktasını yansıtıyor. İnsan Kaynakları liderlerinin yüzde 72'sinin Z kuşağına henüz hazır olmadığını ifade etmesi, şirketlerin bu yeni kuşağı anlama ve onlarla etkili bir şekilde çalışma konusunda bazı zorluklar yaşayacağını gösteriyor.”

Türkiye, hibrit çalışmayı çok sevdi!

İK’nın Çalışan Gelişimi Gündemi 2023 Araştırması’nın sonucuna göre 2030’a doğru giderken Türkiye’deki İK liderlerinin geliştirilmesini düşündükleri 3 gündem maddesinden birinin Hibrit ve uzaktan çalışması olduğunu belirten Gülcan Çağlar Çalışkan “Araştırma şunu gösteriyor ki; Türk çalışma hayatı hibrit ve uzaktan çalışmayı çok sevdi ve ülkemizde bu yeni çalışma modeli kalıcı olacak gibi duruyor.

Araştırmaya yanıt veren İK liderlerinin yüzde 93’ü yeni çalışma modellerinin ‘yeteneğe her yerden erişim” olarak nitelendirilen ‘dünya çalışanı’ kavramının önünü de açtığını düşünüyor ve bu modelin artık ‘yerleşmesi’ gerektiğine inanıyor.” İK profesyonellerinin şirketlerinin mevcut durumlarını ve neler yapabileceklerini görmeleri açısından önemli olan araştırmanın sonuçları 18 Ekim 2023’te İK profesyonellerine yönelik büyük bir etkinlik ile paylaşılacak.

 


Haberi pdf olarak okumak için görsele tıklayın. 

DERGİ

HRdergi Mayıs sayısı çıktı

SATIN AL Mayıs 2024