Çalışanlarınızın Beklentilerinin Farkında mısınız?


Bizlerin çalışanlarımızdan, çalışanlarımızın da bizden istekleri, beklentileri olduğu gibi hayal kırıklıkları da vardır. Bazen bunları net olarak ifade edebilir bazen de davranış biçimleriyle ima etmeye çalışırız. Ama çalışanınızın bilgi ve becerilerini ölçmek ve buna karşılık beklentilerini bilmek bir lider, bir yönetici olarak bizlerin sorumluluğudur.

Çalışanlardan, beklentilerini öncelik sırasıyla aktarmaları istendiğinde kimi zaman işverenlerin çoğunun düştüğü bir hata vardır: Çalışanlarının hep ilk sıraya yüksek maaş beklentilerini yazacakları zannedilir. Oysa ki yapılan araştırmalar; çalışanların önce kendini geliştirebileceği bir iş sahibi olmak istediğini ortaya çıkıyor. Yani çalışanınız önce işini benimsemek ve sevmek istiyor. Aslına bakarsanız işini sevmenin ve sahiplenmenin, kazandığı paradan çok daha fazla önem taşınıdığına inanmak zor geliyor değil mi? Hele de günümüzün zorlu sosyo-ekonomik koşullarında... Ama örnekleri çok; “Sevmesen bir gün bile bu iş çekilmez” diyen birçok insana rastlamadınız mı iş hayatında? Ya da hep bize örnek gösterilen tiyatrocular, bale ve opera sanatçılarını düşünün… Onların belki çok az paralarla geçinmek zorunda kaldıkları zamanlar olmuştur. Ya da belli bir yaşa geldikten sonra para kazanmaya başlamışlardır. Ama sorsanız mutludurlar; çünkü onlar bildiği ve sevdiği işe gönül vermiştir.

Peki ama çalışanların beklenti sıralaması gerçekte nasıl? Genel bir sıralama yapıldığında çalışanlarımız bizlerden neler bekliyorlar?

Sıralama şöyle;

1. İşini sevmek ve benimsemek (gelişebileceği, keyif alacağı işi yapmak)
2. Esneklik
3. Karşılıklı güven duygusunun hissettirilmesi
4. Yüksek gelir
5. İş güvenliği
6. İkili iletişim. Yöneticinin objektif ve iyi bir dinleyici olması (örneğin kişisel sorunlarının dikkate alınması ve yardım edilmesi…)
7. Çalışma ortamının iyi olması
8. Promosyon ve gelişim desteği (mesleki eğitim olanaklarının sağlanması, sağlık sigortası gibi…)
9. Katılımcı rolünün olması (kendi işinin patronu olmak, söz sahibi olabilmek…)
10. Kibar bir disiplin
11. Yapılan ve başarıyla sonuçlanan işe tam saygı ve hürmet
12. Boş zaman (haftada birgün, gün içersinde 1-2 saati kendine ayırabilmek..)

Yukarıdakiler çalışanların ne istediğinin kısa bir özeti aslında... Şimdi bir de çalışan gözlüklerimizi çıkararak işveren gözlüklerimizi takalım ve bakalım; işverenler çalışanlarından neler bekliyormuş:

Çok iyi derecede iletişim becerisine sahip olma (hem anadilde, hem ek lisanlarda)

En az temel matematik bilgisine ve hesaplama becerisine sahip olma

İşin gerektirdiği “kuralları” takip etme ve bu çerçevede başarıya ulaşma.

Zamanında işte olma ve işini zamanında yerine getirme

İşin gerektirdiği şekilde giyinme (traş olma, temiz takım elbise giyme...vb)

Üst ve alt kademedeki çalışanlara karşı saygılı olma

Üretken, yaratıcı ve iş bitirici özelliklere sahip olma

Müşterilerle iyi ilişkiler içersinde olma

Ekibin bir parçası olarak çalışma

Kişisel problemleri evde bırakma

En üst kademeden başlayamamayı kabullenme

Diğer çalışanlara uyum sağlama

İşe kendinden değer katma

Çalışanlarla işverenlerin beklentileri, kadın ve erkeklerin birbirinden beklentileri gibidir. Ne zaman birbirini tutsa aralarında bir sinerji, uyum ve sevgi doğar. Kadın ve erkek için bu durum iyi bir ilişki ve aşk; çalışan ve işveren içinse verimlilik ve kar anlamına gelir. Uyumlu ve verimli çalışmalar diliyorum.

Gülçin Birben

Bizde içerik bol, seni düzenli olarak bilgilendirmemizi ister misin? :)