Bulut Yetenekleri Yönetmeyi Konuştuk!
HRdergi’nin her yıl farklı bir vizyon ile gerçekleştirdiği Seçme Yerleştirme ve Yetenek Yönetimi Zirvesi bu yıl ‘Bulut Yetenek Yönetimi’ motto’su ile sahnedeydi… Assessment Systems ve Pearson’ın Resmi Sponsor olarak destek verdiği zirve, 17 – 18 Ekim tarihlerinde İstanbul Marriott Hotel’de büyük bir katılımla gerçekleşti.
İnsan Kaynakları’nda seçme yerleştirme ve yetenek yönetimi fonksiyonunun, en hızlı kaldıraç etkisine sahip rekabet avantajlarından biri olduğunu biliyoruz. İçinde bulunduğumuz dijital dönemin, Endüstri 4.0’ın gerektirdiği yetkinliklere sahip, bu hıza yetişebilecek yetenekleri bulmanın ve elde tutmanın önemi ise artık tartışılmaz… Peki, dünya hızla dijitalleşip yetenekler gelişirken, şirketlerde kullanılan sistemler aynı mı kalıyor? Yeteneği bulma, çekme ve elde tutma stratejileri gelişiyor mu? İlgili süreçlerde dijital yaklaşımlar ne kadar kullanılıyor? Artık “Bulut yetenekleri yönetmenin zamanıdır” dedik ve bu soruların yanıtlarını zirvemizde iyi uygulamalara imza atan kurumların yöneticilerden ve ezber bozan yaklaşımları paylaşan danışmanlardan dinledik.
Zen Cosplay’ın renkli skeci ve HRdergi Genel Müdürü Alper Toper’in Hoşgeldiniz konuşmasıyla başlayan zirvenin ilk konuşmacısı ‘Seçmek mi, seçilmek mi?’ başlıklı oturumuyla Eczacıbaşı Holding İK Grup Başkanı Ata Selçuk oldu. Yeni iş modelleri ile birlikte değişen İK süreçleri ve yetenek profillerinden bahseden Selçuk, şirketlerin artık seçen değil, seçilen olduğunu dile getirdi. İK’nın bir pazarlama fonksiyonu gibi çalışarak şirketi yetenekler için cazip hale getirmek ve bir ‘lovemark’ yapmak için uğraşması gerektiğine dikkat çeken Ata Selçuk, böylece çalışanların da şirketlerine duydukları sevgi ve tutkuyu müşterilerine yansıtabileceklerinin altını çizdi. Selçuk, konuşmasında ayrıca dünya vatandaşlığı, çeviklik, dijitalleşme ve iş – yaşam uyumu gibi İK’nın son dönemlerde tartıştığı ‘insan’ konularına da değindi.
Zirvede söz alan isimlerden biri de ‘Kültür Dönüşümü olarak Yetenek Yönetimi: Holding ve şirketlerinde bütünsel yetenek yönetimi süreci tasarımı ve dijitalleşme’ başlıklı konuşmasıyla SOCAR Türkiye Yetenek Yönetimi Müdürü Burcu Alsan oldu. Konuşmasında, şirketlerin kültürel dönüşüm sürecinin ‘insan’ ve ‘yetenek’ boyutunu anlatan Alsan, SOCAR Türkiye olarak geçirdikleri kültürel dönüşümü; kurumsal hafıza, dijitalleşme, uzun vadeli yetenek yönetimi (yedekleme), kalibrasyon toplantıları, metrikler ve üst yönetim desteği paralelinde değerlendirdi.
Manpower Türkiye Genel Müdürü Feyza Narlı’nın moderatörlüğünü üstlendiği ‘Dijital çağda Yetenek Yönetimi’ başlıklı panel, Arçelik A.Ş. İnsan Kaynakları Direktörü Buket Çelebiöven ve morhipo.com CFO&COO’su Cem Özey’in katılımıyla gerçekleşti. Panelde, dijitalleşme ile birlikte değişen yeni nesil yetenek yönetimi süreçlerinin olmazsa olmaz’ları çalışan katılımının, tasarım odaklı düşünmenin ve aday & çalışan deneyiminin önemine değinen konuşmacılar, bu yeni çağda çalışanların sadece bağlılıklarını değil, akıl ve kalplerini de kazanmak gerektiğinin altını çizdi.
‘Geleceğin becerileri – 2030 yılında istihdam’başlıklı konuşmasıyla zirvedeki yerini alan isim Pearson Türkiye Kurumsal Satış ve İş Geliştirme Müdürü Can Mindek oldu. Konuşmasında otomasyon, yapay zekâ ve robot çalışanlar ile birlikte değişecek olan iş dünyasına bir pencere açan Mindek, Pearson olarak Nesta ve Oxford Martin School ile iş birliğinde gerçekleştirdikleri ‘Geleceğin Meslekleri: 2030’ raporunun detaylarını aktardı. Rapora göre dijitalleşme, korkulanın aksine insanlar için robotlardan daha fazla iş imkânı yaratacak ve şu an niteliği veya ismi bilinmeyen yeni meslekler ortaya çıkacak.
Zirvede söz alan isimlerden biri de ‘İşe alımda bir mit: Yetenek mi, karakter mi?’ başlıklı oturumuyla Deloitte Türkiye İnsan Kaynakları Hizmetleri Lideri Cem Sezgin oldu. İşe alım süreçlerindeki bu büyük ikilem konusunda, Deloitte araştırmalarına göre şirketlerin %95’inin işe alım kararlarında karakter ve davranışın yetkinliklerin önüne geçtiğini belirttiklerini ifade eden Sezgin, işe alımda pozisyon bazında değil, takım ve kültür bazında düşünülmesi ve buna göre hareket edilmesi gerektiğinin de altını çizdi.
Türkiye İş Bankası Yetenek Yönetimi Birim Müdürü Meral Elmazve Assessment Systems İş Geliştirme ve Satış Direktörü Ebru Bağran ‘Değerlendirmenin dönüşümü – Oyun bazlı değerlendirme’ başlıklı ortak oturumlarıyla zirvede yer alan isimler oldu. Son dönemlerde dünyada İK alanında yaşanan radikal değişimlerden biri olan ‘oyunlaştırma’nın değerlendirme tarafında nasıl uygulanabileceğini anlatan Elmaz ve Bağran, bu konuda Assessment Systems’ın Türkiye İş Bankası için gerçekleştirdiği ‘Oyun Bazlı Değerlendirme’nin detaylarını ve yaşadıkları deneyimi paylaştı.
Zirvede ‘Endüstri 4.0 döneminde değişen liderlik ve yetenek yönetimi’ başlıklı konuşmayı gerçekleştiren isim LC Waikiki Mağazacılık İnsan Kaynakları Direktörü Gökhan Denizhan oldu. Tüm dünyanın hızla adapte olmaya çalıştığı yeni sanayi devrimi olarak nitelendirilen Endüstri 4.0’da yeni nesil bir liderlik ve yetenek yönetimi anlayışına sahip olmak gerektiğini belirten Denizhan, konuşmasında geleneksel modellerin şirketlerin sürdürülebilir bir insan kaynağına hiçbir katkı sağlamayacağına dikkat çekti. Denizhan, bu konuda yapılan global araştırmaların ve uygulamaların sonuçlarını da paylaşırken Türkiye’de İK ve liderlerin Endüstri 4.0’a ayak uydurmak için neler yapması gerektiğine de değindi.
İlk günün Kapanış Oturumu’nu gerçekleştiren isim ‘Yetenek için işe alma ve bağlılık paketleri’ başlıklı konuşmasıyla Prometheus Danışmanlık Genel Müdürü Yücel Atışoldu. Yetenek yönetimindeki en büyük sıkıntının yeteneklere ‘sıradan’ çalışan veya aday gözüyle bakılması olduğunu belirten Atış, onları normal kabul etmenin ‘bağlılığı’ başlamadan bitirmek olduğunu sözlerine ekledi. Dünyadan ve Türkiye’den renkli örnekler paylaştığı oturumda, Yücel Atış yeteneğin stajyerlikten CEO’luğa uzanan kariyer planlamasında tüm ‘sıradanlık’ları ortadan kaldırmak gerektiğini de vurguladı.
Zirvenin ikinci gün açılışını 'Robot çağında bir homosapien olmak’ başlıklı konuşmasıyla 24 Saatte İş Kurucu Ortağı Mert Yıldız gerçekleştirdi. İlerleyen dijitalleşme ile birlikte teknolojinin istihdamı olumsuz etkileyeceği korkusunun insanlarda gelecek kaygısı yarattığını belirten Yıldız, bunun tam tersi olacağını söylerken kendisini geliştirebilen, dönüşüme ayak uydurabilen, teknolojiyi yaptığı işe entegre edebilen ‘homosapien’lerin robot çağının en önemli aktörleri olacağını ifade etti. Son yıllarda robot çağını yakalamak için yapılan atılım ve icatlardan bahseden Mert Yıldız, tüm bunların ekonomi dünyasına etkilerini de örneklerle paylaştı.
Zirvede ‘Dijital Yetenek Rehberimiz… Yetenek yönetiminde dijital yetkinlikler neden odağımızda?’ başlıklı oturumu gerçekleştiren isimler Schneider Electric Türkiye, İran ve Orta Asya İnsan Kaynaklarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Neslihan Ogan Gümrükçü ve Schneider Electric Türkiye & Orta Asya ve İran’dan Sorumlu Yetenek Yöneticisi ve İK İş Ortağı Aslı Yalın oldu. Konuşmalarında kurum olarak hayata geçirdikleri Tersine Mentorluk (Reverse Mentoring) uygulamasının detaylarını, yöneticilere ve çalışanlara yarattığı katma değeri anlatan Gümrükçü ve Yalın, dijitalleşme ile birlikte revize ettikleri yetenek ve yetkinlik geliştirme süreçlerine dair de bilgiler aktardı.
Zirvede ‘Anlamak beğenmenin başlangıcıdır!’ başlıklı konuşmayı paylaşan isim QNB Finansbank İK Planlama ve Strateji Yönetimi Müdürü Burcu Çetin oldu. Günümüzün en iyi yeteneklerini şirketlere çekmek, onları cezbetmek ve elde tutmak için nasıl bir strateji ve süreç yönetimi gerektiğini anlatan Çetin, tüm bunların anahtarının güçlü bir işveren markası olduğunun altını çizdi. Geleceğin İK’sını kurmak için nasıl bir işveren markası oluşturulabileceğine dair QNB Finansbank uygulamalarından örnekler veren Burcu Çetin, sahip olmak istedikleri yetenekler için neleri farklılaştırdıklarından da bahsetti.
‘Çalışanları ne motive eder? Türkiye’de iş dünyasının motivasyon haritasını açıklıyoruz!’ başlıklı oturumun sahibi BNME Danışmanlık MS Eğitmeni Alper Toper oldu. Türkiye’de farklı sektörlerde faaliyet gösteren 2.000 beyaz yakalı çalışanın yanıtladığı ve liderler için ekiplerini yüksek performansa ulaştırmak konusunda önemli veriler sunan Motivatör DeğerlendirmesiTM envanterinin sonuçlarını açıklayan Toper, çalışanların en çok eğitim ve gelişim fırsatı beklediklerini ifade etti. Toper, konuşmasında para, yaş ve görev alanlarının büyük çoğunluk için en güçlü motivatör olmadığını belirtirken, çalışanları işe gitmek üzere sabah yatağından şevkle kaldıran ortak motivatörlerin sırasıyla eğitim, etkililik, sosyal sorumluluk, sorun çözme ve zorlu hedef olarak sıralandığını sözlerine ekledi.
‘Mizah ‘’iş’’e yarıyor!’ başlıklı renkli ve eğlenceli sunumu gerçekleştiren isim Mizah Atölyesi Kurucu & Eğitmeni Cengiz Ferhat Altay oldu. Çeşitli kelime oyunları ve interaktif uygulamalarla eğlencenin ve mutluluğun çalışma hayatındaki rolüne değinen Altay, mutlu olmayan ve gülümsemeyen bir çalışanın bağlılığının mümkün olmadığını ifade etti. Katılımcıların da büyük keyifle yer aldıkları oyunlarda eğlence had safhadaydı.
Nestlé Türkiye İnsan Kaynakları Direktörü ve Yönetimi Kurulu Üyesi Nilüfer Demirkol ve Nestlé Türkiye Satış Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Erdem Çakır ‘Değişimle Birlikte Yeteneği Yönetmek’ başlıklı konuşmayla zirvedeki yerlerini alan isimler oldu. Konuşmalarında Nestlé olarak geçirdikleri değişime neden ihtiyaç duyduklarını, bu değişim sürecinde neler yaşadıklarını ve nasıl sonuçlar elde ettiklerini anlatan Demirkol ve Çakır, özellikle değişimin ‘insan’ boyutunda yaşadıkları zorluklara dikkat çekti.
HRMONDO İnsan Kaynakları ve Yönetim Danışmanlığı Kurucusu Murat Karakaş ‘Yetenek 4-4-2’ başlıklı oturumuyla yeteneğin değişen dünyasına ışık tuttu. Yetenek yönetiminin sadece bir departmanın sorumluluğuna bırakılamayacak kadar kritik ve önemli bir süreç olduğunu ifade eden Karakaş, yetenek yönetiminin gerçek bir takım oyunu olduğunu belirtti. Murat Karakaş konuşmasında, şirketlerin yapması gereken en temel şeyin, bu takım oyununda kimlerin hangi görevleri üstleneceğini belirlemek ve ‘taktiksel diziliş nasıl olmalı?’ gibi soruların yanıtlarını bulmak olduğunun altını çizdi ve dünyadan örnekler sundu.
İki gün boyunca yoğun bir içerikle katılımcılarını ağırlayan zirvenin kapanışı, moderatörlüğünü Taurus Group Consulting / DDI Türkiye Eğitmen ve Kıdemli Danışmanı B. Çimen Işıkkent Yurdanur’un üstlendiği ‘İlk seviye liderlik gelişimi: İlk seviye liderlik havuzunuz boşsa aslında tüm havuzunuz boştur’ başlıklı panel ile gerçekleşti. Panelde konuşmacı olarak Mey-Diageo Eğitim ve Gelişim Müdürü Funda Tiryakioğlu ve Borusan Holding Eğitim Gelişim Müdürü Semin Köseoğlu yer aldı. Konuşmacılar, ilk seviye liderlik havuzunun ve Gelişim Yolculuğu’nun geleceğe hazırlanma konusunda şirketlere ve yeteneklere nasıl katkı sağladığını kendi kurumlarından yaşadıkları deneyimlerden örnekler vererek anlattı.