Barilla Türkiye İK’da fark yaratan uygulamalar: Barilla Citizenship ve Lokal Oryantasyon programı


Barilla Citizenship ve Lokal Oryantasyon Programı ile çalışanlarının takdirini kazanan Barilla
sürekli gelişime önem veren bir İK vizyonu çiziyor. Özellikle yeni neslin ilgisini çeken Barilla Lab platformuyla
birlikte global eğitimler ve yetenek yönetimi kapsamında bireysel gelişim planları da gerçekleştiren Barilla Türkiye,
Ortadoğu & Afrika İnsan Kaynakları Kıdemli Müdürü Hüseyin Coşkun ve ekibine İK uygulamalarını sorduk...

 

Öncelikle Barilla’nın İK organizasyonu ve süreçleri üzerine neler söylemek istersiniz? Hangi fonksiyonlar çerçevesinde çalışıyorsunuz?

Barilla İnsan Kaynakları organizasyonu olarak, Bolu fabrika ve İstanbul ofis olmak üzere iki lokasyonda çalışıyoruz. Genel olarak İşe Alım, Eğitim, Performans Yönetimi, Yetenek Yönetimi, Kariyer Yönetimi, Ücretlendirme, Endüstriyel İlişkiler, Özlük İşleri, Bordrolama ve İç Hizmetler süreçlerini yürütüyoruz.

İşe alım ve oryantasyon programlarınız üzerine de konuşmak isteriz.

Şirketimizde yeni bir pozisyon açıldığında öncelikli olarak iç kaynaklarımızı değerlendiriyoruz. Böylece, çalışanlarımıza kariyer gelişimlerinde yeni fırsatlar ve rotasyon imkanları tanıyoruz. İç kaynaklarımızla süreci tamamlayamadığımız durumlarda ise ikinci alternatif çözüm olarak ilanlarımızı yayınlıyoruz. İşe alım sürecimizde genel yetenek testleri, kişilik envanterleri, yabancı dil seviye testleri gibi poziyona göre değişim gösteren uygulamaları gerçekleştiriyoruz. İşe alım sürecimiz İnsan Kaynakları ve ilgili bölüm yöneticilerinin katıldığı üç aşamadan oluşuyor. Bu üç aşamayı başarı ile tamamlayan adaylarımıza teklif sunuyoruz. İşe alım sürecimizin kalitesini arttırmak amacıyla, süreçte son aşamaya kadar ilerlediğimiz adaylarımıza ve işe yeni başlayacak çalışanlarımıza ayrı ayrı “İşe Alım Süreci Değerlendirme Anketi” uyguluyoruz.

Oryantasyon sürecimiz ise iki yıla yayılan iki farklı ana programdan oluşuyor:

Bu programlardan ilki Türkiye’de uyguladığımız “lokal oryantasyon programı’’, diğeri ise “Barilla Citizenship” adında tüm Barilla Group’da yeni işe giren çalışanların katıldığı ve şirketimizin merkezi İtalya’da gerçekleşen program.

Çalışanlarımız, işe başladıkları ilk gün, Barilla Citizenship programı kapsamında “Welcome to Barilla e-learning eğitimi’’ni alıyorlar. Bu e-learning eğitimi kapsamında şirketimizin tarihçesi, ürünleri, değerleri, liderlik yetkinlikleri gibi önemli bilgileri işe başladıkları ilk gün öğrenme fırsatı buluyorlar.

Daha sonrasında, 2 aylık periyodlarla lokalde organize edilen ve söz konusu 2 ay içerisinde Türkiye’de işe başlayan tüm çalışanlarımızın katıldığı, 3 gün sürecek bir oryantasyon programı organize ediliyor. Bu program kapsamında işe yeni giren çalışanlarımız, Barilla Türkiye organizasyonunu yakından tanıma fırsatını yakalarken, aynı zamanda Finans ve Marka/Ürün eğitimleri alıyor, sahadaki çalışanlarımız ile birlikte yerel ve ulusal zincir marketleri ziyaret ederek ürünlerimizin konumlandırılması hakkında detaylı bilgi ediniyorlar. Son olarak, Bolu’da bulunan fabrikamızın ziyareti ile ürünlerimizin nasıl üretildiğini öğrenme ve görme fırsatına sahip oluyorlar. İtalya’da gerçekleşen “Barilla Citizenship Programı” kapsamında ise, işe yeni başlayan çalışanlarımız 3 günlük “Barilla Oryantasyon” programına katılıyorlar. Bu program kapsamında şirketin tüm süreçleri hakkında bilgi sahibi olurken, farklı ülkelerdeki Barilla çalışanlarıyla tanışıyorlar ve Barilla kültürünü içselleştirmiş oluyorlar.

Sonraki dönemde ise her bir farklı iş ailesi bazında düzenlenen oryantasyon programlarına katılıyorlar ve bulundukları iş ailesini çok daha yakından tanıyorlar. Barilla Citizenship programının son aşamasında oryantasyon programına katılan tüm çalışanlarımız, Yönetim Kurulu Üyeleri ve CEO’muzun da katılımıyla gerçekleşen 1 günlük ‘Barilla Passion’ toplantısına davet ediliyorlar.

Ayrıca sizden Barilla Performans Yönetimi hakkında da bilgi alabilir miyiz? Barilla olarak nasıl bir “performans yönetimi” vizyonuna sahipsiniz?

Performans Yönetim Sistemimiz kapsamında ‘Hedeflerle Yönetim’ ilkesinin benimsenmesini amaçlıyoruz. Global olarak kullanılan ortak bir portal aracılığı ile yürütülen sistem üzerinde, her yıl çalışanlarımıza hem bağlı oldukları iş alanı ile ilgili fonksiyonel hedefler hem de bireysel gelişim planları doğrultusunda kişisel hedefler veriliyor. Yıl ortasında performans dönemi ara değerlendirme toplantıları, sene sonunda ise çalışanların yıl içerisinde gösterdikleri performansları hakkında yöneticileri tarafından geribildirim aldıkları performans değerlendirme toplantıları organize ediliyor. Böylece hem çalışanların performanslarını izleme fırsatını buluyor hem de gelişim alanlarını belirleyebiliyoruz. Buna bağlı olarak iç ve dış eğitim programları ile çalışanlarımızı destekliyoruz.

Son dönemlerde yeni nesli cezbetmek ve kendilerine çekmek şirketlerin en öncelikli hedeflerinden biri haline geldi. Barilla İK olarak yeni nesil çalışanları şirketinize kazandırma konusunda ne tür çalışmalara imza atıyorsunuz?

İyi eğitimli, yetkinlik seviyesi yüksek ve kariyerinde başarılı olmayı arzulayan yeni neslin en belirgin özelliği, şirketlerine karşı hissettikleri bağlılığın diğer çalışan gruplarına göre daha düşük seviyede olması... Bu nedenle, biz İK çalışanlarına önemli görevler düşüyor.

Barilla olarak yeni nesil çalışanlarımız için performans yönetimi, yetenek yönetimi ve kariyer planlamalarımıza odaklı eğitim ihtiyaç analizlerini oluştuyoruz. Bu analizler sonrasında eğitim planlarımızı hazırlıyor, hem iç hem de dış eğitmenler ile eğitimlerimizi gerçekleştirerek kariyerlerinin henüz başında bulunan çalışanlarımızın kişisel gelişimlerine katkıda bulunuyoruz. Barilla Group olarak sürekli gelişime verilen önem doğrultusunda, Barilla LAB adında bir platform oluşturuldu. Bu platformda global olarak gerçekleşen eğitimlere yetenek yönetimi kapsamında veya bireysel gelişim planları doğrultusunda diğer çalışanlarımızın yanı sıra yeni nesil çalışanlarımızın da katılmasını sağlıyoruz.

Aynı zamanda, her sene, Barilla Değerleri olan ‘Entellektüel Merak, Tutku, Güven, Dürüstlük & Doğruluk ve Cesaret’in benimsenmesine yönelik sosyal aktiviteler düzenliyoruz. Yıl sonu organizasyonları, turnuvalarımız, resim ve fotoğraf yarışmalarımız, kültürel aktivitelerimiz ile yeni nesil çalışanlarımızın şirket bağlılığını arttırmayı amaçlıyoruz.

 

Son dönemdeki İnsan Kaynakları projelerinizden örnekler verebilir misiniz?

İnsan Kaynakları olarak, iş süreçlerimizde mevcut durumu daha iyi analiz edebilmek ve ayrıca süreçlerin iyileştirilmesini sağlayabilmek amacıyla, 2011 yılının ilk yarısında İç Müşteri Memnuniyeti Anketi gerçekleştirdik. Bu anketin sonucunda, tüm departmanlarımızla ayrı ayrı üst yönetimin de katıldığı Anket Değerlendirme Toplantıları düzenledik. Bu toplantılarda her departman için ayrı aksiyon planları oluşturduk. Bu sene ilkini gerçekleştirdiğimiz bu uygulamayı, belli periyodlarla tekrarlayıp iş süreçlerimizdeki gelişmeleri ve iyileşmeleri takip etmeyi planlıyoruz.

Diğer bir projemiz ise, Global olarak yürütülen İş Değerlendirme (Grading) Projesi kapsamında organizasyondaki tüm pozisyonları değerlendirerek kademelendirme sisteminin oluşturulması idi. Bu sistem temel alınarak, organizasyondaki ünvanları yeniden yapılandırdık ve Barilla Global ünvan yapısı ile uyumlu hale getirdik.

 

DERGİ

HRdergi Nisan sayısı çıktı! İyi okumalar

SATIN AL Nisan 2024