“Avrupa’nın en iyi yönetilen şirketi seçilmek çok önemli bir sorumluluk; odağımızda insan olmaya hep devam edecek…”


Önce Eylül’ün son günlerinde geldi Bilim İlaç ailesine mutlu haber:
PERYÖN tarafından düzenlenen, 29 firmanın 40 ödül başvurusu ile 5 farklı kategoride yarıştığı “İnsan Yönetimi Ödülleri”nde, Yetenek Yönetimi Ödülü’nü onlar kucaklamaya
hak kazanmıştı.

Henüz bu başarının mutluluğu sürerken, bu kez yürekler farklı bir heyecan için çarpmaya başladı: Bilim İlaç, bu kez de Avrupa’nın en iyi yönetilen şirketi olmaya adaydı.
Ve güzel haber 25 Ekim akşamı Münih’ten geldi: Avrupa Kalite Ödülleri’nde,
‘Büyük Ölçekli İşletmeler’ kategorisinde ‘Büyük Ödül’ ve 4 ayrı kategoride ‘Başarı Ödülü’ onların olmuştu. Üstelik bu ödülle birlikte, son 3 yıldır Avrupa’da, başvuran hiçbir firmanın alamadığı Avrupa Kalite Büyük Ödülü’ne layık görülen ilk şirket ve aynı zamanda da ilk ilaç firması unvanı da onlarındı artık…

Bu başarıların satır aralarını konuşmak için bir araya geldiğimiz
Bilim İlaç İnsan Kaynakları Direktörü Aykut Bora,
“Tüm bunlar bize çok önemli sorumluluklar yükleyecek” diyor ve ekliyor:
“Hem şirketin genel yönetim yaklaşımı olarak hem de İK yönetimi olarak üstlendiğimiz bu misyonu daha da ileriye götürmek zorundayız. Bu nedenle yeni nesil İK uygulamalarının hepsini hayata geçireceğiz, sistemlerimizi güncelleyeceğiz ama vazgeçmeyeceğimiz çok önemli bir şey var: Odağımızda insan olmaya hep devam edecek. Çalışanlarımıza daha fazla nasıl dokunabileceğimizi, daha fazla nasıl bağlılık yaratabileceğimizi hep düşüneceğiz. Çünkü sonuçta hedefimiz performans odaklı bir kültür yaratmak…
Bunun da bağlılıktan geçtiğini biliyoruz”.

Birazdan okuyacağınız ayrıntılı uygulamalar, Bilim İlaç’ta başarının tesadüf olmadığını kanıtlıyor. Zaten Bora da bunu şu sözlerle ifade ediyor:
“Bugün geldiğimiz noktada Bilim İlaç’ın sürdürülebilir başarısı bir tesadüf değil; uzun vadeli ve stratejik bir planlama, katılımcı bir liderlik ve yönetim yaklaşımı, adaletli ve fırsat eşitliği sağlayan sistemler, başarıya ve mükemmelliğe gönülden bağlı yetkin çalışanlar, kuruluşun tüm düzeylerinde var olan ilham, katılım ve sahiplenme ile gerçekleşti”.

Gelin Bilim İlaç’ın ödüllü uygulamalarının ayrıntılarına hep birlikte kulak verelim…

 

“BİLİM İLAÇ İNSAN KAYNAKLARI
HER ZAMAN ŞİRKET STRATEJİLERİNİ DESTEKLEDİ”

Bilim İlaç’ın EFQM Modeli ile tanışması nasıl oldu, süreçte neler yaşandı?

Bilim İlaç olarak bu Avrupalı yönetim anlayışını 1998’den beri uyguluyoruz. Modeli uygulamaya ilk başladığımızda öncelik verdiğimiz nokta İK bölümünü oluşturmak ve bunu sahiplendirmekti. 2000 yılından itibaren ise özellikle bu modele bağlı kalarak, kimi zaman danışmanlık desteği alarak kimi zaman da kendi bilgi birikimimizle tüm İK süreçlerimizi yeniden yapılandırdık, sürekli iyileştirmeler yaptık.

Ancak bu noktada hemen belirtmek istediğim bir konu var: Bu modeli, sadece İK süreçlerinin değişimi olarak ele almadık. Şirketin tüm uygulamalarının, iş stratejilerinin topyekun değişmesi çok önemliydi; zaten aksi durum bir hayal kırıklığı yaratabilirdi.

İK süreçte hiçbir zaman önde koşmadı ya da geride kalmadı. Ama her zaman stratejiye bağlı kaldı. Zaten Bilim İlaç’ın İK konusundaki en güçlü yönü, tüm sistem ve süreçlerinin, şirket stratejilerini desteklemesidir. Dörder yıllık stratejik planlarımızda Bilim İlaç’ın İK yönetimi her zaman yer alıyor ve ana stratejilere hizmet veriyor. Bizim 2011 – 2014 stratejik planımızdaki kritik başarı faktörümüz, “çalışanlarımızın yetkinliğini ve bağlılığını artırmak”tır örneğin…


İnsan Yönetimi Ödülleri’nde Yetenek Yönetimi alanında ödülü kucaklayan firma oldunuz. Bu konudaki uygulamalarınızın ayrıntılarını öğrenmek isteriz. İlk aşamadan başlayalım: Yeteneklere ulaşmak için neler yapıyorsunuz?

Bu konuda çok fazla yöntem kullanıyoruz ve yeteneğin bize ulaşmasını beklemek yerine biz onlara ulaşmayı tercih ediyoruz. Özellikle üniversitelerde yaptığımız çok sayıda aktivitemiz var. Ancak Kariyer Günleri uygulamalarını farklı konseptlerde geliştiriyoruz.

Örneğin gönüllü çalışanlarımızdan oluşan Bilim İlaç Toplum Gönüllüleri Platformumuz, yetkin adayların bulunduğu Türkiye’deki üniversitelere giderek yeteneğe ulaşmak için çeşitli ortamlar yaratıyor. Bunun son örneği; gönüllülerimizin 31 Ekim’de Dicle Üniversitesi’nde gerçekleştirdiği, Türkiye’nin en büyük Kişisel Gelişim Kongresi olmaya aday olan “Kariyerim Kontrolü Bende” Kongresi oldu. 15 özel sektördeki lider eğitim şirketlerinde çalışan profesyonel eğitmen, 1600’den fazla öğrenciye, 4 gün süresince 15 farklı konuda tam günlük eğitim verdi. Bu öğrencilerin geleceğin profesyonelleri olduğu gerçeğinden yola çıkıyor, onlara kariyerlerinde bir adım öne geçebilmeleri için bir fırsat yaratıyoruz.

Gelelim gelişim aşamasına… Potansiyeli yüksek ve yetenekli çalışanlar için en önemli kriterlerden birinin kurumların sunduğu gelişim olanakları olduğunu biliyoruz. Bilim İlaç’ı bu konuda farklılaştıran uygulamalar neler, siz yetenekli çalışanlara neler vaat ediyorsunuz?

Yetenekli bir adayın bizi tercih etme sebeplerinin başında fırsat eşitliği prensibine dayalı olarak oluşturduğumuz kariyer gelişim planlarının yer aldığını düşünüyorum. Başlangıçta standart olan bu planların Bilim İlaç’ı farklı kılan yönü tüm çalışanları kapsaması ve çalışanın deneyim kazandıkça, potansiyelini keşfettikçe, yetkinliklerini geliştirdikçe ve başarılı oldukça bu planın da gelişmesi ve çalışan için özelleşmesi… İlk uygulamalarımızda standart mesleki gelişim planı olarak adlandırdığımız planların kapsamına, kişisel gelişim eğitimlerinin ve kişinin kariyerini geliştirmesinde ona yardımcı olacak davranış ve beceri eğitimlerinin eklenmesi ile adını “Kariyer Gelişim Planı” olarak değiştirdik. Bu kariyer gelişim planlarını ise Bilimk@mpüs platformundan takip ediyoruz.

Kuruluşumuzun vizyonunu gerçekleştirmek amacıyla öğrenen bir organizasyon yaratmayı, stratejik İK yönetiminin temel unsuru olarak görüyoruz. Bunun için de yeni öğrenme yöntemlerini ve farklı öğrenme araçlarını bilimk@mpüs platformumuzla tüm çalışanlarımıza sunuyoruz. Dünyadaki en son e-öğrenme standartlarıyla tam uyumlu olan bilimk@mpüs e-eğitim ve yönetim platformu, sınıf eğitimlerinin ve farklı gelişim araçlarının takip edilebilmesine olanak sağlıyor. Kullandığı yöntem ve yeni teknolojiler sayesinde zaman ve mekan kısıtlarını ortadan kaldırıyor. Böylece çalışanlarımızın kariyer gelişim eğitimlerinin ve öğrenme araçlarının tamamını buradan yönetebiliyoruz.

“Kariyer Yolları”yla, mevcut nitelik ve yetkinlikleri kapsamında hangi pozisyonları hedefleyebileceğini öğrenen çalışanlarımız, “Kariyer Kriterleri”yle bu pozisyonlar için nasıl aday olabileceklerini bilirler. Performans ve Potansiyel Değerlendirme süreçlerinde, kariyer hedeflerine ulaşmak için güçlü ve gelişmeye açık yönleri hakkında geribildirim alan çalışanlarımız, gelişmek istedikleri alanlarda öğrenme platformumuzu kullanarak potansiyellerini geliştirirler.

Her çalışanınız için özel bir gelişim platformunuz mevcut mu?

Her çalışanımızın bilimk@mpüs’te kendine özel bir gelişim platformu bulunuyor. Kariyer gelişimleri ve iş hedefleri için ihtiyaç duydukları standart gelişim programları ve bireysel gelişim araçlarına buradan ulaşabiliyorlar. Çalışan potansiyeli, öğrenme hızı ve öğrendiklerini işine ve iş sonuçlarına yansıtabilme kabiliyetiyle ilişkilidir. Fırsat eşitliği kapsamında, çalışanlarımıza sağladığımız öğrenme ortamından yararlanan, başarıları ve potansiyeliyle öne çıkan çalışanlarımıza Yıldızlar Takımı kapsamında ek gelişim fırsatları sağlıyoruz.

Her yıl Yıldızlar Takımı’na katılacak kişi sayısını belirlerken yedekleme planları, mobilite planı, aday çalışanların belirlenen hedef profillerine uyum oranları gibi kriter ve planları göz önünde bulunduruyoruz. Kokteyl ile başlayan ve genellikle 6 ay ile 2 yıl arasında sürebilen programlarda, katılımcılar bireysel gelişim danışmanlığı alıyor, eğitimlere ek olarak simülasyon, çalıştay, vaka çözümlemeleri gibi gelişim araçlarından yoğun olarak yararlanıyor, yöneticileriyle gelişim – aksiyon planları hazırlıyor, bir sosyal sorumluluk projesi yönetiyor, yönettikleri projenin sonuçlarını program bitiminde kariyer kuruluna sunuyorlar.

Sosyal sorumluluk projelerinin Bilim İlaç için çok önemli olduğunu biliyoruz. Bu tür projeler ile liderlik becerileri arasındaki ilişkiyi nasıl kuruyorsunuz?

Bir sosyal sorumluluk projesini yönetmek ve başarılı bir şekilde sonuçlandırmak, liderlik becerilerini en üst düzeyde kullanmayı gerektirir. Yöneticilerin mevcut statüleri gereği, bir organizasyon içinde belirlenmiş işleri yönetmek için, kendilerine bağlı çalışanlarına işleri delege etmeleri ve sonuçları yönetmeleri bir gönüllü projesini yönetmekten çok daha kolaydır. Belirlediğiniz farklı ve zor bir sosyal sorumluluk hedefi için kişileri ikna ve motive etmek, desteklerini almak, onları bu hedef doğrultusunda çalıştırmak, bunları işlerinin dışında ek bir zaman ayırarak ve sorumluluk alarak yapmalarını istemek liderlik becerisi gerektirir.

Bu düşünceden hareketle ilk kademe yöneticiliğe aday çalışanlarımız, eğitimlerde kazandıkları liderlik becerilerini gönüllü projeleri gerçekleştirerek, kendilerini geliştirme fırsatı buluyor. Orta düzey yönetici adaylarıysa (gönüllülük esasıyla yürütülen) bir kampta görev yaparak, engelli misafirlerin hayatlarının en güzel tatilini yapmasını sağlıyor. Böylece kendi içlerindeki engelleri aşıyorlar.

Bu kadar yoğun yatırım yaptığınız çalışanlarınızın bağlılığını sağlamak için neler yapıyorsunuz? Bu alanda da farklı uygulamalarınız var mı?

Çalışanlarımızın kendilerini güvende hissetmeleri, kurumsal hedef ve değerlerimizi benimsemeleri, kurumun bir parçası olmak için çaba göstermeleri ve güçlü bir aile üyesi gibi hissetmeleri için onların beklentileriyle oluşturduğumuz özel uygulamalarımızı, her yıl daha da geliştiriyor ve farklılaştırıyoruz. Bizim hedefimiz, işine ve kurumuna tutkuyla bağlı çalışanlarla, geleceği şekillendirmek…

Çalışanlarımızın kuruluşumuza duygusal bağlılık geliştirmesi için; bireysel, iş / rol deneyim, çalışma ortamı ve kurum yapısı olmak üzere dört farklı alanda sistemler kurup yönetiyoruz.

Bireysel düzeyde, eğitim düzeyi üniversite ve üzeri olan, ortalama 3,5 yıllık deneyime sahip, başarı güdüsü yüksek, sosyal sorumluluk bilincine sahip, etik vb. özelliklere sahip çalışanlarla çalışıyoruz. Onların bireysel özellikleri doğrultusunda, farklı beklentilerine cevap verecek sistemler kuruyoruz.

İş / rol – deneyim alanında, çalışanlarımızın beklentilerini doğru tespit etmek ve iş tatmini sağlamak, iş geliştirme fikirlerini almak, yetkilendirmek ve gelişim fırsatı vermek, onurlandırma ve ödüllendirme sistemleriyle başarılarını takdir etmeyi hedefliyoruz. Çalışma ortamı alanında, beklediği liderlik tarzını modelleme ve iş – özel yaşam dengesini koruyabilme hedeflenirken, dördüncü alandaysa mükemmel yönetim, sürdürülebilirlik, kurumsal imaj ve itibar çalışmaları gibi uygulamalar ile güçlü ve duyarlı bir şirketin üyesi olduklarını hissettiriyoruz.

BİLİM İLAÇ’TA ÖNE ÇIKANLAR

Bilim İlaç Toplum Gönüllüleri: Çalışanlarımızın, toplumla paylaşabilecekleri en büyük kaynakları, bilgileri, becerileri, tecrübeleri, emek ve zamanlarıdır. Bu kaynağı kullanarak hem kendi gelişimlerinde, hem de toplumsal gelişimde yapabileceklerinin sınırsız olduğunu düşünüyoruz. Çalışanlarımıza “turuncu saatler” yaratıyor, sosyal sorumluluklarını gerçekleştirebilmeleri için zaman, bütçe ve lojistik sağlıyoruz. Bilim İlaç olarak çalışanlarımıza gönüllü projelerde kullanmak üzere mesai saatleri içinde, haftada 2 turuncu saat veriyor, bu 2 saate 10 büyük proje sığdırıyoruz.

Bugüne kadar bu 10 farklı proje kapsamında 156 faaliyet gerçekleştirdik ve bu faaliyetlerde 16 bin 413 gönüllülük saati kullanarak 21 bin 600 çocuk ve gence ulaşmayı başardık.

Bilim Ailem ve Bilim Çocuk Dünyası: Bilim İlaç olarak biz çalışanlarımız ve aileleri ile büyük bir aileyiz. Çocuk veya yetişkin herkes için büyük öneme sahip olan aile kurumunun güçlülüğü, birbirine bağlılığı ve sürekliliği ailenin her ferdi için pozitif bir etki yaratır. Başarının belirleyicisi olarak sadece çalışanları değil, ailelerini de gören bir organizasyonuz. Bu platformlarda çok fazla aktivite gerçekleştiriyor, ailelere de dokunuyoruz. bilimk@mpüs’ü ailelere de açmaya, onların kişisel gelişimlerine destek vermeye hazırlanıyoruz.

Yaratıcılık ve Yenilikçilik Platformu: Çalışanların uyumu ve katılımının sağlanması ve onların yaratıcı, yenilikçi fikirlerini sürekli ve sistematik olarak aktarabilecekleri, yenileşmeyle artan değer ve performans düzeyi yaratarak bu yolla çalışanların yetkilendirilmesi amacıyla kuruluşumuzda Yaratıcı Fikir Platformu’nu oluşturduk.

 

Tüm bu uygulamalarda liderlerin yaklaşımı kritik… Liderlerinizin desteğini nasıl sağlıyorsunuz?

Vizyonumuza ulaşabilmek için liderlik yetkinliğimizi en üst düzeyde kullanmayı son derece önemsiyoruz. Tüm liderlerimizin ortak bir liderlik anlayışı ve yaklaşımıyla hareket edebilmesi, daha güçlü bir liderlik stratejisi için Bilim İlaç Liderlik Modeli “Bİ’L Modeli”ni uygulamaya geçirdik. Yeteneği keşfetmek, geliştirmek ve bağlamak yöneticilerimizin ilk hedefi… Liderlerimizin Yetenek Yönetimini içselleştirebilmesi için, uluslararası düzeydeki liderlik gelişim programlarını kurumumuzda uygular, liderlerin bu alandaki performanslarını takip ederiz.

Bİ’L Liderlik Modeli, her seviyeden çalışanlarımızın katıldığı çalıştaylarla oluşturulan Liderlik Manifestosunu temel alır. Bu manifesto, tüm yöneticilerimiz tarafından imzalanarak taahhüt altına alınmıştır. Bİ’L Modelinde tüm çalışanlarımız için farklı gelişim programları tasarlanır. Liderlik Gelişim Programı kapsamında her düzeyde çalışanımızın liderlik becerilerini geliştirir, her yıl düzenlediğimiz Liderlik Zirveleri’yle yöneticilerimize liderlik konusunda ilham veririz.

Şu anda Bilim İlaç İnsan Kaynakları olarak gündeminizde neler var?

2011 – 2014 stratejik planımızda insan kaynaklarını yönetirken, “çalışanlarımızın yetkinliğini ve bağlılığını artırmak” stratejilerimizi destekleyen kritik başarı faktörümüzdür. Tüm faaliyetlerimizi bu doğrultuda planlamaya devam edeceğiz.

Çalışanlarımızın şirket içindeki yaşamı, yeni adayların şirkete kazandırılması, bu ortamda tutulması, motive edilmesi ve bunun sonucunda performansa odaklı bir kurum kültürünün geliştirilmesi bizim için çok daha kritik olacak.

Yine “farklılıkları yönetmek” öncelikli konularımızdan biri olacak. Yabancı çalışanlarımızın kurum kültürümüze entegrasyonu, ülkemizin dört bir yanında görev yapan çalışanlarla iletişimin güçlendirilmesi, büyüyen ve sürekli istihdam yaratan bir organizasyon olması sebebiyle yeni nesil jenerasyonun adapte edilmesi bu dönemde stratejilerimizin odağında yer alacak.

Yetenek yönetimi bizim en güçlü ve köklü uygulamalarımızdan biri… Yaklaşık 10 yıllık bir deneyime sahip olduğumuz farklı ve öncü uygulamalarımızın olduğu Yetenek Yönetimi sürecimizi bu yıl PERYÖN Yetenek Yönetimi Başarı Ödülü ile taçlandırdık. Bundan sonraki hedefimiz ise çalışan markası çalışmalarımızı hızlandırarak, bu alanda yeni uygulamalara imza atmak…

Kurum kültürümüzü oluşturan değerlerimizden biri olan “Gelecek Nesillere Saygı”lı bir kurum yaratma çabalarımıza destek vermek amacıyla çalışanlarımızda sosyal sorumluluk bilincini geliştirmek önemli yetkinlik alanlarımızdan biri olacak. Özellikle özel sektörde bir marka olan 1003 çalışanımızın aktif gönüllü olduğu Bilim İlaç Toplum Gönüllüleri Platformumuzla toplumun çeşitli sorunlarında daha fazla “çözümün bir parçası” olmaya devam edeceğiz.

55 adam / saat olan eğitim saatimizi ideal seviyede tutarak entelektüel sermayemiz olan çalışanlarımızın gelişimine önem vermeye devam edeceğiz. Özellikle farklı öğrenme araçları ile öğrenmeyi daha etkin ve hızlı bir yaklaşıma dönüştürmek amacıyla Bilimk@mpüs’ü daha aktif kullanmak ve m-learning uygulamalarını başlatmak önceliklerimizden biri olacak.

Özetlemek gerekirse, İnsan Kaynakları’nı şirketimizin stratejik iş hedefleri doğrultusunda stratejileri belirleyen ve burada politikaları, prensipleri koyan, bunun takibini yapan ve organizasyonu bu anlamda besleyen ve yönlendiren yerde olmayı hedefleyeceğiz.
 

DERGİ

HRdergi Nisan sayısı çıktı! İyi okumalar

SATIN AL Nisan 2024