19 yıllık yol arkadaşlığımız kutlu olsun...


19 yıllık uzun bir hikaye sizinle olan yolculuğumuz... İlk baskıya girdiğimizde takvim Kasım 1996’yı
gösteriyordu. Okurlarımızın bazıları için okul yılları bazıları için mesleklerinde ilk yıllarıydı...

HRdergi bu sayı ile birlikte yayın serüveninde tam 19 yılını geride bırakmış oldu. 19 yıl belki bazı yayınlar için kısa olabilir ama İnsan Kaynakları gibi Türkiye’deki geçmişi bu kadar kısa olan ve her krizle birlikte sekteye uğrayan bir sektörde 19 yıldır aralıksız olarak yayınlanan bir dergi olmanın gururunu yaşıyoruz. 19 yıldan beri vizyonu ve duruşundan ödün vermeden yüzlerce sayı, konferans, röportaj ve binlerce makale ile sizlerle bir arada olan HRdergi olarak siz okurlarımıza teşekkürlerimizi sunuyor ve sizi hem İK hem HRdergi’ye dair kısa bir tarih yolculuğuna davet ediyoruz.
Şimdiye kadar sizler için;


182 sayı,
2.000’in üzerinde makale,
500’ün üzerinde röportaj yayınladık…
Vee 152 zirve düzenledik…


HRdergi’yle dünden bugüne İK’nın zaman yolculuğu

- HRdergi’nin Güzel Yüzü ile Kasım 1996’da size merhaba dedik.

- İlk sayımız okurlarımızın göstermiş olduğu yoğun ilgi üzerine iki baskı yaptı.

- O zamanlar haberlerde kullandığımız fotoğraflar film’li makinelerle çekilip ‘dia’lara basılıyordu.

- İK üzerine yayınladığımız makalelerde ‘yetkinlik’ yerine ‘yeterlilik’ kelimesi kullanıyordu.

- İlk sayımızda yer alan bir ilanda ‘2000 yılında her evde fare beslenecek’ sloganıyla bilgisayar tanıtımı yapılmış. Şimdi ise evlerde ‘fare’siz tabletlerin sözü geçiyor.

- 1997 yılında biz de tüm dünya gibi Franklin Covey’in İK’da çığır açan ‘Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı’ kitabını konuştuk.

- Kasım – Aralık 1999 sayısında şu an CHP Genel Başkanı olan Kemal Kılıçdaroğlu ile Sosyal Güvenlik Yasası ile ilgili bir röportaj gerçekleştirdik. Sonrasında kendisi zirvemizde konuşmacı olarak da yer aldı.

- Çalışanlarda motivasyonu artırma önerilerinin birinde ‘iki saatlik kişisel telefon konuşması’ ödülü konuşulmuş. Şimdi böyle bir öneri sunduğunuzda çalışanların yüzünün alacağı şekli tahmin etmek zor olmasa gerek...

- Internet üzerine yayınladığımız bir haberde 1997 yılında dünyanın 180 ülkesinde 100 milyonun üzerinde kullanıcısı olduğuna vurgu yapmışız ve bu rakamın müthiş bir sayı olduğunu belirtmişiz. Şu an bu rakam; 2.5 milyar aktif internet kullanıcısı...

- 1996 yılında internete bağlanmak için en uygun aylık fiyat 49 dolar ve bir ticari web sitesi kurmak 10.000 dolardan başlayıp 1 milyon dolara kadar çıkabiliyormuş. Şimdi ise ilköğretimde okuyan çocuklar kendi web sitelerini kurabiliyor.

- Dış Kaynak Kullanımı dünden bugüne hep konuşulan ve tartışılan bir iş alanı oldu...

- 1997 yılında Farklılıkların Yönetimi konuşulmaya başlandı.

- 1997 yılında o dönem Uzay Gıda İK Direktörü olan Ümran Beba ile yaptığımız röportajda, Beba ‘Performans ve Kariyer Yönetimi konusunun geçmiş yıllara göre daha ağırlık kazandığına’ dikkat çekti ve İK’nın da bu yöne doğru kaydığını belirtti.

- 1997 – 1999 yılları arasında yaptığımız röportajlar ve araştırmalara göre İK bütçesinde eğitimlere ayrılan oran % 10’du.

- 1999 yılında yılında yaptığımız bir haberde şöyle bir başlık atmışız: ‘Bireysel Bankacılıkta Yeni Trend: Çağrı Merkezi Satış Kanalı’... Bu kanalın nasıl çığır açtığından bahsetmeden de geçmemişiz.

- 1997 yılında ‘sanal ofis’ kavramı Türkiye’de konuşulmaya başlandı. 2000’li yıllarda da bu konunun şirketlerin önemli gündem maddelerinden biri olacağını da belirttik.

- 1999 yılında nihayet dünya İK sektörü ‘dijital eğitimler’den bahsetmeye başlamış. HR Magazine kaynaklı ‘Dijital Eğitmenler’ başlıklı bir makalemizde konuyla ilgili şu cümleleri kurmuşuz: ‘’Dijital Eğitmenler, özellikle organizasyonu basitleştirmek ve alışılmış bir kavram üstüne geliştirmek için kitap benzetmesinden yararlanırlar. Bu programların elektronik kitapları(e-kitaplar), normal kitaplara benzer. Fakat bunlar işitsel, video, animasyon, hypertext ve Internet bağına sahip olup, başka programlara bağlanabilirler. E-kitaplar, siteler üstünden birçok network, floopy disk kullanılarak, CD Rom, Internet ya da e-mail yoluyla dağıtılır.’’ Şimdi ise dilediğiniz zaman dilediğiniz yerden eğitim imkanı sağlayan mobil öğrenmeyi konuşuyoruz.

- 2000’li yılların başında İK’dan ayrılan ilk alt birim Eğitim Departmanı oldu. Gerçekleştirdiğimiz röportajlarda artık Eğitim Müdürü ve Direktörü ünvanlarıyla karşılaşmaya başladık.

- Yine 2000’li yılların başında İK’dan Sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı unvanı ile birlikte İK’nın stratejik öneminin gittikçe arttığına dikkat çekmeye başladık.

- 1999 ve 2001 ekonomik krizleri, İK sektörünü en çok etkileyen krizler olarak göze çarpıyor. Özellikle 2001 ekonomik krizi bankaların İK departmanlarının yeniden yapılandırılmasına neden oldu.

- 2000’li yılların başında iş dünyasının eğitim konusundaki yıldızları ‘MBA’ ve ‘Executive MBA’ydi.

- İK’cılar olarak 1996-2000 yılları arasında takım çalışması kavramına bir hayli kafa yorduk.

- 2003’de ‘oryantasyon’u konuşuyorduk, şimdi ise ‘onboarding’ gündemde.

- 2004 yılında ‘HR Katalog’u yayınlamışız. Türkiye’de eğitim ve danışmanlık konularında hizmet sunan belli başlı şirketlerin sunduğu hizmetlerin ayrıntılarını, eğitim takvimlerini, eğitim başlıklarını ve en güncel bilgilerini bir araya getirdiğimiz HR Katalog’u, İnsan Kaynakları sektörünün temsilcilerine armağan etmişiz.

- Kasım 2005’de iş dünyasının büyük duayeni Peter Drucker hayatını kaybetti. Ve biz de onun anısına özel haberler yayınladık..

- 2006 yılında en çok Performans Yönetimi üzerine haber yayınladık.

- 2007 yılının yıldızı ise Motivasyon ve Çalışan Bağlılığı oldu. İK sektörü en çok bu iki konu başlığını tartıştı.

- 2005’den itibaren Y Kuşağı iş hayatında adından söz ettirmeye başladı ve Yeni Nesil Çalışan kavramı İK profesyonellerinin hayatına resmen girmiş oldu. Bu da tabii ki, HRdergi’nin bu konuya odaklanmasına neden oldu ve 2010 yılında İş Yaşamı’nda Y Kuşağı Zirvesi’ni düzenledik.

- 2010 yılından sonra en çok Stratejik İK Yönetimi’ne ve Yetenek Yönetimi’ne kafa yorduk. Neredeyse tüm makalelerin ve röportajların içinde ya Stratejik İK ya da Yetenek Yönetimi kelimesi geçti.

- Ve 2010’dan itibaren Sosyal Medya ve mobil öğrenme, Eğitim konusunda en çok konuştuğumuz konular oldu. Ve hala da konuşmaya devam ediyoruz.


Eğitim şart!

- İlk zirvemizi Haziran 1998’de 1. Eğitimciler Zirvesi ile gerçekleştirdik. Ve bu sayı şu an 152’ye ulaştı.

- Şimdiye kadar 47 farklı başlıkta eğitim ve zirve düzenledik.

- Bir zamanlar Mobbing, Kadın Yöneticiler, İş Yaşamında Y Kuşağı, Outsourcing gibi zirveler düzenledik.

- Zirvelerimizde şimdiye kadar ortalama 2.300 konuşmacıya ev sahipliği yaptık.

- Ve 19 yılda ortalama 14.000 katılımcıyı zirvelerimizde ağırladık.

- 2008 yılında Takdir ve Ödüllendirme konusu İK’nın en önemli gündem maddesi haline geldi ve biz de bu konunun dünya çapındaki en önemli Guru’larından biri olan Chester Elton’ı Türkiye’ye getirdik.

- Takvimler 2012 Şubat’ını gösterdiğinde ‘Amerika'nın En Büyük Pazarlamacısı, 21. Yüzyılın En İyi 21 Konuşmacısından Biri’ olarak bilinen Seth Godin’i Türkiye ilk kez getiren organizasyona imza attık.

- 1996 yılından 2011 yılına kadar İK Uzmanlık Programı düzenleyerek yüzlerce genç İK’cıya kariyerlerinin ilk yıllarında rehber olduk. O yıllarda kariyerlerinin başında olan isimler şimdi üst düzey yönetici olarak görev alıyor.

 

 

İK’nın geçmişini anlamak için iş ilanlarına bakmak bile yeterli…

1970’ler
Personel Müdürü

• Bordro işlerinde tecrübeli
• İdari İşler ve Güvenlik Kadrosunu yönetecek
• Tercihen 45 – 55 yaş arası
• Emekli erkek adayların…

1970 / 1985
Endüstriyel İlişkiler Müdürü


• Sendikalar ve toplu sözleşmeler mevzuatına hakim
• Bordro işlerinde tecrübeli
• İdari işler ve güvenliği yönetecek
• Tercihen hukuk mezunu adayların…

1996
İnsan Kaynakları Müdürü


Ülkemizin önde gelen gruplarından birisinin Gebze’de faaliyet gösteren şirketine, şirketin geleceğe taşınmasında rol alacak yönetici arıyoruz.
(Bu
pozisyon doğrudan Genel Müdür’e rapor edecek.)
Kendisinden beklentilerimiz…

• İnsan Kaynakları Planlaması yapacak.
• Performans yönetim sistemini oluşturacak.
• Kariyer planlama ve organizasyonel yedekleme çalışmalarını yürütecek.
• Şirket kültürünü ve değişimi yaratmakta öncü olacak.
• İletişime hazır, kendini genç hisseden

Veee 2014’den bir İK ilanı...

Uluslararası şirketler için Türkçe ilan neredeyse yok! Aşağıda, yayınlanan ilanın sadece küçük bir kısmını sizinle paylaşıyoruz.

Talent Acquisition Associate Manager

• Partner with Deployed To Entity Human Resources Business Partners, Retain Talent Leads and Deployed To Entity/ Geographic Unit Talent Acquisition Leads to create and drive Inclusion and Diversity talent acquisition strategy, action plans and supporting programs and policies
• Understand challenges associated with current diversity talent acquisition processes; identify solutions to address issues
• Create Inclusion & Diversity Talent Acquisition assets and offerings to be used by the Geographic Unit and Deployed To Entity Talent Acquisition teams
• Measure and report diversity hiring results
• Participate in the setting of annual Deployed To Entity diversity goals and reporting
• Research and understand local marketplace of diverse workforce. Conduct/coordinate diverse talent maps
• Meet deliverable requirements and specific goals
• Resolve escalations, issues, and risks
• Manage and support ad hoc project requests
• Flexibility to work with different time-zones
 

DERGİ

HRdergi Nisan sayısı çıktı! İyi okumalar

SATIN AL Nisan 2024