“Vodafone United sonrası birbirini daha iyi anlayan, daha uyumlu çalışan, birbirini daha fazla destekleyen bir takım olduk”

 
Vodafone Red Academy Ekibi

Bundan tam bir yıl önce HRdergi’de ayrıntıları yayınlanan Vodafone United,
bugün geldiği noktada Vodafone içerisinde 700 çalışana ulaştı, yankısı diğer Vodafone ülkelerinde de duyulmaya başlandı, grup tarafından “En iyi uygulama” seçildi.

Gelin, gelişmelerin ayrıntılarına ve katılımcı görüşlerine hep birlikte bakalım...



Takım içerisindeki bireylerin birbirini daha yakından tanımasına, her türlü konuda görüşlerini açık iletişim platformunda ifade edebilme şansı ile hayatlarını kolaylaştırmalarına imkan tanıyan Vodafone United Takım Koçluğu Workshop’ları bireyin büyük resme olan etkisini göstermeye devam ediyor. Vodafone United Workshop’ları takım içerisindeki bireylerin birbirini daha yakından tanımaya ihtiyaç duyduğu, takım içerisinde bir değişim yaşandığı veya değişime karşı direnç olduğu, bireylerin birbirine geri bildirim verme konusunda sıkıntı yaşadığı, güven tazeleme ihtiyacının hissedildiği ve takım içi ilişkilerin gözden geçirilmesi gerektiği ortamlarda çözüm sunan, takımın bireylerini merkeze koyan Vodafone Türkiye için özel tasarlanmış bir takım koçluğu sürecidir.

Kasım 2013 sayısında HRdergi’de ayrıntıları yayınlanan Vodafone United bugün geldiği noktada Vodafone içerisinde 700 çalışana ulaştı. Farklı seslerin gücüne inanan ve onlara kulak veren Vodafone United’ın bugün bakıldığında, dokunduğu bireylerin proaktif bir şekilde sorumluluk alarak büyük resmi etkileyebileceklerini gösterdiğini, onları harekete geçirdiğini ve ekipleri yakınlaştırdığını görüyoruz. Değişim ve dönüşüm yolculuğumuzu destekleyen temel bir gelişim aracı olarak belirlediğimiz Takım Koçluğu Workshop’ları ile bir günlük çalışmanın ardından katılımcılar belirledikleri aksiyonları hayata geçiriyor ve hayatlarında gözle görülür değişimler yaratıyorlar. Gün sonunda bireylerin somut aksiyonlarla ayrılıyor olmaları, eğitimin etkisinin ölçümlenebilmesi açısından son derece açık veri sunuyor.


Vodafone United’ın tasarımını ve fasilitasyonunu gerçekleştiren iki kişiden biri olan Vodafone Red Academy Kıdemli Müdürü Gezin Cankat’ın eğitim ve gelişim araçlarının ölçümlenmesi ile ilgili yorumları ise şu şekilde: “Bir eğitim yöneticisi olarak eğitim faaliyetlerinin etkilerinin tam olarak görülebilir ve ölçülebilir olması konusunda kafamda soru işaretleri bulunuyordu. Ancak Vodafone United ile sonuçların somut bir şekilde görülüp takip edilebiliyor olması eğitimin ölçümlenebilmesi konusunda inancımı arttıran ve tazeleyen bir unsur oldu.”

Ekipler bir günlük çalıştayın ardından yapılan takip çalışmalarında aldığı aksiyonların, hayatlarına olan somut etkilerini paylaşıyorlar. Aksiyon alamadıkları konular için de hem ekipten hem de yöneticilerinden destek isteme fırsatı buluyorlar.

 

 

Vodafone United'ın hem iş süreçlerine hem de takım içi dinamiklere ve ilişkilere olumlu yönde yansımasınailişkinVodafone Bilgi Teknolojileri Direktörü Okan Cengaver şunları söylüyor:

“Takım olmak, bireylerin hem kendilerini hem de takım arkadaşlarını iyi tanımalarını gerektiriyor. Günlük iş temposu içinde birbirimizi tanımak adına gözümüzden kaçan pek çok detay, Vodafone United programı sayesinde kolaylıkla hayatımıza girdi. Takım arkadaşlarımızın kırmızı çizgilerini, nelerden hoşlandığını, nasıl iletişim kurduklarını biliyor olmak ilişkilerimizi süratle ve olumlu yönde geliştirdi. Bir takım bundan daha fazla ne isteyebilir ki?”

 

 


Çalışan bağlılığı yaratmak konusunda da etkili olan workshop'a, takımın ilgili İnsan Kaynakları İş Ortakları da katılımcı olarak dahil olup takım ile birlikte bir gün geçiriyorlar. Takımın yapısını daha iyi anlamak ve sistemin tüm farklı seslerine kulak verildiği bir günde ekibin yanında olmak şüphesiz İş Ortakları için de eşsiz bir fırsat.

Bu noktada Ticari Operasyonlar İnsan Kaynakları İş Ortağı Serhat Akça’nın yorumları şu şekilde: “Vodafone United sonrasında ekip üyelerinin birbirlerini sadece birlikte çalışan bir grup insanın ötesinde gerçek bir takım olarak görebilmesi, karşılıklı olarak daha iyi anlayan ve anlaşan ekipler olarak ofise dönmeleri en büyük kazancımız oluyor. Bu sayede de daha mutlu, verimli ve bağlı çalışanlara sahip oluyoruz. Bu çalışma sadece ekipler arasında olan verimliği arttırmakla kalmıyor, İnsan Kaynakları ile de olan iletişime ciddi katkılar sağlıyor”.

 

Vodafone olarak çok değer verdiğimiz takım verimliliği konusunun önemini vurgulayan bir aksiyon ise Red Akademi organizasyonu altında “takım verimliliği” kutusunu organizasyona eklememiz oldu. Sektörde bir ilke imza atarak organizasyonumuza sadece takım odaklı çalışacak bir yönetici kattık. Temel odak alanı ise verimli bir takım için olmazsa olmaz unsurlardan olan ortak bir amaca, belirli hedeflere sahip olmak, rahat bir ortam içerisinde takım olabilmek, anlaşmazlıkların, eleştirinin de kabul göründüğü hatta desteklendiği, çoğunluk kararına göre hareket edilen ve işlerin kimin tarafından yapıldığının değil nasıl yapıldığının önemli olduğu bir kültür yaratmaktı. Vodafone bünyesinde takım halinde çalışan tüm bireylerin bir oryantasyon niteliğinde bu takım çalışmasına dahil olması, takibinin yapılması ve takım içerisindeki tüm ilişki ve dinamikleri ilgilendiren her türlü çalışmaya katkıda bulunmak ise bu alanda çalışan yöneticimizin sorumlulukları arasında...

Bireylerin Vodafone United Takım Koçluğu sonrasında kendi hayatlarında yaptığı bu değişimlerin yankısı diğer Vodafone ülkelerinde de duyulmaya başlandı. Pilot bir eğitimle Vodafone İngiltere'nin programı deneyimlemesi ve programın ekipler ve şirket içerisindeki etkilerinin incelenmesinden sonra Vodafone United Takım Koçluğu çalışması Grup tarafından “En iyi uygulama” seçildi. Bu sayede “Vodafone United Takım Koçluğu” Vodafone Grup tarafından “Vodafone Way of Team Effectiveness” adıyla yurt dışına yayıldı. Farklı Vodafone ülkelerinden takım verimliliği konusuna ilgi duyan katılımcılarla gerçekleştirilecek bir buçuk günlük eğitimcinin eğitimi çalıştayının ardından Vodafone United diğer ülkelerde de çalışanlarla buluşacak. Eğitimcinin eğitimi ile bilgi transferi yapıldıktan sonra, gönüllülerin dahil olduğu ve aktif olarak iletişim halinde olacağı “Team Effectiveness Community” sayesinde fasilitatörler deneyimlerini paylaşabilecek, yeni fikirler ile birbirini destekleyecek, takım verimliliği konusunda birbirlerinin gelişimlerine katkıda bulunabilecekler.

Takım verimliliği konusunda etkisini gösteren Vodafone United Takım Koçluğu çalıştayı farklı tasarımlar ile ekiplerin farklı ihtiyaçlarına çözümler sunmaya devam ediyor. Takım üyeleri arasındaki ilişkiyi güçlendirmek ve sistem hakkındaki farkındalığı arttırmaya yönelik düzenlenen bir günlük çalıştaya ek olarak, birbirine yakın çalışan iki farklı takım arasındaki ilişkiyi güçlendirmek ve çatışmaları ortadan kaldırıp güven ortamı yaratmak amacıyla da farklı bir tasarım ile Vodafone ekipleriyle buluşuyor. Ayrıca ekibe katılan yeni yöneticilere de destek olmayı hedefleyen Vodafone United çalıştayı şirket içerisinde 3 ayını tamamlayan yeni yöneticilere yönelik, takım üyelerinin yöneticiye geribildirim verdikleri bir tasarım da sunuyor.

Tüm tasarımları Red Academy Kıdemli Müdürü Gezin Cankat ile birlikte hayata geçiren Sayalı Danışmanlık’ın kurucusu ve sahibi Feyzan Sayalı ise Vodafone United’ı şöyle anlatıyor: “Geleneksel öğrenme yöntemlerinin tamamen dışında, katılımcının merkezde olduğu, birlikte eğlenerek, oyunlarla deneyimleyerek, farkındalığı arttırmaya odaklı, ‘Terzi İşi’ denilen yaklaşıma örnek bir çalışma Vodafone United... Farklı fasilitasyon ve takım koçluğu teknikleri ile her bir takımın ihtiyacına göre modüler ve esnek bir şekilde hep yeniden tasarlanabilen, açık iletişimi ve demokratik katılımı destekleyen araçları ile tüm takım üyelerini dinamik ve eğlenceli bir şekilde içine çeken, mutlaka bir aksiyon, ödev ve farkındalıkla sona eren ve hatta sonraki günlere tortusu ve katkısı olan bir takım olma ve bireysel öğrenme aktivitesi... Bu proje ile Vodafone Red Academy sadece içerik konusunda değil, eğitim bölümü olarak sahada olma, ihtiyacı çok doğru tespit etme ve çalışana birebir temas etme konularında da ‘best practice’ bir süreç yaşadı diye düşünüyorum. Fikrin ortaya çıktığı ilk günden, tasarımının oluşmasına, sürekli iyileştirilmesine, farklı versiyonlarının geliştirilmesine, bugüne kadar 700 kişiye ulaştırılmasına ve ‘best practice’ seçilmesine kadar geçen Vodafone United’ın sıradışı yolculuğunda, kendimi sadece bir iş ortağı değil, Vodafone Türkiye ekibinin bir üyesi gibi hissettim, bundan çok heyecan ve gurur duydum. Bu büyük projenin içinde takımlarla birlikte ben de kendimle ilgili çok şey öğrendim, geliştim ve eşiklerimi aştım.”

Son olarak Red Academy Kıdemli Müdürü Gezin Cankat’ın eğitim profesyonellerine mesajı ise şu şekilde; “Takım olma, kaynaşma ve kısa süreli motivasyon sağlayan tarzda outdoor aktiviteleri veya eğitimler yerine eğitim profesyonelleri olarak fasilitasyon yetkinliklerimizi geliştirmeliyiz. Takım bireylerine teorik ve didaktik yaklaşımlarla verilen eğitimlerden ziyade doğru fasilitasyonla her bir takım bireyinin sesini duyuracağı ve etki alanına odaklanarak büyük resmi değiştirebileceğine ve geliştirebileceğine dair inancını arttıracağı, aksiyon alma sorumluluğunu deneyimletmeliyiz. Ancak bu sayede verimli ve kendi kendini iyileştiren, geliştiren ve dolayısıyla şirketin vizyonuna katkı sağlayan verimli takımlar yaratabiliriz.”

DERGİ

HRdergi Mart sayısı çıktı!

SATIN AL Mart 2024

Yeni makalemizi okudunuz mu?