Üretim ve Sahanın İK Dili’nden konuştuk!
HRdergi olarak 19 Eylül 2019’da ‘Üretim ve Sahanın İK Dili’ temasıyla 12. Mavi Yakalılarda İK Yönetimi Zirvesi’ni gerçekleştirdik. Sheraton Grand İstanbul Ataşehir’de gerçekleştirdiğimiz, Adisa Danışmanlık ve BNB training + consultancy’nin de Resmi Sponsor olarak destek verdiği zirvede, sektör lideri şirketlerin uygulamaları paylaşıldı.
Üretimde ve sahada yer alan çalışanların tüm İK kaderini değiştirecek olan yenilikler İK cephesinde neleri gündeme getirecek? Daha öncesinde Mavi Yakalılar olarak nitelendirilen üretim ve saha çalışanları için uygulanan İK strateji ve süreçlerinde neler revizyona uğrayacak? İK bu yenilikler karşısında neler yapacak? Bu yeniliklerin yanı sıra üretim ve saha çalışmalarında en önemli gündem maddelerini oluşturan İş Hukuku, İş Sağlığı ve Güvenliği, eğitim ve performans yönetimi gibi konularda neler yapılması gerekiyor? Tüm bu soruların ışığında, biz de zirvemizde İK’cılarla birlikte üreten insan ve sahanın ortak kaderini yönetecek İK süreç ve stratejilerini konuştuk.
HRdergi Genel Müdürü Alper Toper’in Hoşgeldiniz konuşmasıyla güne başlayan zirvenin ilk konuşmacısı DHL Express Türkiye İnsan Kaynakları ve Kalite Genel Müdür Yardımcısı Ayla Çetinbora ‘Mavi Yakadan Beyaz Yakaya Yolculuk’ başlıklı oturumunda DHL Express’in hem global hem yerel mavi yaka İK uygulamalarını paylaştı. Mavi yakalı çalışanlara işe girerken mentorluk desteği vermelerinin çalışanlara ve kuruma yarattığı katma değerden bahseden Çetinbora, mavi yakalıların beyaz yakaya yolculuğunun, şeflik için verilen sertifikalı uluslararası uzmanlık eğitimleri ile başladığını sözlerine ekledi. Konuşmasında, mavi yakalılar için uyguladıkları eğitim, kariyer ve ödüllendirme süreçlerini de aktaran Ayla Çetinbora, ayrıca mavi yakalı çalışanların ailelerine sundukları sosyal imkanlara da değindi.
BNB training + consultancy Kurucusu Bayram Ünal ve Kastamonu Entegre İSG Kıdemli Yöneticisi ve İş Güvenliği Uzmanı Burcu Aydemir ‘Davranış Odaklı İş Sağlığı ve Güvenliği Kültürü: Kastamonu Entegre’de KSafe(Davranış Odaklı İSG Kültürü)Projesi’ başlıklı oturumlarıyla zirvede söz alan isimler oldu. ‘Davranış gelişim sürecini; sıfır kaza yolculuğu’ olarak tanımlayan Bayram Ünal, davranışsal Gelişim Süreci'nde temel odak noktanın; iş sağlığı ve güvenliğini bir kültür haline getirmek olduğunu ifade etti. Kastamonu Entegre ile ortak gerçekleştirdikleri KSafe uygulamasına dair detay ve kazanımları da aktaran Ünal, davranışın nasıl değişeceğini ve bu değişen davranışın kültüre nasıl dönüşebileceğini örneklerle anlattı. Burcu Aydemir de Kastamonu Entegre olarak hayata geçirdikleri Davranış Odaklı İSG projesinin adımlarını, etkilerini ve yaşadıkları değişimin kurum kültürüne yansımalarını aktardığı konuşmasında; “Hayatta değiştirilmesi en güç şey; kültürdür. Bunun da en zoru; İş Sağlığı ve Güvenliği kültürüdür" diyerek kültür değişiminin zorluğuna dikkat çekti.
Adisa Danışmanlık’tan Eğitmen, Danışman ve Profesyonel Koç Emrah Demiral ve Farplas Yalın Üretim Müdürü Gülizar Ermiş ortak bir oturumla gerçekleştirdikleri ‘Farplas – Adisa Saha Liderliği Yapılandırma, Geliştirme ve Uygulama Rehberliği Projesi’ başlıklı sunumla yer aldı. Neden böyle bir projeye ihtiyaç duyduklarını anlatan ve Adisa ile başarıyla devam eden yol arkadaşlıklarının detaylarını aktaran Gülizar Ermiş, tüm bu süreçte, saha liderliği projelerinde mentorluğun ve takım kültürü oluşturmanın önemli bir faktör olduğunu gördüklerini ifade etti. Saha liderliği projesinde karma öğrenme yaklaşımını (70:20:10) temel aldıklarını dile getiren Emrah Demiral, proje paydaşlarının etkin koordinasyonunun ve bütünsel yaklaşımın Farplas ve Adisa iş birliğini başarıya götüren en önemli faktörler olduğunun altını çizdi.
Zirvede ‘Yeni Nesil Mavi Yaka’ başlıklı oturumu gerçekleştiren isim Bilim İlaç İnsan Kaynakları Direktörü Fulya Acar oldu. Konuşmasına dünyada ve Türkiye’deki ‘yetenek’ sorunsalına değinerek başlayan Acar, Bilim İlaç olarak mavi yakalı yetenekleri henüz lisedeyken keşfetmek ve onların geleceğine yatırım yapmak için Meslek Lisesi Koçluğu projesini hayata geçirdiklerini belirtti. Meslek lisesi öğrencilerinin endüstriyi tanımalarını sağlamak için staj programları oluşturduklarını ifade eden Fulya Acar, ayrıca mavi yakalı çalışanlar için sundukları eğitim, gelişim ve fırsatlarından ve sosyal imkanlardan da bahsetti.
Tofaş Türk Otomobil Yetenek Yönetimi Yöneticisi Taylan Gümüş ve Endüstriyel İlişkiler ve Alan İK Uzmanı Gökhan Aksu ‘Çalışan Merkezli İnsan Kaynakları Uygulamaları’ başlıklı konuşmalarıyla zirvede söz alan isimler oldu. Sunumlarında, saha çalışanların Tofaş yolculuğu üzerine konuşan Aksu ve Gümüş, gerçekleştirdikleri İK süreçlerinin merkezine ‘değer yaratan değerli çalışan’ motto’sunu koyduklarını ifade etti. Saha çalışanlarının işe alım, oryantasyon, sanal gerçeklik eğitimi ve kariyer yolculuğu hakkında da detaylı bilgiler aktaran Gökhan Aksu ve Taylan Gümüş, kariyer yolculuğunda yatay ve dikey ilerleme imkanı sunduklarının altını çizdi.
LC Waikiki İnsan Kaynakları ve İdari İşler Grup Müdürü İlknur Uz ‘Saha Çalışanları Seçme-Yerleştirme Uygulamaları: LC Waikiki Uygulamaları’ başlıklı oturumuyla zirvedeki yerini alan isimlerden biri oldu. Konuşmasına LC Waikiki’nin 2023 hedefine entegre İK süreçlerine değinerek başlayan Uz, etkin bir seçme-yerleştirme sürecinin öneminden bahsetti. Mavi yakalı çalışanların artık daha teknolojik ve pahalı donanımları kullanmak zorunda olduğuna dikkat çeken İlknur Uz, mavi yaka çalışan profilinin değişerek alaylıdan meslek liseli ve eğitimli profile doğru ilerlediğinin altını çizdi. LC Waikiki’nin mavi yaka çalışma şartları ve değerleri üzerine de bilgi aktaran Uz, gerçekleştirdikleri işe alım süreçleri hakkında da detaylı bilgiler paylaştı.
Zirvede ‘Saha Kariyerim ile Kazanan Organizasyon’ başlıklı sunumu paylaşan isim Nuh Çimento Grubu İnsan Kaynakları Direktörü Ersin Başyıldız oldu. Konuşmasında zor bir sektörde mavi yakalı çalışan istihdamı, eğitimi ve kariyer yönetiminin başarılı bir örneği olarak Nuh Çimento uygulamalarının detaylarını aktaran Başyıldız, mavi yaka kariyer ve gelişim sürecini yeni nesil mavi yakalılarının beklentilerini de karşılayacak şekilde oluşturduklarının altını çizdi. Nuh Çimento bünyesinde mavi yakalılar ve aileleri için gerçekleştirilen sosyal faaliyetlerden bahseden Ersin Başyıldız, üniversite ve meslek liseleri ile gerçekleştirdikleri iş birlikleri hakkında da bilgiler aktardı.
Zirvenin Kapanış Oturumu’nu İş Hukuku Danışmanı ve Arabulucu Av. Hasan Erdem ‘’Güncel İş Hukuku'nu İK Gözüyle Değerlendirme’’ başlıklı konuşmasıyla gerçekleştirdi. Dijitalleşmenin, sosyal medyanın ve yeni neslin iş dünyasına hakimiyetiyle birlikte daha karmaşık hale gelen iş yapış şekillerinin yönetiminde hukuka daha çok ihtiyaç duyulduğunun altını çizen Erdem, bu değişimin İş Hukuku’na yansımalarına örnek vakalar ışığında değindi. Av. Hasan Erdem, bu değişim sürecinde İK’nın İş Hukuku açısından nasıl bir pozisyon alması ve neler yapması gerektiğine dair fikirlerini de aktardı.