Günümüzde öğrenme ve gelişim, kurumların yetenek savaşlarında ön plana çıkan ve sayısız ulusal ve uluslararası araştırmada genç jenerasyonun en önemli işveren markası unsuru olarak değerlendirdiği bir alan. Kurumun varoluş nedenini ve felsefesini doğru yansıtan öğrenme ve gelişim stratejileri artık tek başına yeterli değil; genç jenerasyon, insan odağı yüksek olan ve bireysel ihtiyaçlara göre azami oranda özelleştirilebilen kurumsal öğrenme ve gelişim çözümleri talep ediyor.
Danone Türkiye olarak, bu doğrultuda merkeze bireyi koyarak geliştirdiğimiz öğrenme ve gelişim çözümleri ile sektörde pek çok iyi uygulama örneğini ortaya koymanın yanı sıra bu yıl aynı zamanda kurumsal akademiler alanındaki en prestijli uluslararası ödül olan ATD BEST Ödülü’ne layık görüldük.
Gelin, yeni nesil esnek öğrenme modelimize ve öğrenen organizasyon kültürümüze birlikte bakalım.
“Gelişim Görüşmeleri” ile bir yıllık öğrenme yolculuğu tasarımı
Danone Türkiye olarak çalışanlarımızın liderlik, mesleki gelişim ve kişisel gelişim alanlarındaki yetkinliklerini geliştirmeleri amacıyla faaliyet gösteriyor, bu doğrultuda Danone Akademi liderliğinde “öğrenen organizasyon” kültürünü tüm Danone Türkiye şirketlerinde yaygınlaştırıyoruz. Danoneliler, öğrenme yolculuklarını departmanlarının hedefleri veya şirketin hedeflerine göre değil, kendi kariyer hedefleri ve bireysel tutkuları doğrultusunda planlıyor.
Danoneliler, iş yaşamındaki öğrenme ve gelişim fırsatlarının gelecekteki kariyer hedefleri için güçlü ve sürdürülebilir bir başarı oluşturacağının bilincinde. Bu anlamda, gelişim yolculuklarında direksiyonun başında bizzat çalışanlarımız bulunuyor. Danone Akademi liderliğinde her yıl gerçekleştirdiğimiz ve üst düzey yöneticilerimiz de dahil olmak üzere tüm seviyeden çalışanlarımızın katılım gösterdiği “Gelişim Görüşmeleri” sürecinde Danoneliler, kariyer hedefleri doğrultusunda orta ve uzun vadeli vizyonlarını belirliyor, bu vizyona giden yoldaki güçlü ve gelişime açık yönlerini tespit ediyor ve ardından, kendilerini vizyonlarına bir adım daha yaklaştıracak olan bir yıllık öğrenme yolculuğunu bizzat tasarlıyorlar.
Her Güne Bir Öğrenme tutkumuz kapsamında öğrenmenin %60’ını iş başında, %20’sini networking yoluyla Danone içindeki ve dışındaki paydaşlarımızdan, %10’unu dijital eğitimlerden ve %10’unu ise sınıf eğitimlerinden edindiğimiz stratejisini destekliyoruz. Danonelilerin bu karma öğrenme modeli çerçevesinde oluşturdukları kendilerine özel bir yıllık öğrenme ve gelişim yolculukları, Danone Akademi’nin o yıla ait yol haritasını büyük oranda belirliyor. Danone Akademi, şirket stratejilerinin ve global önceliklerin yanı sıra çalışanlarımızın Gelişim Görüşmeleri sürecinde paylaştığı ihtiyaçlar paralelinde yenilikçi, alanında öncü öğrenme ve gelişim programları tasarlıyor.
Danonelilerin ve liderlerimizin yüksek sahipliği önemli
Danone Akademi Türkiye olarak tüm faaliyetlerimizin odağına koyduğumuz insan odaklı bakış açısı ve esnek öğrenme modeli sayesinde, Danone Türkiye bünyesindeki Sütlü Ürünler, Su, Medikal Beslenme ve Anne Bebek Beslenmesi alanlarında faaliyet gösteren şirketlerimizde merkezi olarak yürüttüğümüz eğitim ve gelişim faaliyetleriyle kurumsal akademiler alanında en prestijli uluslararası ödül olan Association for Talent Development (ATD) BEST 2019 Ödülü’ne layık görüldük. Başvuruda bulunan dünya çapındaki 150 kuruluş arasından sıyrılarak Amerika merkezli ATD uzman jürisi tarafından şirket stratejisine sunduğumuz önemli katkılardan ötürü bu önemli ödülü kazandık.
Danone Akademi Türkiye’ye ödül kazandıran projelerimiz arasında eğitimde dijital dönüşümü destekleyen uygulamalarımız, fonksiyonel yetkinliklere dayalı “Danone Türkiye Finans Akademisi”, yetkinlikler paralelinde tasarlanan “Birlikte1Gün!” (1DayTogether!) iş başında öğrenme programı ve etkin iç uzmanlık kullanımıyla şirket stratejisine yaptığımız katkılar yer alıyor.
ATD BEST 2019 Ödülü, 2017’de Stevie Uluslararası İş Ödülleri’nde aldığımız Bronz Ödül ve 2018’de Brandon Hall İnsan Kaynakları Yönetiminde Mükemmeliyet Ödülleri’nde layık görüldüğümüz Gümüş Ödül’ün ardından, kazandığımız üçüncü ve en büyük ödül oldu. Tabii ki bu başarımızda Danonelilerin yüksek sahipliğinin ve liderlerimizin öğrenme ve gelişime verdikleri desteğin büyük katkısı var.
Dijital dönüşüme ve iş başında öğrenmeye odaklanıyoruz
Danone Türkiye’de çalışanlarımızın yaklaşık yüzde 70’ini Y kuşağı oluşturuyor. Bu açıdan Y kuşağının pek çok uluslararası araştırmada ortaya koyduğu iki önemli odak olan ‘iş başında öğrenme’ ve ‘eğitimde dijital dönüşüm’ konularına yoğunlaşıyoruz. Yetkinlik temelli iş başında öğrenme programlarımızla hem mesleki gelişimi güçlendiriyor hem de farklı şirketlerimizdeki yeteneklerin birbirlerini ve şirketlerimizi tanımalarına olanak sağlıyoruz. Danonelilere koçluk ve mentorluk programları sunuyor, tüm çalışanlarımızı kişisel gelişim ve liderlik programlarının yanı sıra mesleki gelişim programlarıyla da destekliyoruz.
Eğitimde dijitalleşmeye önemli yatırımlar yapıyoruz. Yapay zeka temelli uygulamalarımız ile kişiye özel içerikler sunuyor ve senaryosunu her bir çalışanımızın bizzat kendi seçimleriyle belirlediği interaktif dijital eğitimler tasarlıyoruz. Dünyada yepyeni bir trend ve ihtiyaç olarak yükselen interaktif dijital eğitimler alanında, Danone Akademi Türkiye ekibi olarak öncü uygulamalar ortaya koyuyor ve bunları çalışanlarımızın beğenisine sunuyoruz.
Üst düzey yöneticilerimizden mentor şapkasıyla destek aldığımız altı ay süreli DanVisor Mentorluk Programı, Danone şirketleri arasındaki etkileşimi ve bilgi, deneyim transferini artırmayı amaçlıyor.
Ödül almamıza büyük katkı sağlayan projelerin bir diğeri ise yine çalışanlarımızın ihtiyaçları paralelinde tasarlanan ve bu yıl ilk kez finans ekipleri ile pilot ederek tüm şirketlerimizdeki finans ekiplerinin farklı iş alanlarını yakından tanımalarına katkı sağlayan “Birlikte1Gün” programı. Birlikte1Gün, Danone Akademi tarafından oluşturulan öğrenme hedefleri ve katılımcılar tarafından belirlenen SMART hedefler doğrultusunda hayata geçirdiğimiz bir günlük yoğun bir network oluşturma ve iş başında öğrenme programı.