İK’da Marka ve Pazarlama Yönetimi’ni zirveye taşıdık

 İK sektöründe ilklere imza atan HRdergi bu kez ‘İK’da Marka ve Pazarlama Yönetimi Zirvesi(HR Marketing)’ düzenleyerek yeni ve farklı bir pencereyle İK profesyonellerinin karşısına çıktı.
9 Aralık’ta Eleman.net, Kariyer.net ve Masters Training International’ın Resmi Sponsorluğu’nda İstanbul Marriott Hotel Asia’da gerçekleştirdiğimiz zirve katılımcıların yoğun ilgisiyle karşılaştı.
Özellikle İK markasının kuruma katkısının, işveren marka yönetimi detaylarının, sosyal medya-İK ilişkisinin ve yetenek yarışında işveren markasının öneminin tartışıldığı zirvede birbirinden başarılı şirket uygulamaları ve esinlendirici fikirler paylaşıldı.

 

HRdergi Genel Müdürü Alper Toper’in Hoşgeldiniz konuşmasıyla başlayan zirvenin Açılış Konuşması’nı Marka Sanatı Kurucusu Şükrü Terzi gerçekleştirdi. ‘Pazarlama dünyasına hoşgeldiniz: İK’cılar için ipuçları’ başlıklı konuşmasında İK’nın neden pazarlama ve marka yönetimine önem vermesi gerektiğine değinen Terzi, marka yönetimi konusunda işverenlere ve İK’ya düşen rolleri, marka vizyonu oluşturmada üst düzey katılımın önemini anlattı. ‘’Marka vaadi net, renkli, canlı bir tablo gibi olmalı. Kolay hatırlanmalı. Harekete geçirici olmalı ve bir hayali desteklemeli’’ diyerek marka vaadinin en yalın halde sunulması gerektiğinin altını çizen Şükrü Terzi, sözlerine şöyle devam etti: "Marka vaadi markanın tüm eforlarını tek bir hedefe yönlendirir. İK'dan ürün geliştirmeye kadar herkesi aynı noktaya baktırır. Gerçekten güçlü bir marka vaadi tüm çalışanları bir hedef etrafında toplar. Aidiyet ve birlik duygusunu geliştirir.’’ İK’nın marka vaadini bilmesi ve gerçekten buna inanması gerektiğine vurgu yapan Terzi, yine İK’nın üst yönetimden markanın kişilik özelliklerinin öğrenmesi ve buna göre insan kaynağına yönelmesi gerektiğine değindi.

Birbirinden başarılı şirket uygulamalarının paylaşıldığı zirvede dünya ilaç devi Pfizer’in ‘İK’da markalaşma’ süreçlerini anlatan isim Pfizer Türkiye, Kafkaslar ve Orta Asya İK Direktörü Bahar Özen Şansal oldu. "Markalar insanlar gibidir, kişilikleri vardır. Bizim en önemli marka elçilerimiz çalışanlarımız...’’ diyerek marka ve çalışan arasındaki güçlü bağa dikkat çeken Şansal, Pfizer’in İK markasını güçlendirmek, çalışan bağlılığını artırırken yeni adayları kuruma çekmek için gerçekleştirdiği İK marka çalışmalarından bahsetti.

‘’Konu İnsan Kaynakları olduğunda, müşteriyi masaya oturtup fikrini almaktan daha doğal ne olabilir?’’ başlıklı sunumu paylaşan isim ING Bank İK ve İletişim Genel Müdür Yardımcısı ve İcra Komitesi Üyesi Seçil Refik oldu. İK süreçlerini birer ürün gibi görmenin, İK’ya çalışan gözüyle yaklaşmanın ve İK’da iletişimin önemine değinen Refik, 6 bin kişilik bir ekibe sahip ING Bank’ın bu iletişimi nasıl başardığını örneklerle anlattı.

AvivaSA Emeklilik ve Hayat A.Ş. Satış İnsan Kaynakları Bölüm Yöneticisi Berna Belkıs ‘’Başarılı İK markası ve yetenek algısı’’ başlıklı konuşmasıyla zirvede yer alan isimlerden biri oldu. Belkıs konuşmasında, işveren markası oluşturmak adına AvivaSA İnsan Kaynakları’nın gerçekleştirdiği faaliyetler ve bu faaliyetlerin aday ve çalışanlarla ilgili sonuçlar üzerindeki etkilerini aktardı.

Türkiye’nin önde gelen yönetim danışmanlarından Prometheus Danışmanlık Genel Müdürü Yücel Atış ‘’İK markasının kuruma katkısının ölçümü’’nü anlatan isim oldu. İK marka yönetimindeki en kilit faktörün kurum kültürü ve bu kültürün çalışanlar tarafından benimsenmesi olduğuna dikkat çeken Atış, sunumunda özellikle İK’nın pazarlama KPI sorunu üzerine eğildi. Atış bu sorunsalla ilgili şu bilgiyi paylaştı: ‘’İK'nın pazarlama KPI'ları arasında projelere katılma oranı, verilen tarihlere uyma oranı, iç eğitmen başvuru oranı yer alıyor. Bunu ölçemediğiniz sürece başarılı bir İK pazarlama gerçekleştiremezsiniz."

Defacto Eğitim ve Mutluluk Müdürü Yeşim Çokeker, ‘’Çalışanlarımızla birlikte geleceği yazmak için işveren markamız: GELECEĞE DEPAR'' başlıklı konuşmasıyla zirvede yer alan isim oldu. Çokeker konuşmasında, Defacto olarak dünya markası yolma yolunda ilerlerken çalışan mutluluğu, kariyeri, paylaşımı ve geleceği için hayata geçirdikleri başarılı bir İK marka çalışması olan ‘Geleceğe DEPAR’ uygulamasının çalışanlara, kuruma ve işveren markasına yaptığı katma değeri paylaştı.

‘’İşveren marka yönetiminde neden sosyal medya?’’ başlıklı sunumu paylaşan isim TeknoSA İnsan Kaynakları İş Ortağı Müdürü Songül Çavuşoğlu oldu. İşveren marka yönetiminde sosyal medyanın önemini ve dijital dünyanın İK marka yönetimindeki etkisini anlatan Çavuşoğlu, sosyal medyada fark yaratan uygulamaları ve TeknoSA olarak işveren marka yönetimine yönelik hayata geçirdikleri sosyal medya uygulama örneklerini paylaştı.

Arçelik Yetenek Yönetimi Yöneticisi İstem Şentürk ‘’Yetenek yarışında işveren markası’’ başlıklı oturumla zirvede yer alan isimdi. Arçelik olarak 2012 yılında işveren markası konusunda çalışmalara başladıklarını belirten Şentürk, bu doğrultuda marka iletişim stratejisi oluşturup marka değer önermesi geliştirdiklerini ve farklı işveren markası uygulamalarını hayata geçirdiklerini ifade etti. İstem Şentürk konuşmasında, birbirinden başarılı Arçelik İK uygulamalarından da bahsetti.

Zirvenin kapanış oturumu ise, Kariyer.net Satış Direktörü Serra Eroğlu’nun moderatörlüğünde gerçekleşen ve LC Waikiki Sosyal Medya Müdürü Mehmet Taha Doğruyol’un konuşmacı olarak yer aldığı ‘’Sosyal İnsan Kaynakları’’ paneli oldu. Serra Eroğlu, dünyanın iletişim platformu anlamında bambaşka bir noktaya geldiğini ve İK’nın da bu platformda nasıl ve neden yer alması gerektiğine değinirken Mehmet Taha Doğruyol, LC Waikiki’nin işveren markasını güçlendiren sosyal medya çalışmalarını ve bu çalışmalardan sağlanan katma değeri paylaştı.

DERGİ

HRdergi Eylül sayısı çıktı! İyi okumalar...

SATIN AL Eylül 2024